- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Στη χώρα μας χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι σταθμών για τη μέτρηση της θερμοκρασίας αλλά και άλλων μετεωρολογικών παραμέτρων. Στη συγκεκριμένη ανάλυση θα επικεντρωθούμε στην θερμοκρασία και θα κάνουμε σύγκριση κάποιων Μετεωρολογικών σταθμών διαφορετικών μεταξύ τους για να δούμε μια γενική εικόνα των αποκλίσεων.
Οι τύποι των σταθμών αυτών είναι:
1)Οι κλασικοί κλωβοί Stevenson (ΚΚ) της ΕΜΥ με υδραργυρικά θερμόμετρα μέτρησης που χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για την μέτρηση της θερμοκρασίας μέχρι και το 2004 σε όλους τους σταθμούς της χώρας. Στη συνέχεια μόνο στα αεροδρόμια έμειναν οι Κλασικοί κλωβοί ενώ στις υπόλοιπες περιοχές εγκαταστάθηκαν νέοι Αυτόματοι σταθμοί.
Εδώ είναι χρήσιμο να πούμε δυο λόγια για μια διαφορετική μέτρηση που γίνεται στο σταθμό του Θησείου. Εδώ χρησιμοποιείται κλασικός κλωβός Stevenson αλλά μέσα έχουν εγκατασταθεί ηλεκτρονικός αισθητήρες θερμοκρασίας -υγρασίας και η εντύπωση που δείχνει είναι ότι μετράει πιο πάνω το θέρος από τους γύρω σταθμούς του μιας και όλοι αυτοί οι νέοι ηλεκτρονικοί αισθητήρες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε σχέση με τους <αργούς> κλασικούς κλωβούς Stevenson με υδραργυρικά θερμόμετρα.
2)Αυτόματοι Μετεωρολογικοί σταθμοί (ΑΜΣ) με φυσικό αερισμό (natural ventilated), που χρησιμοποιούνται από την ΕΜΥ από το 2004 και μετά σε διάφορες περιοχές της χώρας εκτός από τα αεροδρόμια που δουλεύουν με τους κλασικούς κλωβούς Stevenson.
3)Αυτόματοι σταθμοί (ΑΜΣ) Davis με μηχανικό αερισμό (fan-aspirated) που χρησιμοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών(ΕΑΑ) για τις μετρήσεις του σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Επειδή η κοινότητα των ερασιτεχνών δεν έχει πρόσβαση σε όλους τους παραπάνω σταθμούς και ακόμα περισσότερο δεν μπορει να γίνει ένα τεστ και των τριών δίπλα δίπλα ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, κάνουμε την σύγκριση κάνοντας κάποιες υποθέσεις και διαλέγοντας τους πιο κατάλληλους σταθμούς της χώρας.
Οι βασικοί κανόνες που ακολουθήθηκαν για να γίνει όσο το δυνατόν ακριβέστερη η ανάλυση ήταν:
Τέλος αφού έγινε η επιλογή των σταθμών έγινε προσπάθεια να βρεθούν όσο πιο μεγάλης διάρκειας στοιχεία. Τα στοιχεία από τους κλασικούς κλωβούς της ΕΜΥ έχουν καλή διαθεσιμότητα, τα στοιχεία των σταθμών του ΕΑΑ ακόμα μεγαλύτερη αλλά τα στοιχεία των Αυτομάτων σταθμών της ΕΜΥ όχι μιας και έχουν 1 με 2 χρόνια που έχουν μπει on-line και έτσι η σύγκριση είναι με περιορισμένα στοιχεία αλλά ευτυχώς η έρευνα είναι εν εξέλιξη προσθέτοντας και τα νέα στοιχεία κάθε μήνα και κάθε έτους. Από εδώ και πέρα στο παρακάτω άρθρο το θερινό 6μηνο περιέχει τους μήνες από Απρίλιο έως και Σεπτέμβριο ενώ το χειμερινό από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.
Οι σταθμοί που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα μας είναι :
Σέρρες ΕΜΥ Αυτόματος σταθμός natural ventilated σε υψόμετρο 34m
Σέρρες ΙΜΣ Davis Vue σε υψόμετρο 36m (1,5km από το σταθμό της ΕΜΥ και 2,6km από το σταθμό του ΕΑΑ )
Σέρρες ΕΑΑ Davis VP2 fan-aspirated σε υψόμετρο 26m (1,2km από το σταθμό της ΕΜΥ και 2,6km από τον Ιδιωτικό σταθμό)
Φλώρινα ΕΜΥ Αυτόματος σταθμός natural ventilated σε υψόμετρο 620m
Φλώρινα ΕΑΑ Davis VP2 fan-aspirated σε υψόμετρο 640m (1,2km από το σταθμό της ΕΜΥ)
Κάτω Τιθορεα Φθιώτιδας Αυτόματος σταθμός natural ventilated σε υψόμετρο 154m
Λευκοχωρι Φθιώτιδας ΕΑΑ Davis VP2 fan-aspirated σε υψόμετρο 138m (4,2km από το σταθμό της ΕΜΥ)
Πυργελα ΕΜΥ Αυτόματος σταθμός natural ventilated σε υψόμετρο 13m.
Άργος ΕΑΑ Davis VP2 fan-aspirated σε υψόμετρο 36m (4,1km από το σταθμό της ΕΜΥ)
Ελευθέριος Βενιζέλος-Σπατα ΕΜΥ Κλασικός κλωβός Stevenson σε υψόμετρο 83m
Σπάτα ΕΑΑ Davis VP2 fan-aspirated σε υψόμετρο 144m ( 3,6km από το σταθμό της ΕΜΥ)
Ταναγρα ΕΜΥ Κλασικός κλωβός Stevenson σε υψόμετρο 139m
Ταναγρα ΕΑΑ Davis VP2 fan-aspirated σε υψόμετρο 133m (2,4km από το σταθμό της ΕΜΥ)
Λάρισα ΕΜΥ Κλασικός κλωβός Stevenson σε υψόμετρο 74m.
Λάρισα ΙΜΣ Davis Vue σε υψόμετρο 69m (3,5Km από το σταθμό της ΕΜΥ)
Το έτος χωρίζεται σε θερινό 6μηνο(Απρίλιος-Σεπτέμβριος) και χειμερινό 6μηνο(Οκτώβριος -Μάρτιος) ενώ θα χρησιμοποιηθούν οι κάτωθι συντομογραφίες :
EMY=Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία και ΕΑΑ=Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
ΚΚ=Κλασικός κλωβός Stevenson, AMΣ=Αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός
Μηχανικά αεριζόμενος μέσω μοτέρ=fan-aspirated
Φυσικά αεριζόμενος με την πνοή του άνεμου=natural ventilated
ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΑΜΣ ΕΑΑ (Davis VP2 fan-aspirated) vs ΑΜΣ ΕΜΥ (natural ventilated).
Λόγω του ότι ο σταθμός του ΕΑΑ εγκαταστάθηκε μόλις αυτό το μήνα (Μάιος 2013) η σύγκριση γίνεται από τον Ιδιωτικό μετεωρολογικό σταθμό(ΙΜΣ) που είναι παρόμοιο μοντέλο με τον μηχανικά αεριζόμενο Davis VP2. Από εδώ όμως και στη συνέχεια η σύγκριση θα συνεχίσει και με τους δυο Davis ώστε να γίνει αργότερα ομογενοποίηση των δυο χρονοσειρων.
Για την περίοδο 2012 έως Ioυνιος 2013 έχουμε:
Για το θερινό 6μηνο η απόκλιση στη μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι 1,1 βαθμός πιο θερμός ο ΑΜΣ της ΕΜΥ.
Για το χειμερινό 6μηνο η απόκλιση στη μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι 0,2 βαθμοί υπέρ του ΑΜΣ της ΕΜΥ.
Βλέπουμε δηλαδή ότι ο φυσικά αεριζόμενος κλωβός του σταθμού της ΕΜΥ μετράει 1 βαθμό παραπάνω κατά μέσο όρο την θερινή περίοδο από τον μηχανικά αεριζόμενο σταθμό του ΕΑΑ.
H μέση τιμή για όλο το έτος αν θελήσουμε να γενικεύσουμε είναι 0,7 βαθμοί θερμότερος ο ΑΜΣ της ΕΜΥ.
Είναι επίσης ολοφάνερο ότι το καλοκαίρι με την άπνοια ,την εντονότερη ηλιακή ακτινοβολία αλλά και την συνεχόμενη ηλιοφάνεια η απόκλιση είναι μεγαλύτερη υπέρ πάντα του ΑΜΣ της ΕΜΥ.
Αντίθετα το χειμώνα έχουμε περισσότερη συννεφιά, υγρασία, πολύ μικρότερη ηλιοφάνεια και η ηλιακή ακτινοβολία είναι αρκετά μικρότερη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθόλου απόκλιση μεταξύ των δυο διαφορετικών ειδών σταθμών. Μάλιστα μερικούς χειμερινούς μήνες παρατηρήθηκε ο ΑΜΣ της ΕΜΥ να μετρά και χαμηλότερη μέση μέγιστη θερμοκρασία από τον αντίστοιχο ΑΜΣ του ΕΑΑ
Για την περιοδο 2012 έως Μάρτιος 2013 έχουμε:
Για το θερινό 6μηνο η απόκλιση στη μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώνεται στους 1,0 βαθμό πιο θερμός ο ΑΜΣ της ΕΜΥ.
Για το χειμερινό 6μηνο η απόκλιση στη μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώνεται στους 0,3 βαθμό πιο θερμός ο ΑΜΣ της ΕΜΥ.
Βλέπουμε δηλαδή ότι ο φυσικά αεριζόμενος κλωβός του σταθμού της ΕΜΥ μετράει 1 βαθμό παραπάνω κατά μέσο όρο την θερινή περίοδο από τον μηχανικά αεριζόμενο σταθμό του ΕΑΑ.
Αν θελήσουμε να γενικεύσουμε για όλο το έτος η απόκλιση είναι +0,7 βαθμοι πιο θερμός ο ΑΜΣ της ΕΜΥ. Βλέπουμε ότι μετά τις Σέρρες και η Φλώρινα ακολουθεί ακριβώς το ίδιο pattern στις αποκλίσεις πράγμα που δείχνει ότι επιβεβαιώνεται η απόκλιση του ΑΜΣ του ΕΑΑ από τον αντίστοιχο ΑΜΣ της ΕΜΥ και μάλιστα με τις ίδιες περίπου αποκλίσεις!!!
3) ΑΡΓΟΣ-ΠΥΡΓΕΛΑ
Ο σταθμός της ΕΜΥ σταμάτησε να δουλεύει το 2010 και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε ο καινούριος που είναι αυτόματος και φυσικά αεριζόμενος. Εδώ η απόσταση από τον σταθμό του ΕΑΑ είναι μεγαλύτερη κοντά στα 4km αλλά και πάλι σκοπός είναι να δοθεί η γενικότερη εικόνα και όχι ακριβέστατες αποκλίσεις. Αυτές θα μπορούσαν να υπολογιστούν μόνο αν οι σταθμοί ήταν δίπλα-δίπλα. Η περιοχή είναι στη νότια Ελλάδα που σημαίνει ατέλειωτη ηλιοφάνεια το καλοκαίρι με ελάχιστες περιόδους νέφωσης και καταιγίδων ενώ και το χειμώνα ακόμα μόνο σε περιόδους βόρειου ρεύματος η συννεφιά παραμένει για πολλές ημέρες. Έτσι είναι ευκόλως εννοούμενο ότι οι αποκλίσεις εδώ θα είναι σημαντικότερες. Η σύγκριση άρχισε από τον Μάρτιο 2013 και θα συνεχιστεί τουλάχιστον για ένα έτος. Θετικές οι αποκλίσεις και εδώ στη μέση Μεγίστη μέχρι τον Ιούνιο 2013.
4) ΚΑΤΩ ΤΙΘΟΡΕΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ένας ακόμα ΑΜΣ ΕΜΥ που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από σταθμό του ΑΜΣ ΕΑΑ στην ίδια περιοχή χωρίς εμπόδια μεταξύ τους ξεκίνησε να δίνει στοιχεία από το 2012 αλλά με μεγάλα κενά. Ευτυχώς από τον Ιούνιο 2013 δίνει σε σχεδόν καθημερινή βάση και έτσι έχει ξεκινήσει και γι αυτό το σταθμό η σύγκριση των μεγίστων θερμοκρασιών. Ο σταθμός του Λευκοχωριου βρίσκεται περίπου 4Km σε υπαίθριο χώρο πάντα αλλά και στα 2m από το έδαφος. Θετικές οι αποκλίσεις και εδώ στη μέση μέγιστη μέχρι τον Ιούνιο 2013.
ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΑΜΣ ΕΑΑ (Davis VP2 fan-aspirated) vs Κλασικο Κλωβο Stevenson EMY.
1) ΣΠΑΤΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ΕΜΥ έχει γίνει σιγά σιγά ο βασικός σταθμός μετάδοσης στοιχείων από την Αθήνα μιας που το Ελληνικό ΕΜΥ υπολειτουργεί και σύντομα θα αντικατασταθεί μόνιμα από ΑΜΣ σταθμό. Ο σταθμός του Βενιζέλος ΕΜΥ είναι Κλασικός Κλωβός Stevenson (KK) και από το 2011 έχει αρχίσει η σύγκριση με τον κοντινό σταθμό των Σπάτων από το ΕΑΑ και συνεχίζει βέβαια ώστε να εδραιωθεί καλύτερα η απόκλιση.
Για την περίοδο 2011 εως Μαρτιος 2013 έχουμε :
Για το θερινό 6μηνο η απόκλιση στη μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώνεται στους 0,6 βαθμούς πιο θερμός ο ΑΜΣ του ΕΑΑ.
