ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Καιρός Ελλάδας και Θεσσαλίας 17-23/8/2020 (+ ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020. 
Προβλέπεται γενικά καλός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους στη Θεσσαλία τη Μακεδονία και τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν να σημειωθούν λίγες σποραδικές μπόρες κυρίως τις μεσημεριανές ώρες.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι έως 7 μποφόρ και στα υπόλοιπα τμήματα   μεταβλητοί έως 4 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 18 έως 31-32 και στα δυτικά και νότια τμήματα 33-35 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία: καλός καιρός με τοπικές νεφώσεις Τις απογευματινές ώρες και πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά κυρίως τμήματα.
----------------------------------------------------------------
Τρίτη 18 Αυγούστου 2020 
Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα ενώ στη Μακεδονία θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες σποραδικές μπόρες κυρίως τις μεσημεριανές ώρες αλλά θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι 4 με 5 και στα νότια και 6 με 7 μποφόρ και στα υπόλοιπα τμήματα έως 3 με 4 μποφόρ από μεταβλητές διευθύνσεις.
 Η θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 17 έως 32 και τοπικά 34 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία: καλός καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βουνά όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
----------------------------------------------------------------
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020.
Προβλέπεται καλός καιρός αρχικά σε όλη τη χώρα αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και στα βορειότερα τμήματα καταιγίδες. Θα υπάρχουν όμως και πολύ μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στα νησιωτικά τμήματα και τη νότια χώρα.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι 4 με 5 μποφόρ κυρίως στα νότια τμήματα και στα υπόλοιπα τμήματα βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε νέα μικρή άνοδο θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 19 έως 34 και πιθανόν 35/36 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικές μπόρες. Τα φαινόμενα στα πεδινά θα είναι σύντομα και διάσπαρτα.
---------------------------------------------------------
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020
Προβλέπεται καλοκαίρια σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις στη Θράκη τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο και δεν αποκλείεται κυρίως στις βορειότερες περιοχές λίγες σποραδικές βροχές.  Στην υπόλοιπη χώρα καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
 Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ και στο Ιόνιο πιθανόν για λίγο και 7 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 17 έως 33/34 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βουνά αλλά και στις Σποράδες με μικρή πιθανότητα σύντομων βροχών.
------------------------------------------------------------------
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020.
Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της Θράκης το απόγευμα με μικρή πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες.
 Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ και στο Ιόνιο έως 4.
 Η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 17 έως 33 και τοπικά 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία: προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα βουνά.
----------------------------------------------------------------------
Σάββατο 22 Αυγούστου 2020.
Προβλέπεται αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας το απόγευμα.
 Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Αιγαίο έως 5 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα πελάγη έως 3 με 4.
 Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 18 έως 35 βαθμούς κελσίου και πιθανόν για λίγο 36/37β.κ.
Θεσσαλία: προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα βουνά.
-----------------------------------------------------------------------
Κυριακή 23 Αυγούστου 2020.
Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βουνά της βόρειας χώρας.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι 5 με 6 μποφόρ και πιθανόν για λίγο 7 και στα υπόλοιπα πελάγη έως 4 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 18 έως 35 και πιθανόν για λίγο 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα βουνά.


Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

Σχόλια

  1. Υπάλληλοι εργοστασίου της Βρετανίας, όπου εντοπίστηκαν 300 κρούσματα κορωνοϊού, ζουν με 90 στερλίνες τη βδομάδα έκαστος, όπως αποκαλύπτει το Skynews. To εργοστάσιο βρίσκεται στο Νορθάμπτον, απασχολεί 2.100 άτομα και παράγει σάντουιτς, ενώ μετά το ξέσπασμα του ιού πολλοί εργαζόμενοι τέθηκαν σε απομόνωση στα σπίτια τους και εισπράττουν 90 στερλίνες τη βδομάδα ως αποζημίωση. Το ποσό αυτό των 99 ευρώ δεν είναι αρκετό στην περίπτωση μίας οικογένειας, που και τα έξι μέλη της δούλευαν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και πλέον έχουν μπει σε καραντίνα. "Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, όλοι είναι τρομοκρατημένοι και γνωρίζω περιπτώσεις συζύγων που δεν θέλουν οι γυναίκες τους να πηγαίνουν στη δουλειά, επειδή φοβούνται την Covid 19. Πολλοί από τους εργαζόμενους είναι χαμηλόμισθοι και ζουν μαζί.

    Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι από όσους βρέθηκαν θετικοί είναι ασυμπτωματικοί, κάτι που καθιστά δύσκολη την εξάλειψη αυτής της εστίας του ιού. Ντόπιοι και εργαζόμενοι σε γειτονικές εταιρίες έκαναν επίσης το τεστ για τον κορωνοϊό. Όσοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στο εργοστάσιο φορούν μάσκες, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, ενώ κρατούν τις αποστάσεις και θερμομετρούνται. Αρχικά είχαν βρεθεί θετικοί 79 εργαζόμενοι που έκαναν εξετάσεις στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας), πριν αποφασίσει η διοίκηση του εργοστασίου να κάνει ιδιωτικά τεστ σε όλους. Από αυτά προέκυψε ότι ακόμα 213 εργαζόμενοι ήταν θετικοί στον κορωνοϊό και αναμένονται τα αποτελέσματα από 100 περίπου τεστ.

    Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιο αυξήθηκαν από 66 στις 2 Αυγούστου σε 85 στις 9 Αυγούστου. Εστίες κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί επίσης και σε άλλα εργοστάσια παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων στο Ρέξαμ, το Wisbech, το Cleckheaton, το Merthyr Tydfil και το Llangefni.
    https://news.sky.com/story/coronavirus-greencore-factory-staff-surviving-on-90-a-week-after-outbreak-12049574

    Τουλάχιστον τη Δευτέρα εμφανίστηκε το πρώτο μικρό μαγιάτικο για το φετινό καλοκαίρι στο Θυμάρι. Άλλα δύο είχα φωτογραφίσει πριν μερικές μέρες στην Κακή Θάλασσα της Κερατέας. Το συγκεκριμένο κολυμπούσε στα μεσόνερα μαζί με δύο σαργούς και κάτω από ένα πολυάριθμο κοπάδι αθερίνα. Τα κοπάδια με τις καλόγριες, μερικές σκόρπιες μουρμούρες και κακαρέλοι συμπλήρωναν ένα φτωχό σκηνικό στον βυθό, μαζί με τα μελανούρια που έπαιζαν με τα γαϊτανούρια. Αλλά και το μικρό μαγιάτικο ήρθε πιο αργά από κάθε άλλη φορά στη δαντελένια ακρογιαλιά. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, άλλωστε, ίσως η καθυστερημένη εμφάνισή του να σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα πάει φέτος πιο μακριά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα (17/8) ανακοινώθηκε και η υψηλότερη θερμοκρασία του αιώνα στην Κοιλάδα του Θανάτου, κοντά στη Νεβάδα των ΗΠΑ και ήταν 54,4 βαθμοί. Η καταγραφή έγινε από αυτοματοποιημένο μετεωρολογικό σταθμό της NWS (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ) στις 15:41, προφανώς χθες 16/8. Στις 10 Ιουλίου 1913 είχε καταγραφεί και πάλι στην Κοιλάδα του Θανάτου θερμοκρασία 56,7, η οποία είναι και η υψηλότερη όλων των εποχών στον πλανήτη, από τότε που τηρούνται αρχεία.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια κοντά στα σύνορα με τη Νεβάδα των ΗΠΑ καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ 54,4 βαθμών, όπως αναφέρει ο Guardian. Απομένει να επιβεβαιωθεί από τους επιστήμονες η συγκεκριμένη θερμοκρασία και σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να είναι η υψηλότερη όλων των εποχών. Κι αυτό διότι μία θερμοκρασία 58 βαθμών στη Λιβύη το 1922 δεν καταχωρήθηκε επίσημα ως ρεκόρ, ενώ αμφισβητείται και η αξιοπιστία των 56,7 βαθμών από το 1913 και πάλι στην Κοιλάδα του Θανάτου και των 55 βαθμών στην Τυνησία το 1933.

    Αντίθετα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πρόσφατη θερμοκρασία των 54,4 βαθμών είναι αξιόπιστη και πιθανότατα νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Σε άλλες περιοχές στην Καλιφόρνια οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν, εξάλλου, σε δασικές πυρκαγιές τύπου firenado - λογοπαίγνιο με το tornado που σε απλή μετάφραση σημαίνει πύρινος ανεμοστρόβιλος - αλλά και σε αύξηση των καταιγίδων με ηλεκτρικά φαινόμενα (κεραυνούς, αστραπές). Κύματα καύσωνα έχουν σημειωθεί και στην Αρκτική με τον θαλάσσιο πάγο να υποχωρεί σε χαμηλό 40ετίας τον Ιούλιο.

    Μάλιστα, έρευνα έδειξε ότι μέχρι το 2035 μπορεί να μην υπάρχει πια θαλάσσιος πάγος τα καλοκαίρια στην Αρκτική, ενώ στη Σιβηρία η θερμοκρασία ήταν πέντε βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020 και έφτασε τους 38 βαθμούς τον Ιούνιο. Πάλι καλά, που η Ελλάδα με τα ψυχρά καλοκαίρια και τους παγωμένους χειμώνες της κρατάει τα μπόσικα.
    https://www.theguardian.com/us-news/2020/aug/17/death-valley-temperature-rises-to-544c-possibly-the-hottest-ever-reliably-recorded

    Αν και την Τρίτη ανέβηκε λίγο η θερμοκρασία, που πήγαμε στο Πόρτο Ράφτη και μου άρεσε πολύ του Αγίου Σπυρίδωνα η παραλία. Όχι μόνο γιατί φωτογράφισα μεταξύ άλλων χταπόδι, καλόγριες και μελανούρι, αλλά και επειδή η συγκεκριμένη αμμουδιά έχει ναυαγοσώστη και ράμπα για να μπαίνουν στη θάλασσα και οι ανάπηροι. Είχε αρκετά σκουπίδια και εκεί, αλλά βλέποντας την πολύ καλή οργάνωση, μάζεψα αρκετά από τον βυθό και εκτός έδρας. Ελάχιστες παραλίες στην Ελλάδα διαθέτουν ναυαγοσώστη, παρά το γεγονός ότι οι θάνατοι στη θάλασσα κάθε καλοκαίρι είναι τουλάχιστον διπλάσιοι από όσους έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός μέσα σε οκτώ μήνες, αν υποθέσουμε ότι εξαπλωνόταν και στη χώρα μας από τον Ιανουάριο και δεν έκανε δύο μήνες να φτάσει από την Κίνα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου