ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Καύσων με όριο τους 40°C στη χώρα. Αναλυτικά οι θερμοκρασίες!!

Μικρής διάρκειας μίνι καύσωνας θα επικρατήσει τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου αλλά και τις πρώτες του Σεπτεμβρίου στη χώρα μας. 
 Η συνοπτική κατάσταση των βαρομετρικών συστημάτων ευνοεί τη μεταφορά  θερμών αέριων μαζών από τα βόρεια της Αφρικής προς τη χώρα μας αλλά και γενικά στην ανατολική Μεσόγειο όπως βλέπετε και στο χάρτη. Αντίθετα το φθινόπωρο στην κεντρικής Ευρώπη θα  είναι γεγονός αφού μία ψυχρή εισβολή θα κατεβάσει σημαντικά τη θερμοκρασία. Αυτή η διαταραχή αρκετά πιο εξασθενημένη φαίνεται να επηρεάζει και την περιοχή μας από τις 2-3/9 και μετά με εγκατάσταση ψυχρής λίμνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Μεγάλη πιθανότητα να έχουμε περίοδος με αστάθεια και αρκετές βροχές από κει και πέρα.
Είναι μία καλά οργανωμένη θερμή μεταφορά που μπορεί να χαρακτηριστεί καύσωνας μικρής όμως διάρκειας και έντασης.
Ενδεικτικές τιμές θέρμης εισβολής:
500hPa  πάχος 5880gpm και θερμοκρασία -9 βαθμοί κελσίου.
850  πάχος 1535gpm και θερμοκρασία 24 βαθμοί κελσίου.
Η δυναμική αυτής της θέρμης εισβολής φαίνεται στην επόμενη εικόνα όπου φαίνονται οι περιοχές που θα σημειώσουν τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες τις επόμενες 4 ημέρες στη χώρα μας. Κλασικές στη ζέστη περιοχές θα σημειώσουν πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου χωρίς να αποκλείεται τοπικά να δούμε και κάποιο 40αρι ή 41αρι σε κάποια περιοχή.


Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

Σχόλια

  1. Αν τελικά καταγραφούν θερμοκρασίες 40 βαθμών, αυτό θα έχει συμβεί και στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες την τελευταία μέρα τους. Αν κάνει 40αρια και την 1/9, τότε ο Σεπτέμβρης θα είναι ο τρίτος μήνας σερί, που θα αρχίσει με τη θερμοκρασία στους 40 βαθμούς. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πάντως, η συνέχεια ήταν σαφώς πιο δροσερή και σε αυτή την περίπτωση η αρχή δεν ήταν το ήμισυ του παντός.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης, ο Σεπτέμβριος μπορεί να γίνει ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας που η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 40 βαθμούς, αφού είχαμε 40αρια και μετά τα μέσα Μαϊου.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου