ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Καιρός Ελλάδας και Θεσσαλίας 27-4/3-5/2020

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα 27 Απριλίου 2020.
 Προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και λίγες καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πιο αξιόλογα στο όρος Ροδόπη.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ και στο Αιγαίο μεταβλητοί ασθενείς.
 Η θερμοκρασία σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά ηπειρωτικά από 7 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
------------------------------------------------
Τρίτη 28 Απριλίου 2020.
 Προβλέπεται αρχικά καλός καιρός το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και λίγες καταιγίδες. 
 Άνεμοι θα πνέουν στα ηπειρωτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στα πελάγη μεταβλητοί 3 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά Ηπειρώτικα τμήματα από 7 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
------------------------------------------------
Τετάρτη 29 Απριλίου 2020.
 Προβλέπεται αρχικά καλός καιρός σε όλη τη χώρα αλλά τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στο βόρειο Ιόνιο ,την Ήπειρο στη δυτική Στερεά και στα ορεινά  και ημιορεινά της Μακεδονίας ,της Θεσσαλίας και της Θράκης και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και λίγες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα η πιθανότητα εκδήλωσης  σποραδικών όμβρων είναι μικρή.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια πελάγη δυτικοί 5 με 6 μποφόρ ενώ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα ενισχυθούν νοτιοδυτικοί άνεμοι στα 3 με 4 μποφόρ στα πεδινά ηπειρώτικα.
 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 8 έως 28-29 βαθμούς Κελσίου.
-------------------------------------------
Πέμπτη 30 Απριλίου 2020.
 Προβλέπεται στο Ιόνιο και τη δυτική ηπειρωτική χώρα άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες που από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας ,της Θεσσαλίας της Θράκης και τα ορεινά της Κρήτης θα αυξηθούν και θα σημειωθούν λίγες σποραδικές μπόρες ή καταιγίδες πού το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανόν να ενισχυθούν.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ ενω τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες οι δυτικοί άνεμοι στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα θα αγγίξουν τα 4 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά πεδινα τμήματα από 11 έως 28-29 βαθμούς Κελσίου.
------------------------------------------------
Παρασκευή 1 Μαΐου 2020.
 Προβλέπεται αρχικά καλός καιρός σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς  της Μακεδονίας και της Θράκης θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ ενώ τις μεσημεριανές ώρες οι δυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν και στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα στα 3 με 5 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 9  έως 28 βαθμούς Κελσίου.
---------------------------------------------------
Σάββατο 2 Μαΐου 2020.
Προβλέπεται στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά την Θράκη και τα ορεινά της Πελοποννήσου και της Μακεδονίας αρχικά καλός καιρός αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στις ορεινές περιοχές.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια πελάγη δυτικοί έως 7 μποφόρ ενώ μετά το μεσημέρι στο Ιόνιο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 6 μποφόρ σε ένα στο Αιγαίο θα παραμείνουν νότιοι 4 μποφόρ έως αργά το βράδυ.
 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθει στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 7 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
------------------------------------------------
Κυριακή 3 Μαΐου 2020.
Προβλέπεται αρχικά καλός καιρός σε όλη τη χώρα αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ορεινά  και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες ή καταιγίδες.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ το σταδιακά θα επεκταθούν και στο Αιγαίο με την ίδια ένταση.
 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 9 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στην περιοχή της Θεσσαλίας οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται κοντά στους πέντε βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ενώ αξιόλογες βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα και κυρίως στον Όλυμπο τα Χασιά και την  Πίνδο.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές νοτιοδυτικές διευθύνσεις τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και όπως γνωρίζουμε αυτός ο άνεμος δρα ως λιβας στην περιοχή της Θεσσαλίας.  Αυτό θα βοηθήσει την υγρασία να πέσει σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή όπως βλέπετε και στον πίνακα ενώ και η θερμοκρασία θα πλησιάσει για τα ξεπεράσει τους 27 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά τμήματα.
 Για τις πεδινές περιοχές  των Τρικάλων της Λάρισας και της Καρδίτσας οι πιθανότητες είναι μικρές και αυτές εντοπίζονται κυρίως στη Δευτέρα και την Πέμπτη.
 Πιο κάτω βλέπετε τον πίνακα μας με αναλυτικά στοιχεία για την κάθε μία μέρα ξεχωριστά για την περιοχή της Θεσσαλίας.

Τέλος αναρτούμε και έναν χάρτη με τις περιοχές που θα επηρεαστούν από τις μπόρες και τις καταιγίδες κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Ο σαουδαραβικός συνασπισμός ζήτησε από τους αυτονομιστές στη νότια Υεμένη να μην προχωρήσουν στην κήρυξη αυτοδιάθεσης στο Άντεν και άλλες περιοχές, διότι θα πρόκειται για μία κίνηση κλιμάκωσης σε μία περίοδο που όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Reuters. Η συγκεκριμένη ενέργεια των νότιων αυτονομιστών απειλεί να αναζωπυρώσει τη σύγκρουσή τους με την κυβέρνηση της Υεμένης, την οποία στηρίζει η Σαουδική Αραβία, αλλά και να υπονομεύσει τη μόνιμη εκεχειρία που είναι και ο στόχος του ΟΗΕ.

    Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης έκανε από την πλευρά της λόγο για "καταστροφικές συνέπειες", σε περίπτωση που οι αυτονομιστές εγκαθιδρύσουν το δικό τους καθεστώς στο Άντεν, όπου έχει την έδρα της, μετά την εκδίωξη της από την πρωτεύουσα Σαναά το 2014, όταν εξεγέρθηκαν οι αντάρτες Houthis. Και ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Martin Griffiths ζήτησε από όλες τις πλευρές να συνεργαστούν, να αποφύγουν τις ενέργειες κλιμάκωσης και να λειτουργήσουν με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων της Υεμένης.

    Το 2015 με την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στο πλευρό της κυβέρνησης του Hadi η Υεμένη σύρθηκε στη βία και σε έναν πόλεμο χωρίς τέλος, με 100 χιλιάδες νεκρούς και με τους Houthis να ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις της. Οι νότιοι αυτονομιστές στηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θέλουν να εγκαθιδρύσουν το δικό τους καθεστώς στον νότο της Υεμένης, διότι θεωρούν την κυβέρνηση Hadi διεφθαρμένη. Με αυτή τους την κίνηση δεν συμφωνούν, πάντως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Σαουδική Αραβία έβαλε τέλος πρόσφατα σε μία άλλη σύρραξη τους με την κυβέρνηση Hadi.

    Tα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν μειώσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην Υεμένη, εμπιστεύονται, εξάλλου, τη Σαουδική Αραβία για να εφαρμόσει και στην πράξη τη συμφωνία του Ριάντ για εκεχειρία, που θα οδηγήσει σε μία πολιτική λύση στην Υεμένη. Τη συμφωνία για εκεχειρία επέβαλε μονομερώς η Σαουδική Αραβία, κατόπιν έκκλησης του ΟΗΕ για να αντιμετωπιστεί και η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά δεν την έχουν αποδεχτεί οι Houthis, κι έτσι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται. Αν και στην Υεμένη έχει επιβεβαιωθεί μόνο ένα κρούσμα κορωνοϊού, πολλοί φοβούνται τα χειρότερα για έναν υποσιτισμένο πληθυσμό και με ένα διαλυμένο σύστημα υγείας, σε περίπτωση που εξαπλωθεί η επιδημία. Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ προσπαθεί να αξιοποιήσει την εκεχειρία για να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

    Σαν να μην έφταναν, όμως, όλα αυτά, η Υεμένη επλήγη πρόσφατα και από πλημμύρες από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, συνολικά επηρεάστηκαν 100 χιλιάδες κυρίως στο Άντεν και παντού υπάρχουν πλέον στάσιμα και μολυσμένα νερά, αλλά και κατεστραμμένοι δρόμοι, με συνέπεια να είναι δύσκολη η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. "Κανένας δεν μπορεί να διανοηθεί πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι στην Υεμένη" λέει η επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Lise Grande. Παρά το γεγονός ότι έχουν μόνο ένα κρούσμα κορωνοϊού. Πλάκα θα 'χει να σταματήσει χάρη στον κορωνοϊό ο πόλεμος στην Υεμένη. Αν και πιθανότατα θα είναι μία μικρή παύση στην εξάχρονη πλέον "κανονικότητα" της.
    https://www.reuters.com/article/us-yemen-security-south-coalition/saudi-coalition-calls-for-end-to-escalation-in-yemen-immediate-return-to-riyadh-agreement-idUSKCN229033?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για ιστορική αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία κατά 7% τον Μάρτιο κάνει λόγο η Le Monde, επισημαίνοντας ότι αυτή αποτελεί και ρεκόρ 25ετίας. Συγκεκριμένα, τον τρίτο μήνα 2020 έγιναν 216 χιλιάδες επιπλέον εγγραφές στο Ταμείο Ανεργίας. Αυτή η αύξηση διαγράφει όλα τα οφέλη από την πτώση της ανεργίας τους προηγούμενους εφτά μήνες. Και με 3,7 εκ. εγγεγραμμένους ανέργους στα τέλη Μαρτίου του 2020, η Γαλλία δεν κατέρριψε για λίγο το απόλυτο ρεκόρ που κρατάει από τον Φεβρουάριο του 2016. Μάλιστα, αυτή η αύξηση της ανεργίας μπορεί και να υποτιμάται, καθώς με την καραντίνα που επιβλήθηκε στις 17 Μαρτίου λόγω κορωνοϊού, πολλοί μισθωτοί επωφελήθηκαν από το έκτακτο επίδομα της κυβέρνησης και δεν γράφτηκαν στα μητρώα του Ταμείου Ανεργίας.

    Στην πραγματικότητα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μόνο τη μηνιαία αύξηση 5% των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας και αποκρύπτουν το μικρό ποσοστό (29%) των ανέργων που κατάφεραν να βρουν κάποια δουλειά εν μέσω εγκλεισμού και αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που η κυβέρνηση προχώρησε στην οικονομική ενίσχυσή τους. Υπολογίζεται ότι το πρόβλημα θα φανεί στα στοιχεία του Απριλίου και είναι πιθανό ο αριθμός των ανέργων να αυξηθεί κατά 460 χιλιάδες μέχρι το τέλος της καραντίνας.
    https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2020/04/27/en-mars-un-bond-historique-pour-le-chomage-en-france_6037923_4355770.html

    Στο μεταξύ, η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας Muriel Penicaud αναμένεται να δηλώσει ότι 11,3 εκατομμύρια Γάλλοι, δηλαδή, ο ένας στους δύο είναι σε καθεστώς μερικής ανεργίας, όπως αναφέρει η Liberation. Όσον αφορά την κρατική μέριμνα, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή μέχρι την 1η Ιουνίου, αλλά στη συνέχεια το ύψος της βοήθειας από το κράτος θα είναι λιγότερο σημαντικό απ' ότι τώρα.
    https://www.liberation.fr/direct/element/coronavirus-en-france-plus-dun-salarie-sur-deux-est-au-chomage-partiel_112930/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρόλα αυτά, πολλοί φοβούνται ακόμα και τώρα να βγουν έξω, σαν το καναρίνι που του ανοίγουν την πόρτα του κλουβιού, αλλά δεν πετάει μακριά. Και πόσο θα μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια; Μέχρι να βρεθεί εμβόλιο; Για πάντα; Γιατί και εμβόλιο να ανακαλυφθεί, στην καλύτερη περίπτωση η αποτελεσματικότητά του θα είναι 60-70% και κάποιες χρονιές θα μειώνεται και στο 40%. Αυτό γίνεται τουλάχιστον με το εμβόλιο της γρίπης, από την οποία χάθηκαν 108 άνθρωποι φέτος, παρά το εμβόλιο και την ανοσία. Και η γρίπη περιορίστηκε επίσης από τα μέτρα για τον κορωνοϊό, διότι πέρσι τα θύματα ήταν 158, κάποιες χρονιές είχαν ξεπεράσει και τα 250 και μόνο τον "θερμό" χειμώνα 2017-18 ήταν 42.

    Επί της ουσίας, ποτέ δεν είσαι σίγουρος για κάτι. Αλλά η καλύτερη στιγμή για να ανοίξουν και πάλι οι δουλειές και η οικονομία ήταν αυτή, ενώ μπαίνει το καλοκαίρι και η εξάπλωση του κορωνοϊού θα ελαχιστοποιηθεί σύμφωνα με όλες τις έρευνες. Δηλαδή, πώς θα ζήσει ο κόσμος, χωρίς να βγει έξω να δουλέψει; Τα παιδιά δεν θα πάνε ποτέ σχολείο; Και πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή; Τώρα που καλοκαιριάζει ή το φθινόπωρο - χειμώνα, που όλες οι ιώσεις είναι σε έξαρση; Με αυτή τη λογική, κακώς ανοίγουν τα σχολεία και με τη γρίπη από την οποία πεθαίνουν επίσης άνθρωποι. Και ακόμα δεν ξέρουμε αν η γρίπη ή ο κορωνοϊός έχει μεγαλύτερη θνητότητα. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες, που έχουν γίνει, τα πραγματικά κρούσματα μπορεί να είναι και 100 φορές περισσότερα από όσα έχουν εντοπιστεί, κάτι που σημαίνει ότι η θνητότητα από τον ιό μπορεί να είναι και 100 φορές μικρότερη.

    Απλά μας φόβισαν, άλλους λιγότερο, άλλους περισσότερο, με την καθημερινή νεκρολογία στα κανάλια, παρουσιάζοντας συνεχώς το 5%-10% των βαριών περιστατικών. Παρουσιάζοντας απόλυτους αριθμούς. Παρουσιάζοντας τι γίνεται στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ. Και περνώντας στα ψιλά τι γίνεται σε πάνω από 150 άλλες χώρες, όπου αναλογικά ο κορωνοϊός δεν έχει προκαλέσει πολλά θύματα. Γιατί δεν είναι πυκνοκατοικημένες, γιατί δεν δέχονταν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε μέρα, γιατί δεν έχουν μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση (που επιβαρύνει την υγεία και ειδικά τους πνεύμονες).

    Συνεχώς μεταδίδουν αντιφατικές πληροφορίες προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο, με αποκορύφωμα τη σύσταση πριν λίγο καιρό να μην φοράμε μάσκα, που μετατράπηκε σε εντολή για υποχρεωτική χρήση μάσκας. Φαίνεται πρέπει να υπάρχει πάντα η απειλή για πρόστιμο. Πρόστιμο αν κυκλοφορείς "παράνομα" μέχρι πρότινος, πρόστιμο αν κυκλοφορείς χωρίς μάσκα από εδώ και πέρα. Πρόστιμο, αλλά ακόμα και κίνδυνος να συρθεί σε δίκη και να φάει και φυλακή κόσμος που έχει χάσει δουλειές και εισοδήματα εδώ και μία δεκαετία. Αντισυνταγματικά πρόστιμα, καθώς παγκοσμίως τα δικαιώματα, ελευθερίες και η δημοκρατία έγιναν ένα κουρέλι με το πρόσχημα του ιού. Σίγουρα όλοι θα πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας, προσωπικά το έκανα και πριν τον κορωνοϊό - αναγκαστικά αφού ο πατέρας μου δεν έπρεπε με τίποτα να αρρωστήσει - αλλά μην τρελαθούμε η ζωή είναι εκεί έξω. Ζωή σημαίνει ελευθερία.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου