ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Ο γεωπόνος Βασίλης Πανάκογλου στον PRESSING 90.1 FM

 21/9/2020

Ηχητικό απόσπασμα από τη συζήτηση πού έγινε στο στούντιο του PRESSING 90.1 FM με τον γεωπόνο και ερασιτέχνη μετεωρολόγο Βασίλειο Πανάκογλου για τον τροπικό κυκλώνα ''Iανo''. Τα κακώς και τα καλώς κείμενα της όλης εκτίμησης των ερασιτεχνών αλλά και της ΕΜΥ.



Σχόλια

  1. Tο 1% των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη ήταν υπεύθυνο για τις εκπομπές διπλάσιας και πλέον ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα απ' ό,τι το 50% των πιο φτωχών μεταξύ 1990 και 2015, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam που δημοσιεύει ο Guardian. Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 60% σε αυτή την 25ετία, αλλά η συμβολή του 1% των πιο πλούσιων σε αυτή την αύξηση ήταν τριπλάσια από ό,τι εκείνη του 50% των πιο φτωχών.

    Πέρα από την κλιματική καταστροφή, αυτό δείχνει και την αποτυχία να βελτιωθεί η ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο. O προϋπολογισμός για τον άνθρακα - που μετράει πόση ποσότητα είναι ασφαλές να παραχθεί - δείχνει ότι διοχετεύτηκε κυρίως για την αύξηση της κατανάλωσης από πλευράς πλουσίων και όχι για να βελτιωθεί η ανθρωπότητα.Το 10% των πιο πλούσιων, δηλαδή, 630 εκ. άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για το 52% των παγκόσμιων εκπομπών σε αυτά τα 25 χρόνια. Σε αυτό το 10% συγκαταλέγονται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 35 χιλιάδων δολαρίων, ενώ το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων κερδίζει πάνω από 100 χιλιάδες δολάρια το χρόνο.

    Το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται, συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα και έχει αυξήσει τη μέση θερμοκρασία της γης κατά 1,5 βαθμό σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο,προκαλώντας εκτεταμένη ζημιά στα οικοσυστήματα. Αν το 10% των πιο πλούσιων ανθρώπων αφεθούν ανεξέλεγκτοι να ρυπαίνουν, τότε η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό την προσεχή δεκαετία, ακόμα κι αν ο υπόλοιπος πληθυσμός της γης σταματήσει να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα.

    Η Oxfam επισημαίνει και ότι αντί να χρησιμοποιηθεί ο προϋπολογισμός για τον άνθρακα για να έχουν όλοι οι άνθρωποι μία αξιοπρεπή ζωή, συνετέλεσε στο να γίνουν οι πλούσιοι, πλουσιότεροι. Μεγάλο ρόλο στην αύξηση των εκπομπών ρύπων έχουν παίξει οι μεταφορές, με τους πολίτες των πλούσιων χωρών να χρησιμοποιούν κυρίως ρυπογόνα αυτοκίνητα, όπως τα SUV, αλλά και πολύ συχνά αεροπλάνα.

    Η Oxfam προτείνει περισσότερους φόρους στην πολυτελή ζωή που συνδέεται με τον άνθρακα, επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας με χαμηλά ποσοστά άνθρακα και βελτίωση της ποιότητας ζωής των φτωχών. Κι ενώ η κρίση του κορωνοϊού μείωσε τις εκπομπές ρύπων, αυτές ανέκαμψαν μετά την άρση των lockdown. H εμπειρία της πανδημίας θα πρέπει να κάνει, εξάλλου, τους ανθρώπους περισσότερο ευαισθητοποιημένους για να αποφύγουν μελλοντικές καταστροφές.

    Τελικά ακόμα και η κλιματική κρίση καταδεικνύει τις ανισότητες, καθώς υποφέρουν περισσότερο εκείνοι που ευθύνονται λιγότερο για αυτήν, όπως λέει η βουλευτής των Πράσινων Caroline Lucas. Και προσθέτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μία ηθική ευθύνη όχι μόνο για τις δυσανάλογα υψηλές εκπομπές ρύπων, αλλά κι επειδή θα φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο για το Κλίμα. Πρέπει να φτάσει, λοιπόν, σε μηδενικές εκπομπές το συντομότερο δυνατό, δηλαδή, τουλάχιστον ως το 2050, αλλά με τις πολιτικές που ακολουθούνται προς το παρόν, αυτό δεν φαίνεται εφικτό.
    https://www.theguardian.com/environment/2020/sep/21/worlds-richest-1-cause-double-co2-emissions-of-poorest-50-says-oxfam

    H κλιματική αλλαγή απειλεί και τη θαλάσσια χελώνα, που είδα τη Δευτέρα καμιά εκατοστή μέτρα από την αγαπημένη μου ακτή. Μάζεψα και μία σακούλα από τον βυθό για να μην τη φάει, γιατί μία άλλη φορά την είχα δει να προσπαθεί να δαγκώσει ένα καπάκι από πλαστικό ποτήρι - μάλλον επειδή λόγω σχήματος μοιάζει σαν την καμπανούλα της μέδουσας - αλλά ευτυχώς το άφησε. Με το σαν να πετάει κολύμπι της στο απέραντο γαλάζιο ξεχώριζε ανάμεσα στα μελανούρια, τις καλόγριες, την αθερίνα και τις γόπες, αλλά και μία μικρή σουπιά που κάθισε για λίγο δίπλα της στην ποσειδωνία. Ήταν και πάλι η πιο μικρόσωμη από τις τρεις θαλάσσιες χελώνες που έχουν εμφανιστεί (και) φέτος στο Θυμάρι. Η συγκεκριμένη έχει γίνει μάλλον μόνιμη στη δαντελένια ακρογιαλιά. Δίνοντας και στους λιγοστούς λουόμενους χαρά. Και γράφοντας τον ιδανικό επίλογο στο φετινό καλοκαίρι με επτά θεάσεις μόνο τον Σεπτέμβρη.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου