ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ - ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ 21-22/5/2020

Μία ακόμα αξιόλογη περίοδος αστάθειας πέρασε για την κεντρική και βόρεια χώρα. Σε γενικές γραμμές σημειώθηκαν αρκετές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο ,την Θεσσαλία ,την βόρεια Στερεά Ελλάδα ,την Μακεδονία ,τις Σποράδες αλλά και το βόρειο Αιγαίο. 
 Όλα αυτά οφείλονται όπως βλέπετε στο χάρτη βαρομετρικών συστημάτων (με τα κίτρινα χρώματα πάνω από την Ελλάδα) στη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών στην περιοχή των Βαλκανίων.  Η κατάσταση βέβαια ήταν πολύ σύντομη όπως φάνηκε και από τους χάρτες στα 5 km υψόμετρο δεν μπόρεσε να υπάρξει  αποκοπή της ψυχρής αέριας μάζας πάνω στη χώρα μας.  Για λίγες ώρες μόνο κατάφερε  στη στάθμη των 3km υψόμετρο να διατηρηθεί κυκλωνική κυκλοφορία έως ότου καταρρεύσει.
 Τέλος στο 1.5km υψόμετρο ήταν εμφανές το ψυχρό μέτωπο το οποίο  διέσχισε τη βαλκανική από Βορρά προς νότο και διαλύθηκε κάπου περίπου στο ύψος της Θήβας και του κεντρικού Αιγαίου.  Όλα αυτά βέβαια τα αναλύσαμε και χθες σε  ειδικό άρθρο.

Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε τις αστραπές που σημειώνονταν χθες το μεσημέρι και μεγάλο μέρος της κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Θεσσαλίας με ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες.  Είναι εμφανής και η μεγάλη καταιγίδα στην περιοχή Κιλελέρ της Λάρισας στα σύνορα με το νομό Μαγνησίας όπου έδωσε αρκετό χαλάζι μικρού σχετικά μεγέθους που κάλυψε αυλές και δρόμους.  Παρόμοιες έντασης χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν και στην περιοχή της Χαλκιδικής καθώς  και σε περιοχές του νομού Γρεβενών αλλά σε γενικές γραμμές δεν υπήρξαν εκτεταμένες.
  
Στη συνέχεια έχουμε το προγνωστικό sounding από την περιοχή του Κιλελέρ Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή όπου μπορούμε να δούμε το στρώμα με το χαλάζι το οποίο ήταν συμπαγές και με μεγάλα ποσοστά υγρασίας αρα ευνοϊκό για τη δημιουργία αρκετού χαλαζιου.  Στη συνέχεια στα κατώτερα τμήματα της τροπόσφαιρας είχαμε κάποια σχετικά ξηρά τμήματα με αποτέλεσμα αυτό το χαλάζι να μη λιώσει αλλά να καταφέρει να φτάσει έστω και σε μικρό μέγεθος μέχρι το έδαφος.  Αυτές ήταν λεπτομέρειες που κανένας βέβαια δεν μπορούσε να τις δει εκείνη την ώρα και για κάθε έναν τόπο ξεχωριστά στην περιοχή της Θεσσαλίας αλλά και της Ελλάδας ευρύτερα.

Τέλος μπορούμε να δούμε και τα συνολικά χιλιοστά που σημειώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας από αξιόπιστους μετεωρολογικους σταθμούς.  Η γενική τάση είναι ότι υπήρξε αρκετά γρηγορότερη κίνηση με αποτέλεσμα τα χιλιοστά να μην είναι τόσα πολλά όσα αναμέναμε στο κεντρικό κυρίως μέρος της Θεσσαλίας. Αντίθετα φάνηκε ότι η διαταραχή επέμεινε περισσότερο στα παράλια τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας καθώς και στις Σποράδες αλλά και τις ορεινές περιοχές όπου σημειώθηκαν πραγματικά αξιοπρόσεκτα πόσα βροχής.
Για τη μετέπειτα πορεία μπορούμε να πούμε ότι στο δρόμο μας είναι ακόμα μία διαταραχή αλλά δεν γνωρίζουμε από τώρα αν θα έχει τα χαρακτηριστικά αυτής της ψυχρής μεταφοράς ή θα γίνει αποκοπή ψυχρής λίμνης με αποτέλεσμα πιο έντονα και πιο αξιόλογα φαινόμενα. Θα τα δούμε όλα εδώ μαζί συντονισμένοι πάντα στο blog μου αλλά και στο προσωπικό μου προφίλ στο Facebook αλλά και στη σελίδα μου στο Facebook με νέα πρόγνωση καιρού την Κυριακή το απόγευμα που θα καλύπτει 2-3 ημέρες της νέας εβδομάδας.
ZYGRIB, METEOCIEL, BLITZORTUNG
Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. H βρετανική κυβέρνηση ζητά από τις επιχειρήσεις να καλύψουν το 20% με 30% του επιδοτούμενου μισθού των υπαλλήλων τους, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του 2020, έτσι ώστε να μειωθεί το βάρος που έχει επωμιστεί το κράτος, όπως μεταδίδει το Reuters. To Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε στις 12 Μάη ότι επεκτείνει το πρόγραμμα επιδότησης μισθών, έτσι ώστε να μην γίνουν απολύσεις, για άλλους τέσσερις μήνες, ωστόσο, ενημέρωσε τους εργοδότες ότι θα πρέπει να καλύψουν μέρος του κόστους από τον Αύγουστο. "Το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών απαιτεί από τους εργοδότες να καλύψουν το 20% με 30% της μισθοδοσίας των υπαλλήλων τους, αλλά και το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών σε ένα ποσοστό 5% επί του μισθού" ανέφερε σχετική ανακοίνωση. To γεγονός ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει μία μεγάλη οικονομική κρίση παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak, που έκανε λόγο και για πολλές απολύσεις το επόμενο διάστημα.

    Όλα αλλάζουν δραματικά γύρω μας, λοιπόν, ακόμα και η θάλασσα που εσφαλμένα νομίζουμε ότι παραμένει ίδια και απαράλλαχτη, απλά επειδή οι μεταβολές σε αυτή συντελούνται πολύ πιο αργά. Συμβαίνουν, όμως, και στη δαντελένια ακρογιαλιά. Σαν αυτή του Φαλήρου, που το Σάββατο προσπάθησα να φανταστώ πώς θα ήταν πολύ παλιά. Μάλλον δεν θα είχε τόσα σκουπίδια και στα κρυστάλλινα νερά της θα έπλεαν κάποτε τριήρεις αντί για φρεγάτες και αντιτορπιλικά. Τουλάχιστον, παρά τις προ δύο δεκαετιών δυσοίωνες προβλέψεις για εξαφάνιση αρκετών ειδών, οι σαργοί, οι κακαρέλοι, οι σάλπες, οι τσιπούρες, οι μουρμούρες και οι προάγγελοι του καλοκαιριού τα μελανούρια κολυμπάνε ακόμα. Παρέα με πολυάριθμα κοπάδια σαρδέλας και αθερίνας τις τελευταίες μέρες. Όταν εμφανιστούν και οι ζαργάνες με τα μικρά μαγιάτικα, τα μανάλια, το καλοκαίρι θα είναι στο αποκορύφωμά του πια. Είναι κι αυτό μια παρηγοριά.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-britain-furlough/uk-to-require-employers-to-pay-20-30-of-furloughed-wage-cost-the-times-idUSKBN22Z0B5?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Yπηρεσίες του ΟΗΕ και η Συμμαχία Εμβολιασμού GAVI ανέφεραν ότι 80 εκατομμύρια παιδιά σε 68 χώρες κινδυνεύουν από διφθερίτιδα, ιλαρά και πολιομυελίτιδα επειδή η παρασκευή και η χορήγηση εμβολίων ρουτίνας για αυτές τις ασθένειες δεν έγιναν εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις, των καθυστερήσεων στις παραδόσεις και τον φόβο των γονιών να βγουν από το σπίτι, λόγω του κορωνοϊού. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, ανάλογα θα είναι τα προβλήματα και με τη χορήγηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, που για να παρασκευαστεί γίνονται 100 διαφορετικές προσπάθειες ανά τον κόσμο. "Αν αμελήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις υποδομές ανοσοποίησης, χάρη στις οποίες όλα αυτά τα προγράμματα τρέχουν, τότε δεν θα μπορέσουμε να διαθέσουμε και το εμβόλιο για την Covid 19, που είναι και η πιο ασφαλής επιλογή για να νικήσουμε αυτή την πανδημία" ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της GAVI Seth Berkley σε συνέντευξη τύπου του ΠΟΥ.

    Η GAVI αναζητά 7,4 δισ. δολ. για να εμβολιάσει 300 εκ. παιδιά μεταξύ 2021 και 2025. Τα εύθραυστα συστήματα υγείας δέχονται την ίδια στιγμή μεγάλη πίεση από την Covid 19, με τα κρούσματα στην Αφρική να αυξάνονται και τη Βραζιλία ειδικά, αλλά όλη τη Νότια Αμερική γενικότερα να έχουν γίνει πλέον το επίκεντρο του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Mike Ryan από τον ΠΟΥ. O Ryan ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας έδωσε έγκριση για να χρησιμοποιείται το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη για την ελονοσία και για την Covid 19, κάτι που είναι αντίθετο με τις οδηγίες του ΠΟΥ, ο οποίος περιμένει πρώτα να ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες για το συγκεκριμένο φάρμακο που έχει αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης καρδιακών επεισοδίων. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus δεν ανταποκρίθηκε, εξάλλου, άμεσα στο αίτημα των ΗΠΑ να αρχίσει έρευνα για την πηγή προέλευσης του κορωνοϊού, ούτε για τις ενέργειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.Ο Αμερικάνος πρόεδρος Donald Trump απειλεί με οριστική απόσυρση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, του οποίου είναι ένας από τους δριμύτερους επικριτές.

    Καλά, ο Trump έχει ήδη αποσύρει τις ΗΠΑ από τις συμφωνίες του Παρισιού για το Κλίμα και της Βιέννης για τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά και από μισή ντουζίνα εμπορικές συμφωνίες, οπότε κάθε άλλο παρά έκπληξη θα αποτελέσει να την κάνει και από τον ΠΟΥ. Αλήθεια, ο ΠΟΥ τι λέει που έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί για ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα, εξαιτίας της απαράδεκτης και μεσαιωνικής καραντίνας; Και ο εμβολιασμός είχε εξαλείψει ουσιαστικά τις παραπάνω ασθένειες. Αντίθετα το εμβόλιο για τη γρίπη είναι από 60%-70% - μερικές φορές και 40% - αποτελεσματικό και πιθανόν ανάλογη επιτυχία θα έχει και αυτό για τον κορωνοϊό, αν παρασκευαστεί. Πιο λογικό είναι να δώσει τη λύση ο ίδιος ο ιός, με το να γίνει λιγότερο επιθετικός από ό,τι τώρα στο άμεσο μέλλον και να προσαρμοστεί καλύτερα στον άνθρωπο. Άλλωστε, ο στόχος του κορωνοϊού και κάθε ιού είναι να επιβιώσει μέσω της μετάδοσης του από τον έναν ξενιστή στον άλλον και όχι να σκοτώσει, κάτι που συμβαίνει όταν βρίσκει αδύναμους οργανισμούς. Αυτό έχει δείξει τουλάχιστον η πορεία της γρίπης την τελευταία δεκαετία και φαίνεται ότι και του κορωνοϊού θα είναι ανάλογη.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-who-immunisation/disruption-to-global-immunization-system-could-delay-covid-19-vaccinations-idUSKBN22Y25S?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου