ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 23/8/2012.

Ημέρα καύσωνα η σημερινή με τη θερμοκρασία σε πάρα πολλούς σταθμούς να ξεπερνά τους 36,5 βαθμούς και αρκετούς και τους 38,5 βαθμούς. Με τη βοήθεια του λίβα κατά διαστήματα η δυτική πλευρά της Λάρισας εκτοξεύτηκε στους 41,7 βαθμούς Κελσίου ενώ στα ανατολικά η άπνοια κράτησε τη θερμοκρασία για πολύ ώρα περί τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη Δροσιά Πάτρας αλλά και στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης σημειώθηκαν θερμοκρασίες επίσης πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες από όμοιους σταθμούς (όλοι μηχανικά αεριζόμενοι) ήταν σήμερα Πέμπτη 23/8/2012:

-------------------------------------------------------------

Στη Θεσσαλία σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στη Λάρισα όπου επικράτησε ΝΔ ρεύμα κατά διαστήματα. Μάλιστα για 2η μόλις φόρα φέτος σημειώθηκε το φαινόμενο της σημαντικής διαφορά της δυτικής με την ανατολική πλευρά της πόλη. Αυτό οφείλεται στον δυτικό άνεμο που δρα ως λίβας στα δυτικά της πόλης και στην άπνοια ή ανατολικό ρεύμα που επικρατει στα ανατολικα της πόλης και στο αεροδρόμιο. Κάποια στιγμή(3 με 6 το απογευμα) συνηθως κατα τη διαρκεια που μπαίνει η ανατολική αύρα στην πόλη όλος ο θερμός αέρας απο τα ανατολικα υπερπηδα την πολη και φτάνει στα δυτικά και συμπιέζεται με τον ήδη θερμό άνεμο απο τα δυτικα με αποτελεσμα για καποια λεπτά της ώρα η διάφορα να γίνεται και 2 βαθμοί μεταξύ της σχετικα <δροσερης> ανατολικης πολης και της καυτής δυτικής...Οταν βέβαια το ανατολικο ρευμα επικρατησει και στα δυτικα της πολης η θερμοκρασία πεφτει και υπαρχει σχετικη ομοιομορφια. Ετσι και σημερα σημειωθηκε θερμοκρασια 41,7 στο σταθμο του ΕΑΑ στα δυτικα, 39,8 στο δικο στα ανατολικα ενω και η ΕΜΥ εχει σημειωσει 40 βαθμους.
Kεντρικη Πλατεια συντριβανι....
Παρομοιο φαινόμενο σημειώθηκε και στις 16/7/2012 οταν και τοτε σημειώθηκε θερμοκρασία 42,4 βαθμων στη δυτική πλευρά της πόλης στο σταθμο του ΕΑΑ ενώ ο δικος μου σταθμος(meteolarissa pws) σημειωσε 41,7 και το αεροδρόμιο ακομα ανατολικοτερα μολις 41 βαθμους.
Το φαινομενο το εχω περιγραψει και στο αρθρο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το καλοκαιρι του 2010 και ειδικα τον Αυγουστο οι απνοιες και οι επικρατηση λιβα ΝΔ ηταν πολυ συχνο με αποτελεσμα τοτε να εχουμε αρκετες μερες με 40+ στη δυτικη πλευρα της πολης ενω στην ανατολικη και το αεροδρομιο δεν ξεπερνουσε τους 38-39 βαθμους. 
Το καλοκαιρι του 2011 το φαινομενο ηταν πιο περιορισμενο αφου  τα μελτεμια ηταν πιο συχνα. 
Φετος οι ημερες λιβα ειναι μηδαμινες μιας και η επικραση μελτεμιου ειναι συνεχης ολο το καλοκαιρι αλλα και την ανοιξη ακομα.Τελικα το φαινομενο εχει σημειωθει μολις 2 φορες αλλα ισως τις επομενες 4 ημερες που θα εχουμε το ιδιο pattern στην δομη της ατμοσφαιρας να επαναληφθει.

Αναλυτικά στη Θεσσαλία σημειώθηκαν οι παρακατω αξιοπιστες μεγιστες θερμοκρασιες :
Τρικαλα: 38,7
Καρδίτσα: 38,1
Βόλος: 37,4
Αγια Λαρισας: 37,8
Λαρισα ΕΑΑ: 41,7
Λαρισα (Meteolarissa pws) Davis pro2 fan-aspirated: 39,8
Λαρισα (Meteolarissa pws) Davis Vue passive shield: 40,4
Λαρισα ΕΜΥ: 39,8
Λαρισα χωραφι fan-aspirated shield: 39,9 
Λαρισα χωραφι passive shield : 40,7

Σχόλια