Για το χειμερινό 6μηνο η απόκλιση στη μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώνεται στους 0,1 βαθμούς πιο θερμός ο ΑΜΣ του ΕΑΑ.
Αν θελήσουμε να γενικεύσουμε για όλο το έτος η απόκλιση είναι 0,4 βαθμοι πιο θερμός ο ΑΜΣ του ΕΑΑ.
Στην περίπτωση δηλαδή σύγκρισης του ΚΚ ΕΜΥ με τον ΑΜΣ του ΕΑΑ βλέπουμε ότι ο δεύτερος είναι θερμότερος από τον ΚΚ και αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο τεστ αφού έχουμε δυο τελείως διαφορετικές συμπεριφορές του ΑΜΣ ΕΑΑ από τους ΑΜΣ ΕΜΥ και ΚΚ ΕΜΥ.
2) ΤΑΝΑΓΡΑ
Στο αεροδρόμιο της Τανάγρας λειτουργεί από την ΕΜΥ κλασικός κλωβός Stevenson από το 1970 τουλάχιστον και συνεχίζει να δίνει αξιόπιστες τιμές σε σταθερή βάση. Σε κοντινή απόσταση περίπου στα 2,5Km λειτουργεί ΑΜΣ από το ΕΑΑ σε παρόμοιο υψόμετρο. Είναι και αυτός ο σταθμός μαζί με των Σερρών και της Φλώρινας οι πιο σωστοί από θέμα σύγκρισης και τα συμπεράσματα θα έχουν μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τις άλλες περιοχές που μπορεί ο κάθε <πονηρά> σκεπτόμενος να εγείρει αμφιβολίες Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί καλύπτουν μεγάλη περίοδο από το 2009 και μετά και φτάνουν μέχρι και τον Μάιο 2013 και βέβαια θα συνεχιστεί για όσο χρόνο συνεχιστούν και οι τιμές από τα άλλα ζευγάρια συγκρίσεων.
Για την περίοδο 2009 έως Μάρτιος 2013 έχουμε:
Για το θερινό 6μηνο η απόκλιση στη μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώνεται στους 0,7 βαθμούς πιο θερμός ο ΑΜΣ του ΕΑΑ.
Για το χειμερινό 6μηνο η απόκλιση στη μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώνεται στους 0,2 βαθμούς πιο θερμός ο ΑΜΣ του ΕΑΑ.
Είναι φανερό ότι και σε αυτήν την περίπτωση Κλασικού Κλωβού ΕΜΥ σε σχέση με μηχανικά αεριζόμενο σταθμό του ΕΑΑ ο ΚΚ μετράει χαμηλότερη θερμοκρασία και το θερινό 6μηνο αλλά και το χειμερινό αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Αν θελήσουμε να γενικεύσουμε για όλο το ετος η απόκλιση είναι 0,4 βαθμοί πιο θερμός ο ΑΜΣ του ΕΑΑ.
3) ΛΑΡΙΣΑ (Πειραματικά μιας και είναι άλλο μοντέλο Davis από αυτό που χρησιμοποιεί το ΕΑΑ)
Σε αγρό ιδιοκτησίας μου έχω τοποθετήσει από τον Ιανουάριο 2013 ΑΜΣ Davis Vue passive shield. Αυτός βρίσκεται σε απόσταση 3,5Km από τον ΚΚ ΕΜΥ στο αεροδρόμιο. Αν και είναι διαφορετικό μοντέλο ο σταθμός DAVIS θα σημειώσω σε αυτό το άρθρο και αυτά τα αποτελέσματα μιας και τα δυο μοντέλα Davis δεν έχουν σημαντικές διάφορες. Οι δυο σταθμοί βρίσκονται στο ίδιο σχεδόν ύψος από το έδαφος σε υπαθριο χώρο χωρις εμπόδια μεταξύ τους. Oι αποκλίσεις μεχρι και τον Ιουνιο 2013 είναι θετικες υπερ του ΑΜΣ Davis κατα 0,3 βαθμοι κελσιου. Συνεχιζεται η σύγκριση.
α)Οι ΑΜΣ του ΕΑΑ ειναι θερμοτεροι το χειμωνα κατα 0,1 εως 0,2 απο τους ΚΚ ΕΜΥ ενώ το καλοκαίρι είναι θερμοτεροι κατα 0,6 εως 0,7 βαθμους κελσιου από τους ΚΚ ΕΜΥ. Εχουμε δηλαδή σε ετησια βάση μια απόκλιση περιπου 0,4 βαθμοι υπερ του ΑΜΣ ΕΑΑ.
β)Οι ΑΜΣ της ΕΜΥ είναι θερμοτεροι το χειμωνα κατα 0,2 εως 0,3 βαθμους από τους ΑΜΣ του ΕΑΑ, ενώ το καλοκαίρι είναι θερμοτεροι κατα 1,0 εως 1,1 βαθμους κελσιου από τους ΑΜΣ του ΕΑΑ. Εχουμε δηλαδή σε ετησια βάση μια απόκλιση περιπου 0,7 βαθμοι υπερ του ΑΜΣ ΕΜΥ.
Μια σχέση δηλάδη που μπορεί να συνδεσει και τα τρια ειδη σταθμών είναι:
ΚΚ ΕΜΥ(0,4βαθμοι)<ΑΜΣ ΕΑΑ< ΑΜΣ ΕΜΥ(0,7 βαθμοι) δηλαδή ο ΚΚ ΕΜΥ μετράει χαμηλοτερα από ολους τους Αυτοματους σταθμους ειτε του ΕΑΑ ειτε της ιδιας της ΕΜΥ με τον ΑΜΣ ΕΜΥ να εχει την μεγαλύτερη θετικη απόκλιση περίπου (0,4+0,7) βαθμούς ενώ ο ΑΜΣ ΕΑΑ μονον +0,4 βαθμούς κελσιου.
Ενα παραδειγμα για να γινει κατανοητο σε ολους ακόμα και σε αυτους που δεν εχουν σχεση με τα μαθηματικα. Αν πχ ο ΚΚ ΕΜΥ μετρησει μέγιστη θερμοκρασια 30,0 βαθμούς ο ΑΜΣ ΕΑΑ στην ιδια θεση θα μετρησει περίπου 30,4 βαθμούς ενώ ο ΑΜΣ ΕΜΥ 31,1 βαθμούς κελσιου. Βεβαια αυτό είναι η μέση ετησια απόκλιση. Τα καλοκαιρια οι αποκλισεις όπως ειπαμε και πιο πανω είναι μεγαλυτερες και το χειμωνα μικροτερες αλλα για να ειμαστε όσο το δυνατον μετρημενοι στις αποκλισεις χρησιμοποιουμε την μέση ετησια αποκλιση ειτε σε χειμερινες ειτε σε καλοκαιρινες μετρησεις.
Όλα αυτά έρχονται σε συμφωνία και με μηνύματα επαγγελματιών μετεωρολόγων σε διάφορα φόρουμ για την απόκλιση που μετρήθηκε στο σταθμό της ΕΜΥ στη Ν.Φιλαδελφειας όταν δούλευαν μαζί ο ΚΚ και ο ΑΜΣ έως ότου σταμάτησε ο ΚΚ και δουλεύει πια μονο ο ΑΜΣ. Τις παρατηρήσεις τους μπορειτε να τις διαβάσετε εδω. Oι αποκλίσεις στις μέγιστες θερμοκρασίες που μετρήσαμε εμείς (1,1 βαθμό περίπου) με την προσεγγιστική αναγκαστικά μέθοδο είναι παρόμοιες με αυτές που μετρήθηκαν και επίσημα στο σταθμό της Ν.Φιλαδέλφειας δηλαδή από 0,5 έως και 1,3 βαθμούς κελσιου.
ΥΓ Στις παραπάνω συγκρισεις λαμβανουμε υπ οψην μονο τα δεδομενα από τους σταθμους Σερρων , Φλώρινας , Πυργελας ,Ταναγρας και Ελ.βενιζελου που ειναι και πιο πολλα σε ογκο και οχι από τους καινουριους σταθμους που έχουμε πολύ λιγα δεδομενα σύγκρισης. Μεχρι το τελος του έτους θα κανουμε νεα ανανεωση αλλα από ότι φαινεται δεν θα αλλαξουν και πολυ οι παραπανω παραγόμενες αποκλίσεις.
Οι τύποι των σταθμών αυτών είναι:
1)Οι κλασικοί κλωβοί Stevenson (ΚΚ) της ΕΜΥ με υδραργυρικά θερμόμετρα μέτρησης που χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για την μέτρηση της θερμοκρασίας μέχρι και το 2004 σε όλους τους σταθμούς της χώρας. Στη συνέχεια μόνο στα αεροδρόμια έμειναν οι Κλασικοί κλωβοί ενώ στις υπόλοιπες περιοχές εγκαταστάθηκαν νέοι Αυτόματοι σταθμοί.
Κλασικός Κλωβός Stevenson. |
Εδώ είναι χρήσιμο να πούμε δυο λόγια για μια διαφορετική μέτρηση που γίνεται στο σταθμό του Θησείου. Εδώ χρησιμοποιείται κλασικός κλωβός Stevenson αλλά μέσα έχουν εγκατασταθεί ηλεκτρονικός αισθητήρες θερμοκρασίας -υγρασίας και η εντύπωση που δείχνει είναι ότι μετράει πιο πάνω το θέρος από τους γύρω σταθμούς του μιας και όλοι αυτοί οι νέοι ηλεκτρονικοί αισθητήρες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε σχέση με τους <αργούς> κλασικούς κλωβούς Stevenson με υδραργυρικά θερμόμετρα.
2)Αυτόματοι Μετεωρολογικοί σταθμοί (ΑΜΣ) με φυσικό αερισμό (natural ventilated), που χρησιμοποιούνται από την ΕΜΥ από το 2004 και μετά σε διάφορες περιοχές της χώρας εκτός από τα αεροδρόμια που δουλεύουν με τους κλασικούς κλωβούς Stevenson.
AΜΣ ΕΜΥ Οθωνοί. |
3)Αυτόματοι σταθμοί (ΑΜΣ) Davis με μηχανικό αερισμό (fan-aspirated) που χρησιμοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών(ΕΑΑ) για τις μετρήσεις του σε διάφορες περιοχές της χώρας.
ΑΜΣ ΕΑΑ Ηλεία. |
Επειδή η κοινότητα των ερασιτεχνών δεν έχει πρόσβαση σε όλους τους παραπάνω σταθμούς και ακόμα περισσότερο δεν μπορει να γίνει ένα τεστ και των τριών δίπλα δίπλα ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, κάνουμε την σύγκριση κάνοντας κάποιες υποθέσεις και διαλέγοντας τους πιο κατάλληλους σταθμούς της χώρας.
Οι βασικοί κανόνες που ακολουθήθηκαν για να γίνει όσο το δυνατόν ακριβέστερη η ανάλυση ήταν:
- Διαλέχτηκαν σταθμοί που να είναι στα 2μ από το έδαφος ώστε να είναι όμοια η σύγκριση τους.
- Στη συνέχεια επιλέχθηκαν σταθμοί που να είναι πολύ κοντά έως σχετικά κοντά ο ένας με τον άλλο. Αρχικά έγινε μια λίστα με τους σταθμούς μέχρι τα 7km απόσταση μεταξύ τους και στη συνέχεια ήταν φανερό ότι υπήρχαν μερικοί που βρισκόταν και κάτω από 4km. Αυτοί παράμειναν σαν πιο αντιπροσωπευτικοί για την έρευνα.
- Ένας άλλος κανόνας ήταν να μην βρίσκονται σε μεγάλη διάφορα υψομέτρου μεταξύ τους και θεωρήθηκε μια διαφορά των 40μετρων ανεκτή μιας και δεν μετρήθηκαν οι ελάχιστες θερμοκρασίες αλλά οι μέγιστες που δεν έχουν σημαντικές αλλαγές σε σταθμούς εδάφους για τόσα λίγα μέτρα διαφοράς υψομέτρου ειδικά όταν οι σταθμοί βρίσκονται στα 2m από το έδαφος.
- Οι σταθμοί που επιλέχθηκαν βρισκόταν και οι δυο σε υπαίθριο χώρο μακριά ή και οι δυο μέσα σε πόλη (ευτυχώς όλοι οι σταθμοί που επιλέχθηκαν ήταν υπαίθριοι έξω από πόλεις).
- Επίσης διαλέχτηκαν σταθμοί που δεν είχαν κάποιο μεγάλο υδάτινο τμήμα μεταξύ τους ή μια πόλη μεταξύ τους ή μεγάλες λεωφόρους ή εθνικές οδούς μεταξύ τους. Όλοι βρισκόταν στην ίδια πλευρά από τα παραπάνω <εμπόδια> ώστε να μην έχουν επιπλέον επηρεασμούς.
Τέλος αφού έγινε η επιλογή των σταθμών έγινε προσπάθεια να βρεθούν όσο πιο μεγάλης διάρκειας στοιχεία. Τα στοιχεία από τους κλασικούς κλωβούς της ΕΜΥ έχουν καλή διαθεσιμότητα, τα στοιχεία των σταθμών του ΕΑΑ ακόμα μεγαλύτερη αλλά τα στοιχεία των Αυτομάτων σταθμών της ΕΜΥ όχι μιας και έχουν 1 με 2 χρόνια που έχουν μπει on-line και έτσι η σύγκριση είναι με περιορισμένα στοιχεία αλλά ευτυχώς η έρευνα είναι εν εξέλιξη προσθέτοντας και τα νέα στοιχεία κάθε μήνα και κάθε έτους. Από εδώ και πέρα στο παρακάτω άρθρο το θερινό 6μηνο περιέχει τους μήνες από Απρίλιο έως και Σεπτέμβριο ενώ το χειμερινό από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.
Οι σταθμοί που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα μας είναι :
Σέρρες ΕΜΥ Αυτόματος σταθμός natural ventilated σε υψόμετρο 34m
Σέρρες ΙΜΣ Davis Vue σε υψόμετρο 36m (1,5km από το σταθμό της ΕΜΥ και 2,6km από το σταθμό του ΕΑΑ )
Σέρρες ΕΑΑ Davis VP2 fan-aspirated σε υψόμετρο 26m (1,2km από το σταθμό της ΕΜΥ και 2,6km από τον Ιδιωτικό σταθμό)
Φλώρινα ΕΜΥ Αυτόματος σταθμός natural ventilated σε υψόμετρο 620m
Φλώρινα ΕΑΑ Davis VP2 fan-aspirated σε υψόμετρο 640m (1,2km από το σταθμό της ΕΜΥ)
Κάτω Τιθορεα Φθιώτιδας Αυτόματος σταθμός natural ventilated σε υψόμετρο 154m
Λευκοχωρι Φθιώτιδας ΕΑΑ Davis VP2 fan-aspirated σε υψόμετρο 138m (4,2km από το σταθμό της ΕΜΥ)
Πυργελα ΕΜΥ Αυτόματος σταθμός natural ventilated σε υψόμετρο 13m.
Άργος ΕΑΑ Davis VP2 fan-aspirated σε υψόμετρο 36m (4,1km από το σταθμό της ΕΜΥ)
Ελευθέριος Βενιζέλος-Σπατα ΕΜΥ Κλασικός κλωβός Stevenson σε υψόμετρο 83m
Σπάτα ΕΑΑ Davis VP2 fan-aspirated σε υψόμετρο 144m ( 3,6km από το σταθμό της ΕΜΥ)
Ταναγρα ΕΜΥ Κλασικός κλωβός Stevenson σε υψόμετρο 139m
Ταναγρα ΕΑΑ Davis VP2 fan-aspirated σε υψόμετρο 133m (2,4km από το σταθμό της ΕΜΥ)
Λάρισα ΕΜΥ Κλασικός κλωβός Stevenson σε υψόμετρο 74m.
Λάρισα ΙΜΣ Davis Vue σε υψόμετρο 69m (3,5Km από το σταθμό της ΕΜΥ)
Το έτος χωρίζεται σε θερινό 6μηνο(Απρίλιος-Σεπτέμβριος) και χειμερινό 6μηνο(Οκτώβριος -Μάρτιος) ενώ θα χρησιμοποιηθούν οι κάτωθι συντομογραφίες :
EMY=Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία και ΕΑΑ=Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
ΚΚ=Κλασικός κλωβός Stevenson, AMΣ=Αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός
Μηχανικά αεριζόμενος μέσω μοτέρ=fan-aspirated
Φυσικά αεριζόμενος με την πνοή του άνεμου=natural ventilated
ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΑΜΣ ΕΑΑ (Davis VP2 fan-aspirated) vs ΑΜΣ ΕΜΥ (natural ventilated).
1) ΣΕΡΡΕΣ
Η σύγκριση αρχίζει από το 2012 από τότε δηλαδή που δημοσιεύονται στοιχεία από τον αυτόματο σταθμός της ΕΜΥ. Το γεγονός που έδωσε το έναυσμα του τεστ είναι ότι τα στατιστικά της περιόδου 1970-2004 έδιναν τη Λάρισα θερμότερη του σταθμού των Σερρών κατά 1 βαθμό περίπου στη μέση μεγίστη θερμοκρασία. Ξαφνικά από την περίοδο που άρχισαν να δημοσιεύονται στοιχεία από τον αυτόματο σταθμό(ΑΜΣ) της ΕΜΥ οι Σέρρες όχι απλα είναι θερμότερος της Λάρισας αλλά είναι ο θερμότερος σταθμός της Επικράτειας, πράγμα που είναι ,αν όχι ακραίο ,πολύ ύποπτο. Πρέπει να αναφέρω ότι μέχρι και το 2004 υπήρχε κλασικός κλωβός(ΚΚ) και στις δυο πόλεις ενώ από εκεί και μετά ο σταθμός της Λάρισας παρέμεινε με τον ΚΚ ενω στο σταθμό των Σερρών εγκαταστάθηκε ο ΑΜΣ. Ο νέος σταθμός μπήκε στο ίδιο μέρος του προηγουμένου. Οπότε η μόνη λογική εξήγηση για την τόσο μεγάλη θέρμανση του νέου ΑΜΣ είναι ότι μετράει παραπάνω ίσως για το ότι είναι μικρός ο κλωβός και φυσικά αεριζόμενος αλλά και οι νέοι αισθητήρες έχουν πολύ γρήγορη απόκριση σε σχέση με τον <βαρύ> κλωβό Stevenson. Δεν τίθεται θέμα για μηχανικά ελαττώματα αλλά για την φιλοσοφία μέτρησης όλων των ΑΜΣ παγκόσμια που έχουν Μηχανικό αερισμό σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν. Πραγματικά μακάρι να υπάρξει κάποια πιο σταθερά standards στη μέτρηση της θερμοκρασίας ώστε να μην υπάρχουν λάθος εντυπώσεις στους καιροφιλους πουν δεν γνωρίζουν και απλά βλέπουν και συγκρίνουν θερμοκρασίες από ανόμοιους σταθμούς αλλά και σε επαγγελματίες μετεωρολόγους που δεν έχουν κάποια υποχρέωση να γνωρίζουν εις βάθος τις διαφορές που υπάρχουν στη μέτρηση της θερμοκρασίας και γίνονται και αυτοί <θύματα> παραπληροφόρησης δίνοντας τιμές από τους τρεις παραπάνω τύπους σταθμών την ίδια στιγμή που όπως θα δούμε πιο κάτω υπάρχουν διακριτές διαφορές στις μετρήσεις αυτών των σταθμών.Λόγω του ότι ο σταθμός του ΕΑΑ εγκαταστάθηκε μόλις αυτό το μήνα (Μάιος 2013) η σύγκριση γίνεται από τον Ιδιωτικό μετεωρολογικό σταθμό(ΙΜΣ) που είναι παρόμοιο μοντέλο με τον μηχανικά αεριζόμενο Davis VP2. Από εδώ όμως και στη συνέχεια η σύγκριση θα συνεχίσει και με τους δυο Davis ώστε να γίνει αργότερα ομογενοποίηση των δυο χρονοσειρων.
Για την περίοδο 2012 έως Ioυνιος 2013 έχουμε:
Για το θερινό 6μηνο η απόκλιση στη μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι 1,1 βαθμός πιο θερμός ο ΑΜΣ της ΕΜΥ.
Για το χειμερινό 6μηνο η απόκλιση στη μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι 0,2 βαθμοί υπέρ του ΑΜΣ της ΕΜΥ.
Βλέπουμε δηλαδή ότι ο φυσικά αεριζόμενος κλωβός του σταθμού της ΕΜΥ μετράει 1 βαθμό παραπάνω κατά μέσο όρο την θερινή περίοδο από τον μηχανικά αεριζόμενο σταθμό του ΕΑΑ.
H μέση τιμή για όλο το έτος αν θελήσουμε να γενικεύσουμε είναι 0,7 βαθμοί θερμότερος ο ΑΜΣ της ΕΜΥ.
Είναι επίσης ολοφάνερο ότι το καλοκαίρι με την άπνοια ,την εντονότερη ηλιακή ακτινοβολία αλλά και την συνεχόμενη ηλιοφάνεια η απόκλιση είναι μεγαλύτερη υπέρ πάντα του ΑΜΣ της ΕΜΥ.
Αντίθετα το χειμώνα έχουμε περισσότερη συννεφιά, υγρασία, πολύ μικρότερη ηλιοφάνεια και η ηλιακή ακτινοβολία είναι αρκετά μικρότερη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθόλου απόκλιση μεταξύ των δυο διαφορετικών ειδών σταθμών. Μάλιστα μερικούς χειμερινούς μήνες παρατηρήθηκε ο ΑΜΣ της ΕΜΥ να μετρά και χαμηλότερη μέση μέγιστη θερμοκρασία από τον αντίστοιχο ΑΜΣ του ΕΑΑ
2) ΦΛΩΡΙΝΑ
Ο σταθμός της ΕΜΥ(ΚΚ) σταμάτησε να λειτουργεί και από το 2012 λειτουργεί σε νέο μέρος εκτός πόλης ο νέος ΑΜΣ της πόλης. Σε κοντινή απόσταση εγκαταστάθηκε και ο ΑΜΣ του ΕΑΑ οπότε νομίζω ότι είναι η πιο κατάλληλη σύγκριση από όλες όσες ακολουθήσουν και τα συμπεράσματα έχουν μεγαλύτερη βάση. Η περιοχή ειναι ορεινή με την νέφωση ακόμα και το καλοκαίρι να ειναι αξιοπρόσεχτη ενώ και οι περίοδοι με συννεφιά, βροχές και καταιγίδες καθώς και ενισχυμένους ανέμους δεν είναι μηδαμινή όπως σε άλλες πεδινές περιοχές της νότιας και κεντρικής Ελλάδας. Εν του της ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο ΑΜΣ της ΕΜΥ μέτρησε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από τον αντίστοιχο πολυ κοντινό του ΕΑΑ.Για την περιοδο 2012 έως Μάρτιος 2013 έχουμε:
Για το θερινό 6μηνο η απόκλιση στη μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώνεται στους 1,0 βαθμό πιο θερμός ο ΑΜΣ της ΕΜΥ.
Για το χειμερινό 6μηνο η απόκλιση στη μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώνεται στους 0,3 βαθμό πιο θερμός ο ΑΜΣ της ΕΜΥ.
Βλέπουμε δηλαδή ότι ο φυσικά αεριζόμενος κλωβός του σταθμού της ΕΜΥ μετράει 1 βαθμό παραπάνω κατά μέσο όρο την θερινή περίοδο από τον μηχανικά αεριζόμενο σταθμό του ΕΑΑ.
Αν θελήσουμε να γενικεύσουμε για όλο το έτος η απόκλιση είναι +0,7 βαθμοι πιο θερμός ο ΑΜΣ της ΕΜΥ. Βλέπουμε ότι μετά τις Σέρρες και η Φλώρινα ακολουθεί ακριβώς το ίδιο pattern στις αποκλίσεις πράγμα που δείχνει ότι επιβεβαιώνεται η απόκλιση του ΑΜΣ του ΕΑΑ από τον αντίστοιχο ΑΜΣ της ΕΜΥ και μάλιστα με τις ίδιες περίπου αποκλίσεις!!!
3) ΑΡΓΟΣ-ΠΥΡΓΕΛΑ
Ο σταθμός της ΕΜΥ σταμάτησε να δουλεύει το 2010 και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε ο καινούριος που είναι αυτόματος και φυσικά αεριζόμενος. Εδώ η απόσταση από τον σταθμό του ΕΑΑ είναι μεγαλύτερη κοντά στα 4km αλλά και πάλι σκοπός είναι να δοθεί η γενικότερη εικόνα και όχι ακριβέστατες αποκλίσεις. Αυτές θα μπορούσαν να υπολογιστούν μόνο αν οι σταθμοί ήταν δίπλα-δίπλα. Η περιοχή είναι στη νότια Ελλάδα που σημαίνει ατέλειωτη ηλιοφάνεια το καλοκαίρι με ελάχιστες περιόδους νέφωσης και καταιγίδων ενώ και το χειμώνα ακόμα μόνο σε περιόδους βόρειου ρεύματος η συννεφιά παραμένει για πολλές ημέρες. Έτσι είναι ευκόλως εννοούμενο ότι οι αποκλίσεις εδώ θα είναι σημαντικότερες. Η σύγκριση άρχισε από τον Μάρτιο 2013 και θα συνεχιστεί τουλάχιστον για ένα έτος. Θετικές οι αποκλίσεις και εδώ στη μέση Μεγίστη μέχρι τον Ιούνιο 2013.
4) ΚΑΤΩ ΤΙΘΟΡΕΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ένας ακόμα ΑΜΣ ΕΜΥ που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από σταθμό του ΑΜΣ ΕΑΑ στην ίδια περιοχή χωρίς εμπόδια μεταξύ τους ξεκίνησε να δίνει στοιχεία από το 2012 αλλά με μεγάλα κενά. Ευτυχώς από τον Ιούνιο 2013 δίνει σε σχεδόν καθημερινή βάση και έτσι έχει ξεκινήσει και γι αυτό το σταθμό η σύγκριση των μεγίστων θερμοκρασιών. Ο σταθμός του Λευκοχωριου βρίσκεται περίπου 4Km σε υπαίθριο χώρο πάντα αλλά και στα 2m από το έδαφος. Θετικές οι αποκλίσεις και εδώ στη μέση μέγιστη μέχρι τον Ιούνιο 2013.
ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΑΜΣ ΕΑΑ (Davis VP2 fan-aspirated) vs Κλασικο Κλωβο Stevenson EMY.
1) ΣΠΑΤΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ΕΜΥ έχει γίνει σιγά σιγά ο βασικός σταθμός μετάδοσης στοιχείων από την Αθήνα μιας που το Ελληνικό ΕΜΥ υπολειτουργεί και σύντομα θα αντικατασταθεί μόνιμα από ΑΜΣ σταθμό. Ο σταθμός του Βενιζέλος ΕΜΥ είναι Κλασικός Κλωβός Stevenson (KK) και από το 2011 έχει αρχίσει η σύγκριση με τον κοντινό σταθμό των Σπάτων από το ΕΑΑ και συνεχίζει βέβαια ώστε να εδραιωθεί καλύτερα η απόκλιση.
Για την περίοδο 2011 εως Μαρτιος 2013 έχουμε :
Για το θερινό 6μηνο η απόκλιση στη μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώνεται στους 0,6 βαθμούς πιο θερμός ο ΑΜΣ του ΕΑΑ.
Για το χειμερινό 6μηνο η απόκλιση στη μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώνεται στους 0,1 βαθμούς πιο θερμός ο ΑΜΣ του ΕΑΑ.
Αν θελήσουμε να γενικεύσουμε για όλο το έτος η απόκλιση είναι 0,4 βαθμοι πιο θερμός ο ΑΜΣ του ΕΑΑ.
Στην περίπτωση δηλαδή σύγκρισης του ΚΚ ΕΜΥ με τον ΑΜΣ του ΕΑΑ βλέπουμε ότι ο δεύτερος είναι θερμότερος από τον ΚΚ και αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο τεστ αφού έχουμε δυο τελείως διαφορετικές συμπεριφορές του ΑΜΣ ΕΑΑ από τους ΑΜΣ ΕΜΥ και ΚΚ ΕΜΥ.
2) ΤΑΝΑΓΡΑ
Στο αεροδρόμιο της Τανάγρας λειτουργεί από την ΕΜΥ κλασικός κλωβός Stevenson από το 1970 τουλάχιστον και συνεχίζει να δίνει αξιόπιστες τιμές σε σταθερή βάση. Σε κοντινή απόσταση περίπου στα 2,5Km λειτουργεί ΑΜΣ από το ΕΑΑ σε παρόμοιο υψόμετρο. Είναι και αυτός ο σταθμός μαζί με των Σερρών και της Φλώρινας οι πιο σωστοί από θέμα σύγκρισης και τα συμπεράσματα θα έχουν μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τις άλλες περιοχές που μπορεί ο κάθε <πονηρά> σκεπτόμενος να εγείρει αμφιβολίες Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί καλύπτουν μεγάλη περίοδο από το 2009 και μετά και φτάνουν μέχρι και τον Μάιο 2013 και βέβαια θα συνεχιστεί για όσο χρόνο συνεχιστούν και οι τιμές από τα άλλα ζευγάρια συγκρίσεων.
Για την περίοδο 2009 έως Μάρτιος 2013 έχουμε:
Για το θερινό 6μηνο η απόκλιση στη μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώνεται στους 0,7 βαθμούς πιο θερμός ο ΑΜΣ του ΕΑΑ.
Για το χειμερινό 6μηνο η απόκλιση στη μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώνεται στους 0,2 βαθμούς πιο θερμός ο ΑΜΣ του ΕΑΑ.
Είναι φανερό ότι και σε αυτήν την περίπτωση Κλασικού Κλωβού ΕΜΥ σε σχέση με μηχανικά αεριζόμενο σταθμό του ΕΑΑ ο ΚΚ μετράει χαμηλότερη θερμοκρασία και το θερινό 6μηνο αλλά και το χειμερινό αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Αν θελήσουμε να γενικεύσουμε για όλο το ετος η απόκλιση είναι 0,4 βαθμοί πιο θερμός ο ΑΜΣ του ΕΑΑ.
3) ΛΑΡΙΣΑ (Πειραματικά μιας και είναι άλλο μοντέλο Davis από αυτό που χρησιμοποιεί το ΕΑΑ)
Σε αγρό ιδιοκτησίας μου έχω τοποθετήσει από τον Ιανουάριο 2013 ΑΜΣ Davis Vue passive shield. Αυτός βρίσκεται σε απόσταση 3,5Km από τον ΚΚ ΕΜΥ στο αεροδρόμιο. Αν και είναι διαφορετικό μοντέλο ο σταθμός DAVIS θα σημειώσω σε αυτό το άρθρο και αυτά τα αποτελέσματα μιας και τα δυο μοντέλα Davis δεν έχουν σημαντικές διάφορες. Οι δυο σταθμοί βρίσκονται στο ίδιο σχεδόν ύψος από το έδαφος σε υπαθριο χώρο χωρις εμπόδια μεταξύ τους. Oι αποκλίσεις μεχρι και τον Ιουνιο 2013 είναι θετικες υπερ του ΑΜΣ Davis κατα 0,3 βαθμοι κελσιου. Συνεχιζεται η σύγκριση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Είναι φανερό λοιπον από ολα τα παραπάνω ότι στις όσο το δυνατον καταλληλοτερες συνθηκες σύγκρισης των ΑΜΣ με τον ΚΚ έχουμε τα εξης αποτελέσματα. α)Οι ΑΜΣ του ΕΑΑ ειναι θερμοτεροι το χειμωνα κατα 0,1 εως 0,2 απο τους ΚΚ ΕΜΥ ενώ το καλοκαίρι είναι θερμοτεροι κατα 0,6 εως 0,7 βαθμους κελσιου από τους ΚΚ ΕΜΥ. Εχουμε δηλαδή σε ετησια βάση μια απόκλιση περιπου 0,4 βαθμοι υπερ του ΑΜΣ ΕΑΑ.
β)Οι ΑΜΣ της ΕΜΥ είναι θερμοτεροι το χειμωνα κατα 0,2 εως 0,3 βαθμους από τους ΑΜΣ του ΕΑΑ, ενώ το καλοκαίρι είναι θερμοτεροι κατα 1,0 εως 1,1 βαθμους κελσιου από τους ΑΜΣ του ΕΑΑ. Εχουμε δηλαδή σε ετησια βάση μια απόκλιση περιπου 0,7 βαθμοι υπερ του ΑΜΣ ΕΜΥ.
Μια σχέση δηλάδη που μπορεί να συνδεσει και τα τρια ειδη σταθμών είναι:
ΚΚ ΕΜΥ(0,4βαθμοι)<ΑΜΣ ΕΑΑ< ΑΜΣ ΕΜΥ(0,7 βαθμοι) δηλαδή ο ΚΚ ΕΜΥ μετράει χαμηλοτερα από ολους τους Αυτοματους σταθμους ειτε του ΕΑΑ ειτε της ιδιας της ΕΜΥ με τον ΑΜΣ ΕΜΥ να εχει την μεγαλύτερη θετικη απόκλιση περίπου (0,4+0,7) βαθμούς ενώ ο ΑΜΣ ΕΑΑ μονον +0,4 βαθμούς κελσιου.
Ενα παραδειγμα για να γινει κατανοητο σε ολους ακόμα και σε αυτους που δεν εχουν σχεση με τα μαθηματικα. Αν πχ ο ΚΚ ΕΜΥ μετρησει μέγιστη θερμοκρασια 30,0 βαθμούς ο ΑΜΣ ΕΑΑ στην ιδια θεση θα μετρησει περίπου 30,4 βαθμούς ενώ ο ΑΜΣ ΕΜΥ 31,1 βαθμούς κελσιου. Βεβαια αυτό είναι η μέση ετησια απόκλιση. Τα καλοκαιρια οι αποκλισεις όπως ειπαμε και πιο πανω είναι μεγαλυτερες και το χειμωνα μικροτερες αλλα για να ειμαστε όσο το δυνατον μετρημενοι στις αποκλισεις χρησιμοποιουμε την μέση ετησια αποκλιση ειτε σε χειμερινες ειτε σε καλοκαιρινες μετρησεις.
Όλα αυτά έρχονται σε συμφωνία και με μηνύματα επαγγελματιών μετεωρολόγων σε διάφορα φόρουμ για την απόκλιση που μετρήθηκε στο σταθμό της ΕΜΥ στη Ν.Φιλαδελφειας όταν δούλευαν μαζί ο ΚΚ και ο ΑΜΣ έως ότου σταμάτησε ο ΚΚ και δουλεύει πια μονο ο ΑΜΣ. Τις παρατηρήσεις τους μπορειτε να τις διαβάσετε εδω. Oι αποκλίσεις στις μέγιστες θερμοκρασίες που μετρήσαμε εμείς (1,1 βαθμό περίπου) με την προσεγγιστική αναγκαστικά μέθοδο είναι παρόμοιες με αυτές που μετρήθηκαν και επίσημα στο σταθμό της Ν.Φιλαδέλφειας δηλαδή από 0,5 έως και 1,3 βαθμούς κελσιου.
ΥΓ Στις παραπάνω συγκρισεις λαμβανουμε υπ οψην μονο τα δεδομενα από τους σταθμους Σερρων , Φλώρινας , Πυργελας ,Ταναγρας και Ελ.βενιζελου που ειναι και πιο πολλα σε ογκο και οχι από τους καινουριους σταθμους που έχουμε πολύ λιγα δεδομενα σύγκρισης. Μεχρι το τελος του έτους θα κανουμε νεα ανανεωση αλλα από ότι φαινεται δεν θα αλλαξουν και πολυ οι παραπανω παραγόμενες αποκλίσεις.
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Σχόλια
Βασίλη,
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ενδιαφέρουσα η έρευνα. μερικά σχόλια, ερωτήσεις
1.για τη μέτρηση βροχής έχουμε εικόνα?
2.είχα παρατηρήσει ότι ο σταθμός ΕΜΥ Τρικάλων έδινε πιο μεγάλα και συνήθως πιο σωστά αποτελέσματα απ τον αντίστοιχο ΕΑΑ. Δεν ξέρω τι τύπος ήταν, αλλά ήταν εγκατεστημένος σε παλιό αεοροδρόμιο, οπότε ίσως ήταν της πρώτης κατηγορίας (ΚΚ)
3. το 2011 ο σταθμός Τρικάλων έκλεισε. διάβασα προσφάτως ότι η ΕΜΥ σχεδιάζει επαναλειτουργία του άμεσα. γνωρίζεις κάτι σχετικό
φιλικά
Νίκος
Ο σταθμος των Τρικαλων ηταν κλασικος κλωβος Stevenson και δουλεψε μεχρι περιπου το 2010-2011, εσυ μπορει να ξερεις καλυτερα. Το πιο σωστο που λες που το βασιζεις? Σε σχεση με τι μετρουσε πιο σωστα. Το ΕΑΑ κανει πολυ καλο καλιμπραρισμα του σταθμου. Επισης νομιζω οτι ο σταθμος της ΕΜΥ ηταν σε ενα χωριο νοτια των Τρικαλων (Φλαμουλι). Ο σταθμος του ΕΑΑ ειναι στο λοφακι στα βορεια της πολης οποτε ειναι μια αποσταση 4-5 χιλιομετρα. Θα υπαρχουν διαφορες υετου-θερμοκρασιας σε μια τετοια αποσταση. Επισης μερικες μερες μπορει ο βροχομετρο να βουλωσε και να χαθηκαν χιλιοστα. Οσο το δυνατον γρηγοροτερα καθαριζεται και γραφεται στα πρακτικα η περιοδος που χαθηκαν χιλιοστα. Στο λινκ που βαζω ειναι των Τρικαλων. Υπαρχει για καθε ενα σταθμο και ενα τετοιο ημερολογιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://penteli.meteo.gr/meteosearch/stationInfo.asp
Στη Θερμοκρασια λογικα η πολη εχει λιγο μεγαλυτερη θερμοκρασια(0,5 βαθμο περιπου) μιας που ο σταθμος ειναι σε λοφο αλλα στα 2μετρα βεβαια απο το εδαφος.
Ο σταθμος που θα μπει ξανα (το διαβασα και εγω) θα ειναι αυτοματος και θα καιγεται οπως γινεται με ολους τους αυτοματους της ΕΜΥ μιας και διαλεξαν τον παθητικο κλωβο που ειναι και φθηνοτερος και οχι τον μηχανικα αεριζομενο που θα εδινε αποτελεσματα πολυ σωστα πολυ κοντα στου κλασικου κλωβου.
Επειδη το λινκ δεν λειτουργει ετσι...δινω την αρχικη σελιδα. ΨΑΞΕ δεξια ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ και θα εχεις την σελιδα με το ημερολογιο βλαβων.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://penteli.meteo.gr/meteosearch/default.asp
Βασίλη,
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ για τις πληροφορίες.
είναι όπως τα θυμάσαι, ο σταθμός ήταν σε ένα προάστιο (επομένως στον κάμπο).
Έτσι δικαιολογούνται και οι πιο ακραίες θερμοκρασίες σε σχέση με αυτές του ΕΑΑ που είναι στο λόφο του Φρουρίου.
Αναφορικά με τη βροχή, είμαι αρκετά σίγουρος για το "πιο σωστό" και το βασίζω στην εμπερία.
Κυρίως σε σύντομες, υψηλής ραγδαιότητας βροχές ο σταθμός του ΕΑΑ φαίνεται να χάνει.
Για παράδειγμα έχω παρατηρήσει ότι σε αρκετές μπόρες του δεκαλέπτου γράφει 0 ενώ είναι προφανές από τη συγκέντρωση νερού ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Επίσης, επειδή ασχολούμαι (ως παρατηρητής) έχω αρκετά καλή αντίληψη της ραγδαιότητας και της εκτίμησης των mm και βλέπω ότι μπορεί π.χ. σε μια αρκετά δυνατή μπόρα να υπάρχει μέτρηση 7 mm/hr. Όντως υπάρχει απόσταση μεταξύ των σταθμών, αλλά συνήθως βρίσκομαι κοντύτερα σ'αυτόν του ΕΑΑ. Πάντως γενικά οι Davis μου φαίνονται αξιόπιστοι. Απλά των Τρικάλων κάπου φαίνεται "χάνει" :) χωρίς να είναι τελείως "μπουκωμένος".
Θα δούμε, σε λίγο καιρό θα έχουμε πάλι τη δυνατότητα συγκρίσεων..