- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Παράδειγμα διαφοράς θερμοκρασίας 2 διαφορετικών κλωβών προστασίας σε αγρό κοντά στη Λάρισα. Ο ένας είναι fan-aspirated (μηχανικά αεριζόμενος ξύλινος κλωβός stevenson) μέσω ηλιακού πάνελ και ανεμιστηριου και ο άλλος είναι natural ventilated ( φυσικά αεριζόμενος πιατοκλωβος).
Ενδείξεις TFA(natural ventilated) και LaCROSSE(fan-aspirated) κονσολών. |
Παρατηρούμε τις 2 κονσόλες στις 12:00 το μεσημέρι τις ενδείξεις θερμοκρασίας και υγρασίας. Ο φίρμας T.F.A είναι ο φυσικά αεριζόμενος και παρατηρούμε να έχει ενδείξεις 27,1οC και 43% σχετική υγρασία. Ο φίρμας La Crosse είναι ο μηχανικά αεριζόμενος και έδειξε 26,1οC με 42% σχετική υγρασία. Είναι εμφανής η διάφορα ενός βαθμούς μεταξύ των δυο διαφορετικών προστατευτικών κλωβών και η όποια ήταν εμφανής και χθες 2/5/2012 όπου οι μέγιστες που έδωσαν ήταν 31,6 ο φυσικά αεριζόμενος και 30,8 ο μηχανικά αεριζόμενος. Στην σχετική υγρασία οι διαφορές είναι μηδαμινές.
Στη Λάρισα οι θερμοκρασίες και οι υγρασίες των 2 παράλληλα λειτουργούντων Davis σταθμών ήταν στις 12:00 για να γίνει η σύγκριση με το χωράφι που ειναι 3κμ βόρεια της πόλης.
Davis Pro2, 24 hrs fan aspirated: 26,4 - 34%
Davis Vue , natural ventilated: 26,9 -36%
Εδώ παρατηρούμε ότι η Davis έχει κάνει καλύτερη δουλεία με την απόκλιση να είναι 0,5 βαθμός μόνο!!! ενώ στην υγρασία οι διαφορές είναι μέσα στις προδιαγραφές του κατασκευαστή 2 εως4%.
Μέσω αυτού του παραδείγματος θέλω να τονίσω την απαραίτητη δημιουργία κλωβού προστασίας με μηχανικό αερισμό όταν εγκαθιστούμε έναν σταθμό γιατί η διαφορά αυτή του ενός βαθμού είναι πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπάρχει καθόλου κλωβός προστασίας και ο αισθητήρας είναι άμεσα εκτιθέμενος στον ήλιο.
Όλα τα παραδείγματα μέσω εικόνων και με το μεράκι ενός πραγματικού ερασιτέχνη μετεωρολογου.
Όλα τα παραδείγματα μέσω εικόνων και με το μεράκι ενός πραγματικού ερασιτέχνη μετεωρολογου.
Σχόλια
Φίλε Βασίλη καλησπέρα. Με αφορμή τις διαπιστώσεις σου και επειδή έχω και εγώ μεράκι, σε ενημερώνω και επίσημα ότι μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησής μου με την ερασιτεχνική μετεωρολογία σκέφθηκα να συντάξω έναν απλοποιημένο οδηγό για την εγκατάσταση Ιδιωτικού Μετεωρολογικού Σταθμού. Οι οδηγίες αυτές σε ιδιαίτερα απλούστατη μορφή, σίγουρα θα βοηθήσουν όσους σκοπεύουν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά με την Μετεωρολογία και να εγκαταστήσουν τον δικό τους ιδιωτικό Μετεωρολογικό σταθμό. Τα όσα αναφέρονται, έχουν συγκεντρωθεί από εμπειρίες ερασιτεχνών Μετεωρολόγων, Ελλήνων και ξένων, που με πραγματικό μεράκι, οικονομικούς στην αγορά σταθμούς, τους έχουν μετατρέψει, με ελάχιστο κόστος, σε ιδιαίτερα αξιόπιστους και μοιράζονται καθημερινά 365 μέρες τον χρόνο, τα δεδομένα τους. Ιδιαίτερο βάρος έχω ρίξει σε πληροφορίες για το πώς και που θα πρέπει να στηθεί ένας Μετεωρολογικός Σταθμός, αλλά και τι αλλαγές θα πρέπει απαραίτητα να γίνουν, ώστε οι καταγραφές του να είναι αξιόπιστες, με βάση την προσωπική μου εμπειρία, από το «στήσιμο» του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών. (http://axarnes.meteoclub.gr)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ηλεκτρονική αυτή έκδοση, είναι η πρώτη και θα εμπλουτίζεται με κείμενα που επιθυμούν να στείλουν ερασιτέχνες Μετεωρολόγοι, σχετικά με βελτιώσεις στους δικούς τους σταθμούς, ώστε να δημιουργηθεί η πρώτη ηλεκτρονική βάση δεδομένων, σχετικά με την σωστή εγκατάσταση ενός Ιδιωτικού Μετεωρολογικού Σταθμού. Να σημειώσω ότι αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια που γίνεται για το συγκεκριμένο θέμα. Μέχρι τώρα υπήρχαν απλά αναφορές σε διάφορα forums.
Για όσους ενδιαφέρονται να προσθέσουν ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια, μπορούν να στέλνουν email στο info@meteoacharnes.gr. Δεκτά φυσικά είναι σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις αλλά και απορίες, νέων ερασιτεχνών Μετεωρολόγων. Όλα, θα δημοσιεύονται στο τέλος αυτής της παρουσίασης και η ανανέωση θα γίνεται κάθε μήνα την 1η και 15η ημέρα. Το σταθερό link από το οποίο μπορείτε να κατεβάζετε τις ανανεούμενες εκδόσεις θα είναι το:
http://axarnes.meteoclub.gr/odhgies/odhgies.pdf
Ελπίζω ο οδηγός αυτός να φανεί χρήσιμος στους νέους ερασιτέχνες μετεωρολόγους αλλά και στους παλαιότερους, που δεν είχαν δώσει βάση σε κάποιες λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες, που όμως κάνουν τη διαφορά.
Βαγγέλης Μαρκουλής
Σημείωση. Σε ενημερώνω ότι το κείμενό σου αυτό, επειδή το θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμο, έχει προστεθεί στο σχετικό εγχειρίδιό μου. Ίδιες παρατηρήσεις είχα και εγώ σε συνθήκες πλήρους άπνοιας, μεταξύ μηχανικά αεριζόμενου και φυσικά. Κάτι που σου είχα αναφέρει και στο εμαιλ για το καλοκαίρι του 2010. Η σύγκριση γινόταν με γειτονικό σταθμό, σε μεγαλύτερο υψόμετρο από εμένα με σταθμό national και το θερμόμετρο σε αεριζόμενο κλωβό προστασίας. Θα ήθελα επίσης το σχόλιό σου, σχετικά με τα όσα έχω αναφέρει στο pdf σχετικά με την όχι και τόσο χρησιμότητα λειτουργίας του ανεμιστήρα απογευματινές και βραδινές ώρες, στη δική μου κατασκευή, αφού η ανακύκλωση του αέρα γίνεται όχι μόνο με «ελκυσμό» αλλά και φυσική ροή.
Πολλα συγχαρητηρια Βαγγελη για την πρωτοβουλια αυτη που πηρες και εκανες ενα πληρη οδηγο εγκαταστασης μετεωρολογικου σταθμου. Θελω να την διαβασω ολοκληρωμενη και θα σου δωσω και τα δικα μου σχολια...
ΑπάντησηΔιαγραφή