ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Όπως έχουμε πει όλες αυτές είναι πειραματικές προσπάθειες που στηρίζονται βέβαια πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και διάφορους δείκτες της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο αλλά και στο νότιο ημισφαίριο. Έχουν πάντα μεγάλες αβεβαιότητες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες και για ατομική ασφάλεια.

Η πρόγνωση υφίσταται έως τις 5 με 7 ημέρες. Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία.

Η προγνωστική ομάδα Θεσσαλίας ανέλυσε όλα τα δεδομένα και παρουσιάζει σήμερα την εκτίμηση του για την θερμοκρασία αλλά και την βροχόπτωση για τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2020.

Τα βασικά στοιχεία του καιρού πού αναμένονται τον επόμενο μήνα είναι
1) Οι αρνητικές τιμές του δείκτη ΑΟ που θα γυρίσει σε ουδέτερες τιμές και οι ουδέτερες τιμές του ΝΑΟ στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα.
2) Οι ουδέτερες τιμές στη θερμοκρασία της περιοχής ΝΙΝΟ 3-4 κατά μέσο όρο -0,2 και +0,2 βαθμούς Κελσίου άρα έχουμε NEUTRAL-NINO.
3) Ο δείκτης QBO 30 θα είναι σε ΕΛΑΦΡΩΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΦΑΣΗ(-2,7)
4) O δείκτης MJO θα μείνει κολλημένος  στις φάσεις 4 αρκετές ημέρες ενώ και στη συνέχεια θα γυροφέρνει στην 3 και 2 φάση έως το τέλος του μήνα.
5) H μέση βαρομετρική κατάσταση του φετινού ΙΟΥΛΙΟΥ παρουσιάζει αρκετές έως πολλές ομοιότητες με τά έτη 1949 , 1951 , 1954 , 1970 , 1974 , 1979 , 1984 , 1998 , 1999 , 2016.

Για καλύτερη αποτύπωση της θερμοκρασίας και του υετου έχουμε φτιάξει τους δικούς μας χάρτες πιο απλούς ώστε να τους διαβάσετε πιο εύκολα.




ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
ΕΥΡΩΠΗ


Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που θα επικρατήσει τον Αύγουστο στην Ευρώπη θα έχει χαρακτηριστικά  τη χαμηλή βαρομετρική πίεση στο βορειοδυτικό και κεντρικό κομμάτι της ηπείρου και τις ελαφρώς υψηλές πιέσεις στα ανατολικά και νότια τμήματα.  Το αποτέλεσμα αυτό θα δώσει φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή σε χώρες όπως η Ισλανδία ,η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία ,η Γερμανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Πολωνία, η βόρεια Ιταλία, η Ελβετία, η Τσεχια και Σλοβακία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Εσθονία και  η Λευκορωσία.  Αντίθετα θερμές αέριες μάζες θα ανέρχονται από την Αφρική προς την Μεσόγειο και την ανατολική Ευρώπη κατά περιόδους δίνοντας θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές σε χώρες όπως η Ισπανία, όλο το βόρειο κομμάτι της Αφρικής, η νότια Ιταλία, η Ελλάδα, τα Σκόπια, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Κύπρος, η Ρωσία. η Φιλανδία,η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή.  Οι αποκλίσεις όπως βλέπετε θα είναι μόνο θετικές στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης και αυτές θα εντοπίζονται σε γενικές γραμμές μεταξύ +1και +2°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα νότια και ανατολικά τμήματα.  Στα βορειοδυτικά και κεντρικά θα έχουμε θερμοκρασίες μεταξύ -1 και + 1°C δηλαδή μέσα στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.



ΕΛΛΑΔΑ


 Στη χώρα μας οι θερμοκρασίες σε γενικές γραμμές θα είναι ελαφρως υψηλότερες από τις  κανονικές τιμές.  Ο μήνας θα ξεκινήσει με  υψηλές θερμοκρασίες που γρήγορα θα κατέβουν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα  αλλά θα συνεχίσουν τα σκαμπανεβάσματα έως και τα μέσα του μήνα όχι βέβαια με πολύ μεγάλες εξάρσεις.  Στη συνέχεια φαίνεται η θερμοκρασία να παίρνει την ανηφόρα και πάλι και να διατηρείται αρκετά ζεστός ο καιρός στο δεύτερο μισό του μήνα χωρίς να αποκλείεται ακόμα ένα κύμα  έντονης ζέστης.  Οι επικρατέστεροι άνεμοι για το πρώτο δεκαήμερο με 15 ήμερο του μήνα θα είναι οι βοριάδες ενώ στη συνέχεια σταδιακά θα εξασθενήσουν και φαίνεται το τελευταίο κυρίως δεκαήμερο του μήνα να επικρατήσουν δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι κατά περιόδους που θα ανεβάζουν στα δυτικά τμήματα και τα ηπειρωτικά τη θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.  Φαίνεται συμπερασματικά δηλαδή ότι ο μήνας θα είναι αρκετά ζεστός κατά μέσο όρο +0,2 με +1,2°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα και με τις περισσότερες ζεστές να σημειώνονται στην αρχή του μήνα αλλά και μετά τις 17 με 20 του μήνα.


ΥΕΤΟΣ
ΕΥΡΩΠΗ


Η διάταξη που περιγράψαμε πιο πάνω των βαρομετρικών συστημάτων ευνοεί τη μεταφορά υγρών και ασταθών αερίων μαζών από τον Ατλαντικό προς το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής ηπείρου με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές να σημειωθούν βροχές και καταιγίδες πάνω από τα κανονικά επίπεδα.  Κάποιες από αυτές είναι η Φιλανδία, τμήματα της βόρειας Ρωσίας και της βόρειας Σουηδίας και Νορβηγίας τμήματα της βόρειας Ουκρανίας και Λευκορωσίας, τμήματα της Γαλλίας, της Βόρειας Ιταλίας της Ελβετίας της Αυστρίας της Τσεχίας της Σλοβενίας και τα βόρεια της Ισπανίας όπως και οι ακτές της Μαύρης θάλασσας στην περιοχή της Τουρκίας.  Αντίθετα λιγότερες από τις κανονικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σε κάποιες περιοχές όπως η Δανία, τα νότια τμήματα της Σουηδίας, τα κεντρικά τμήματα της Ιταλίας καθώς και περιοχές της βόρειο-ανατολικής Τουρκίας της Γεωργίας και τα νότιο δυτικά της Ρωσίας. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες αλλά και μεγάλα διαστήματα βελτιωμένου καιρού που θα δώσουν όμως από ότι φαίνεται τα κανονικά επίπεδα βροχής και καταιγίδων.



ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που σημειώνονται οι λιγότερες βροχές του έτους κατά μέσο όρο.  Ο φετινός Αύγουστος φαίνεται πως θα βρεθεί στις κανονικές για την εποχή τιμές δηλαδή τις βροχές και τις καταιγίδες στην δυτική κεντρική και βόρεια χώρα μακριά από τη θάλασσα ενώ περιοχές της νότιας Ελλάδας και της νησιωτικής που έτσι και αλλιώς έχουν μηδαμινές βροχές και τη φετινή χρονιά δεν αναμένονται κάποιες εξάρσεις βροχοπτώσεων εκεί. Ο μήνας φαίνεται να ξεκινάει με βροχές και καταιγίδες έως και τις 8-10 του μήνα που θα σταματήσουν και θα επικρατήσει μελτέμι που θα απομακρύνει την πιθανότητα νέων καταιγίδων. Από τις 17 με 20 του μήνα που αναφέραμε και για τη θερμοκρασία φαίνεται ότι και οι βροχές και οι καταιγίδες θα σταματήσουν και σταδιακά θα μπούμε σε μία θερμή και ξηρή περίοδος χωρίς βροχές και καταιγίδες έως και το τέλος του μήνα. Σε γενικές γραμμές δηλαδή στην περιοχή της Ελλάδας και κυρίως στις περιοχές που βρέχει αυτό το μήνα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά μέσο όρο μέσα σε ένα + -20% από τις κανονικές τιμές.  Αντίθετα στα νότια τμήματα της χώρας αλλά και στα νησιωτικά δεν αναμένονται βροχές και καταιγίδες αυτό το μήνα όπως είναι και η φυσιολογική κατάσταση για μήνα Αύγουστο.
 Μιλάμε πάντα για τάση του καιρού και κανείς δεν γνωρίζει αν κάποια ψυχρή λίμνη της μέσης τροπόσφαιρας θα μπορέσει να κινηθεί προς τη χώρα μας μέσα σε αυτό το διάστημα των θερμών ημερών.  Οι εκτιμήσεις τη θερινή περίοδο είναι πάντα πολύ πιο δύσκολες από ότι τη χειμερινή που τα μοτίβα του καιρού είναι και πιο εύκολα ανιχνεύσιμα.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Γνωρίζετε οτι είμαστε οι μοναδικοί που δίνουμε εκτίμηση για δύο μήνες και όχι μόνο για ένα με μεγάλη πάντα επιτυχία. Έτσι τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουμε για τον Σεπτέμβριο είναι ότι θα υπάρχουν σε γενικές γραμμές υψηλή βαρομετρική πίεση στην περιοχή της Ρωσίας και της βόρειας Ευρώπης και χαμηλές στην ανατολική Μεσόγειο και τη μέση Ανατολή. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι οι ισχυροί βοριάδες που θα επικρατούν κατά διαστήματα αυτό το μήνα και οι χαμηλότερες από τις κανονικές βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα ειδικά στις δυτικές κεντρικές και βόρειες  περιοχές μακριά από τις ευεργετικές επιδράσεις του βοριά του Αιγαίου. Λεπτομέρειες στο τέλος Αυγούστου και με μία σύντομη πρώτη εκτίμηση για τον Οκτώβρη αυτή τη φορά.


Ανάλυση δεδομένων και εκπόνηση εκτίμησης: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
facebook Σελιδα: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Καλημέρα Βασίλη!! Καλές πρωγνωσεις κ πάντα επιτυχίες να έχεις ευχαριστούμε!! Ευγενία Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου