ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Καιρός Ελλάδας και Θεσσαλίας 31-8 έως 6-9/2020 (+ ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020.
 Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες νεφώσεις το απόγευμα μόνο στα βόρεια ορεινά.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ και στο Αιγαίο βοριάδες 5 και πιθανόν για λίγο 6.
 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 17 έως 38 και πιθανόν για λίγο 39 βαθμούς Κελσίου.
 Θεσσαλία: προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα βουνά το απόγευμα.
 Οι  άνεμοι ασθενείς και το απόγευμα ανατολικοί 1 με 2 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά από 18 έως 37/38 βαθμούς Κελσίου.
-------------------------------------------------------
 Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020.
 Προβλέπεται καλοκαιρία σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά του βορείου Ιονίου, της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με μικρή πιθανότητα για σύντομες μπόρες. 
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο βορειοδυτικοί 3 με 4.
 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στη δυτική και βόρεια Ελλάδα από 16 έως 34 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά από 18 έως 39 βαθμούς και πιθανόν για λίγο 40.
 Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βουνά της Πίνδου.
 Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και  Τις απογευματινές ώρες δυτικοί 2 με 3 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα για την εποχή θα κυμανθεί στα πεδινά από 19 έως 38 και πιθανόν 39 βαθμούς Κελσίου.
-----------------------------------------------------
 Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020.
Προβλέπεται  γενικά καλός καιρός σε όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βουνά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι ασθενείς.
Η θερμοκρασία σε σταδιακή κάμψη σε όλη τη χώρα θα κυμανθεί στα δυτικά τμήματα από 16 έως 32 βαθμούς και στα υπόλοιπα τμήματα από 18 έως 34 και πιθανόν για λίγο 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βουνά.
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και το απόγευμα ανατολικοί έως και 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε κάμψη θα κυμανθεί στα πεδινά τμήματα από 18 έως 34/35 βαθμούς Κελσίου.
-------------------------------------------------------
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020.
Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βουνά της Μακεδονίας με μικρή πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί έως 4.
Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση θα κυμανθεί στα πεδινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας από 17 έως 33 και τοπικά 34 με 35 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά τμήματα δεν θα ξεπεράσει τους 29 με 30.
Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βουνά.
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τις απογευματινές ώρες ανατολικοί 2 με 3 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε κανονικά ή και λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά από 19 έως 33 και τοπικά 34 βαθμούς Κελσίου.
-------------------------------------------------------
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020.
Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο τις απογευματινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και το Θερμαϊκό βορειοδυτικοί έως 7 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 6.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 18 έως 33 και κατά τόπους 34 βαθμούς Κελσίου με πτώση από το απόγευμα.
Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά το απόγευμα στα ορεινά των Τρικάλων και το νομό Λάρισας θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει μικρή πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το απόγευμα βορειοδυτικοί έως 5 με 6 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα και ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 4 στα πεδινά.
Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση θα κυμανθεί στα πεδινά από 18 έως 32 και τοπικά 33 βαθμούς Κελσίου.
------------------------------------------------------------
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020.
Προβλέπεται καλός καιρός αρχικά αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.Τα φαινόμενα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται να είναι σύντομα αλλά πιθανόν έντονα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και στο Ιόνιο ανατολικοί 3 με 4.
Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 15 έως 30 και πιθανόν 31 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές σποραδικές σύντομες μπορές καταιγίδες κυρίως τους νόμους Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας μακριά από τη θάλασσα.
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το απόγευμα ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί στα πεδινά τμήματα από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
-------------------------------------------------------------------
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020.
Προβλέπεται αρχικά συννεφιά στα ηπειρωτικά με λίγες σύντομες μπόρες αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες. Το απόγευμα εκ νέου υπάρχει πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βοριάδες 7 Και πιθανόν 8 μποφόρ για λίγο και στις υπόλοιπες περιοχές ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4.
Η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 14 έως 30 και πιθανόν για λίγο 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία: προβλέπονται αρχικά τοπικές νεφώσεις που σταδιακά θα διαλυθούν. Αργά το απόγευμα μόνο στα βουνά υπάρχει μικρή πιθανότητα ανάπτυξης κατακόρυφων νεφώσεων με λίγες μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και το απόγευμα ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά τμήματα από 16 έως 30 και πιθανόν 31 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτικός χάρτης υετού για όλη τη χώρα.


Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

Σχόλια

  1. Τουλάχιστον 40 δελφίνια έχουν πεθάνει στον Μαυρίκιο εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας από το τάνκερ που προσάραξε σε ύφαλο, μεταδίδει το Reuters, περιγράφοντας και την αγωνιώδη προσπάθεια μίας μητέρας να σώσει το μωρό της. Τελικά τα δύο δελφίνια, που περισυνέλεξε μέσα από το πετρέλαιο ένας ψαράς, δεν τα κατάφεραν, ενώ άλλα 38 έχουν ήδη ξεβραστεί νεκρά στις ακτές. Και ο τραγικός απολογισμός μπορεί να αυξηθεί, καθώς συνολικά 200 δελφίνια κολυμπούν στον ύφαλο, εκ των οποίων 25-30 είναι τραυματισμένα ή απλά επιπλέουν. Οι ψαράδες προσπαθούν να οδηγήσουν τα δελφίνια στην ανοιχτή θάλασσα, εκεί που δεν φτάνει η πετρελαιοκηλίδα.

    Αν παραμείνουν μέσα στον ύφαλο, όπου υπάρχει μεγάλη διαρροή πετρελαίου, τα περισσότερα - αν όχι όλα - θα πεθάνουν, αλλά αν καταφέρουν να φύγουν στα ανοιχτά μπορεί να επιβιώσουν και προς τα εκεί προσπαθούμε να τα κατευθύνουμε κάνοντας θόρυβο από τη βάρκα, εξήγησε ένας ψαράς. Ο ίδιος περιέγραψε με δάκρυα στα μάτια το συγκλονιστικό στιγμιότυπο με τη μητέρα να μην εγκαταλείπει το μικρό της δελφίνι, για να φύγει στα ανοιχτά και να σωθεί η ίδια, ήθελε να το προστατέψει, αλλά τελικά πέθαναν αμφότερα τα συμπαθή θαλάσσια θηλαστικά. "Είμαι κι εγώ πατέρας μίας κόρης και μου ήταν πολύ δύσκολο να βλέπω μία μητέρα να αγωνίζεται μέχρι θανάτου για να σώσει το μικρό της" κατέληξε ο ψαράς.
    https://www.reuters.com/article/us-mauritius-environment-baby-dolphin/dying-mother-dolphin-struggles-to-save-baby-in-mauritius-lagoon-after-oil-spill-idUSKBN25O2AN?il=0

    Πολλά μπράβο αξίζουν στους ψαράδες και τους κατοίκους του Μαυρίκιου που προσπαθούν να σώσουν τα δελφίνια από την πετρελαιοκηλίδα και μάλιστα χιλιάδες κατέβηκαν και σε διαδήλωση στην πρωτεύουσα του νησιού Port Louis. Νομίζω ότι γενικότερα οι περισσότεροι ψαράδες αγαπούν τα δελφίνια, απλά επειδή πάντα προβάλλεται η αρνητική είδηση, μαθαίνουμε μόνο για τους λίγους που τα κυνηγούν επειδή τους παίρνουν τα ψάρια από τα δίχτυα.

    Παρεμπιπτόντως, είδα κι εγώ ένα δελφίνι στα Λιμανάκια την Παρασκευή. Ξαφνικά η υδροδυναμική σιλουέτα του πετάχτηκε από τη θάλασσα 2-3 φορές, μέχρι που χάθηκε στο απέραντο γαλάζιο. Έχω ξαναδεί δελφίνια στα Λιμανάκια και στο Θυμάρι, αλλά πάντα από υψώματα στον δρόμο και ποτέ με τη μάσκα μέσα στο νερό, που πρέπει να είναι πολύ εντυπωσιακό. Εδώ έναν θαλασσοκόρακα φωτογραφίζω και νομίζω ότι έκανα και κάτι τρομερό. Και είναι και πιο εύκολο από το να εστιάσεις σε γλάρο στον ουρανό, αλλά και σε κοπάδια με σάλπες, μελανούρια και άλλα μικρόψαρα στον βυθό και τον αφρό.
    Βαγγέλης Σπανός

    Υ.Γ: Οι μερομηνάδες μετά το συνδυασμό των παρατηρήσεων που έκαναν μεταξύ 1-12 και 14-25 Αυγούστου, κατέληξαν ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι τελικά σχετικά ήπιος, ειδικά τον Δεκέμβριο, με αρκετές βροχές και νοτιάδες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και λίγα σχετικά χιόνια, κυρίως στα ορεινά. Από το στόμα τους και στου καιρού τα αυτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έσπασε και ο Σεπτέμβρης το φράγμα των 40 βαθμών, έστω και τοπικά και οριακά, σύμφωνα με το meteo.gr. Είναι ο πέμπτος μήνας σερί που κάνει 40αρι, κάτι που είχε συμβεί και το 2017.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου