ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 19-21/9/2020 (+χάρτης βροχής)

 Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου  2020.

 Προβλέπεται αρχικά στα νησιά του Ιονίου τα νότια της Ηπείρου τη Θεσσαλία τη Στερεά Ελλάδα την Πελοπόννησο νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις με λίγες παροδικές βροχές. Σταδιακά μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο και τη Θεσσαλία και τα φαινόμενα θα συνεχίσουν να πλήττουν  την Στερεά Ελλάδα την Πελοπόννησο και τις δυτικές Κυκλάδες. Έως αργά το βράδυ Τα φαινόμενα θα έχουν παραμείνει στα νότια τμήματα της Πελοποννήσου(Λακωνία) και στα δυτικά της Κρήτης. Μεγάλη προσοχή στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας στην κεντρική στερεά στο νότιο Ιόνιο και στην Αργολίδα όπου τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι πολύ έντονα.



Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το βράδυ και στο Ιόνιο  βορειοανατολική αρχικά 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση προς το βράδυ.

 Η θερμοκρασία σε πτώση θα φτάσει στη Βόρεια Ελλάδα χωρίς φαινόμενα στους 30 βαθμούς Κελσίου ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.


Θεσσαλία: προβλέποντας η νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες που θα είναι έντονες στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα των Τρικάλων της Καρδίτσας στην περιοχή των Φαρσάλων σε όλο το νομό Μαγνησίας καθώς και στα παράλια του νομού Λάρισας. Κατά τόπους μπόρες και καταιγίδες θα σημειωθούν και στις Σποράδες.  Σταδιακά τα φαινόμενα προς τις μεσημεριανές ώρες θα αρχίσουν να σταματούν πρώτα στα βόρεια τμήματα της περιφέρειας και σταδιακά έως το απόγευμα σε όλες τις περιοχές.  Προσοχή αφού στις περιοχές με τα έντονα φαινόμενα δεν αποκλείεται να σημειωθούν 50 με 100 χιλιοστά βροχής.

 Λάρισα: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές μπόρες και πιθανόν σύντομη καταιγίδα αλλά ο καιρός πριν το μεσημέρι σταδιακά θα αρχίσει να βελτιώνεται.

 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί στις Σποράδες 7 με 8 μποφόρ και στα πεδινά 5 με 6 αλλά από τις απογευματινές ώρες και μετά θα εξασθενήσουν σημαντικά παντού.

 Η θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 19  με 26°C

Τρίκαλα 19 με 25°C

Καρδίτσα 19 με 25°C

Βόλος 20 με  24°C

Καλαμπάκα 19 με 24°C

Ελασσόνα 19 με 25°C

Αγία 19 με 24°C

Φάρσαλα 19 με 24°C

Αγιόκαμπος 20 με 24°C

Σποράδες 21 με 24°C

----------------------------------------------------------

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020.

Προβλέπεται αρχικά στη δυτική και βόρεια Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν λίγες καταιγίδες αλλά σταδιακά τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν και αργά το βράδυ θα σταματήσουν.Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τμήματα κατά περιόδους οι οποίες αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα αυξηθούν.


Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι 7 μποφόρ και κατά τόπους 8 με 9 στα νότια και κεντρικά τμήματα αλλά από το απόγευμα και μετά θα εξασθενήσουν και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 που αργότερα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 14 έως 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες νεφώσεις στα βουνά το απόγευμα.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί στα θαλάσσια τμήματα έως 3 με 4 μποφόρ και μεταβλητοί νότιοι στα πεδινά τμήματα 2 μποφόρ το απόγευμα.

Η θερμοκρασία σε πτώση το πρωί θα κυμανθεί σε

Λάρισα 16 με 25°C

Τρίκαλα 15 με 25°C

Καρδίτσα 15 με 25°C

Βόλος 19 με 25°C

Καλαμπάκα 15 με 24°C

Ελασσόνα 13 με 25°C

Αγία 15 με 24°C

Φάρσαλα 13 με 24°C

Αγιόκαμπος 19 με 25°C

Σποράδες 20 με 25°C

----------------------------------------------------------------

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Προβλέπεται αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα ενώ τις απογευματινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι 6 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο ανατολικοί 2 με 3.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με λίγες νεφώσεις στα βουνά το απόγευμα.

Λάρισα: αίθριος καιρός

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 2 με 3 μποφόρ και στα πεδινά αλλά και τα θαλάσσια τμήματα.

Η θερμοκρασία αμετάβλητη θα κυμανθεί σε

Λάρισα 16 με 26°C

Τρίκαλα 15 με 26°C

Καρδίτσα 15 με 26°C

Βόλος 19 με 26°C

Καλαμπάκα 15 με 25°C

Ελασσόνα 14 με 25°C

Φάρσαλα 14 με 25°C

Αγία 15 με 25°C

Αγιόκαμπος 19 με 25°C

Σποράδες 20 με 25°C


ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΥΕΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ WRF MODEL / WEATHERGROUP 



Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

Σχόλια

  1. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 30 εκ. παγκοσμίως, με τον ρυθμό μετάδοσης στην Ευρώπη να είναι ανησυχητικός και τη Βρετανία και την Ισπανία να ετοιμάζονται να πάρουν πολύ αυστηρά μέτρα, σύμφωνα με τη Liberation. Ένα ασιατικό κράτος, το Ισραήλ είναι, πάντως, αυτό που επέβαλε ξανά γενική καραντίνα για τρεις εβδομάδες. Η απόφαση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu προκάλεσε και μία διαδήλωση κατά του μέτρου, αλλά μόλις 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Τελ Αβίβ. Βέβαια, το Ισραήλ, που έχει τον υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης τις δύο τελευταίες εβδομάδες, είναι και μία στρατοκρατούμενη χώρα και δυστυχώς πάμε να το μιμηθούμε κι εμείς. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά το lockdown, που ευαγγελίζονται "κυβερνώντες" (ναι σε εισαγωγικά γιατί είναι διακοσμητικοί) και "ειδικοί" (επίσης σε εισαγωγικά γιατί λαμβάνουν υπ' όψιν μόνο τον κορωνοϊό και κατά τα άλλα ας γίνει γενική καταστροφή), απλά μεταθέτει το πρόβλημα για μετά. Δημιουργώντας παράλληλα ένα σωρό άλλα προβλήματα ψυχικά, κοινωνικά, οικονομικά, ακόμα και υγείας και καταστρέφοντας ζωές.

    Πάλι καλά που μετά τον κορωνοϊό δεν έκαναν lockdown στην Αττική και για τον Ιανό. Τον μεσογειακό κυκλώνα, που στην Αττική τουλάχιστον δεν είχε την ένταση ούτε από πλευράς ανέμων, ούτε από ραγδαιότητα βροχής (είναι η ποσότητα βροχής που πέφτει σε μία ώρα) του προ διετίας Ξενοφώντα. Και η πρόσφατη κακοκαιρία Θάλεια στην Εύβοια ήταν πολύ χειρότερη και πιο φονική. Επί της ουσίας, στην αγαπημένη μου ακτή δεν έβρεξε καθόλου την Παρασκευή. Και πώς να βρέξει, αφού δεν επλήγη από τον Ιανό η Αττική. Η βροχή το Σάββατο το πρωί ήταν λόγω της σύγκλισης, δηλαδή, συναντήθηκαν οι νοτιάδες στην περίμετρο του κυκλώνα με τον βοριά που φυσούσε από το Αιγαίο, προκαλώντας φαινόμενα, τα οποία ήταν πολύ πιο ισχυρά, βορειότερα στη Θεσσαλία και τη Στερεά. Και τα κύματα του νοτιά ήταν μέτρια στη μεγάλη αμμουδιά. Απλά είχαν αρχίσει να θολώνουν λίγο τα κρυστάλλινα νερά.

    Παρόλα αυτά τα κανάλια κατηγορούσαν πάλι ως ανεύθυνους όσους πήγαν για σερφ και για κολύμπι σε ακτές που απ' ό,τι είδα από τα πλάνα το κύμα - στη ρηχή (;) απ' ό,τι κατάλαβα από το ύψος του κύματος, γιατί δεν έχω πάει ποτέ - παραλία του Λαγανά, αλλά και στην Καλαμάτα δεν ήταν επικίνδυνο. Αντί να κατηγορούν την εκάστοτε κυβέρνηση για τις διαχρονικές και υπερβολικές αμυντικές δαπάνες, που στερούν χρήματα από την παιδεία και την υγεία, με συνέπεια να μεταναστεύουν και πάρα πολλοί γιατροί.

    Παρεμπιπτόντως, αν η παραλία είναι ρηχή και 10 μποφόρ άνεμος να φυσήξει, δεν θα σηκωθεί υψηλό κύμα, όπως σε μία βαθιά ακροθαλασσιά. Το ότι αναποδογυρίζουν οι βάρκες - που τις βρίσκει πλάγια το κύμα - δεν λέει και πολλά. Έχω δει να ρίχνει στα βράχια ιστιοπλοϊκό άνεμος 5-6 beaufort, επειδή ο κυβερνήτης δεν πρόλαβε να βάλει μπροστά τη μηχανή και το σκάφος ήταν πολύ κοντά στην ακτή. Όχι την αγαπημένη μου, όπου, τα μελανούρια, αλλά ακόμα και οι κακαρέλοι, οι σπάροι, τα μπαρμπουνάκια κι οι σαργοί έβγαλαν ασπροπρόσωπη την υποβρύχια συλλογή. Και προς επίρρωση όλων των παραπάνω, έχει αρχίσει να ανοίγει ο καιρός σε ένα μεγάλο κομμάτι στην Αττική από το Σάββατο το πρωί. Η πλειοψηφία των κατοίκων της δεν πρέπει να πήρε χαμπάρι τη δίωρη βροχή.

    Ο υπερβολικός ντόρος που έγινε - όπως και με τον κορωνοϊό - στην Αττική έχει να κάνει με τις ανύπαρκτες γενικότερα υποδομές, που φοβούνται ειδικοί και μη. Δεν έχουμε νοσοκομεία, δεν έχουμε γιατρούς, δεν έχουμε σχολεία, δεν έχουμε δασκάλους και καθηγητές, δεν έχουμε δρόμους, το δίκτυο της ΔΕΗ είναι τόσο απαρχαιωμένο που κόβεται το ρεύμα ακόμα όταν έχει πολλή υγρασία. Πάλι καλά, λοιπόν, που μετά τον κορωνοϊό δεν έκαναν lockdown στην Αττική και για τον Ιανό. Το ότι δεν πέρασε και δεν επηρέασε ιδιαίτερα τον νομό - πέρα από τη σύγκλιση που ανέφερα παραπάνω - ο κυκλώνας είναι μία μικρή λεπτομέρεια.
    https://www.liberation.fr/direct/element/30-millions-de-cas-dans-le-monde-israel-reconfine_119097/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου