ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Ματιές στο χειμώνα 2020-2021 μέσα από τα νερά του Ειρηνικού

Η προγνωστική ομάδα εδώ και αρκετό διάστημα μελετάει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για το χειμώνα που θα έρθει.  Λίγες είναι οι σταθερές για τις οποίες μπορεί να είμαστε σίγουροι από τόσο νωρίς για το φετινό χειμώνα.  Μία από αυτές είναι το φαινόμενο LA NINA. 
 Τι είναι όμως το LA NINA?   Mε απλά λόγια είναι η ψύξη του νερό του Ειρηνικού ωκεανού κοντά στον ισημερινό σε μία οριζόντια έκταση από την Ινδονησία μέχρι και τις ακτές του Περού.  Αναλόγως της έντασης αυτής της ψύξης των νερών μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ελαφρύ επεισόδιο (Weak LA NINA),  μέτριο επεισόδιο (Moderate LA NINA)  ή έντονο επεισόδιο (Strong LA NINA).
 Η τελευταία ανανέωση από το CPC/IRI που υπήρξε στις αρχές Σεπτέμβρη δείχνει με σιγουριά  πάνω από 80% ότι το χειμώνα θα υπάρξει ελαφρύ ή μέτριο επεισόδιο LA NINA. Η τιμή μάλιστα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην θερμοκρασία της περιοχής είναι 0,7 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα δηλαδή υφίσταται ήδη από το φθινόπωρο εμφάνιση του φαινομένου.
 Πολλές πάραφιλολογίες υπάρχουν για το αν επηρεάζεται η χώρα μας ή γενικά επηρεάζεται ολόκληρος ο πλανήτης.  Ένα φαινόμενο τόσο μεγάλης κλίμακας είναι σίγουρο ότι επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη για όλους τους μήνες που αυτό θα συμβαίνει.  Αυτό που μεταβάλλεται είναι η ένταση δηλαδή όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην περιοχή εκδήλωσης του φαινομένου τόσο πιο έντονες είναι οι καιρικές μεταβολές σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους που δεν υπάρχει αυτό το φαινόμενο.
 Για την περιοχή της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας σίγουρα υπάρχει μία μεταβολή στη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας σε χειμώνες που παρατηρήθηκε το φαινόμενο LA NINA.  Επειδή ακόμα δεν γνωρίζουμε την ακριβή ένταση του φαινομένου τη φετινή χρονιά θα μιλήσουμε πιο γενικά για όλους τους χειμώνες και τα φθινόπωρα που παρατηρήθηκε το φαινόμενο είτε αυτό ήταν ελαφρύ, μέτριο ή ισχυρό.

Το γενικό μοτίβο (Pattern) λοιπόν που επικράτησε στα 19 επεισόδια LA NINA φθινοπώρου και χειμώνα από το 1950 ήταν το ακόλουθο.   Βαρομετρικά υψηλά αναπτύσσονται στα βόρεια τμήματα του ειρηνικού αλλά και σε τμήματα της Σιβηρίας αποκόπτοντας της ψυχρές αέριες μάζες σε τρεις λοβούς. Ένας πολύ ισχυρός στον Καναδά και τη βόρεια Αμερική,  ένας στην περιοχή της Σιβηρίας της βόρειας Κίνας και της Μογγολίας  και ένας αρκετά πιο ασθενης στην κεντρική και νότια Ευρώπη.



Το αποτέλεσμα που παρατηρούμε από θέμα θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο φαίνεται στην επόμενη εικόνα.  Πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες επικράτησαν αυτούς τους χειμώνες σε όλη την περιοχή του Καναδά αλλά και σε τμήματα των βορείων Ηνωμένων Πολιτειών. Ένας δεύτερος πάλι πυρήνας πολύ χαμηλότερων να τις κανονικές θερμοκρασίες επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της Σιβηρίας της Μογγολίας και της βόρειας Κίνας. Τέλος ο μικρότερος λοβός από τους τρεις φαίνεται ότι επηρεάζει και την περιοχή της κεντρικής και νότιας Ευρώπης και της βορειοδυτικης Αφρικής με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές. Υψηλότερες αντίθετα θερμοκρασίες παρατηρούνται σε τμήματα κοντά στο βόρειο πόλο αλλά και στον βόρειο Ειρηνικό ωκεανό στις δυτικές ακτές της Αλάσκας.


 Το αποτέλεσμα  στο θέμα των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων στο βόρειο ημισφαίριο φαίνεται στην επόμενη εικόνα.  Η επίδραση του φαινομένου σε θέμα βροχοπτώσεων φαίνεται να είναι αρκετά μικρότερη και να επηρεάζει κυρίως τα δυτικότερα τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, τα ανατολικότερα τμήματα της Σιβηρίας ,της Ιαπωνίας αλλά και τμήματα της Μεσογείου και των χωρών γύρω από τη Μεσόγειο όπου φαίνεται να αυξάνονται οι βροχές κατά την περίοδο του φαινομένου LA NINA το χειμώνα.  Αντίθετα υπάρχουν σημαντικά μεγάλες περιοχές όπως ο βόρειος Ειρηνικός ωκεανός στα δυτικά δηλαδή του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και στην βορειοδυτική Ευρώπη όπου σημειώνονται εμφανώς χαμηλότερες από τις κανονικές βροχοπτώσεις.  Σε γενικές γραμμές όμως όπως προείπαμε η επίδραση στις βροχοπτώσεις είναι σημαντικότερη στους τροπικούς της γης και στο βόρειο Ειρηνικό και μικρότερη στις υπόλοιπες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου.

ΕΛΛΑΔΑ
 Φαίνεται λοιπόν ότι κατά τα  φθινόπωρα αλλά και τους χειμώνες που σημειώνεται το φαινόμενο LA NINA σημαντικότερη επίδραση υπάρχει στην κεντρική και νοτιοδυτική Ευρώπη και μικρότερη στις υπόλοιπες περιοχές της ηπείρου.  Για τη χώρα μας φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές έχουμε ελαφρώς ψυχρότερους χειμώνες με έμφαση στη δυτική και βόρεια χώρα και λιγότερο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη.  Αντίθετα φαίνεται ότι οι βροχοπτώσεις αυξάνονται σημαντικά από δυτικά προς ανατολικά σε αυτούς τους χειμώνες έχουμε δηλαδή αφθονία βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.  Φαίνεται λοιπόν ότι αν και υπήρξαν αρκετοί χειμώνες με LA NINA που έδωσαν αρκετά χιόνια και κρυο στη χώρα μας υπήρξαν και άλλοι που ήταν αρκετά θερμοί και υγροί.  Δεν μπορούμε λοιπόν να βγάλουμε το απόλυτο συμπέρασμα ότι με το φαινόμενο αυτό θα έχουμε φέτος έναν πολύ βαρύ χειμώνα στη χώρα μας.  Θα έλεγα ότι το πιο σώφρον να πούμε είναι ότι θα έχουμε έναν υγρό χειμώνα που σε συνδυασμό με κάποιες ψυχρές εισβολές κυρίως στα δυτικά και βόρεια της χώρας θα δώσουν κατά περιόδους και χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές. 
 Τέλος να τονίσουμε ότι τον  Νοέμβριο που θα έχουμε πολύ καλύτερα στοιχεία και θα γνωρίζουμε και την ένταση του φαινομένου για το χειμώνα θα ξεκαθαρίσουμε ακόμα καλύτερα την πορεία του χειμώνα για τη χώρα μας.  Όπως είπαμε αυτό το φαινόμενο είναι μία σταθερά από τα πολλά στοιχεία που πρέπει να μελετηθούν πριν βγάλουμε συμπέρασμα για το φετινό χειμώνα. 
Ανάλυση δεδομένων- παραγωγή χαρτών
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος, Ερασιτέχνης μετεωρολόγος και προγνώστης

Σχόλια

  1. Αγαπητέ Βασίλη, καταρχήν πολλά συγχαρητήρια για την πολύ ωραία δουλειά σου (Και των συνεργατών σου).
    Να συνεχίσετε να το κάνετε με μεράκι και αγάπη.
    Πολύ ωραία ανάλυση για μια ακόμη φορά και πιστεύω ότι θα έχουμε έναν πολύ καλό η μάλλον δυνατό χειμώνα με έμφαση κυρίως στα δυτικά και βόρεια όπως σωστά έγραψες και αυτό δείχνουν ξεκάθαρα τα σημάδια της φύσης και των πλασμάτων της.
    Φαινόμενα καλά θα πάρει και η κεντρική Ελλάδα, δεν θα μείνουμε όμως παραπονούμενοι ούτε εμείς στην ανατολική Ελλάδα κάτι καλό θα έχουμε και εμείς.
    Βέβαια αυτό που φαίνεται είναι ότι θα μας απασχολήσει ο φετινός χειμώνας αρκετά αργά και θα πάει και μακριά χρονικά.
    Να είστε καλά και σίγουρα θα έχουμε πολλά να συζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να εισαι καλα Χριστοδουλε. Μακαρι σημαδια της φυσης και επιστημη να φερει ενα ενδιαφετον χειμωνα.

      Διαγραφή
  2. Μπράβο για άλλη μια φορά Βασίλη!
    Όμως, όπως πάντα λες, αυτά είναι ενδείξεις και όχι πρόβλεψη.
    Μακάρι να έχουμε αυξημένο υετικό χειμώνα πάντως, γιατί "ξεραθήκαμε"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου