ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 12-14/5/2020 Υψηλές θερμοκρασίες και υψηλές νεφώσεις(χάρτες αφρικάνικης σκόνης)

 Τρίτη 12 Μαΐου 2020.
Προβλέπεται καλοκαίρια σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και αραιές νεφώσεις κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά. Μεταφορά αφρικανικής σκόνης τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σε όλη τη χώρα. Περιορισμένη ορατότητα κατά τόπους.
  Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές αραιές νεφώσεις το απόγευμα. Μεταφορά αφρικανικής σκόνης μέτριας/μεγάλης συγκέντρωσης το απόγευμα και το βράδυ.
 Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας  και αραιές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης το μεσημέρι και το απόγευμα.
 Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί αρχικά 2 με 3 μποφόρ αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές θα ενισχυθούν στα πεδινά αλλά και τα ορεινά τμήματα στα 3 με 5 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σε
Λάρισα 15/34-35°C
Τρίκαλα 15/33-34°C
Καρδίτσα 15/33-34°C
Βόλος 18/32°C
Καλαμπάκα 15/33°C
Ελασσόνα 14/33°C
Αγιά 14/32°C
Φάρσαλα 14/34°C
Σποράδες 22/31°C
-----------------------------------------------
Τετάρτη 13 Μαΐου 2020.
  Αίθριος Καιρός σε όλη τη χώρα  με αραιές τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στις ορεινές περιοχές.  Μέτρια/ μεγάλη μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα. Περιορισμένη ορατότητα κατά τόπους.
 Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους και μεταφορά αφρικανικής σκόνης  μέτριας/ μεγάλης συγκεντρώσεις.
 Λάρισα: προβλέπεται ηλιοφάνεια που θα διακόπτεται από λίγες αραιές νεφώσεις το απόγευμα. Μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
 Προβλέπονται αρχικά ασθενείς άνεμοι αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα επικρατήσει ένα ανατολικό νοτιοανατολικό ρεύμα 3 με 4 μποφόρ και στα πεδινά τμήματα αλλά και τα θαλάσσια.
 Η θερμοκρασία  παρά τη μικρή κάμψη θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα σε
Λάρισα 14/31-33°C
Τρίκαλα 14/32-33°C
Καρδίτσα 13/32-33°C
Βόλος 18/29°C
Καλαμπάκα 15/32°C
Ελασσόνα 13/31°C
Αγιά 13/28°C
Φάρσαλα 13/32°C
Σποράδες 17/25°C
-------------------------------------------------
Πέμπτη 14 Μαΐου 2020.
 Προβλέπεται αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους και μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Περιορισμένη ορατότητα κατά τόπους.
 Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αραιές νεφώσεις κατά περιόδους και μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης που θα περιορίζει την ορατότητα κατά τόπους.
 Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις κατά περιόδους αλλά και μεγάλη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
 Προβλέπονται αρχικά ασθενείς άνεμοι αλλά τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσει ένα νοτιοανατολικό ρεύμα 2 με 3 μποφόρ και στα πεδινά αλλά και στα θαλάσσια τμήματα.
 Η θερμοκρασία σε εκ νέου άνοδο και σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σε
Λάρισα 14/34-35°C
Τρίκαλα 14/34-35°C
Καρδίτσα 14/34-35°C
Βόλος 18/30°C
Καλαμπάκα 15/34°C
Ελασσόνα 14/33°C
Αγιά 15/31°C
Φάρσαλα 14/34°C
Σποράδες 17/25°C

Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Επιχειρηματίας που έχει σουίτες στη Σαντορίνη αναρωτιέται πώς θα μεταβούν οι τουρίστες στο νησί από τη στιγμή που είναι παγκοσμίως καθηλωμένα τα αεροπλάνα, με υποβρύχια; Μιλώντας στο Reuters, αποκαλύπτει ότι μέχρι στιγμής απασχολεί 8 από τα συνολικά 30 μέλη του προσωπικού του για να εξυπηρετήσουν τους λίγους τουρίστες που απολαμβάνουν τα ηλιοβασιλέματα στα Φηρά, καθώς η κίνηση αυξήθηκε έστω και λίγο, τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι.

    Δύσκολα, όμως, η Σαντορίνη θα υποδεχτεί τα 2 εκ. τουριστών προηγούμενων ετών και εκτιμά ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη και από το 2015 με τις κλειστές τράπεζες και τα capital control. "Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε 12 κρουαζιερόπλοια και 15 πλοία, αλλά φέτος δένει ένα πλοίο κάθε τρεις μέρες" ανέφερε επίσης, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο στο άδειο Αιγαίο. Η πανδημία δεν απειλεί μόνο τη Σαντορίνη, αλλά όλη την Ελλάδα, καθώς το 1/5 του εθνικού εισοδήματος (ΑΕΠ) προέρχεται από τον τουρισμό, που αν εξαφανιστεί φέτος, θα χαθούν και τα κέρδη προηγούμενων ετών.

    "Το σοκ αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν" υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας. Η Κομισιόν εκτιμά την ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 στο -9,7% και την ανεργία στα προ διετίας επίπεδα του 2%. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να εκτιναχθεί στο 200% ως προς το ΑΕΠ και η χώρα λίγα μπορεί να κάνει. Παρά το γεγονός ότι έχει διαχειριστεί καλά την πανδημία, οι περισσότεροι τουρίστες που την επισκέπτονται είναι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι απόψεις διίστανται, πάντως, σχετικά με το κόστος της πανδημίας. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με ικανοποιητικά επιτόκια, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ -4,7% και -8,9%.

    Παρόμοια είναι και η άποψη του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα, που θεωρεί ότι "η επιδείνωση θα είναι προσωρινή, διότι η Ευρώπη αντιδρά". Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει ύφεση -4% στο καλό σενάριο και -8% στο δυσμενές. Αν και οι οικονομικές εκτιμήσεις διαφέρουν, όλοι συμφωνούν ότι η επιτυχία της Ελλάδας θα κριθεί από το αν θα καταφέρει να προσελκύσει τουρίστες φέτος το καλοκαίρι στις ακτές της.

    "Είμαστε σαν τους αγρότες που προσεύχονται για βροχή, ελπίζοντας σε κάποια δραστηριότητα μέχρι τον χειμώνα" λέει χαρακτηριστικά ξενοδόχος από την Πάρο. "Μέχρι στιγμής βλέπω ένα μεγάλο μηδενικό, αλλά οι λογαριασμοί που πρέπει να πληρωθούν, εξακολουθούν να έρχονται" συμπληρώνει ο ίδιος, που ελπίζει σε χαλάρωση της καραντίνας παγκοσμίως, έτσι ώστε να επιτραπούν κάποια στιγμή και οι διεθνείς πτήσεις. "Αυτή η χρονιά δεν θα είναι όπως οι άλλες" παραδέχεται ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι η Αθήνα πιέζει για κοινούς κανόνες στην ΕΕ, έτσι ώστε οι τουρίστες να είναι ασφαλείς όταν ταξιδεύουν, αλλά και να μην μπαίνουν σε καραντίνα.

    Ρεαλιστής ο επικεφαλής του ΕΟΤ Γιάννης Ρέτσος υποστηρίζει από την πλευρά του ότι "αν και το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης, δεν περιμένουμε να φτάσουμε σε έσοδα επιπέδου 2019 πριν το 2023. Από τις 700 χιλιάδες που εργάστηκαν πέρσι στον κλάδο του τουρισμού, πάρα πολλοί δεν θα έχουν δουλειά φέτος.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-greece-economy/the-cost-of-coronavirus-greek-tourism-slump-threatens-a-decade-of-hard-won-gains-idUSKBN22N0NZ
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου