ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Καιρός Ελλάδας και Θεσσαλίας 18-24/5/2020(XAΡΤΕΣ ΥΕΤΟΥ)

ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020.
 Προβλέπεται καλός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.  Στα νότια τμήματα θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.  Μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.
 Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και από τις στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα  θα κυμανθεί στην κεντρική και νότια χώρα θα κυμανθεί κατά τόπους από 17°C έως και 39°C Και πιθανόν 40°C.

Τρίτη 19 Μαΐου 2020.
 Προβλέπεται καλοκαίρια σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.  Μέτριες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο  Αιγαίο βόρειοι 4 με 6 μποφόρ  ενώ τις μεσημεριανές ώρες θα αναπτυχθεί ένα νοτιοανατολικό ρεύμα στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα 3 με 4 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία ακόμα μία μέρα σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά ηπειρωτικά από 17°C έως 35°C και κατά τόπους στα νότια της Πελοποννήσου και την Κρήτη και 37°C με 38°C.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020.
 Προβλέπεται αρχικά γενικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στη νότια Ελλάδα Αλλά γρήγορα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν κατά περιόδους και θα σημειωθούν  τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σποραδικές μπόρες στη δυτική Μακεδονία και στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης και πιθανόν για λίγο στα βόρεια της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.  Δεν αναμένονται φαινόμενα σε πεδινές περιοχές.  Μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη χώρα που στα κεντρικά και βόρεια τμήματα θα εκδηλωθεί με τη μορφή λάσποβροχών.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ ενώ στα ηπειρωτικά και το Αιγαίο τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθεί ένα ανατολικό ρεύμα 2 με 4 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας από 17°C έως 33°C με 34°C και πιθανόν στην Κρήτη 35 με 36°C.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020.
 Προβλέπεται σημαντική αλλαγή του καιρού από τα βόρεια προς τα νότια με αύξηση των νεφώσεων και σποραδικές βροχές και καταιγίδες που μέχρι το απόγευμα θα έχουν επηρεάσει τα νησιά του Ιονίου, όλη την Ηπειρωτική χώρα και πιθανόν τις Σποράδες τις δυτικές Κυκλάδες και τα ορεινά τμήματα της Θράκης. Επισημαίνεται ότι σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Στο ανατολικό Αιγαίο την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα δεν θα σημειωθούν καθόλου φαινόμενα.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 5 με 8 μποφόρ αρχικά στα βόρεια και μέχρι το τέλος της ημέρας στο μεγαλύτερο τμήμα ενώ στο Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο θα πνέουν ένας δυτικός άνεμος έως 5 με 6 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε  σημαντική πτώση από Βορρά προς νότο θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 12°C έως 27°C ενώ στη βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 19°C με 21°C.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020. 
Προβλέπεται αρχικά τοπικές μπόρες στην κεντρική Μακεδονία ,τη Θεσσαλία ,τη Βόρεια Στερεά Ελλάδα και πιθανόν σε τμήματα και νησιά του κεντρικού Αιγαίου της βόρειας Κρήτης που σταδιακά θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν παντού.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι 7 με 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ στα βόρεια και μεταβλητοί ασθενείς στα υπόλοιπα πελάγη και τα ηπειρώτικα.
 Η θερμοκρασία σε εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 12°C έως 23°C και στα δυτικά και νότια τμήματα 26 με 27°C.

Σάββατο 23 Μαΐου 2020.
Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις στα ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.
 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά στο Αιγαίο βόρειοι 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση ενώ από το απόγευμα θα επικρατήσει στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα και το βόρειο Αιγαίο ένα νοτιοδυτικό ρεύμα 2 με 3 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 10°C έως 28°C.

Κυριακή 24 Μαΐου 2020.
Προβλέπεται καλοκαίρια σε όλη τη χώρα με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις Τις απογευματινές ώρες στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας χωρίς φαινόμενα.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο ανατολικοί 2 με 3 μποφόρ και στο Ιόνιο Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 13°C έως 32°C.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Την Δευτέρα προβλέπεται καλός καιρός με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και αραιές νεφώσεις κατά περιόδους με συνοδεία αφρικανικής σκόνης.  Η θερμοκρασία θα φτάσει το μεσημέρι στους 33 με 34°C.
 Την Τρίτη προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και αραιές νεφώσεις κατά περιόδους με συνοδεία αφρικανικής σκόνης.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της Θεσσαλίας από 18 έως 32°C.
 Την Τετάρτη προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά γρήγορα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και μέχρι τις μεσημεριανές ώρες θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες στα ορεινά της Πίνδου των Χασίων και του Ολύμπου που αργότερα θα σταματήσουν.  Μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της Θεσσαλίας από 17°C έως 30°C και πιθανόν 31°C.
Την Πέμπτη προβλέπεται σταδιακή αλλαγή του καιρού από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που θα απασχολήσουν όλη την περιφέρεια έως αργά το βράδυ.  Αναμένονται σε γενικές γραμμές αξιόλογα φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας.  Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση θα κυμανθεί στα πεδινά της Θεσσαλίας από 15°C έως 22°C.
Την Παρασκευή προβλέπεται αρχικά άστατος καιρός με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες που γρήγορα θα περιοριστούν στις ορεινές περιοχές και από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλο το διαμέρισμα.  Η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά τμήματα από 14°C έως 22°C και πιθανόν 23°C.
Το Σάββατο προβλέπεται βελτιωμένος καιρός σε  πολύ την περιφέρεια με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο  το μεσημέρι αλλά με ψύχρα το πρωί θα κυμανθεί από 11°C έως 28°C και πιθανόν 30°C.
Την Κυριακή προβλέπεται και πάλι βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες νεφώσεις το απόγευμα που θα πυκνώσουν. Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί από 14°C έως 31°C και πιθανόν 32°C.
ΠΗΓΗ: nasa.gov
Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Ο καλοκαιρινός καιρός κάνει όλο και περισσότερο κόσμο να βγει από την καραντίνα, καθώς και στα επίκεντρα του κορωνοϊού, από τη Νέα Υόρκη ως την Ιταλία και την Ισπανία γίνεται σταδιακά άρση των περιορισμών που κράτησαν για μήνες εκατομμύρια στα σπίτια τους, όπως παρατηρεί το Reuters. Οι άνθρωποι ξεχύνονται στις παραλίες, τα πάρκα και τους δρόμους, εν μέσω καύσωνα στη νότια Ευρώπη και εαρινών θερμοκρασιών στις ΗΠΑ, που κάνουν τους Αμερικάνους να κρύψουν πια τα χειμωνιάτικα παλτά.

    Οι Έλληνες πλημμύρισαν το Σαββατοκύριακο τις παραλίες. Με τις θερμοκρασίες στους 34-35 βαθμούς στα παράκτια - διότι τοπικά στα ηπειρωτικά άγγιξαν και τους 42 - έστησαν τις ομπρέλες σε απόσταση τεσσάρων μέτρων και τα σκέπαστρα τους στο ένα μέτρο, καθώς η χώρα προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία από την Covid 19 και την αναζωογόνηση του τουρισμού. Άσπροι κύκλοι σχεδιάστηκαν και στο πάρκο του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη για να κρατούν αποστάσεις όσοι πήγαν για πικ νικ ή ηλιοθεραπεία.

    Στο Παρίσι, στο δάσος της Βουλώνης η εκπαιδευόμενη επαγγελματίας υγείας Anne Chardon κρατώντας αντισηπτικό και φορώντας μάσκα δηλώνει παρόλα αυτά ότι νιώθει για πρώτη φορά μία αίσθηση ελευθερίας μετά από βδομάδες καραντίνας. "Αισθάνομαι σαν την Ωραία Κοιμωμένη, που ήταν μέσα στο κάστρο ακίνητη και παγωμένη και ξαφνικά φως πλημμυρίζει το σκοτεινό δωμάτιο, έτσι κι εμείς βιώνουμε ξανά τις μικρές χαρές της καθημερινότητας". Στη Γαλλική Ριβιέρα πολλοί πήγαν στη θάλασσα φορώντας μάσκες, καθώς επιτρέπεται το ψάρεμα και το σέρφινγκ, αλλά όχι η ηλιοθεραπεία. Πολλοί οι λουόμενοι και στο Τελ Αβίβ, βούτηξαν στα νερά της Μεσογείου για να ανακουφιστούν από τον καύσωνα. "Ελπίζουμε ότι το ζεστό νερό θα διώξει τον κορωνοϊό" είπε μία γυναίκα στη Νεκρά Θάλασσα, ενώ ένας ναυαγοσώστης προσπαθούσε να ψήσει ένα αυγό πάνω από την καυτή άμμο.

    Στην Τυνησία που δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα του ιού εδώ και τέσσερις μέρες, ο κόσμος πλημμύρισε τους δρόμους, χωρίς να κρατάει ιδιαίτερα τις αποστάσεις, καθώς τα μαγαζιά άρχισαν και έρχεται και η κορύφωση του ραμαζανιού. "Έμεινα δύο μήνες σπίτι και σχεδόν τρελάθηκα" ανέφερε μία Τυνήσια που δεν περίμενε να δει τόσο κόσμο. Σε πολιτείες των ΗΠΑ (Μίτσιγκαν, Ουισκόνσιν, Πενσυλβάνια) βγήκαν ακόμα και με τα όπλα στους ώμους. Στη Γερμανία χιλιάδες διαδήλωσαν κατά των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης, ενώ στην Πολωνία η αστυνομία διέλυσε με χημικά το πλήθος στην πρωτεύουσα Βαρσοβία.

    Στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου συνελήφθησαν 19 άτομα, επειδή εσκεμμένα δεν κρατούσαν τις αποστάσεις, ενώ ο Boris Johnson ανακοίνωσε χαλάρωση της καραντίνας. Στο πάρκο του Γκρίνουιτς όλα ήταν πιο ήρεμα με παιδιά να σκαρφαλώνουν στα δέντρα, να παίζουν μπάλα και φρίσμπι. Μία γυναίκα που πουλούσε παγωτά λίγο πιο πέρα, ήταν στενοχωρημένη, πάντως, για την υποτονική κίνηση, καθώς είχε 3-4 πελάτες κάθε μία ώρα, κυρίως επειδή με την κοινωνική απόσταση, ο κόσμος δεν θέλει να περιμένει σε ουρές.

    Στην Αυστραλία, ξενοδοχεία, κλαμπ, καφέ και εστιατόρια άνοιξαν ξανά, προσφέροντας στους θαμώνες μπύρες και φαγητά. Επιτρέπεται επίσης το πικ νικ στα πάρκα και τα σπορ που δεν προϋποθέτουν σωματική επαφή, ενώ στις παραλίες που μέχρι πρότινος μπορούσε κανείς μόνο να κολυμπήσει και να κάνει σέρφινγκ, πλέον μπορεί να παίξει και μπιτς βόλεϊ. Και εκεί ο κόσμος κρατάει, πάντως, τις αποστάσεις, με τους ειδικούς να ανησυχούν για ένα δεύτερο κύμα λόγω της επιστροφής στην εργασία και της κοινωνικοποίησης.

    Υπάρχουν, ωστόσο, και γιατροί - να προσθέσω - που υποστηρίζουν ότι ο εγκλεισμός και η υπερβολική απολύμανση μπορεί να φέρουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Διότι ζώντας σαν αποστειρωμένοι, αποδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας και γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε ασθένειες. Παν μέτρον άριστον έλεγαν οι αρχαίοι. Επίσης, παραφράζοντας και τον Αβραάμ Λίνκολν: Μπορείς να κλείσεις σπίτι πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά κανέναν για πάντα.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus/beaches-parks-busy-as-europe-
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περισσότεροι Σουηδοί πέθαναν τον Απρίλιο του 2020 από κάθε άλλον μήνα στο πρόσφατο παρελθόν, με εξαίρεση τον Δεκέμβριο του 1993, καθώς ο κορωνοϊός αύξησε τη θνησιμότητα, όπως μεταδίδει το Reuters. H Σουηδία που δεν εφάρμοσε καραντίνα έχει περισσότερα θύματα (3.700) από τον ιό σε σχέση με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες. Όμως, ο κορωνοϊός δεν ήταν τόσο φονικός, όσο η εποχική γρίπη τον Δεκέμβριο του 1993 και τον Ιανουάριο του 2000. Συγκεκριμένα, οι θάνατοι τον Δεκέμβριο του 1993 ήταν 11.057, ενώ τον Απρίλιο του 2020 ήταν 10.458. Επίσης τον Ιανουάριο του 2000 αντιστοιχούσαν 110 θάνατοι ανά 100 χιλιάδες κατοίκους έναντι 101 θανάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους τον Απρίλιο του 2020. Τόσο το 1993, όσο και το 2000 η μεγάλη θνησιμότητα αποδόθηκε στην εποχική γρίπη. Μάλιστα, οι 97.008 Σουηδοί που πέθαναν το 1993 ήταν οι περισσότεροι μετά την επιδημία της ισπανικής γρίπης το 1918.

    Παράλληλα, η πανδημία γρίπης Η1Ν1 το 2009 μπορεί να προκάλεσε και 400 χιλιάδες θανάτους. Αν και αρχικά ανακοινώθηκαν 18.500 θύματα με βάση την εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ο ΠΟΥ αναθεώρησε το νούμερο μελετώντας τους θανάτους από πνευμονία και καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονταν με επιπλοκές της γρίπης σε ασθενείς που δεν είχαν κάνει το τεστ. Επίσης, την τελευταία δεκαετία είχαμε στην Ελλάδα δύο φορές περισσότερα θύματα από τη γρίπη απ' ό,τι από τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα 197 και 180 αντίστοιχα. Τα νούμερα, πάντως, δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια αφού τόσο η γρίπη, όσο και ο κορωνοϊός μπορεί να μην ήταν η βασική αιτία στους περισσότερους από τους παραπάνω θανάτους. Άλλωστε, τους αριθμούς τους χρησιμοποιούμε και όπως μας συμφέρουν. Για παράδειγμα συγκρίνουμε τη Σουηδία με τις γειτονικές της χώρες και όχι με τις δυτικοευρωπαϊκές για δείξουμε ότι δεν τα πήγε καλά με τον κορωνοϊό - επειδή χάλασε την πιάτσα με το να μην εφαρμόσει την αντισυνταγματική καραντίνα - αλλά την Ελλάδα με τις μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες και όχι με τις γειτονικές μας για να λέμε ότι τα καταφέραμε περίφημα.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-sweden-toll/coronavirus-pushes-swedish-deaths-to-highest-since-1993-in-april-idUSKBN22U1S4?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου