ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΟΥΛΙΟΥ 2020 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Όπως έχουμε πει όλες αυτές είναι πειραματικές προσπάθειες που στηρίζονται βέβαια πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και διάφορους δείκτες της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο αλλά και στο νότιο ημισφαίριο. Έχουν πάντα μεγάλες αβεβαιότητες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες και για ατομική ασφάλεια.

Η πρόγνωση υφίσταται έως τις 5 με 7 ημέρες. Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία.

Η προγνωστική ομάδα Θεσσαλίας ανέλυσε όλα τα δεδομένα και παρουσιάζει σήμερα την εκτίμηση του για την θερμοκρασία αλλά και την βροχόπτωση για τον ΙΟΥΛΙΟ 2020.

Τα βασικά στοιχεία του καιρού πού αναμένονται τον επόμενο μήνα είναι
1) Οι αρνητικές τιμές του δείκτη ΑΟ που θα γυρίσει σε ουδέτερες τιμές και οι ουδέτερες τιμές του ΝΑΟ στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα.
2) Οι ουδέτερες τιμές στη θερμοκρασία της περιοχής ΝΙΝΟ 3-4 κατά μέσο όρο -0,3 και +0,1 βαθμούς Κελσίου άρα έχουμε NEUTRAL-NINO.
3) Ο δείκτης QBO 30 θα ειναι σε ΕΛΑΦΡΩΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΦΑΣΗ(-2,7)
4) O δείκτης MJO 
θα μείνει κολλημένος  στις φάσεις 1 και 2 που ευνοούν αρχικά θερμή εισβολή και στη συνέχεια αστάθεια.  Φαίνεται στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα να προχωράει στις φάσεις 3 και 4 που δείχνει συνέχεια της αστάθειας ενώ στο τέλος του μήνα νέα θέρμη εισβολή.
5) H μέση βαρομετρική κατάσταση του φετινού ΙΟΥΝΙΟΥ παρουσιάζει αρκετές έως πολλές ομοιότητες με τά έτη 1953 , 1975 , 1988 , 1995 , 1996 , 2018.

Για καλύτερη αποτύπωση της θερμοκρασίας και του υετου έχουμε φτιάξει τους δικούς μας χάρτες πιο απλούς ώστε να τους διαβάσετε πιο εύκολα.



ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
ΕΥΡΩΠΗ

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που θα επικρατήσει αυτό το μήνα στην Ευρώπη θα εχει χαρακτηριστικά κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης στην περιοχή της Αγγλίας και κέντρο σχετικά υψηλής βαρομετρικής πίεσης στη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και Ρωσία. Αυτό θα ευνοήσει σχετικά δροσερές αέριες μάζες από τον Ατλαντικό να κρατήσουν τις θερμοκρασίες σε κανονικά για την εποχή επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κεντρικής, βόρειας και ανατολικής Ευρώπης. Ελαφρώς θετικές αποκλίσεις θα σημειωθούν στην περιοχή της Σκανδιναβίας που θα επηρεάσετε κάποιες περιόδους από πεδίο υψηλής βαρομετρικής πίεσης. Επίσης ο υποτροπικος αεροχειμμαρος θα ευνοείται να ανεβαίνει σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη και να καλύπτει τη κεντρική και ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα Βαλκάνια και την περιοχή της νότιας Ρωσίας ανεβάζοντας τις θερμοκρασίες κατά περιόδους σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Η απόκλιση της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας φαίνεται να είναι θετική και κοντά στους 1,0-2,5 βαθμούς κελσίου σε περιοχές των Βαλκανίων ,της Μαύρης θάλασσας, τμημάτων της Ουκρανίας της νοτιοδυτικής Ρωσίας όπως και της βόρειας Τουρκίας.




ΕΛΛΑΔΑ
Στη χώρα μας η θερμοκρασία θα έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα. Στην αρχή πεδίο υψηλής βαρομετρικής πίεσης θα ανεβάσει τη θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα αλλά γρήγορα δροσεροτερες αέριες μάζες θα επαναφέρουν τη θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα. Αυτό το μοτίβο των κανονικών για την εποχή θερμοκρασιών θα διατηρηθεί όλο το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα. Στο τρίτο δεκαήμερο θα υπάρξει και πάλι μία σύντομη άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα αλλά φαίνεται ότι και πάλι δροσερές αέριες μάζες θα επαναφέρουν τη θερμοκρασία στα κανονικά επίπεδα. Σημαντική πιθανότητα υπάρχει στα τέλη του μήνα για νέα σημαντική θέρμη εισβολή. Σε γενικές γραμμές ο μήνας φαίνεται να είναι αρκετά θερμός περίπου 1 με 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θερμοκρασίες κοντά στα επίπεδα καύσωνα είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν την πρώτη εβδομάδα του μήνα αλλά και τις τελευταίες 6-7 ημέρες του μήνα.


ΥΕΤΟΣ
ΕΥΡΩΠΗ

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που αναφέραμε πιο πάνω ευνοεί τη συχνή μεταφορά υγρών αερίων μαζών από τον Ατλαντικό προς τα ενδότερα της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης να έχουμε κανονικά ποσά βροχοπτώσεων. Μάλιστα υπάρχουν περιοχές της Σκανδιναβίας ,της ιβηρική χερσόνησου αλλά και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη όπως βλέπετε και στο χάρτη που θα βρεθούν σε επίπεδα αρκετά πάνω από τα κανονικά. Οι μόνες περιοχές που ενδέχεται να έχουν βροχοπτώσεις κάτω από τα κανονικά επίπεδα είναι η περιοχή της Φινλανδίας και της βορειοδυτικής Ρωσίας όπου και εκεί αποκλίσεις δεν θα είναι σημαντικές από τα κανονικά επίπεδα.


ΕΛΛΑΔΑ
Στη χώρα μας ο μήνας θα ξεκινήσει ξηρός για 5 με 6 ημέρες αλλά από κει και πέρα κατά διαστήματα έως και τις 18 με 20 του μήνα διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές από την βορειοδυτική Ευρώπη θα φέρνουν αστάθεια και κατά τόπους βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα. Πιθανότητα βελτιωμένου καιρού 20 με 22 του μήνα ενώ στη συνέχεια σύντομη αστάθεια για 2-3 μέρες. Ο μήνας τέλος φαίνεται να φεύγει με ξηρό καιρό και όπως είπαμε πιθανόν με ένα δεύτερο θερμό κύμα.
Σε γενικές γραμμές ο μήνας φαίνεται να έχει αρκετές αστάθειες και οι βροχές και οι καταιγίδες να βρεθούν σε κανονικές για την εποχή τιμές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Όσο πιο βόρεια μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικά να έχουμε και λίγο περισσότερες από τις κανονικές για την εποχή βροχές και καταιγίδες. Τέλος να τονίσουμε ότι ο συνδυασμός των αρκετών αλλαγών του καιρού από τη ζέστη στη δροσιά ευνοεί σημαντικά την πιθανότητα χαλαζόπτωσης κυρίως στην δυτική κεντρική και βόρεια χώρα.Στη νότια χώρα ο μήνας είναι έτσι και αλλιώς αρκετά ξηρός και σε αυτά τα επίπεδα αναμένεται να είναι και τη φετινή χρονιά


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Τα πρώτα στοιχεία για τον Αύγουστο δείχνουν ένα μήνα και πάλι αρκετά ασταθή με αρκετές μπόρες και καταιγίδες. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθεί σε κανονικά για την εποχή θερμοκρασιακά επίπεδα η και λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Λεπτομέρειες πάντα στο τέλος Ιουλίου όταν θα έχουμε συγκεντρώσει όλα τα προγνωστικά δεδομένα.


Ανάλυση δεδομένων και εκπόνηση εκτίμησης: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
facebook Σελιδα: Kάνετε like


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου