ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ


Όπως έχουμε πει όλες αυτές είναι πειραματικές προσπάθειες που στηρίζονται βέβαια πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και διάφορους δείκτες της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο αλλά και στο νότιο ημισφαίριο. Έχουν πάντα μεγάλες αβεβαιότητες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες και για ατομική ασφάλεια.

 Η πρόγνωση υφίσταται έως τις 5 με 7 ημέρες. Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία.

Η προγνωστική ομάδα Θεσσαλίας ανέλυσε όλα τα δεδομένα και παρουσιάζει σήμερα την εκτίμηση του για την θερμοκρασία αλλά και την βροχόπτωση για τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2020.

Τα βασικά στοιχεία του καιρού πού αναμένονται τον επόμενο μήνα είναι:


1) Οι αρνητικές τιμές του δείκτη ΑΟ και οι ελαφρώς αρνητικές και ουδέτερες τιμές του ΝΑΟ στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα.

2) Οι ουδέτερες τιμές στη θερμοκρασία της περιοχής ΝΙΝΟ 3-4 κατά μέσο όρο -0,4 και -0,6 βαθμούς Κελσίου άρα έχουμε NEUTRAL-NINO με τάση για WEAK LA NINA.

3) Ο δείκτης QBO 30 θα είναι σε ΕΛΑΦΡΩΣ ΔΥΤΙΚΗ ΦΑΣΗ (+0,34).

4) O δείκτης MJO θα κινηθεί από την φάση 3 σε φάσεις 4,5 και 6 έως το τέλος του μηνα.

5) H μέση βαρομετρική κατάσταση του φετινού ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ παρουσιάζει αρκετές έως πολλές ομοιότητες με τά έτη 1950 , 1969 , 1974 , 1990 , 2002 , 2009 , 2011.

Για καλύτερη αποτύπωση της θερμοκρασίας και του υετου έχουμε φτιάξει τους δικούς μας χάρτες πιο απλούς ώστε να τους διαβάσετε πιο εύκολα.


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
ΕΥΡΩΠΗ
Η βαρομετρική κατάσταση που θα επικρατήσει αυτό το μήνα στην Ευρώπη ευνοείται τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από τα βόρεια της Αφρικής προς τα Βαλκάνια.  Επίσης ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά θα επικρατήσουν στο βόρειο Ατλαντικό αλλά και στην περιοχή της Σκανδιναβίας θα μεταφέρουν υγρές και θερμές αέριες μάζες προς το εσωτερικό της Ευρώπης. Αυτό το μοτίβο του καιρού θα δώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα από 0,5 έως και 2,0°C κατά τόπους κυρίως σε τμήματα της Σκανδιναβίας ,της Ρωσίας αλλά και της βόρειας Αφρικής. Πιθανότητα κάποιοι πρόσκαιρη βοριάδες να διατηρήσουν τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε τμήματα της Πορτογαλίας και της βορειοδυτικής Αφρικής καθώς και σε τμήματα της Μέσης Ανατολής.

ΕΛΛΑΔΑ
 Για τη χώρα μας προβλέπεται σε γενικές γραμμές επικράτηση θερμοκρασιών λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα με την απόκλιση να την υπολογίζουμε κοντά στον 0,5-1,0 °C.  Ο μήνας θα ξεκινήσει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στις 2-3 πρώτες ημέρες αλλά γρήγορα θα καταστεί άστατος με πτώση της θερμοκρασίας στα κανονικά ή και λίγο χαμηλότερα  επίπεδα έως και τις 12 με 14 περίπου του μήνα. Στη συνέχεια η θερμοκρασία σταδιακά θα ανέβει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως και τις τελευταίες 6-8 ημέρες του μήνα όπου αναμένεται άνοδος σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.



ΥΕΤΟΣ
ΕΥΡΩΠΗ
 Η βαρομετρική διάταξη στην  αυτό το μήνα φαίνεται να δίνει αρκετές βροχές και καταιγίδες στην  βορειοδυτική Ευρώπη σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία ,τη Νορβηγία, τη Σουηδία  και τμήματα της Φιλανδίας. Επίσης αρκετά κύματα αστάθειας θα μεταφερθούν και στην περιοχή της Μεσογείου όπου και εκεί όπως βλέπετε στους χάρτες μας τμήματα της Γαλλίας της Ιταλίας της δυτικής κυρίως Ελλάδας αναμένεται να δεχτούν αξιόλογες βροχές κοντά στα κανονικά ή και λίγο παραπάνω από τα κανονικά επίπεδα. Επίσης υψηλές βαρομετρικες πίεσεις κατά περιόδους στη νοτιοδυτική Ευρώπη θα δώσουν λιγότερες από τις κανονικές βροχές όπως και σε τμήματα της Ρουμανίας της Βουλγαρίας της Ουκρανίας και της μαύρης θάλασσας.

ΕΛΛΑΔΑ
Στη χώρα μας αναμένεται ένας μήνας με κανονικές βροχές για την εποχή ενώ σε τμήματα κυρίως του Ιονίου και της δυτικής ηπειρωτικής χώρας αναμένονται αυξημένα ποσά βροχών από βαρομετρικά χαμηλά αλλά και ψυχρές λίμνες που κατά βάση θα  επηρεάσουν την κεντρική Μεσόγειο.  Ο μήνας φαίνεται να ξεκινάει ξηρός για λίγες μέρες αλλά στη συνέχεια σταδιακά η αστάθεια θα κάνει την εμφάνισή της με τοπικές μπόρες και καταιγίδες κατά περιόδους κυρίως όπως είπαμε στη δυτική και βόρεια χώρα έως και τα μέσα περίπου του μήνα. Από τις 17 -18 του μήνα και μετά φαίνεται ο καιρός σταδιακά να βελτιώνεται κυρίως στα νότια και κεντρικά τμήματα αλλά οι ορεινές περιοχές αλλά και η δυτική χώρα θα συνεχίσουν να δέχονται κατά περιόδους κάποιες βροχές και μπόρες.  Τέλος υπάρχει  σοβαρή πιθανότητα τις τελευταίες 6 με 8 μέρες του μήνα ο καιρός να καταστεί πολύ καλός με ξηρασία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και άνοδος της θερμοκρασίας. Δεν αποκλείεται βέβαια και πάλι κυρίως στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου να σημειώνονται κάποιες μπόρες κατά περιόδους.



ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ.
Τα πρώτα στοιχεία που συλλέξαμε για τον Οκτώβριο δείχνουν εγκατάσταση υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στη δυτική και βόρεια Ευρώπη και κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών στα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης αλλά και στα Βαλκάνια με αποτέλεσμα αρκετές έως πολλές βροχές στα πεδινά χιονοπτώσεις στα ορεινά κατά περιόδους και χαμηλές θερμοκρασίες. 
Στο τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουμε την οριστική εικόνα για τον Οκτώβριο η οποία πιθανόν να αλλάξει μιας και βρισκόμαστε πάνω από 30 μέρες μακριά.

Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 

e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

Σχόλια

  1. Mαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν τέσσερις πολίτες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων διάσωσης μετά τις πλημμύρες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 150 ανθρώπους στο Αφγανιστάν, όπως μεταδίδει το Reuters. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο περιστατικό βίας κι ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Αφγανιστάν έχουν καθυστερήσει εξαιτίας του θέματος με την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

    Οι Ταλιμπάν συγκρούστηκαν αρχικά με τις αφγανικές δυνάμεις και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από περιοχές που έχουν πληγεί πολύ από τις πλημμύρες. Κατά τις συμπλοκές σκοτώθηκε και ένας Αφγανός στρατιώτης, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι δύο. Οι Ταλιμπάν πρέπει να πέρασαν και τους πολίτες για στρατιώτες.

    Πέρα από τους 150 νεκρούς, άλλοι 250 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πλημμύρες, ενώ 1.500 σπίτια έχουν καταστραφεί βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ. Οι αρχές απομάκρυναν 900 οικογένειες από τις ορεινές περιοχές που κυριολεκτικά βυθίστηκαν από τις πλημμύρες μετά από εξαιρετικά σφοδρές βροχοπτώσεις. Η αναζήτηση για επιζώντες κάτω από συντρίμμια και βράχια συνεχίζεται, κι ενώ η αίσθηση της απώλειας είναι τεράστια.

    Δυνάμεις ασφαλείας, αξιωματούχοι και επιζώντες σκάβουν όλοι μαζί στη λάσπη με την ελπίδα ότι θα βρουν κάποιον ζωντανό, ενώ οι επιχειρήσεις αποκατάστασης επιμηκύνθηκαν για 28 ώρες, καθώς πολλοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί. Ανάμεσα στα θύματα είναι και πολλά παιδιά, ο τραγικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί και γίνονται προετοιμασίες και για μαζικές ταφές. Το Αφγανιστάν πλήττεται κυρίως από την ξηρασία, αλλά κατά τη διάρκεια των μουσώνων μπορεί να δεχτεί πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
    https://www.reuters.com/article/us-afghanistan-floods/taliban-kill-four-survivors-of-afghanistan-flash-floods-idUSKBN25N0JG?il=0

    Τουλάχιστον, τις τελευταίες μέρες φωτογράφισα ένα μικρό σαλάχι - τρυγόνα, δύο χταπόδια και πολλά μελανούρια, γόπες και ζαργάνες στις ποσειδωνίες, αυτά τα θαλάσσια φυτά που προσφέρουν καταφύγιο στα ψάρια και οξυγόνο σε μας. Μάλιστα, οι ποσειδωνίες που φύονται αποκλειστικά στη Μεσόγειο παράγουν ίση ποσότητα οξυγόνου με τα δάση του Αμαζονίου, όπως είδα σε ντοκιμαντέρ. Η ποσειδωνία της Αναβύσσου είναι μία από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν. Η μεγαλύτερη και αρχαιότερη από όλες είναι η ποσειδωνία στη Μαγιόρκα με έκταση 100 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και σχηματίστηκε με την πάροδο των αιώνων και τον έναν θάμνο να φυτρώνει δίπλα στον άλλον.

    Οι ποσειδωνίες δεν απαντώνται ποτέ σε βάθη μεγαλύτερα των 20 μέτρων, ίσως επειδή είναι φυτά και θέλουν το φως του ήλιου για τη φωτοσύνθεση. Αλλά μπορεί κι επειδή πριν εκατομμύρια χρόνια φύτρωναν στην ακρογιαλιά δίπλα στο κύμα, να έχει μείνει στη μνήμη τους κάτι από το στεριανό τους παρελθόν.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο για την κοπιώδη προσπάθεια Βασίλη!
    Εύχομαι επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου