ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Όπως έχουμε πει όλες αυτές είναι πειραματικές προσπάθειες που στηρίζονται βέβαια πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και διάφορους δείκτες της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο αλλά και στο νότιο ημισφαίριο.  Έχουν πάντα μεγάλες αβεβαιότητες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες και για  ατομική ασφάλεια.
Η πρόγνωση υφίσταται έως τις 5 με 7 ημέρες.  Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία.

Η προγνωστική ομάδα Θεσσαλίας ανέλυσε όλα τα δεδομένα και παρουσιάζει σήμερα την εκτίμηση του για την θερμοκρασία  αλλά και την βροχόπτωση για τον ΑΠΡΙΛΙΟ 2020.
 Τα βασικά στοιχεία του καιρού πού αναμένονται τον επόμενο μήνα είναι 
1) Οι ουδετερες και αρνητικες τιμες των δεικτών ΑΟ και ΝΑΟ  στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα.
2) Οι ελαφρως θετικες +0,4 και +0,7 βαθμούς Κελσίου αρα εχουμε LΙGHT EL-NINO
3)  Ο δείκτης QBO παραδόξως παραμενει σε ΔΥΤΙΚΗ ΦΑΣΗ και μαλιστα με πολυ περιεργη πορεια!!
4)  O δείκτης MJO  θα περάσει αρχικα από τις φάσεις που δίνουν αρκετές βροχές στην κεντρικη Μεσογειο Ευρώπη ενω στη συνεχεια θα παραμενει αρκετα σε φασεις που δινουν βελτιωμενο καιρο.
5)  H μέση βαρομετρική κατάσταση του φετινού ΜΑΡΤΙΟΥ παρουσιάζει αρκετές έως πολλές ομοιότητες με τά έτη 2017 , 1995 , 1990 , 1989 , 1986, 1967.
Για καλύτερη αποτύπωση της θερμοκρασίας και του υετου έχουμε φτιάξει τους δικούς μας χάρτες πιο απλούς  ώστε να τους διαβάσετε πιο εύκολα.  
Στην αρχή κάθε παραγράφου έχω τοποθετημένους και τους αυθεντικους χάρτες (composite maps) τους οποίους βγάζει η ανάλυση που κάναμε λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω 5 στοιχεία.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων για αυτό το μήνα έχει ως εξής. Χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις θα υπάρχουν κατά διαστήματα στη βόρειαβ κεντρική και νότια Ευρώπη αλλά και στην κεντρική κυρίως Μεσόγειο. Αντίθετα υψηλές βαρομετρικες πίεσεις θα βρίσκονται για αρκετές ημέρες στον Ατλαντικό με προέκταση στην περιοχή της Αγγλίας και της δυτικής Ευρώπης αλλά και στην ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι σχετικά βόρειο ρεύμα να επικρατεί στην βόρεια κεντρική αλλά και νότια Ευρώπη κατά διαστήματα με αρκετές βροχές.


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
AYΘΕΝΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
Η θερμοκρασία όπως βλέπετε και στον παρακάτω χάρτη  που ετοιμάσαμε για σας θα βρεθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ευρώπης ενώ σε περιοχές της Ρωσίας θα βρεθεί  2 με 3 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Αντίθετα σε μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης η θερμοκρασία θα βρίσκεται στα κανονικά επίπεδα λόγω της πορείας των διαδοχικών χαμηλών ενώ κατά τόπους όπως βλέπετε σε περιοχές όπως η Γερμανία ,η Γαλλία αλλά και η βόρεια Αφρική καθώς και τμήματα της Αγγλίας και της Ισλανδίας θα βρεθούν λίγο πιο κατω απο τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 
 Στη χώρα μας αναμένεται  οι θερμοκρασίες να κυμανθούν ελαφρώς πάνω από τα κανονικά επίπεδα εως 0,5-1,0 βαθμό κελσίου.  Χαμηλές οι θερμοκρασίες στην αρχή του μήνα  λόγω των κακοκαιριων που θα υπάρχουν κατά διαστήματα. Αυτή η κατάσταση θα κρατησει εως τις 6 με 8 του μήνα όπου κάπου εκεί οι υψηλές βαρομετρικες πίεσεις θα επεκταθούν πάνω στην κεντρική αλλά και ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα τον καλό καιρό και τις υψηλές σχετικά θερμοκρασίες. Η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει έως και τις 18-20 περίπου του μήνα όπου αναμένεται σταδιακή και πάλι επικρατήσει νοτιάδων κατά διαστήματα και σχετικά υψηλών θερμοκρασιών έως και το τέλος του μήνα.  Σε γενικές γραμμές όπως είπαμε δεν θα υπάρχουν  μεγάλα σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία.



ΥΕΤΟΣ
ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΥΕΤΟΥ/ΒΡΟΧΗΣ
Ο υετός όπως βλέπετε και στον παρακάτω χάρτη αρκετές βροχές θα σημειωθούν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης κατά διαστήματα.  Περιοχές μόνο της Αγγλίας και της Πορτογαλίας λόγω των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που θα εδραιωθούν εκεί για πολλές ημέρες αναμένεται να έχουν λιγότερες από τις κανονικές βροχές. Κανονικές βροχές θα έχει και το ανατολικό κομμάτι της Ευρώπης και το βορειοανατολικό μιας και εκεί οι υψηλές βαρομετρικες πίεσεις στα υποχωρούν κατά διαστήματα με αποτέλεσμα τα βαρομετρικά χαμηλά από την Σκανδιναβία να εισέρχονται και στην περιοχή της Ρωσίας.
 Στη χώρα μας αναμένονται αρκετές βροχές σχεδόν  σε όλη την επικράτεια με έμφαση στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα.  Αρκετές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν έως και τις 7 με 8 του μήνα από τα βαρομετρικά χαμηλά που θα αναπτυχθούν στην κεντρική Μεσόγειο ενώ στη συνέχεια όπως είπαμε υψηλές βαρομετρικες πίεσεις θα καλύψουν όλη την κεντρική Μεσογειο έως και τις 18 με 20 περίπου του μήνα. Οι μόνες περιοχές που σε αυτό το διάστημα έχουν πιθανότητες να σημειωθουν κάποιες βροχές είναι οι ανατολικές και νότιες μιας και στην περιοχή της Κύπρου θα υπάρχουν σχετικά χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις.  Τέλος στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται και πάλι είσοδος βαρομετρικών χαμηλών από τη βορειοδυτική Ευρώπη προς την περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα εκ νέου νέο γύρο βροχοπτώσεων αξιόλογων και πάλι σε μεγάλο μέρος της χώρας.  Σε γενικές γραμμές στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα και οι βροχοπτώσεις είναι σίγουρο ότι θα ξεπεράσουν τις κανονικές για την εποχή τιμές όπως αυτό συνέβη επιτυχημένα και το Μάρτιο. Για τις περιοχές όμως της ανατολικής νησιωτικής και νότιας Ελλάδας οι πιθανότητες είναι οι βροχές να κυμανθούν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.


ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΑΙΟ
ΜΕΣΗ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΙΟΥ
Φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές η περίοδος ανομβρίας που ταλάνισε την Ευρώπη αλλά και την χώρα μας έως και το Φλεβάρη έχει φύγει ανεπιστρεπτί.  Τα πρώτα δεδομένα για το Μάιο μιλανε για αρκετή αστάθεια στη χώρα μας αλλά και σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων από συχνές ψυχρές λίμνες ανώτερης ατμόσφαιρας.  Επίσης αυτός θα είναι και ο λόγος που φαίνεται ότι και η θερμοκρασία θα βρεθεί στα κανονικά ή και λίγο χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα.
 Η γενική κατάσταση των βαρομετρικών συστημάτων και επιφάνειας φαίνεται να είναι η εγκαθίδρυση υψηλών σχετικά βαρομετρικών πιέσεων σε περιοχές της Ισπανίας τοιυ Μαροκου , της Αλγεριας και της κεντρικής Ευρώπης ενώ αντίθετα χαμηλότερες πιέσεις στην βαλκανική και την ανατολική Μεσόγειο καθώς και σε τμήματα της βορειοανατολικής Ευρώπης.  Ολα αυτά μπορείτε να τα δείτε στο χάρτη που έχουμε αναρτήσει με την γενική κυκλοφορία που φαίνεται να επικρατεί τον Μάιο σε όλη την Ευρώπη.
Ευελπιστούμε στο τέλος Απριλίου να μην έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις από αυτή την εικόνα που σας δίνουμε αυτή τη στιγμή.
ΠΗΓΗ: ΝΟΟΑ/ESRL
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
facebook Σελιδα: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Πολύ καλή ανάλυση Βασίλη!! Ευχαριστούμε καλό μήνα!! Ευγενία Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Σουηδία είναι μία από τις χώρες που δεν έχουν πάρει πολλά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και που μπαρ, εστιατόρια και τα περισσότερα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά, όπως γράφει το Skynews. Το σκανδιναβικό κράτος που έχει πληγεί πολύ λιγότερο από ό,τι η Ισπανία και η Ιταλία, ξοδεύει περισσότερο για την υγεία από αυτές τις δύο χώρες, αλλά και από τη Βρετανία. Αλλά παρά το γεγονός ότι έχει περισσότερα κρούσματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι μόνοι περιορισμοί που μπήκαν ήταν η μείωση του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται σε δημόσιες συναθροίσεις από 500 σε 50, η δουλειά και η παρακολούθηση μαθημάτων από το σπίτι, όταν αυτό είναι εφικτό, η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και η απομόνωση όσων νοσούν.

    Ο Σουηδός πρωθυπουργός Stefan Lofven αν και προειδοποίησε ότι τα δύσκολα είναι κοντά, ποντάρει στο γεγονός ότι οι συμπατριώτες του θα περιορίσουν εθελοντικά τις κινήσεις τους, χωρίς να χρειαστεί να επιβληθεί γενική καραντίνα. Ίσως να έχει παίξει ρόλο και η πρόβλεψη μαθηματικών μοντέλων ότι το ποσοστό όσων θα χρειαστούν νοσηλεία στη Σουηδία θα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

    Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν γίνει εκτεταμένα τεστ αντισωμάτων για να διαπιστωθεί πόσοι έχουν κορωνοϊό στη Σουηδία, όπου έχουν ελεγχθεί μόνο 36 χιλιάδες άνθρωποι και κυρίως όσοι μπήκαν σε νοσοκομεία. Αντίστοιχα, στη Γερμανία γίνονται 500 χιλιάδες διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα. Στη Σουηδία έχει παίξει ρόλο και ότι δεν υπάρχουν πολλές μητροπολιτικές περιοχές και είναι αραιοκατοικημένη, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Μπορεί επίσης να επιδιώξει την ανοσία της αγέλης, που θα επιτευχθεί αν το 60% του πληθυσμού αρρωστήσει και μετά γίνει καλά, επιβραδύνοντας έτσι δραστικά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

    Από την άλλη, μία απαγόρευση κυκλοφορίας θα έπληττε την οικονομία, μειώνοντας τις δαπάνες για την υγεία και βάζοντας περισσότερες ζωές σε κίνδυνο στο μέλλον. Παρόλα αυτά υπάρχει σκεπτικισμός για την προσέγγιση της πανδημίας και για το τι θα συμβεί αν επιδεινωθεί η κατάσταση, με ένα νέο νοσοκομείο με χιλιάδες κλίνες να έχει χτιστεί, ωστόσο, για αυτόν τον λόγο στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη.
    https://news.sky.com/story/coronavirus-why-hasnt-sweden-gone-into-lockdown-over-covid-19-pandemic-11966132
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ότι τα στοιχεία που δίνονται για τον κορωνοϊό απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν αξιόπιστα επισημαίνει και το Skynews, εξηγώντας ότι η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει χαμηλή θνησιμότητα επειδή κάνει πολλά διαγνωστικά τεστ, εντοπίζοντας έτσι πολύ περισσότερα κρούσματα από άλλες χώρες. Τα τεστ είναι σημαντικά για να διαγνωστούν οι ασθενείς και να απομονωθούν, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του ιού, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κάνει πολλά τώρα και θα πραγματοποιήσει τεστ αντισωμάτων όταν η επιδημία ολοκληρώσει τον κύκλο της.

    Τότε μπορεί να διαπιστωθεί ότι πεθαίνει 1 σε κάθε 1.000 ασθενείς με κορωνοϊό σύμφωνα με όσα πιστεύει ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος Σερ Patrick Vallance. Kι αυτό διότι εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα στη Βρετανία δεν έχουν στην παρούσα φάση εντοπιστεί, αφού οι ασυμπτωματικοί και όσοι νοσούν ελαφρά δεν ελέγχονται και δεν προσμετρώνται στα κρούσματα.

    Επίσης παίζει μεγάλο ρόλο το πόσοι πεθαίνουν με κορωνοϊό ή από κορωνοϊό. Δεδομένου ότι τα 3/4 των ανθρώπων που πεθαίνουν με κορωνοϊό είναι άνω των 70 ετών και το 95% εξ αυτών έχει υποκείμενα νοσήματα, οι περισσότεροι εξ αυτών μπορεί τελικά να χάνουν τη ζωή τους από άλλες αιτίες και απλά να βρίσκονται θετικοί και στον κορωνοϊό. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να τριπλασιάζονται οι θάνατοι που αποδίδονται στον κορωνοϊό, ενώ στην πραγματικότητα είναι το 1/3 όσων ανακοινώνονται, σύμφωνα με τον καθηγητή του Imperial College του Λονδίνου Neil Ferguson.

    Αντίστροφα κάποιοι που δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο, μπορεί να πεθαίνουν σπίτι τους από κορωνοϊό, αλλά να μην καταγράφεται η αιτία θανάτου τους. Εν κατακλείδι, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η θνησιμότητα θα είναι τελικά γύρω στο 1%, ενώ επειδή μεσολαβούν 2-3 βδομάδες μέχρι να επέλθει το μοιραίο, είναι παραπλανητικό να κοιτάζει κανείς την ημερήσια αύξηση των θανάτων για να διαπιστώσει την πορεία της επιδημίας.
    https://news.sky.com/story/coronavirus-can-we-trust-the-data-11966848
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου