ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΙΟΥ 2020 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Όπως έχουμε πει όλες αυτές είναι πειραματικές προσπάθειες που στηρίζονται βέβαια πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και διάφορους δείκτες της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο αλλά και στο νότιο ημισφαίριο.  Έχουν πάντα μεγάλες αβεβαιότητες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες και για  ατομική ασφάλεια.
Η πρόγνωση υφίσταται έως τις 5 με 7 ημέρες.  Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία.

Η προγνωστική ομάδα Θεσσαλίας ανέλυσε όλα τα δεδομένα και παρουσιάζει σήμερα την εκτίμηση του για την θερμοκρασία  αλλά και την βροχόπτωση για τον ΜΑΙΟ 2020.
 Τα βασικά στοιχεία του καιρού πού αναμένονται τον επόμενο μήνα είναι 
1) Οι αρνητικες τιμες των δεικτών ΑΟ και ΝΑΟ στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα.
2) Οι ελαφρως θετικες αποκλισεις στη θερμοκρασια της περιοχης ΝΙΝΟ 3-4 κατα μεσο ορο +0,4 και +0,6 βαθμούς Κελσίου  άρα έχουμε NEUTRAL-NINO.
3)  Ο δείκτης QBO θα ειναι σε ΕΛΑΦΡΩΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΦΑΣΗ.
4)  O δείκτης MJO  θα περάσει αρχικα από τις φάσεις που δίνουν αρκετές βροχές στην κεντρικη Μεσογειο Ευρώπη ενω στη συνεχεια θα παραμένει αρκετά σε φάσεις που δίνουν βελτιωμένο καιρό. Πιθανό κόλλημα της ατμοσφ. κυκλοφορίας το τελευταίο δεκαήμερο με εκ νεου αστάθειες.
5)  H μέση βαρομετρική κατάσταση του φετινού ΑΠΡΙΛΙΟΥ παρουσιάζει αρκετές έως πολλές ομοιότητες με τά έτη 2018, 2011, 2009, 1997, 1981, 1951, 1982.
Για καλύτερη αποτύπωση της θερμοκρασίας και του υετου έχουμε φτιάξει τους δικούς μας χάρτες πιο απλούς ώστε να τους διαβάσετε πιο εύκολα. 

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
ΕΥΡΩΠΗ
 Περιοχές που πιθανόν να έχουν λίγο χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες θα είναι μόνο περιοχές της Τουρκίας και γενικά της μέσης Ανατολής. Η θερμοκρασία  αυτό το μήνα θα κυμανθεί στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και νότιας Ευρώπης σε κανονικά ή λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.  Μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θα έχουν στην περιοχή της Σκανδιναβίας όπου αρκετές μέρες του μήνα θα εγκαθιδρυθεί θερμός αντικυκλώνας. Τέλος σε μεγάλο μέρος της δυτικής νότιας αλλά και ανατολικής Ευρώπης οι θερμοκρασίες θα βρεθούν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.


ΕΛΛΑΔΑ
Για την περιοχή της Ελλάδας φαίνεται ότι ο μήνας θα ξεκινήσει με λίγο υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασίες αλλά στη συνέχεια  θα επικρατήσουν βοριάδες κατά περιόδους και η θερμοκρασία θα βρίσκεται στα κανονικά ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα. Το 2ο δεκαήμερο (13-22/5) θα έχουμε αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας και βελτιωμένο καιρό. Το τελευταίο δεκαήμερο (23-31/5) και πάλι θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι και κάποιες ρηχές ψυχρές εισβολές. Επικρατέστεροι άνεμοι οι βοριάδες οι οποίοι θα συγκρατούν τη θερμοκρασία στα ανατολικά τμήματα σε κανονικά  επίπεδα  ενώ στα δυτικά λίγο ψηλότερα από τα κανονικά.


ΥΕΤΟΣ
ΕΥΡΩΠΗ
 Αρκετές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αυτό το μήνα.  Όπως βλέπετε και στο χάρτη στο μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής Ευρώπης και σε τμήματα της Τουρκίας της βαλκανικής της βόρειας Ισπανίας αλλά και της Σκανδιναβίας οι βροχοπτώσεις θα υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα.  Αντίθετα μόνο κάποιες περιοχές των βορείων Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης φαίνεται λόγω αντικυκλωνικων συνθηκών να δέχονται αρκετά λιγότερα φαινόμενα από τα κανονικά.


ΕΛΛΑΔΑ
Για την περιοχή της Ελλάδας ο μήνας θα ξεκινήσει με ξηρασία αλλά γρήγορα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες αξιόλογες στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας.  Αυτό το μοτίβο του καιρού θα κρατήσει έως τις 8 με 10 του μήνα όπου ο καιρός θα βελτιωθεί και φαίνεται να παραμένει καλός για αρκετές ημέρες με άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.  Τέλος φαίνεται ότι το τελευταίο δεκαήμερο είναι αρκετά πιθανό να μεταφερθούν εκ νεου ασταθείς αέριες μάζες στην μεση- ανώτερη τροπόσφαιρα στην περιοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας με αποτέλεσμα νέο γύρο βροχών και καταιγίδων. Σε γενικές γραμμές φαίνεται να είναι ένας βροχερός μήνας στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα κυρίως ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα λείψουν οι βροχές αλλά σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.





ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΙΟΥΝΙΟ

 Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού είναι ότι αυτός θα είναι ένας ζεστός γενικά μήνας με υψηλές θερμοκρασίες αρκετές μέρες.  

Φαίνεται όμως παράλληλα ότι θα έχουμε και αρκετές μεταφορές ψυχρών και ασταθών αέριων μαζών από  τη βόρεια Ευρώπη προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα ακόμα έναν βροχερό μήνα κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.
 Μένει βέβαια να επιβεβαιωθούν όλα αυτά στο τέλος του Μαΐου όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα για το καλοκαίρι αλλά και για τον Ιούνιο.
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
facebook Σελιδα: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Oι εποχικοί εργαζόμενοι, ουσιαστικά άνεργοι νέοι, που ποντάρουν στον τουρισμό για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα, θα είναι τα πρώτα θύματα της κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη Le Monde. H γαλλική εφημερίδα περιγράφει την ιστορία του Λευτέρη, που κανονικά αρχές Απριλίου θα έπρεπε να είναι στη Μύκονο, η οποία υποδέχεται συνήθως 2 εκ. τουρίστες, για να εργαστεί στην κουζίνα ενός εστιατορίου. "Σε κανονικές συνθήκες η σεζόν διαρκεί από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο και βάζω μερικά χρήματα στην άκρη, που μου επιτρέπουν να ζήσω αξιοπρεπώς τον υπόλοιπο χρόνο, κάνοντας μικροδουλειές τον χειμώνα" εξηγεί ο ίδιος.

    Σηκώνοντας το τηλέφωνό του χωρίς την ελπίδα ότι θα ακούσει ένα καλό νέο, ο 30χρονος υποστηρίζει ότι "ούτε τα αφεντικά ξέρουν πότε θα ανοίξουν και αν ο δουλέψω 3-4 μήνες, οι αποδοχές μου θα μειωθούν στο μισό και θα παλεύω να τα τα βγάλω πέρα στο τέλος του χρόνου". Κάθε Δεκέμβριο το 44% των ανέργων είναι εποχικοί εργαζόμενοι του τουρισμού.

    Και στην Ανάφη, ένα μικρό νησί απέναντι από τη Σαντορίνη, ο Γιάννης, ιδιοκτήτης ενός καφέ και ενός εστιατορίου , δεν κρύβει την ανησυχία του. "Ένα μεγάλο μέρος του νησιού ζει από τον τουρισμό και θα είναι δραματικά αν δεν έχουμε ξένους επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι" ανέφερε σχετικά. Ανάλογα με την περιοχή, οι επιπτώσεις θα είναι λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, το 50% της οικονομίας βασίζεται στον τουρισμό και 125 χιλιάδες άνθρωποι είναι εποχικοί υπάλληλοι. Από το 2018 η Ελλάδα υποδέχεται πάνω από 38 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, ενώ έχει πληθυσμό 10 εκατομμύρια.

    Για πολλούς άνεργους ο τουρισμός είναι μία ευκαιρία. "Μάθαμε να σφίγγουμε το ζωνάρι με την οικονομική κρίση, αλλά τα τρία τελευταία χρόνια ελπίζαμε ότι ο τουρισμός θα μας προστάτευε από νέες περιπέτειες" λέει ο Γιάννης, ηλεκτρολόγος, ο οποίος άνοιξε την επιχείρησή του εν μέσω κρίσης χρέους το 2012. Για να βοηθήσει τους επιχειρηματίες και τους μισθωτούς η κυβέρνηση θέσπισε στις αρχές Απριλίου ένα επίδομα 800 ευρώ για όσους βρέθηκαν σε καθεστώς μερικής ανεργίας, ενώ μείωσε τα ενοίκια και ανέβαλε πληρωμές φόρων, χρέη προς τράπεζες και δάνεια για προβληματικές εταιρίες.
    https://www.lemonde.fr/economie/article/2020/04/30/en-grece-les-saisonniers-pourraient-etre-les-premieres-victimes-de-la-crise_6038250_3234.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου