ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Εκτίμηση Δεκεμβρίου 2016.

Η εκτιμηση για τον μηνα Νοεμβριο πηγε και αυτη καλα με τη θερμοκρασια τελικα να βρεθει στα κανονικα και σε καποιες περιοχες λιγο πανω απο τα κανονικα επιπεδα. Μαλιστα σημειωθηκε πραγματι και η ψυχρη εισβολη στο τελος του μηνα που εδωσε χιονια ακομα και σε πεδινες περιοχες της Βορειας Ελλαδας.Οι βροχες και τα χιονια ηταν λιγοτερα απο τα κανονικα στην Βορεια χωρα και το Ανατολικο Αιγαιο και περισσοτερα στη Δυτικη χωρα και την Στερεα.
Τελος το φθινοπωρο οπως ειχα πει απο το καλοκαιρι ηταν συνολικα ΥΓΡΟ εως πολυ υγρο στο μεγαλυτερο μερος της χωρας και η θερμοκρασια τελικα ηταν στα κανονικα επιπεδα και μονο στα νοτια λιγο πιο πανω απο αυτα. Η επιτυχια των τελευταιων 6 μηνων μου δινει ωθηση να δημοσιοποιησω και την εκτιμηση του Δεκεμβρη. Αυτη παντα προσπαθει να πιασει την ταση του καιρου στο μεγαλυτερο μερος της χωρας και οχι να μας πει αν βρεξει πολυ στην Αθηνα ή εχει ξηρασια το Ηρακλειο. Αυτο το τονιζω γιατι εχουμε σημαντικες διαφορες απο διαμερισμα σε διαμερισμα στη χωρα.
Ο Δεκεμβριος ξεκινα με σχετικα καλο καιρο , ομιχλες κατα τοπους και λιγες βροχες κυριως 7-8 του μηνα και καμψη της θερμοκρασιας. Εως και τις 13-14 του μηνα δεν εχουμε αλλαγες. Απο εκει και μετα θα εχουμε διαδοχικες μεταβολες του καιρου με βροχες και χιονια στα ορεινα και ημιορεινα εως και το τελος του μηνα. Δεν δειχνει να εχουμε παρουσια ξηροβορια πολλες ημερες αλλα αντιθετα θα εχουμε ψυχρο , υγρο καιρο με μικρες ημερησιες μεταβολες της θερμοκρασιας και πιθανες ομιχλες. Οι πιο σημαντικες ψυχρες εισβολες που πιθανον να δωσουν χιονια και σε πεδινα τμηματα της Βορειας κυριως Ελλαδα ειναι 16-19 Δεκεμβρη  και 26-29 του μηνα.Ισως μαλιστα και στην αλλαγη του ετους να εχουμε ακομα μια ψυχρη εισβολη. Οπως προειπα δεν φαινεται να εχουμε καποιο ισχυρο ψυχρο κυμα που τα χιονια να φτασουν στη Νοτια Ελλαδα αλλα μαλλον θα ειναι μοτιβο με χαμηλα απο Δυτικα σε συνδιασμο με Σιβηρικο ή Σκανδιναβικο Αντικυκλωνα και με εναλλαγες νοτιαδων και βοριαδων.
Η γενικη εικονα ειναι οτι ο μηνας θα κυμανθει στα κανονικα ή και λιγο χαμηλοτερα στη Βορεια Ελλαδα θερμοκρασιακα επιπεδα. Επισης φαινεται να κυλαει με κανονικα ποσα υετου ενω σε Δυτικη χωρα και Ανατολικο Αιγαιο πιθανον να υπερβει τις κανονικες τιμες.
Η παρουσα ειναι προσωπικη εκτιμηση , πειραματικη και δεν πρεπει να χρησιμοποηθει για θεματα περιουσιας και ζωης.
Στις 15 του μηνα θα γινει ανανεωση αν αυτο κριθει σκοπιμο με μια επεκταση εως 15 Iανουαριου.

Βασίλειος Πανάκογλου
ΤΕ Γεωπονος
Ερασιτεχνης Μετεωρολογος-Προγνωστης απο το 1992.

Σχόλια