ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Καιρός Ελλάδας και Θεσσαλίας 7-13/9/2020 (+ ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020.
 Προβλέπεται αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βουνά το απόγευμα.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι 5 με 6 μποφόρ και μεταβλητοί 2 με 3 στις υπόλοιπες περιοχές.
 Η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας κατά μέσο όρο από 15 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
 Θεσσαλία: προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα βουνά.
 Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα νοτιοανατολικοί 2 με 3 μποφόρ και στα θαλάσσια και τα πεδινά τμήματα.
 Η θερμοκρασία στα κανονικά επίπεδα θα κυμανθεί από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
----------------------------------------------
 Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020.
 Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βουνά της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι 6 με 7 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές βορειοδυτικοί 4 με 5.
 Η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 15 έως 34 και τοπικά 35 βαθμούς Κελσίου.
 Θεσσαλία: προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα βουνά.
 Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα ανατολικοί νοτιοανατολικοί έως 3 μποφόρ κυρίως στις πεδινές περιοχές.
 Η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα θα κυμανθεί από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
--------------------------------------------------------
 Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020.
 Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και υπάρχει μικρή πιθανότητα για ασθενείς βροχές στα βόρεια της Κρήτης καθώς και στα βουνά της Ηπείρου της βόρειας Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο 7 μποφόρ και πιθανόν για λίγο και 8 με εξασθένηση μικρή από το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 17 έως 33 και πιθανόν 34 βαθμούς Κελσίου.
 Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Πολύ μικρή πιθανότητα για λίγες μπόρες στα βουνά των βορείων τμημάτων.
 Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και τις απογευματινές ώρες ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα θα κυμανθεί από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
--------------------------------------------------------
 Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020. 
Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους τις απογευματινές ώρες στη βόρεια Κρήτη καθώς και στα ορεινά της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο 7 μποφόρ κατά περιόδους με μικρή εξασθένηση το βράδυ και βορειοδυτικοί έως 4 με 5 μποφόρ στις υπόλοιπες περιοχές.
 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα και συγκεκριμένα στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 16 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
 Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα.
 Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και Τις απογευματινές ώρες ανατολικοί 2 με 3 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα θα κυμανθεί από 17 έως 32 και πιθανόν 33 βαθμούς Κελσίου.
-----------------------------------------------------------
 Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020.
 Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στην Ήπειρο τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία και δεν αποκλείεται στα βουνά να σημειωθούν λίγες είναι μονωμένες μπόρες.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι 7 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από δυτικές διευθύνσεις 2 με 3.
 Η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 17 έως 33 και πιθανόν για λίγο 34 βαθμούς Κελσίου.
 Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα άνευ σημασίας. Πολύ μικρή πιθανότητα στα βουνά για πολύ λίγες μπόρες.
 Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και τις απογευματινές ώρες ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και στα θαλάσσια αλλά και τα πεδινά τμήματα.
 Η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα θα κυμανθεί από 18 έως 32 και πιθανόν 33 βαθμούς Κελσίου.
--------------------------------------------------------------
 Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020.
 Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά και μικρή πιθανότητα για μεμονωμένες μπόρες στα βουνά.
 Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες στο Αιγαίο 7 μποφόρ και μεταβλητοί 1 με 2 μποφόρ στις υπόλοιπες περιοχές.
 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 15 έως 32 και πιθανόν 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
 Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.
 Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 3 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 32/33 βαθμούς Κελσίου.
--------------------------------------------------------------
 Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020.
 Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες και θα σημειωθούν λίγες σποραδικές μπόρες κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και τα ορεινά της Κρήτης.
 Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ και βοριάδες 3 με 4 στις υπόλοιπες περιοχές.
 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 15 έως 32 και πιθανόν 33 βαθμούς Κελσίου.
 Θεσσαλία: προβλέπεται σχετικά καλός καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές κυρίως στα βουνά όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες μπόρες.
 Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτικός χάρτης υετού για όλη τη χώρα.


Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

Σχόλια

  1. Tα τεστ του κορωνοϊού μπορεί να εντοπίζουν και ιό που δεν είναι ενεργός, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρφης, που δημοσιεύει το Skynews. Να είναι, δηλαδή, ψευδώς θετικά τα τεστ, που επί της ουσίας απαντούν με ένα "ναι" ή ένα "όχι" στο ερώτημα αν κάποιος είναι φορέας του ιού. Σύμφωνα, όμως, με τους επιστήμονες αυτά τα μοριακά τεστ μπορούν να ανιχνεύουν τον ιό ακόμα και όταν έχει πάψει πια να είναι ενεργός, δηλαδή, μολυσματικός. Κάτι που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που βρίσκεται θετικός από το τεστ μπορεί να μην μεταδίδει τον κορωνοϊό. Απλά το τεστ έχει εντοπίσει νεκρά κομματάκια του ιού στον οργανισμό του, τα οποία έχει ήδη εξουδετερώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

    Ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο καθηγητής Carl Heneghan, επισήμανε και τον κίνδυνο η αύξηση των τεστ στο Ηνωμένο Βασίλειο να οδηγήσει και σε αύξηση του κινδύνου μετάδοσης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται, αλλά οι θάνατοι παραμένουν σταθεροί. "Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι τα ήπια περιστατικά και άνθρωποι που βρίσκονται θετικοί μετά την καραντίνα ή το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο δεν μεταδίδουν τον ιό, απλά φέρουν στον οργανισμό τους ακίνδυνα κομματάκια του ιού, που το ανοσοποιητικό τους έχει εξουδετερώσει". Ο καθηγητής επισημαίνει και ότι χρειάζεται μία προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να απομονώνονται άνθρωποι που δεν είναι μολυσματικοί ή και ολόκληρες κοινότητες.

    Τα μοριακά τεστ λειτουργούν λαμβάνοντας δείγμα από ένα άτομο και εφαρμόζοντας μία διαδικασία αύξησης του ποσού του DNA σε αυτό το δείγμα, έτσι ώστε να μπορεί να εξεταστεί. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, μπορεί να αυξηθεί και το γενετικό υλικό του κορωνοϊού, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι ολόκληρος ο ιός ή δεν είναι σε θέση πια να προκαλέσει λοίμωξη.
    https://news.sky.com/story/coronavirus-tests-may-be-picking-up-traces-of-dead-virus-12064151

    Το είχα ξαναγράψει, με αφορμή τους ασυμπτωματικούς, ότι μπαίνει σε καραντίνα πολύς κόσμος, που δεν μεταδίδει τον κορωνοϊό. Όπως και ότι 8-9 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας δεν έχουν γίνει ουσιαστικά μελέτες σχετικά με το χρονικό διάστημα που παραμένει ενεργός, άρα και μολυσματικός ο ιός από τη στιγμή που θα αρχίσει να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό. Τουλάχιστον την Κυριακή φωτογράφισα από πολύ κοντά έναν θαλασσοκόρακα στον γιαλό. Τον πιο δεινό φτερωτό κολυμβητή, μαζί με τις σούλες (gunnets) με τα γαλάζια πόδια και ράμφη.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλη μία μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά έπληξε την Καλιφόρνια και πάνω από 200 άνθρωποι διασώθηκαν από ελικόπτερα εν μέσω καύσωνα, όπως μεταδίδει το BBC. Περίπου 20 άτομα τραυματίστηκαν και δύο αρνήθηκαν την αεροδιακομιδή τους και έμειναν στο σημείο που μαινόταν η φωτιά κοντά στο Fresno, το οποίο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και άλλες τέσσερις περιοχές στην Καλιφόρνια (Madera, Mariposa, San Bernardino και San Diego). Τουλάχιστον 1.000 πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί από τις 15 Αυγούστου στην Καλιφόρνια, όπου την Κυριακή 5/9 η θερμοκρασία έφτασε τοπικά τους 49,4 βαθμούς και η Μετεωρολογική Υπηρεσία έκανε λόγο για σπάνιες, επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες θερμοκρασίες κυρίως στη νότια Καλιφόρνια.
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-54046468

    Μεγάλη ήταν, όμως, και η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη στην Ανάβυσσο στα ορεινά και οι καπνοί έκρυψαν τον ήλιο πάνω από τη δαντελένια ακρογιαλιά. Αναμενόμενο με τόσο δυνατό βοριά, που σε συνδυασμό με τη φωτιά, άδειασε από κόσμο την παραλία από εκεί που είναι οι ομπρέλες μέχρι τη μεγάλη αμμουδιά. Αφού πολλοί ήταν αυτοί που ένιωθαν να τους τσούζουν τα μάτια και να τους γδέρνει ο λαιμός τους. Μόνο τα Canadair και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα έβλεπες μετά από ένα σημείο πια. Με τους ήρωες πιλότους τους να τα κουμαντάρουν επιδέξια, παρά τα 8 beaufort πάνω από τα αφρισμένα νερά.

    Ακόμα και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας που πάντα επικρατεί γαλήνη, έβλεπες κομματάκια στάχτης, που είχαν ταξιδέψει από 10 και 15 χιλιόμετρα μακριά. Τα μελανούρια ξεγελιούνταν, αλλά ευτυχώς μετά από λίγο έφτυναν τη στάχτη, αφού καταλάβαιναν ότι δεν τρώγεται. Όμως και τα ψάρια - όπως κι εμείς - καταπίνουν τα τοξικά μικροσωματίδια που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Οι έμμεσες συνέπειες της μεγαλύτερης πυρκαγιάς, που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή, μετά από εκείνη του 2012, που είχε περικυκλώσει σαν μισοφέγγαρο το Θυμάρι, αφήνοντας σε όλους μας μοναδική διέξοδο τη θάλασσα. Πραγματικά οι πυροσβέστες πρέπει να έχουν πολύ σθένος. Respect.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Σενεγάλη ενεργοποιεί το πλάνο έκτακτης ανάγκης για πλημμύρες, αφού σε μία μέρα έπεσε βροχή τριών μηνών, όπως μεταδίδει το Reuters. Συγκεκριμένα έπεσαν 124 χιλιοστά (124 τόνοι νερού ανά στρέμμα), ποσότητα που συνήθως αντιστοιχεί στη συνολική βροχόπτωση από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο. Ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Σενεγάλης ανέφερε ότι τρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες, που είχαν ως συνέπεια να καταστραφεί και ένα κέντρο υγείας, προκαλώντας απόγνωση στους πολίτες.

    Τουλάχιστον ένα άτομο αγνοείται σε πλημμυρισμένες περιοχές της κεντρικής Σενεγάλης, κι ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε νέες βροχές και καταιγίδες, οι οποίες έπληξαν τις προηγούμενες μέρες τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, το Τσαντ και το Καμερούν προκαλώντας πολλά θύματα και εκτοπίζοντας χιλιάδες ανθρώπους.
    https://www.reuters.com/article/us-senegal-floods/senegal-activates-emergency-floods-aid-plan-after-downpour-idUSKBN25X0I6?il=0

    Τουλάχιστον επανεμφανίστηκε η θαλάσσια χελώνα - η μικρή - χαρίζοντάς μου μερικά ωραία πλάνα με έναν σαργό και μερικά μελανούρια που την ακολουθούσαν, καθώς ανέβαινε στην επιφάνεια να πάρει αναπνοή. Μάλιστα, την είδα στην ίδια ποσειδωνία, που ξαπόσταινε και πριν από λίγες μέρες. Αυτή ήταν η τρίτη θέαση θαλάσσιας χελώνας φέτος τον Σεπτέμβρη και η έκτη από τον Απρίλη. Μάλλον είναι μόνιμες στην ευρύτερη περιοχή οι θαλάσσιες χελώνες, σε λίγο θα είναι περισσότερο ακριβοθώρητες οι τσιπούρες.

    Αυτά που ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού φέτος το καλοκαίρι ήταν τα μαγιάτικα - τα μανάλια όπως λέγονται σε νεαρή ηλικία, όταν προσεγγίζουν τις ακτές. Και οι μέδουσες cotylorhiza tuberculata ή τηγανητό αυγό ήταν κυριολεκτικά άφαντες. Ίσως τελικά να ισχύει αυτό που είχα διαβάσει ότι εξαφανίζονται.

    Θα είναι κρίμα όχι μόνο γιατί σε αντίθεση με την πελαγία (τη ροζ τσούχτρα) και τη χρυσαώρα (μία μεγαλύτερη πελαγία με καφέ χρώμα ουσιαστικά), η κοτυλόριζα δεν τσιμπάει. Ούτε οι μέδουσες αουρέλια και ακουάρια τσιμπούν, για την ακρίβεια είμαστε ασυμπτωματικοί (που είναι και της μόδας) στο δηλητήριό τους. Η κοτυλόριζα, όμως, αποτελεί και εκκολαπτήριο για γόνο αρκετών ειδών ψαριών, που κρύβεται στα κοντά, αλλά και πυκνά κίτρινα πλοκάμια της, τα οποία καταλήγουν σε κάτι μπλε μπιλάκια.

    Δεν ξέρω αν αποτελεί και τροφή για τη θαλάσσια χελώνα, που κολύμπησε για λίγο ακόμα δίπλα μου μετά τις φωτογραφίες που την έβγαλα, αφού έχει εξοικειωθεί αρκετά με τους λουόμενους στο Θυμάρι. Μετά, άρχισε να απομακρύνεται και κουνώντας νωχελικά τα πτερύγιά της στο απέραντο γαλάζιο ήταν σαν να πετάει σε έναν άλλον ουρανό.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου