ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Στατιστική ανάλυση Θερμοκρασίας Σεπτεμβρίου 2010


Η στατιστική ανάλυση του Σεπτεμβρίου 2010  έγινε με την βοήθεια της ιστοσελίδας http://www.weatheronline.co.uk/Europe.htm στην οποία υπάρχει πληθώρα στατιστικών στοιχείων.
Μιας και δεν υπάρχουν στοιχειά ανά ώρα ώστε τα αποτελέσματα να συγκριθούν με τα κλιματολογικά δεδομένα της ΕΜΥ που είναι μέσες τιμές από 24 παρατηρήσεις την ημέρα , μετέτρεψα τα κλιματολογικά στοιχειά της ΕΜΥ σε μέσες τιμές απλής μεθόδου (ΜΕΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΗ + ΜΕΣΗ ΜΕΓΙΣΤΗ):2 και έτσι κάθε σύγκριση είναι απόλυτα σωστή αφού είναι σύγκριση μεταξύ ομοίων παραγομένων τιμών.

Χρησιμοποίησα 18 πόλεις της Ελλάδας ομοιόμορφα κατανεμημένες ώστε να είναι αρκετά σωστή η προσομοίωση του χάρτη που έκανα από τα δεδομένα.
Οι πόλεις που χρησιμοποιήθηκαν είναι :
Αλεξανδρούπολη
Καβάλα
Θες/κη
Καστοριά
Λάρισα
Κέρκυρα
Λαμία
Ανδραβίδα
Ελληνικό
Τρίπολη
Σκύρος
Λήμνος
Καλαμάτα
Σάμος
Νάξος
Χάνια
Ηράκλειο
Ρόδος

Ο παρακάτω χάρτης έχει σαν κουκίδες τις πόλεις που αναλύθηκαν και οι αποκλίσεις από την μέση τιμή 50ετιας που έχουμε από την σελίδα της ΕΜΥ http://www.hnms.gr/hnms/greek/climatology/climatology_html



Τα συμπεράσματα είναι ότι η Ηπειρος , το Ιόνιο, η δυτ.Στερεα, η δυτ.Πελοπ/σος και μέρος της δυτ.Μακεδονιας  είχαν μέση θερμοκρασία χαμηλότερη από τα κανονικά επίπεδα μέχρι και 1 βαθμό περίπου,
Η υπόλοιπη Ελλάδα κυμάνθηκε σε επίπεδα παραπάνω από τα κανονικά και στα πιο νοτιοανατολικά τμήματα της Ελλάδας η απόκλιση έφτασε και τους 2 βαθμούς κελσίου.
Με λίγα λόγια όσο βορειοδυτικότερα τόσο πιο κρύος ο Σεπτέμβρης και όσο πιο νοτιοανατολικά τόσο πιο ζεστός και μάλιστα σημαντικά ζεστός.

Αυτό συνέβη διότι τα περισσότερα συστήματα ερχόμενα εκ δυσμάς κινήθηκαν βορειοανατολικά ή δεν κινήθηκαν καθόλου πάνω από τον κεντρικό κορμό της  αλλά παρέμειναν δυτικα. Ετσι η ψυχρή μάζα προκάλεσε νέφωση και βροχές στις δυτικότερες περιοχές ενώ αντίθετα η νότια και ανατολική νησιωτική χωρά παρέμειναν στον θερμό τομέα των κακοκαιριών και έτσι διατηρηθήκαν και οι θερμές μάζες από το ζεστό καλοκαίρι που πέρασε.

Σχόλια