ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Medicane Watch and Warning 17-19/9/2020

Το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται στις ακτές της Λιβύης όπως φαίνεται και στη δορυφορική εικόνα που πήραμε πριν από λίγο για σας. Το κέντρο του βρίσκεται στα 1010hPa  με τάση σταδιακής μείωσης στις επόμενες 2 με 3 ημέρες και κατω απο τα 990hPa.

Στην επόμενη εικόνα βλέπετε σημειωμένο με X το σημείο στο οποίο βρίσκεται  το ξημέρωμα της Τετάρτης 16 Σεπτεμβρίου καθώς και τη θερμοκρασία στα χαμηλότερα τμήματα της ατμόσφαιρας όπου βλέπουμε ότι γύρω από το κέντρο του συγκεντρώνονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες κοντά στους 17 με 18 βαθμούς στα 850hPa.  Έχουμε δηλαδή καλύψει  μία από τις προϋποθέσεις ότι πρέπει να είναι θερμό το κέντρο του.
XYGRIB
 Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε τη θέση που θα βρίσκεται το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα έχει αρχίσει να λαμβάνει το χαρακτηρισμό MEDICANE το ξημέρωμα της Πέμπτης.  Μέχρι εδώ έχουμε αρκετά σταθερά προγνωστικά στοιχεία που δεν δείχνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στην κίνηση.  Από εκείνο το σημείο από το ξημέρωμα της Πέμπτης και μετά υπάρχει αυτό το άνοιγμα των πιθανών τροχιών που μπορεί να ακολουθήσει το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό. Αυτός είναι ο λόγος που δεν συζητάμε ακόμα για τις περιοχές που θα επηρεαστούν από ισχυρές βροχές και καταιγίδες αφού κάθε μία από τις τρεις πορείες δίνει και διαφορετική κατανομή  υετού.
 Σενάριο 1
Αν κινηθεί στη βορειότερη τροχιά περάσει κοντά από τη Θεσσαλία και βγειι στο βόρειο Αιγαίο μιλάμε για μία κακοκαιρία που θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές από την περιοχή της Λαμίας , του Αγρινίου και βορειότερα με πολλές βροχές και πιθανές πλημμυρικες καταστάσεις στα παράλια της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.  Αυτό το σενάριο συγκεντρώνει 20%.

 Σενάριο 2
Αν κινηθεί στη μεσαία τροχιά και περάσει πάνω από την Αττική και βγεις στην περιοχή της Χίου τα περισσότερα φαινόμενα θα σημειωθούν βορειότερα της Αττικής με επίκεντρο περιοχές της βόρειας Πελοποννήσου της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας και αργότερα στα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου.  Αυτό το σενάριο συγκεντρώνει 40%.

Σενάριο 3
Αν κινηθεί στη νοτιότερη τροχιά θα έχουμε τα εξής χαρακτηριστικά.  Δεν θα εξασθενήσει εύκολα αφού δεν θα βρει μπροστά του ξηρά και έτσι η κίνηση του μέσω θαλάσσης θα δημιουργήσει μεγάλη κακοκαιρία στην Πελοπόννησο, την Αττική τις Κυκλάδες και τμήματα του ανατολικού και νοτίου Αιγαίου.  Πολλές βροχές, καταιγίδες, πολύ θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν τα 11-12 μποφόρ. Πολλές περιοχές από τη Θεσσαλία και βορειότερα εκτός από μία πτώση της θερμοκρασίας και την ενίσχυση των ανέμων δεν θα καταλάβουν σχεδόν τίποτα από αυτή την κακοκαιρία.  Αυτό το σενάριο συγκεντρώνει 40%.
 Όπως βλέπετε για αυτό ακόμα δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε εκτίμηση του καιρού και θα περιμένουμε αύριο το απόγευμα που έτσι και αλλιώς είναι η ώρα για την επόμενη τακτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας και Θεσσαλίας.

Τέλος στον επόμενο χάρτη μπορείτε να δείτε το κέντρο του χαμηλού στο οποίο επικρατεί νηνεμία και περιστροφικά σαν ένας μικρός τυφώνας θα έχει ανέμους μέγιστης έντασης 10 με 12 μποφόρ.

Στο τελευταίο χάρτη βλέπουμε τις μέγιστες ριπές άνεμου από το γερμανικό προγνωστικό μοντέλο τοπικά να ξεπερνούν σε περιοχές του Ιονίου και τα 130 με 140 χιλιόμετρα ανά ώρα δηλαδή μιλάμε για ένα καθαρό MEDICANE χωρίς παρερμηνείες.
 Αναμένουμε την αυριανή ημέρα ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να έχετε έγκυρη αλλά και έγκαιρη ενημέρωση χωρίς τρομολαγνείες.
Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν στα όξινα σύννεφα της Αφροδίτης το αέριο φωσφίνη, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι μικρόβια μπορεί να έχουν εποικήσει τον γειτονικό μας πλανήτη και να υπάρχει έτσι εξωγήινη ζωή, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν πραγματικές μορφές ζωής, αλλά επισημαίνουν ότι η φωσφίνη της γης παράγεται από βακτήρια, τα οποία ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα με ελάχιστο οξυγόνο. Η ύπαρξη εξωγήινης ζωής είναι το αιώνιο και αναπάντητο ερώτημα για την επιστημονική κοινότητα, που αναζητά έμμεσα σημάδια ζωής σε άλλους πλανήτες και φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά και πιο μακριά. Η φωσφίνη είναι μία ένωση που αποτελείται από ένα μέρος φώσφορο και τρία μέρη υδρογόνο και πολύ τοξική για τον άνθρωπο.

    Η πυκνότητα με την οποία εντοπίστηκε στην Αφροδίτη είναι 20 μέρη ανά δισεκατομμύριο και οι επιστήμονες ψάχνουν αν οφείλει την παρουσία της εκεί σε μη βιολογικούς παράγοντες, όπως μετεωρίτες, κεραυνούς και διάφορους τύπους χημικών αντιδράσεων. Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος πιο κοντινός πλανήτης στον ήλιο και ο πλησιέστερος πλανήτης στη γη, με την οποία έχει την ίδια δομή, αλλά είναι λίγο μικρότερη. Καλύπτεται από μία παχιά και τοξική ατμόσφαιρα που συσσωρεύει θερμότητα, με συνέπεια η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Αφροδίτης να είναι 471 βαθμοί Κελσίου, αρκετοί για να λιώσει ο μόλυβδος. Καμία μορφή ζωής δεν μπορεί να επιβιώσει στην επιφάνειά της, ωστόσο, στα όξινα σύννεφά της, που έχουν ήπιες θερμοκρασίες 30 βαθμών, ενδέχεται να αγκιστρώνονται μικρόβια, ικανά να αντέξουν αυτή την οξίνιση. Τα σύννεφα της Αφροδίτης έχουν 90% θειϊκό οξύ και τα μικρόβια της γης δεν μπορούν να επιζήσουν σε αυτές τις συνθήκες.

    Ωστόσο, αν αυτά τα μικρόβια μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε κάποιο ηλιακό φως και νερό και να επιζούν μέσα σε σταγονίδια, έτσι ώστε να μην αφυδατωθούν, θα ήταν δυνατό να επιβιώσουν αν έβρισκαν κάποιον μηχανισμό για να αποφύγουν τη διάβρωση από το οξύ. Στη γη μικροοργανισμοί σε αναερόβια περιβάλλοντα - οικοσυστήματα, που δεν βασίζονται στο οξυγόνο, παράγουν τη φωσφίνη. Αυτά είναι εγκαταστάσεις αποχέτευσης, βάλτοι, ορυζώνες, έλη, ιζήματα λίμνης και περιττώματα ζώων. Για να παράξουν φωσφίνη τα βακτήρια της γης παίρνουν τον φωσφάτη από μέταλλα ή βιολογικά υλικά και προσθέτουν υδρογόνο. Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν την παρουσία φωσφίνης στα σύννεφα της Αφροδίτης, που δεν συνεπάγεται απαραίτητα την ύπαρξη ζωής. Η Αφροδίτη είναι εχθρική για τη φωσφίνη, η επιφάνεια και η ατμόσφαιρά της την καταστρέφουν. Υπάρχει, όμως, κάτι που παράγει ξανά και ξανά φωσφίνη στην Αφροδίτη, τόσο γρήγορα, όσο αυτή καταστρέφεται. Αυτό πρέπει να ανακαλύψουν οι επιστήμονες και όπως λένε "ευτυχώς η Αφροδίτη είναι στη διπλανή πόρτα".
    https://www.reuters.com/article/us-space-exploration-venus/potential-sign-of-alien-life-detected-on-inhospitable-venus-idUSKBN2652GO

    Πλούσια παραμένει, εξάλλου, η υποθαλάσσια ζωή στο Θυμάρι, όπου την Τρίτη επανεμφανίστηκε η θαλάσσια χελώνα. Ξαπόσταινε πάλι στην ίδια ποσειδωνία που την είχα δει και τις δύο προηγούμενες φορές. Αυτή τη φορά είχαν την τύχη να την δουν σχεδόν όλοι από τους λιγοστούς λουόμενους που ήταν στη μεγάλη αμμουδιά. Είτε με μάσκες, είτε όταν ανέβαινε για να πάρει ανάσα στα κρυστάλλινα νερά. Τη χάιδεψα μερικές φορές αφού με έχει μάθει πια. Είναι η πιο μικρόσωμη από τις τρεις θαλάσσιες χελώνες που κυκλοφορούν στην ευρύτερη περιοχή από την Π. Φώκαια ως το Θυμάρι και τα Λεγραινά. Είναι και φίλη μας φυσικά. Όλες οι θαλάσσιες χελώνες είναι φίλες μας, γιατί μας κάνουν να αισθανόμαστε σαν παιδιά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου