ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Που θα βρέξει σήμερα 31/5/2020 Λάρισα-Θεσσαλία-Ελλάδα(Χαρτες)

31/5/2020
Τελευταία ενημέρωση για τις περιοχές που θα επηρεάσει η αστάθεια τη σημερινή μέρα στη χώρα μας.
Μελέτη δεδομένων προγνωστικού μοντέλου με ανάλυση 5 X 5 km.
Τα δεδομένα θα παρουσιάζονται μέσω εφαρμογής παρουσίασης δεδομένων.
Θα υπάρχουν 5 επίπεδα κινδύνου για βροχόπτωση ή χιονόπτωση.
Επίπεδο 1: βροχόπτωση/χιονόπτωση πάνω από 2 χιλιοστά.
Επίπεδο 2: βροχόπτωση/χιονόπτωση πάνω από 10 χιλιοστά.
Επίπεδο 3 : βροχόπτωση/χιονόπτωση πάνω από 25 χιλιοστά.
Επίπεδο 4 : βροχόπτωση/χιονόπτωση πάνω από 50 χιλιοστά.
Επίπεδο 5 βροχόπτωση/χιονόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά.
Θα μπορείτε έτσι να έχετε μία εικόνα της περιοχής σας και σε ποιο επίπεδο επικινδυνότητας βρίσκεται για τις επόμενες ημέρες.

Η σημερινή μέρα είναι και πάλι ενδιαφέρουσα αφού φαίνεται ότι θα εκδηλωθούν αρκετές βροχές και καταιγίδες σε τμήματα της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης και κατά τόπους της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς Ελλάδας όπως και στα ορεινά της Κρήτης.

Για την περιοχή της Αθήνας δεν αναμένονται φαινόμενα σήμερα εκτός ισως από την Πάρνηθα.

Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης αναμένονται τοπικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα στο νομό που πιθανόν να επηρεάσουν και την πόλη.

Για την Θεσσαλία αναμένεται μικρή αστάθεια στα πεδινά τμήματα το απόγευμα που θα δώσει όμως κάποιες σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο νομό Λάρισας ενώ στα ορεινά τα φαινόμενα θα είναι πιο αξιόλογα.

Για τη Λάρισα αναμένεται κάποια αστάθεια το απόγευμα και δεν αποκλείεται ακόμα ένα πέρασμα σύντομη μπορας ή καταιγίδας.

Για τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα είναι πιο μικρές οι πιθανότητες αλλά υπαρκτές για σύντομες μπόρες.

Για το Βόλο η πιθανότητα είναι πολύ μικρή τη σημερινή ημέρα.



nasa.gov
Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Θα κάνει ζέστη, πολλή ζέστη φέτος το καλοκαίρι και μέχρι πού θα φτάσει η θερμοκρασία, όπως αναρωτιέται κι η Le Monde, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι κάποιοι χάρτες στα κόκκινα που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο είναι από τον καύσωνα της 23ης Ιουνίου 2019 στη Γαλλία. Και πάλι, όμως, στην εκτίμησή του της 28ης Απριλίου 2020 για το επόμενο τρίμηνο, το MeteoFrance ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη θα είναι πάνω από τις κανονικές τιμές του καλοκαιριού, ενώ η αύρα του Ατλαντικού στο βόρειου τμήμα της ηπείρου θα περιορίσει τη ζέστη. Στα 3/4 της Γαλλίας οι θερμοκρασίες θα είναι επίσης πάνω από τους μέσους όρους, με εξαίρεση, δηλαδή, τη Βρετάνη και τις ακτές της Μάγχης.

    "Είμαστε εν μέσω κλιματικής υπερθέρμανσης" υπενθυμίζει στη Le Monde, o μετεωρολόγος του MeteoFrance Christian Viel, προσθέτοντας ότι αυτή η τάση έχει αρχίσει να διαφαίνεται την τελευταία πενταετία, με τα κύματα ζέστης να είναι πιο μακρά και πιο έντονα. Ο ίδιος ορίζει ως καύσωνα το φαινόμενο κατά το οποίο οι θερμοκρασίες δεν υποχωρούν κατά τρεις συνεχόμενες μέρες ή νύχτες, ενώ οι τιμές τους για να χαρακτηριστεί καύσωνας ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή. "Υπάρχει κίνδυνος καύσωνα και για τη Γαλλία αν ο Αζορικός αντικυκλώνας εγκατασταθεί στη βόρεια ή την ανατολική Ευρώπη, εμποδίζοντας τις ατλαντικές διαταραχές και τις αέριες μάζες από τα ανατολικά να φτάσουν στη χώρα μας (τη Γαλλία)" εξηγεί ο ίδιος. Αν οι συνθήκες αυτές κρατήσουν για αρκετό διάστημα, τότε το επεισόδιο καύσωνα είναι πιθανό.

    Ωστόσο, σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα μοντέλα για τη θέση του αντικυκλώνα, ο καύσωνας είναι πιθανός στα Βαλκάνια και δυνητικά πιθανός και στη Γαλλία, σε αντίθεση με την ανατολική Ευρώπη, που δεν διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι πέρσι, εκτιμά ο επιστήμονας του MeteoFrance. Σε κάθε περίπτωση τα μοντέλα δεν μπορούν να προβλέψουν μακροπρόθεσμα έναν καύσωνα, παρά μόνο δέκα μέρες πριν συμβεί, εξηγεί ο Viel. Στα τέλη Μάη του 2019 το MeteoFrance είχε κάνει πρόγνωση για ένα καλοκαίρι θερμότερο από τα κανονικά και ακολούθησαν πολλοί καύσωνες. Το κοινό σημείο του 2019 με το 2020 είναι η ξηρασία του εδάφους. Καθώς η άνοιξη του 2020 αναμένεται να είναι η δεύτερη θερμότερη στην ιστορία.

    Αλλά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο για το πώς θα είναι το καλοκαίρι, όπως η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, το επίπεδο των βροχοπτώσεων, που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Εν κατακλείδι, το MeteoFrance περιμένει ένα πολύ ξηρό καλοκαίρι στη νότια Γαλλία, ενώ δεν θεωρεί συνετό να συγκρίνει θερμοκρασιακά το καλοκαίρι του 2020 με αυτό του 2019. Άλλωστε, η πρόγνωση των θερμοκρασιών είναι πιο δύσκολη το καλοκαίρι από ό,τι τον χειμώνα. Το πιθανότερο είναι, πάντως, να βιώσει η Γαλλία ένα θερμό καλοκαίρι.
    https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2020/05/29/caniculaire-plus-chaud-que-2019-ce-que-l-on-peut-prevoir-ou-non-pour-l-ete-2020_6041195_4355770.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου