ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ 18-19/9/2020 (ΧΑΡΤΗΣ , ΠΙΝΑΚΑΣ , ΦΩΤΟ & ΑΝΑΛΥΣΗ)

 Ο Ιανός έπληξε η χώρα μας  με πολύ  θυελλώδεις νοτιάδες έντασης έως και 110 με 120 km/hr στην Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο και με πάρα πολύ ισχυρές βροχές  στις περιοχές γύρω από  το μάτι.  Στη συνέχεια το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο ευτυχώς δεν έπεσε ποτέ στα πολύ χαμηλά επίπεδα που έδειχναν μερικά μοντέλα κόλλησε πάνω στο νομό Αχαΐας για λίγες ώρες και στη συνέχεια παραλιακά κατέβηκε στην Κρήτη πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή  πολύ πια εξασθενημένο.


 Οι δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν την τροχιά που ακολούθησε από τις ακτές της Αφρικής Μέχρι και τα νότια της Πελοποννήσου σήμερα το μεσημέρι.(χάρτης).

 Πολύ καλή εικόνα έδωσαν τα προγνωστικά μοντέλα τα περισσότερα από αυτά 1 με 2 μέρες πριν το φαινόμενο.  Η διαφορά που είχαν οι προγνώσεις οφείλεται στην απειρία της πλειονότητας των ερασιτεχνών και επαγγελμάτων μετεωρολόγων της χώρας στο πώς να μελετήσουν την όλη κατάσταση.

 Δυστυχώς και η επίσημη υπηρεσία της χώρας άργησε πολύ να αντιληφθεί τη βορειότερη πορεία του χαμηλού αφού ακολουθεί μόνο το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο και έτσι δέχεται τα εύσημα αλλά και τα παράπονά αναλόγως των ορέξεων του εν λόγω μοντέλου.

 Οι σοβαροί και λίγοι ερασιτέχνες πρόγνωστες της χώρας είδαν την κατάσταση και προειδοποίησαν αρκετές ώρες ή και λίγες ημέρες νωρίτερα του φαινομένου.  

Ειδικά η προγνωστική ομάδα του e-meteolarissa.blogspot.com ενημέρωσε με συνεχή άρθρα μέσω facebook αλλά και ραδιοφώνου τους κατοίκους της Θεσσαλίας της Στερεάς, της Πελοποννήσου και των νησιών του νοτίου Ιονίου για την ένταση των φαινομένων αλλά και για την ένταση των ανέμων.

 Τα προγνωστικά εργαλεία που έχουμε τον τελευταίο μήνα σε διάθεση μας παρέχουν πολύ λεπτομερειακές αναλύσεις στον NOWCAST δηλαδή κατά τη διάρκεια που συμβαίνει το φαινόμενο και έτσι υπάρχουν πάντα διορθωτικά άρθρα και ενημερώσεις.


Οι δορυφορικές μετρήσεις της πίεσης του κέντρου του χαμηλού φαίνονται  στον παρακάτω πίνακα ανά τρίωρο από τις 15/9 έως και τις 19/9 το μεσημέρι  σε ώρες utc.  Προσθέτετε 3 ώρες για να έχετε την ώρα της Ελλάδας.  Φαίνεται ότι το χαμηλό έφτασε μέχρι οριακά τα 991hPa  πράγμα που έσωσε κυριολεκτικά από πολύ μεγαλύτερες καταστροφές τις παραθαλάσσιες περιοχές της δυτικής Στερεάς των νησιών νότιου Ιονίου και της δυτικής Πελοποννήσου.  Ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν τιμές ανέμων πάνω από τα 150 και 160 km/hr που θα είχαμε αν το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού βαθαίνει ακόμα περισσότερο.

 Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι ότι το χαμηλό συμπεριφέρθηκε πιο ομαλά και έτσι υγρές αέριες μάζες κατάφερναν να φτάνουν αρκετά εύκολα βορειότερα και σε σύγκλιση με το ανατολικοί βορειοανατολικο άνεμο στο βόρειο Αιγαίο και να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στη Θεσσαλία γνωστές καταστροφές και τα ύψη βροχής ρεκόρ.


Οι δορυφορικές μετρήσεις για τον υετο που έπεσε στις περιοχές ενδιαφέροντος της Θεσσαλίας δείχνει τις εξής τιμές.

 Τρίκαλα 110-120 χιλιοστά

 Καρδίτσα 200-220 χιλιοστά

 Φάρσαλα - Σταυρός 200-220 χιλιοστά

 Λάρισα 50-60 χιλιοστά

 Βόλος 50-60 χιλιοστά

Καλαμπάκα 60-70 χιλιοστά

Ελασσόνα 30-40 χιλιοστά

Αγιά 30-40 χιλιοστά

 Φαίνεται να υπάρχει πολύ καλή συμφωνία με τις τιμές που έχουν μετρηθεί από τους αντίστοιχους μετεωρολογικούς σταθμούς.

 Άρα είναι μία χρήσιμη πηγή που θα πρέπει να τη χρησιμοποιώ και σε άλλες περιπτώσεις που μετεωρολογικοί σταθμοί είτε χαλάνε είτε δεν υπάρχουν σε κάποιες περιοχές

 Πιο κάτω μπορείτε να δείτε και τις μετρήσεις που είχαμε αυτό το διήμερο από μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και ερασιτεχνικούς αλλά αξιόπιστους.




Φωτογραφίες από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα με τις μεγάλες πλημμύρες που σημειώθηκαν.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ




ΠΑΛΙΟΦΑΡΣΑΛΟΣ

ΦΑΡΣΑΛΑ





Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 

e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

Σχόλια

  1. Πραγματικά το e-meteolarissa.blogspot.com ήταν το πρώτο που διέβλεψε τον κίνδυνο για τη Θεσσαλία, ενώ είχε σωστές και έγκαιρες προγνώσεις και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Ορθές ήταν οι εκτιμήσεις και για την Αττική, που ουσιαστικά δεν επηρεάστηκε από τη σύγκλιση, η οποία έγινε τελικά βορειότερα. Έτσι, με εξαίρεση μία καταιγίδα λίγο πριν το ξημέρωμα του Σαββάτου και ποτιστικές βροχές κατά διαστήματα ως το το μεσημέρι, ο νομός είχε απλά βαριά συννεφιά, που δεν εμπόδισε αρκετό κόσμο να κατέβει ακόμα και χθες στην ακροθαλασσιά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο σταθμος της Φυλακτης νομιζω πως εχει "κολλήσει"απο μια στιγμή και μετά,νομιζω οταν επανέλθει θα δείξει αλλο ποσό και θα είναι πολύ μεγάλο,το ίδιο και με το σταθμό του Μουζακιου,εφόσον στο Περτούλι έχει 317 φαντάζομαι τι θα δείξει σ'αυτούς τους δυο.Μπορει να κανω λάθος αλλά το χω και σαν απορία αυτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω απολυτα απλα δεν μπορουσα αλλο να περιμενω για να αναρτησω το χαρτη. Λογικα πρεπει να εχει ξεπερασει τα 250μμ και απο τη εκτιμηση που εχω κανει .

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου