ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Στατιστική ανάλυση θερμοκρασιακών δεικτών για το καλοκαίρι 2010



Στατιστική ανάλυση μερικών θερμοκρασιακών δεικτών για το καλοκαίρι 2010 σε επιλεγμενους μετεωρολογικους σταθμους της Ελλαδας.

Στην ανάλυση αυτή συμπεριλαμβάνονται 76 μετεωρολογικοί σταθμοί από το δίκτυο του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς και μερικοί άλλοι αξιόπιστοι ιδιωτικοί που κατά την κρίση μου έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Οι σταθμοί όλοι είναι της φίρμας DAVIS με αεριζόμενο κλωβό προστασίας του αισθητήρα θερμοκρασίας και μέγιστη απόκλιση θερμοκρασίας +-0.3 βαθμοί κελσίου, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.
H έρευνα έχει σκοπό το θερμικό δυναμικό συγκεκριμένων περιοχών που από το παρελθόν έχουμε στοιχειά που συνηγορούν σε αυτό οπότε δεν ενδιαφέρει η χρήση όσο το δυνατόν περισσοτέρων σταθμών αλλά η εύρεση των θερμότερων μετά από ενδελεχή έρευνα. Χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι σταθμοί για τους οποίους βρέθηκαν ολοκληρωμένα στοιχειά όλου του τριμήνου μιας και υπάρχουν κάθε χρόνο μερικοί που ξεκινούν την λειτουργιά τους ενδιάμεσα στην περίοδο μελέτης.
Σε κάθε κατάταξη περιέχονται μόνο οι σταθμοί που έχουν αριθμητική τιμή άνω του μηδενός σε διαφορές μεταβλητές ενώ στη κατάταξη της μέσης τρίμηνης θερμοκρασίας αναφέρονται για συντομία μόνο οι περιοχές άνω των 32,2 βαθμών κελσίου.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η πρώτη κατάταξη είναι αυτή των ημερών όλου του τριμήνου Ιουνίου-Αυγούστου που παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες άνω των 36,5 βαθμών κελσίου. Οι στήλες αντιπροσωπεύουν κατά σειρά τον ιδιοκτήτη του σταθμού, η πόλη , οι μέρες άνω των 36.5 των Ιούνιο, όμοια τον Ιούλιο, όμοια τον Αύγουστο και στην τελευταία στήλη οι συνολικές μέρες του τριμήνου.
Τον Ιούνιο παρατηρήθηκαν 5 θερμές ημέρες στους σταθμούς της Λάρισας ,της Σπάρτης, της Γαβαλούς Αιτωλοακαρνανίας και στο Αγρίνιο ενώ 4 θερμές ημέρες κατεγράφησαν στα Τρίκαλα και το 2ο σταθμό της Λάρισας στην περιοχή ΑΤΑ.
Τον Ιούλιο παρατηρήθηκαν 6 θερμές ημέρες στους σταθμούς της Σπάρτης ,του Αγρινίου και της Γαβαλούς Αιτωλοακαρνανίας ενώ 5 θερμές ημέρες έδωσαν οι σταθμοί της Λάρισας ,των Τρικάλων του Κρανιδίου Αργολίδας και των Μοιρών Ηρακλείου.
Τον Αύγουστο πολλά θερμά κύματα έδωσαν σημαντικό αριθμό θέρμων ημερών σε πολλούς σταθμούς. Ξεχωρίζουν οι 22 θερμές ημέρες στο σταθμό της Λαρισας,οι 19 ημέρες στο σταθμό της Σπαρτής και οι 18 ημέρες στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας. Ακολούθησαν με 13 θερμές ημέρες οι σταθμοί του Αγρινίου και του Κρανιδίου Αργολίδας.



 Συνολικά όλο το τρίμηνο του καλοκαιριού σημειώθηκαν 32 θερμές ημέρες στο σταθμό της Λάρισας, 30 θερμές ημέρες στη Σπάρτη και 27 στη Γαβαλου Αιτωλοακαρνανίας. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Αγρίνιο με 23 ημέρες και τα Τρίκαλα με 21 ημέρες.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μια άλλη κατανομή είναι η κατάταξη των σταθμών ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που σημειωθήκαν 40 βαθμοί και πάνω. Οι σταθμοί είναι εμφανώς λιγότεροι μιας που οι πολύ θερμές εισβολές ήταν λίγες.
Τον Ιούνιο παρατηρηθήκαν 2 ημέρες καύσωνα στο σταθμό της Σπάρτης και από 1 ημέρα καύσωνα σε άλλους 9 σταθμούς που μπορούν να φάνουν στο παρακάτω πινάκα.
Τον Ιούλιο παρατηρήθηκε μόνο 1 ημέρα καύσωνα και αυτή ήταν στο σταθμό της Λάρισας.
Τέλος τον Αύγουστο είχαμε αρκετές ημέρες καύσωνα σε μερικούς σταθμούς. Αναλυτικά στη Λάρισα μετρήθηκαν 4 ημέρες καύσωνα ενώ στη Σπάρτη και τη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας 3 ημέρες. Τέλος από 2 ημέρες καύσωνα μετρήθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στο Αγρίνιο. Δεν παρατηρηθήκαν σε κανένα άλλο σταθμό ημέρες καύσωνα.



 Συμπερασματικά οι σταθμοί της Λάρισας ,Σπάρτης και Γαβαλούς Αιτωλοακαρνανίας ήταν αυτοί στους οποίους σημειώθηκαν οι περισσότερες ημέρες με καύσωνα με 6 , 5 , 3 , ημέρες αντίστοιχα όλο το καλοκαίρι.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν στους επιλεγμένους σταθμούς. Στην παρακάτω κατάταξη έχουμε τις απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες ανά μηνά αλλά και την απόλυτα μέγιστη κάθε σταθμού όλο το καλοκαίρι.
Tον Ιούνιο σημείωσαν 40+ βαθμούς αρκετοί σταθμοί. Συγκεκριμένα στη Σπάρτη έφτασε τους 40.9, στην Παλαιοχώρα Χανιών 40.8 και στις Βρύσες Χανιών 40.5.  Στη συνεχεία Λευκοχωρι Φθιώτιδας , η Λάρισα και η Λιβαδειά σημείωσαν 40.4 βαθμοί κελσίου.  Σε άλλους 5 σταθμούς σημειώθηκαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου.
Τον Ιούλιο σημειώθηκαν 41.3 βαθμοί κελσίου στο σταθμό της Λάρισας και αυτός ήταν και ο μοναδικός σταθμός που σημείωσε 40+ βαθμούς αυτό το μηνά. Στη συνεχεία οι Μοίρες Ηρακλείου σημείωσαν 39.9 και στη Μακρακώμη Φθιώτιδας και το σταθμό της Λάρισας στην περιοχή του ΑΤΑ 39.6 βαθμούς.
Τον Αύγουστο σημειώθηκαν 40+ βαθμοί σε 5 σταθμούς. Αυτοί είναι με φθίνουσα σειρά ο σταθμός της Σπάρτης και της Λάρισας με 41.6 βαθμούς κελσίου, στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας 41.2 βαθμούς , στο Αγρίνιο 40.5 βαθμούς και στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας 40.3 βαθμούς κελσίου.



Συνολικά όλο το καλοκαιρινό τρίμηνο οι απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες ήταν στους σταθμούς της Λάρισας και Σπάρτης με 41.6 βαθμούς ,στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας με 41.2 και στην Παλαιοχώρα Χανιών με 40.8 βαθμούς.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τέλος μια εικόνα και στις μέσες μέγιστες ανά μήνα αλλά και συνολικά όλου του καλοκαιριού ολοκληρώνει την μελέτη.
Τον Ιούνιο οι σταθμοί που σημείωσαν την μεγαλύτερες μέσες μέγιστες θερμοκρασίες ήταν η Λάρισα με 31.8 βαθμούς κελσίου, το Λευκοχωρι Φθιώτιδας με 31.7 βαθμούς  και η Σπάρτη με 31.4 βαθμούς. Ακολούθησαν η Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας με 31.3 βαθμούς και η Μακρακώμη Φθιώτιδας και ο σταθμός της Λάρισας στην περιοχή ΑΤΑ με 31.0 βαθμούς.
Τον Ιούλιο οι θερμοκρασίες ανέβηκαν σε πιο μεγάλα επίπεδα με αποτέλεσμα η Γαβαλου Αιτωλοακαρνανίας να σημειώσει μέση μέγιστη 34.9 βαθμούς κελσίου και ακλούθησαν η Σπάρτη και η Λάρισα με 34.8 βαθμοί. Την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν τα Τρίκαλα , το Κρανίδι Αργολίδας και το Αγρίνιο με 34.3 βαθμούς κελσίου.
Τον Αύγουστου σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα πολύ υψηλές σχεδόν πρωτοφανείς μέσες μέγιστες. Η Σπάρτη σημείωσε  37.2 βαθμούς κελσίου , η Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας με 37.1 βαθμούς και ο σταθμός της Λάρισας 37.0 βαθμούς. Ακολούθουν το Αγρίνιο με 36.1 βαθμούς και τα Τρίκαλα με 35.7 βαθμούς.



 Συνολικά όλο το καλοκαίρι σημειώθηκαν αρκετά υψηλές μέσες μέγιστες θερμοκρασίας. Πρωταγωνιστές ήταν οι σταθμοί της Λάρισας και Σπάρτης με 34.5 βαθμούς κελσίου ενώ πολύ κοντά και η Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας 34.4 βαθμούς. Την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν τα Τρίκαλα με 33.6 βαθμούς  και το Λευκοχώρι Φθιώτιδας και το Αγρίνιο με 33.5 βαθμούς κελσίου.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το καλοκαίρι του 2010 ήταν ένα αρκετά έως πολύ ζεστό καλοκαίρι με τον Αύγουστο να φτάνει σε μέσες μέγιστες ρεκόρ. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν οι συνεχείς θερμές εισβολές με τρεις σταθμούς να κατέχουν τα περισσότερα θερμά μετάλλια της έρευνας-ανάλυσης που προηγήθηκε. Η Λάρισα , η Σπάρτη και η Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας ήταν οι πρωταθλητές ζέστης. Και στις 4 κατατάξεις κατέλαβαν τις 3 πρώτες θέσεις με μικρές διαφορές μεταξύ τους.





Στατιστική ανάλυση μερικών θερμοκρασιακών δεικτών για σταθμούς της Αττικής για το καλοκαίρι 2010.


Oι εξεταζόμενοι σταθμοί της Αττικής είναι 19 και καλύπτουν όλο το νομό από το κέντρο της Αθήνας μέχρι και τα παράλια του Νομού. Η ανάλυση έγινε πάνω στους προηγούμενους δείκτες και τα αποτέλεσμα εν συντομία είναι :
O σταθμός των Αμπελόκηπων είναι αυτός που σημείωσε τις περισσότερες ημέρες πάνω από 36.5 βαθμούς Κελσίου , με 15 ημέρες και βρίσκεται στην 13η θέση στην λίστα όλων των 76 σταθμων της χώρας. Ακολουθούν  οι σταθμοί των Σπάτων(17η θέση στο σύνολο των 76 σταθμών), του Ψυχικού
(18η θέση στο σύνολο των 76 σταθμών) και του Γκαζιου(19η θέση στο σύνολο των 76 σταθμών) με 12 ημέρες.
Οι σταθμοί των Αμπελόκηπων(8η θέση στο σύνολο των 76σταθμων) και των Καλυβιων θορυκου(9η θέση στο σύνολο των 76 σταθμών) είναι οι μόνοι σταθμοί στην Αττική που σημείωσαν θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών.
Τις μεγαλύτερες μέγιστες θερμοκρασίες του καλοκαιριού στην Αττική σημείωσαν οι σταθμοί των Καλυβιων Θορυκου(9η θέση στους 76 σταθμούς) με 40,3 βαθμούς , οι Αμπελόκηποι (12η θέση στους 76 σταθμούς) με 40,2 βαθμούς, οι Αχαρναί(23η θέση στους 76 σταθμούς) με 39,4 βαθμούς και το Ψυχικό (25η θέση στους 7 σταθμούς) με 39,2 βαθμούς Κελσίου.
Τέλος τις υψηλότερες μέσες μέγιστες θερμοκρασίες σημείωσαν οι σταθμοί των Αμπελοκηπων(13η θέση στους 76 σταθμούς) με 33,1 βαθμούς, τα Σπάτα(14η θέση στους 76 σταθμούς) με 33,0 βαθμούς, το Ψυχικό(15η θέση στους 76 σταθμούς) με 32,9 βαθμούς και το Γκάζι(17η θέση στους 76 σταθμούς) με 32,8 βαθμούς.
Συμπερασματικά η Αττική διένυσε ένα ζεστό καλοκαίρι και βρέθηκε αρκετά ψηλά στους διάφορους θερμοκρασιακούς δείκτες που μελετήθηκαν αλλά σε καμιά περίπτωσή δεν πλησίασε τους 3 θερμότερους σταθμούς από κάθε άποψη της Λάρισας , της Σπάρτης και της Γαβαλους Αιτωλοακαρνανίας.




ΠΗΓΕΣ:
1) Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών http://www.meteo.gr/

Πολλές ευχαριστίες στο Αστεροσκοπείο Αθηνών για τα ελεύθερα στοιχεία που δίνει καθώς και σε όλους τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους που διαθέτουν μετεωρολογικό σταθμό και ανεβάζουν τα δεδομένα στο διαδίκτυο.



Σχόλια