ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Ο Μάιος των αντιθέσεων - Προοπτική καιρού στη χώρα

Ο Μάιος είναι ο τελευταίος μήνας της άνοιξης και έχει συχνά ξεσπάσματα άλλες φορές με καταιγίδες, χαλάζι και ζημιές στην αγροτική παραγωγή κι άλλες φορές με θερμές εισβολές.  Στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε τις επικυρωμένες μέγιστες θερμοκρασίες τα τελευταία 70 χρόνια στη χώρα μας για τον 5ο μήνα του έτους.
 Οι μέγιστες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί στην περιοχή στης Ελλάδας τα τελευταία 70 χρόνια  είναι:
 Άργος  EAA  40,1 °C 13/5/2017
 Λάρισα EMY  40,0 °C 30 και 31/5/1969
 Λαμία EMY  39,6 °C  23/5/1973
 Κρανίδι Αργολίδας EAA  39,1 °C  13/5/2017
 Τατόι Αττικής ΕΜΥ 39,0 °C  31/5/1999
 Χανιά Κρήτης(Kοιυνουπιδιανά) ΕΑΑ  38,8 °C  15/5/2010
 Αγρίνιο ΕΜΥ  38.6 °C  31/5/1969
 Ελευσίνα ΕΜΥ  38.6 °C  23/5/1973
 Χανιά Κρήτης (αεροδρόμιο) ΕΜΥ 38.6 °C  26/5/1974
 Λευκοχώρι Φθιώτιδας ΕΑΑ  38.6 °C  13/5/2017
++ υπάρχουν και κάποιες άλλες καταγεγραμμένες μέγιστες θερμοκρασίες οι οποίες βέβαια δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη σαν σωστές αφού προέρχονται από τους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ που τοποθετήθηκαν μετά το 2010 και οι οποίες μετράνε μεγαλύτερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι  λόγω κατασκευής (μικρός κλωβός προστασίας χωρίς μηχανικό αερισμό) από 0,5 έως 1,5 βαθμό κελσίου. (Πυργελα  Άργους 40,6 °C  13/5/2017 -  Λεωνίδιο Αρκαδίας 39,7°C  13/5/2017)
++ υπάρχουν και κάποιες άλλες καταγεγραμμένες μέγιστες θερμοκρασίες οι οποίες είναι εσφαλμένες εκ των προτέρων λόγω πυρκαγιάς ή λάθος μετρήσεις του παρατηρητή  αφού τις συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν υπάρχει θέρμη εισβολή στην χώρα μας σύμφωνα με τους χάρτες του ευρωπαϊκού κέντρου που είναι και οι πιο αναλυτικοί. (Κάρπαθος 42,0°C 27/5/1994 - Άστρος  Αρκαδίας 40,6°C  31/5/1988)


ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί τη νέα εβδομάδα αναμένεται στη χώρα μας μία θερμή εισβολή μέτριας έντασης αρχικά που υπάρχει το ενδεχόμενο προς το τέλος αυτής να αναπτυχθεί και μία δεύτερη αρκετά ισχυρότερη.
 Μπορείτε να δείτε στην εικόνα για τη στάθμη των 1500m (850hPa) υψόμετρο οι θερμές αέριες μάζες από τα βόρεια της Αφρικής που φτάνουν ακόμα και τους 30 -32 βαθμούς Κελσίου να έρχονται προς την περιοχή της Ιταλίας αλλά και της χώρας μας.

 Όπως παρατηρείται στα πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου η θερμοκρασία σε αυτή τη στάθμη θα φτάσει τους 18 με 22 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία η οποία ανταποκρίνεται σε θέρμη εισβολή.
Αν πάμε στα 3.000 μέτρα υψόμετρο (700hPa) θα δούμε ότι και εκεί και η θερμή εισβολή είναι αρκετά εντυπωσιακή για την εποχή με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει έως και στους 8 με 10 βαθμούς Κελσίου και τα όποια χιόνια βέβαια σε όλα τα βουνά της χώρας μας να αρχίζουν να λιώνουν γρήγορα.
Η αραιή συννεφιά όμως που θα υπάρχει κάτι καθώς και η αφρικανική σκόνη που θα μεταφερθεί τις επόμενες μέρες στη χώρα μας ενδέχεται να μειώσει την επίπτωση αυτής της θερμικής μεταφοράς και έτσι να γλυτώσουμε τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.
Η εκτίμησή μας είναι για μέγιστες θερμοκρασίες τη Δευτέρα και την Τρίτη στους 30 με 34 βαθμούς Κελσίου στις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
 Όπως είπαμε υπάρχει και ένα ενδεχόμενο για δεύτερη θέρμη εισβολή στο τέλος της εβδομάδας που πιθανόν να είναι ισχυρότερη αλλά για αυτή θα μιλήσουμε τις επόμενες ημέρες.  
Πρέπει πάντα να γνωρίζουμε ότι ακόμα και οι θερμές εισβολές που είναι κάτι που προβλέπεται εύκολα στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα δεν είναι εύκολο να προβλεφτεί για την επιφάνεια. 
Πολλοί αστάθμητοι παράγοντες μέχρι την τελευταία στιγμή όπως ένα βοριαδάκι ή μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης μπορούν να ανατρέψουν οι θερμοκρασίες είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
 Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι μόνο εδώ για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και τη νέα εβδομάδα.
Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Πλούσιοι και φτωχοί υπάρχουν ακόμα και όσον αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα, με τους κατοίκους της Νίκαιας, της Βρετάνης και της Νορμανδίας στη Γαλλία να λένε ότι την ανακαλύπτουν ξανά, καθώς η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως στις τοπικές αρχές για να ξανανοίξουν τις παραλίες από Δευτέρα 11/5, όπως αναφέρει η Le Monde. Στη Νίκαια θα επιτρέπεται η πρόσβαση στις ακτές το Σαββατοκύριακο 16-17 Μάη και εφόσον πάει καλά το πρώτο στάδιο της αποκλιμάκωσης που αρχίζει από τις 11/5. Ωστόσο, οι λάτρεις της θάλασσας δεν θα τις βρουν, όπως τις άφησαν, αφού ο δήμος θα παραχωρήσει 15 επιπλέον μέτρα σε κάθε παραλία σε ιδιώτες για να έχουν χώρο για να τοποθετούν ξαπλώστρες, τηρώντας και την κοινωνική απόσταση.

    Η 42χρονη Belinda, περιορισμένη στο διαμέρισμά της εδώ και δύο μήνες, περιμένει μόνο ένα πράγμα: Πότε θα ξαναπάει στη θάλασσα. Κάποιες φορές κοιτάζει τα κύματα από μακριά, περιμένοντας τη μέρα που η απαγόρευση θα αρθεί. Όταν έμαθε στα τέλη Απριλίου ότι ο δήμαρχος μπορεί να περιορίσει τον δημόσιο και δωρεάν χώρο της παραλίας, η ίδια δεν συμφώνησε. "Μας είπαν ότι μετά τους περιορισμούς θα είναι ένας νέος κόσμος και ιδού: Ο δήμαρχος της Νίκαιας είναι πάντα ένας δήμαρχος των πλούσιων και δεν νοιάζεται για όλους εμάς που περιμέναμε για μήνες κλεισμένοι στα μικροσκοπικά διαμερίσματά μας".

    Μαζί της συμφωνεί και μία 38χρονη που μίλησε στη Le Monde με το ψευδώνυμο Laura, υποστηρίζοντας ότι "δεν φτάνει που δεν έχουμε τη δυνατότητα να βρεθούμε ο ένας με τον άλλον, εξαιτίας των μέτρων κοινωνικής απόστασης, τώρα μας περιορίζουν και τον ελεύθερο και δωρεάν χώρο, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι δεν θα μπορούν καν να πάνε στην παραλία, αν και είναι δημόσια, διότι άλλοι θα έχουν πληρώσει 50 ευρώ τη μέρα για μία ξαπλώστρα". Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και τοπικά αριστερά κόμματα, υποστηρίζοντας ότι αν μειωθεί ο προσβάσιμος χώρος στις δημόσιες παραλίες, θα υπάρξει μεγαλύτερος συνωστισμός, δεν θα μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και τελικά θα επωφεληθούν οι ιδιωτικές παραλίες.

    Για γελοία διαμάχη έκανε λόγο από την πλευρά του ο Rene Colomban, πρόεδρος του συνδικάτου ιδιοκτητών παραλιών της γαλλικής πόλης. "Είναι ένα μέτρο που δεν έχει κανένα κόστος και θα διασώσει θέσεις εργασίες, οπότε δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αριστερά είναι αντίθετη" ανέφερε σχετικά. Σύμφωνα με το αφεντικό της Blue Beach, ενός εστιατορίου στην παραλία και απέναντι από το ξενοδοχείο πολυτελείας Negresco, αυτά τα 15 επιπλέον μέτρα, θα επιτρέψουν να προστεθούν 40 ξαπλώστρες ανά εγκατάσταση, κάτι που δεν είναι και τρομερό. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει συμβασιούχους που περιμένουν και δεν ξέρει τι να τους πει.

    Σύμφωνα με νόμο του 2006 επιτρέπεται η εκμετάλλευση του 20% μίας παραλίας με παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου από τον δήμο σε ιδιώτες. Αλλά τόσο ο πρόεδρος του Blue Beach, όσο και ο δήμαρχος υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να φτάσουν στον συνηθισμένο κύκλο εργασιών τους. Έτσι, πέρα από τα 15 επιπλέον μέτρα που τους παραχωρήθηκαν σε κάθε δημόσια παραλία, θα επεκταθούν για ένα χρόνο οι συμβάσεις τους με τον δήμο και θα ανασταλούν οι πληρωμές των ενοικίων του δεύτερου και τρίτου τριμήνου. Προνομιούχοι είμαστε στην Ελλάδα με τις τόσες πολλές ελεύθερες παραλίες. Και η αλήθεια είναι ότι ακόμα και τον μήνα που απαγορευόταν το μπάνιο μπορούσες να βουτήξεις. Τις λίγες φορές που εμφανίστηκαν αστυνομικοί ή λιμενικοί, τελικά αγνάντευαν το απέραντο γαλάζιο κι αυτοί. Η θάλασσα ενώνει.
    https://www.lemonde.fr/politique/article/2020/05/09/a-nice-les-plagistes-autorises-a-rogner-sur-les-plages-publiques_6039179_823448.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου