ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Ο γεωπόνος Βασίλης Πανάκογλου στον PRESSING 90.1 FM

 Ο Βασίλης Πανάκογλου στον PRESSING 90.1 FM  και την εκπομπή του Χρηστου Τσούμαρη την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020.  
Ανέλυσε όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για τον καιρό των επόμενων ημερών στη Θεσσαλία καθώς αναπτύχθηκε συζήτηση και την προοπτική του Σεπτεμβρίου.



Σχόλια

  1. Τα μέτρα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πριν τα μεσάνυχτα έδωσαν τη χαριστική βολή στον τουρισμό, όπως προκύπτει τουλάχιστον από το ρεπορτάζ της Le Monde για τον Πόρο. Από τις 6 Αυγούστου, όταν και τέθηκαν σε εφαρμογή τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα, μετά τον εντοπισμό 13 κρουσμάτων κορωνοϊού το νησί του Αργοσαρωνικού άρχισε να ερημώνει.

    "Το νησί μας χαρακτηρίστηκε ως σημαντική εστία μετάδοσης του ιού, αλλά οι αποφάσεις λήφθηκαν κεντρικά από το κράτος, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τις τοπικές αρχές" δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης. "Συνολικά, εντοπίστηκαν 40 κρούσματα κορωνοϊού, αλλά εδώ και δύο εβδομάδες όλα τα τεστ είναι αρνητικά" συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Το κακό, όμως, είχε γίνει. Για πολλές μέρες η τηλεόραση έδειχνε εικόνες από τον Πόρο, που είχε χαρακτηριστεί ως μία νέα εστία του ιού. "Οι τουρίστες φοβήθηκαν ότι θα μπει σε καραντίνα το νησί και μέσα σε 48 ώρες έφυγε το 70% των επισκεπτών" υποστήριξε ο Δημήτρης Συξέρης, πρόεδρος του Οργανισμού Εμπόρων Πόρου. "Οι κρατήσεις για το διάστημα από 15 Αυγούστου ως 30 Σεπτεμβρίου μειώθηκαν κατά 80% και δεκάδες ιστιοπλοϊκά έφυγαν από τις αποβάθρες του Πόρου" συνέχισε ο ίδιος.

    Η Νίκη Χατζηπέρου που έχει ταξιδιωτικό πρακτορείο και ένα ξενοδοχείο μαζί με την αδερφή της έκανε λόγο για "τεράστιο πανικό" που προκλήθηκε μετά τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας. "Οι πελάτες έτρεχαν να βρουν εισιτήριο για το πλοίο, ενώ μερικές γυναίκες έφυγαν από το ξενοδοχείο, αφήνοντας τα ρούχα τους στις ντουλάπες" ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι "η σεζόν έχει καταστραφεί, αλλά στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουμε τους υπαλλήλους, τους φόρους και τους λογαριασμούς και η μόνη κρατική ενίσχυση που λάβαμε τον Ιούνιο δεν αρκεί".
    https://www.lemonde.fr/economie/article/2020/08/31/sur-l-ile-grecque-de-poros-apres-une-saison-touristique-gachee-l-hiver-sera-rude_6050414_3234.html

    Tουλάχιστον στη Σαλαμίνα υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας μόνο στο καραβάκι από Πέραμα, δηλαδή, μία διαδρομή 15-20 λεπτά. Μετά χρειάζεσαι μόνο τη μάσκα θαλάσσης για τα κρυστάλλινα νερά. Πάντως, δύο θαλάσσιες χελώνες μαζί είδα στο Θυμάρι στη νότια Αττική για πρώτη φορά από το 2017. Για τους προληπτικούς τότε είχε ακολουθήσει ο ήπιος χειμώνας του 2018, να δούμε τι θα γίνει και αυτή τη φορά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ουραγός είναι η Νέα Ζηλανδία στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και των αυτοκτονιών εφήβων, με τη Unicef να την κατατάσσει 35η μεταξύ 41 χωρών του ΟΟΣΑ και της ΕΕ στον τομέα της ποιότητας ζωής των παιδιών, όπως αναφέρει ο Guardian. Στη νησιωτική χώρα που τα καταφέρνει καλά με τον κορωνοϊό, αλλά όχι και σε άλλα θέματα, αντιστοιχούν 14,9 θάνατοι από αυτοκτονίες ανά 100 χιλιάδες εφήβους, ενώ μόνο το 64% των 15χρονων γνωρίζει να διαβάζει και να κάνει αριθμητικές πράξεις. Επίσης, η Νέα Ζηλανδία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στα παιδιά μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρα στη νησιωτική χώρα.

    Η Unicef χτύπησε, λοιπόν, καμπανάκι για τις ανισότητες, την υγεία και την ευζωία στη Νέα Ζηλανδία. Η πρωθυπουργός Jacinda Ardern υποστήριξε ότι η έρευνα αντανακλά την κατάσταση που επικρατούσε με την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι επί των ημερών της διοχετεύτηκαν 3,7 δισ. δολ. προς τις οικογένειες και 18 χιλιάδες παιδιά εξήλθαν από το καθεστώς φτώχειας στο οποίο ζούσαν.

    Ωστόσο, ο Επίτροπος για τα Παιδιά της Νέας Ζηλανδίας Andrew Becroft ανέφερε ότι 148 χιλιάδες παιδιά ζουν σε δύσκολες συνθήκες σε έξι ή και περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς δεν έχουν ζεστά ρούχα, περίθαλψη και φαγητό και η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί από το 2012. Η κυβέρνηση Ardern αποδέχτηκε τις συστάσεις της Unicef και δεσμεύτηκε για ένα πιο ολοκληρωμένο πλάνο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καλή ποιότητα ζωής των παιδιών, δηλαδή, να έχουν ένα ζεστό σπίτι, πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και τη δυνατότητα να παίζουν και να μαθαίνουν.

    Στην πρώτη δεκάδα όσον αφορά την καλή ποιότητα ζωής των παιδιών είναι η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Σλοβενία, η Ελβετία και το Βέλγιο στην ΕΕ.
    https://www.theguardian.com/world/2020/sep/03/new-zealand-given-f-for-failure-on-child-obesity-and-youth-suicide-in-unicef-report

    Εκτός δεκάδας είναι η Ελλάδα, όπου το Σάββατο γύρισε πια σε βοριά για τα καλά. Μέχρι και την Παρασκευή μετά το μεσημέρι είχε ακόμα δυτικό άνεμο, κυματάκι και θολά νερά. Πάλι καλά που μπόρεσα να φωτογραφίσω ένα χταπόδι αρκετά καλά. Είχε κομμένο ένα πλοκάμι, αλλά συχνά τα χταπόδια τα κόβουν μόνα τους, όταν δεν βρίσκουν τροφή. Τα πλοκάμια ξαναβγαίνουν - όπως και οι δαγκάνες στον κάβουρα - αλλά ποτέ τόσο καλά, όσο την πρώτη φορά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου