ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 21-24/5/2020 Μεταβολή του καιρού με καταιγίδες & πτώση θερμοκρασίας(ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ)

 Πέμπτη 21 Μαΐου 2020.
 Προβλέπεται αρχικά καλός καιρός σε όλη τη χώρα αλλά γρήγορα στα νησιά του Ιονίου την Μακεδονία και την Ήπειρο οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές
καταιγίδες και μπόρες οι οποίες σταδιακά μέχρι και το απόγευμα θα έχουν επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, των Σποράδων, τα βόρεια τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, το Βόρειο Αιγαίο και τη Θράκη. Στις υπόλοιπες περιοχές θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις αλλά δεν αναμένονται φαινόμενα.  Μέτρια έως μεγάλη πιθανότητα χαλαζόπτωσεων μικρού μεγέθους χαλαζοκοκκου στη Θεσσαλία ,τη Μακεδονία ,την Ήπειρο , και την δυτική και βόρεια Στερεά Ελλάδα. 
 Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά γρήγορα θα συννεφιάσει και από τις μεσημεριανές ώρες και μετά θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες έως και αργά το βράδυ  θα επεκταθούν έως και τις Σποράδες αλλά θα αρχίσει από τα δυτικά τμήματα σχετική βελτίωση του καιρού.  Μέτρια έως μεγάλη πιθανότητα χαλαζοπτώσης μικρού μεγέθους χαλαζoκοκκου.  Αναμένονται κατά μέσο όρο 10 με 25 χιλιοστά βροχής στις περισσότερες πεδινές περιοχές.
 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά τις μεσημεριανές ώρες και μετά θα συννεφιάσει και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και πιθανόν καταιγίδες. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στα πεδινά δυτικοί 4 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοανατολικοί εξασθενουντες και στα θαλάσσια τμήματα τοπικά βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ αλλά το βράδυ στις Σποράδες θα γίνουν βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί σε
Λάρισα 17/27°C
Τρίκαλα 17/27°C
Καρδίτσα 17/27°C
Βόλος 19/28°C
Καλαμπάκα 16/26°C
Ελασσόνα 15/25°C
Αγιά 16/25°C
Φάρσαλα 16/28°C
Σποράδες 20/26°C
----------------------------------------------
Παρασκευή 22 Μαΐου 2020.
 Προβλέπεται αρχικά στη Θεσσαλία την Στερεά Ελλάδα ,τις Σποράδες, το βόρειο Αιγαίο την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές μπόρες που θα επεκταθούν και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη αλλά σταδιακά από τα βόρεια προς τα νότια ο καιρός από το απόγευμα θα βελτιωθεί σημαντικά και ως αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν παντού.  Στα  υπόλοιπα τμήματα αρχικά νεφώσεις αλλά ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθούν και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
 Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με τοπικές μπόρες που πιθανόν στις Σποράδες να είναι ισχυρές αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από τις μεσημεριανές ώρες θα σταματήσουν σε όλες τις περιοχές.
 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με σύντομες μπόρες αλλά ο καιρός θα βελτιωθεί και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν και διαστήματα ηλιοφάνειας.
 Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα πεδινά τμήματα 3 με 4 μποφόρ με εξασθένηση και στα θαλάσσια τμήματα τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σημαντική εξασθένηση μετά το μεσημέρι ενώ τις απογευματινές ώρες θα στραφούν παντού σε νοτιοανατολικούς 2 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σε
Λάρισα 14/22°C
Τρίκαλα 14/22°C
Καρδίτσα 14/22°C
Βόλος 16/22°C
Καλαμπάκα 13/20°C
Ελασσόνα 13/20°C
Αγιά 13/20°C
Φάρσαλα 13/20°C
Σποράδες 17/20°C
------------------------------------------------
Σάββατο 23 Μαΐου 2020.
Προβλέπεται γενικά βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα  με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις στα ορεινά και μόνο στη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι πιθανόν τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες να εκδηλωθούν λίγες
μπόρες.
 Θεσσαλία: προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα βουνά αλλά στα υπόλοιπα τμήματα θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
 Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στα πεδινά μεταβλητοί ασθενείς και το μεσημέρι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ ενω στα θαλάσσια τμήματα θα πνέει αρχικά ένας βορειοδυτικός ανεμος έως 5 μποφόρ που θα εξασθενήσει και τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σε
Λάρισα 12/25°C
Τρίκαλα 12/26°C
Καρδίτσα 12/26°C
Βόλος 14/25°C
Καλαμπάκα 12/24°C
Ελασσόνα 10/23°C
Αγιά 12/23°C
Φάρσαλα 10/24°C
Σποράδες 16/21°C
-------------------------------------------------
Κυριακή 24 Μαΐου  2020.
 Προβλέπεται καλοκαίρια σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες ή και λίγες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τμήματα της Ροδόπης.
 Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις στα βουνά το απόγευμα και το βράδυ.
 Λάρισα:  προβλέπεται καλός καιρός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις κατά περιόδους.
 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθεί ένα νοτιοανατολικό ρεύμα 3-4 μποφόρ στα θαλάσσια αλλά και τα πεδινά τμήματα.
Η θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σε
Λάρισα 10/28°C
Τρίκαλα 11/28-29°C
Καρδίτσα 10/28-29°C
Βόλος 14/27°C
Καλαμπάκα 11/27°C
Ελασσόνα 9/25°C
Αγιά 11/25°C
Φάρσαλα 9/26°C
Σποράδες 15/22°C

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ 21-24/5/2020
 ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 21-24/5/2020
NASA.GOV
Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Αυτή που έχει σούρει τα εξ αμάξης στον δόκτορα Άντονι Φάουτσι, τον επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας στις ΗΠΑ, είναι η δόκτωρ Τζούντι Μάικοβιτς. Και η ίδια, πάντως, έχει κατηγορηθεί ως συνωμοσιολόγος και ότι εφαρμόζει αμφιλεγόμενες πρακτικές για τις μελέτες της, κάτι που είχε ως συνέπεια να φυλακιστεί και για λίγο. Ποιος μπορεί, όμως, να διαφωνήσει με αυτό που λέει η Μάικοβιτς ότι ο εγκλεισμός αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας, ενώ η έκθεση στον ήλιο που μας χαρίζει βιταμίνη D, η βιταμίνη C επίσης, αλλά και το να αγγίζουμε άλλους ανθρώπους το ενισχύουν; Οι άνθρωποι βιάσαμε δυστυχώς τη φύση μας. Φτιαχτήκαμε για να περπατάμε και καταλήξαμε καθιστοί σε μία καρέκλα, είτε αυτή είναι του γραφείου, του αυτοκινήτου, της καφετέριας του εστιατορίου. Ακόμα κι αν δεν έχει αποδειχτεί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει κάνει πολύ πιο ασθενικούς. Φαίνεται, άλλωστε, από το πόση ευεξία νιώθεις μετά από έναν περίπατο στην εξοχή, μετά από μια βουτιά στη θάλασσα, ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο από την ακτή.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάντως, δεν ατενίζουν το μέλλον και με τόση αισιοδοξία, καθώς αυξήθηκαν κατά 856.500 οι Βρετανοί που αιτήθηκαν παροχές ανεργίας τον Απρίλιο του 2020 και συνολικά ανέρχονται σε 2,1 εκατομμύρια, κάτι που είχε να συμβεί από το 1996, όπως αποκαλύπτει το Skynews. Τα παραπάνω στοιχεία έκαναν τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Rishi Sunak να παραδεχτεί ότι "θα έχουμε μία ύφεση άνευ προηγουμένου και δεν θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε όλες τις θέσεις εργασίας". Το υπουργείο Οικονομικών έχει επιδοτήσει ήδη κατά 80% τους μισθούς 8 εκ. εργαζόμενων που έμειναν προσωρινά άνεργοι λόγω της καραντίνας με συνολικό κόστος 11 δισ. στερλινών, το οποίο αναμένεται να εκτοξευτεί στα 50 δισ. στερλίνες. Ο στόχος είναι οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την καραντίνα, να μην απολύσουν υπαλλήλους και για αυτό έλαβαν επιπλέον 22 δισ. στερλίνες. Για τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, εξάλλου, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι η αύξηση των ανέργων ήταν μεταξύ 50 χιλιάδων και 1,35 εκατομμυρίων. Αυξήθηκαν επίσης από 8,5 δισ. στερλίνες σε 14 δισ. στερλίνες τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις η αντίστοιχη αύξηση ήταν από 50 εκ. στερλίνες σε 200 εκ. στερλίνες.

    Aν και τα στοιχεία καλύπτουν μόνο τις πρώτες βδομάδες των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, είναι φανερή η επίπτωσή τους στην αγορά εργασίας. Τον Μάρτιο η ανεργία κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς και όσοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, θεωρούνταν ακόμα εργαζόμενοι. Προς το τέλος του μήνα οι ώρες εργασίας μειώθηκαν, πάντως, δραματικά, ειδικά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις κατασκευές. Τον Απρίλιο, όμως, η ανεργία αυξήθηκε, με τον αριθμό των επιδοτούμενων εργαζόμενων να μειώνεται κατά 1,6% (και κατά 450 χιλιάδες άτομα συνολικά) σε σχέση με τον Μάρτιο και με τον ξενοδοχειακό κλάδο να πλήττεται περισσότερο. Κι έτσι η ανεργία που είχε μειωθεί σε 3,9% το τρίμηνο Ιανουαρίου Μαρτίου - καθώς είχαν αυξηθεί κατά 211 χιλιάδες οι εργαζόμενοι - μπορεί να εκτοξευτεί στο 10% μέχρι τον Ιούνιο. Οι εργαζόμενοι που επηρεάστηκαν περισσότερο εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας ήταν οι νέοι ηλικίας 18 ως 24 ετών και οι ηλικιωμένοι γύρω στα 60. Δεν έλειψε και η κομματική αντιπαράθεση για το αν ήταν αποτελεσματικά τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων.
    https://news.sky.com/story/coronavirus-uk-jobless-claims-surge-by-856-500-in-april-11990753
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H χρήση μάσκας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου, έχει να κάνει περισσότερο με πολιτική, παρά με επιστήμη, όπως αναφέρει ο Guardian. H χρήση μάσκας απλά συνίσταται σε κάποιες χώρες (π.χ. Βρετανία), ενώ είναι υποχρεωτική σε άλλες (Τσεχία), αλλά δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις αποτελεσματική. Συγκεκριμένα, η έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σε χειρουργικές, FFP2 και μάσκες που φτιάχνονται από ύφασμα ρούχων έδειξε ότι όλες μειώνουν την απόσταση που ταξιδεύει ο αέρας που εκπνέουμε κατά 90%. Αλλά οι χειρουργικές και οι μάσκες που φτιάχνουμε από ύφασμα ρούχων, όπως και οι προσωπίδες δημιουργούν μικροσκοπικά σταγονίδια τα οποία μπορεί να μεταφέρουν τον ιό, ειδικά προς τα πάνω και προς τα κάτω. Σύμφωνα με τον Simon Kolstoe λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ η νέα έρευνα απέδειξε ότι και προηγούμενες, δηλαδή, ότι οι χειροποίητες μάσκες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές, όσο η FFP1 και η FFP2, όσον αφορά την αποτροπή μετάδοσης του ιού, αλλά μπορούν να κατευθύνουν την αναπνοή με διαφορετικούς τρόπους.

    Για τον ίδιο το θέμα έχει να κάνει περισσότερο με πολιτική, παρά με επιστήμη. "Φορώντας μάσκα δείχνεις ότι αναλαμβάνεις δράση, ότι νοιάζεσαι για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και για τον εαυτό σου, ωστόσο και το να μην φοράς είναι σαν μία πολιτική θέση" εξηγεί ο Kolstoe, παραπέμποντας σε πρόσφατο άρθρο του Politico. Το ιταλικό περιοδικό έγραψε ότι "η χρήση μάσκας είναι για τους αυτάρεσκους φιλελεύθερους, η μη χρήση της είναι για τους απερίσκεπτους ρεπουμπλικάνους". H Trish Greenhalgh καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο είναι υπέρ της χρήσης μάσκας που έχει φτιαχτεί από ρούχα σε δημόσιους χώρους, παρατήρησε ότι η έρευνα του Εδιμβούργου έγινε στο εργαστήριο, οπότε το τι ισχύει για τον πραγματικό κόσμο παραμένει ασαφές. Η ίδια θεωρεί ότι όσοι φορούν χειρουργικές ή αυτοσχέδιες μάσκες για να προστατέψουν τους άλλους θα πρέπει να τις εφαρμόζουν σωστά στο πρόσωπό τους. Και άλλοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η έρευνα δεν εξέτασε τη μετάδοση του ιού, ότι έγινε μόνο σε ένα άτομο και ότι απέδειξε ότι ο αέρας δεν πήγε ευθεία μπροστά από το προστατευτικό κάλυμμα.

    Περιγράφοντας τα αυτοσχέδια καλύμματα προσώπου ο Kolstoe είπε ότι "δεν είναι κακό να τα φοράμε, αλλά δεν κάνουν και κάποιο ιδιαίτερο καλό, οπότε θα υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές, διότι αν όντως οι μάσκες από ύφασμα ρούχων έκαναν πραγματικά τη διαφορά, τότε δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση". Επίσης, ποιος θα βάλει μάσκα καλοκαιριάτικα, άλλωστε, αν υγρανθούν από τον ιδρώτα δεν προστατεύουν πια, οπότε φαίνεται ότι θα καταργηθούν στην πράξη. Και η ελπίδα είναι ότι η ζέστη θα τελειώσει τον κορωνοϊό, δίνοντας τη λύση εκεί που οι άνθρωποι απέτυχαν.
    https://www.theguardian.com/uk-news/2020/may/21/face-mask-rules-more-political-than-scientific-says-expert
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου