- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Ο χειμώνας 2016-2017 ήταν μια έκπληξη για κάποιους και για κάποιους οχι. Εδω και δυο και τρια
χρόνια είχα συζητησεις με φίλους καιροφιλους για το ποτε ειναι πιθανον να σημειωθεί κάποιος κρυος , χιονιστερος χειμωνας. Μελετωντας ολη την χρονοσειρα του σταθμού της Λάρισας είχα εντοπίσει καποια στοιχεια που έδειχναν οτι θα επρεπε στατιστικά εως το 2019-2020 να έχουμε επεισόδια χιόνια αρκετα απο την περιοδο 2015 και μετα μιας και η περιοδος 2010 -2015 ηταν γενικά φτωχή για τα δεδομενα της Λαρισας. Τελικά αυτό ξεκίνησε απο το χειμωνα 2015-2016 και συνεχίστηκε το φετινο χειμωνα. Προσωπική εκτίμηση ειναι οτι θα συνεχισει αυτο το μοτιβο και τα επόμενα χρονιά και αναμένω κάποια ακομα επεισόδια χιονιού. Ο φετινός ομως χειμώνας δεν ειναι ευκολο να ξαναεπαναληφθει τα επομενα 10-15 χρονια τουλάχιστον σε επιπεδο θερμοκρασιων. Ποσο βαρυς ήταν ομως και απο αποψη θερμοκρασίας αλλα και απο άποψη υετου(βροχων, χιονιου κτλ)?
Iσχυροτατη χιονοπτωση με πολυ αρνητικες θερμοκρασιες στη Λαρισα 11/1/2017. |
Ξεκιναμε απο την Λαρισα με το σταθμο της ΕΜΥ. Θερμοκρασιακα το χειμερινο τριμηνο ειχε τις παρακατω αποκλισεις μεσης μηνιαιας θερμοκρασιας απο τα κλιματικα στοιχεια 62ετιας (1955-2016).
Δεκεμβριος 2016 -1,9οC
Ιανουαριος 2017 -4,6οC
Φεβρουαριος 2017 +1,5οC (προκαταρκτικη τιμη)
Συνολικα ο χειμωνας ειχε αποκλιση -1,67οC απο τα κλιματικα 62ετιας και κατατασσεται σαν ο 3ος πιο ψυχρος απο το 1955 και μετα. Ο πιο ψυχρος ηταν ο χειμωνας 1991-1992 που ηταν 0,5 οC ψυχροτερος. Βλεπουμε δηλαδη οτι δεν μιλαμε για εναν απλα ψυχρο χειμωνα αλλα για ακραιο ψυχρο στα ορια του ρεκορ ολοκληρης 62ετιας.
Υετικα ο χειμώνας ηταν λιγο χαμηλότερα των κλιματικών στοιχείων. Αναλυτικά ο καθε μηνας ειχε τις κατωθι αποκλίσεις απο τις κανονικες τιμες.
Δεκέμβριος 2016 10% της κανονικης τιμης
Ιανουάριος 2017 187% της κανονικης τιμης
Φεβρουάριος 2017 92% της κανονικης τιμης
Συνολικά ο χειμώνας ειχε επίδοσή 95 χιλιοστών με κανονική τιμη 115 αρα εβρεξε το 83% της κανονικης τιμης. Στους σταθμους της πολης 3 με 5 χιλιομετρα δυτικοτερα του αεροδρομιου ο υετος ηταν 118 χιλιοστα δηλαδη ακριβως πανω στις κλιματικες τιμες.
Για να κανουμε μια συγκριση στον πιο κρυο χειμωνα θερμοκρασιακα 1991-1992 ο υετος που επεσε στην Λαρισα ηταν μολις 14 χιλιοστα δηλαδη το 12% της κανονικης τιμης. Απο τους ισοβαρικους χαρτες βλεπουμε οτι ειχαμε τοτε εναν χειμωνα με πολλους βοριαδες και με ψυχρες εισβολες στα Ανατολικα προσηνεμα. Ειναι γνωστο οτι τετοιος τυπος καιρου δεν δινει αξιολογα φαινομενα στην Βορεια χωρα.
Σε οποιον εχει απλες γνωσεις φυσικης της ατμοσφαιρας ειναι γνωστο οτι το κρυο ειναι εχθρος του υετου και ετσι οταν εχουμε θερμους χειμωνες τις περισσοτερες φορες αυτοι ειναι υετοφοροι λογω των νοτιαδων. Αντιθετα οι ψυχροι χειμωνες εχουν παντα λιγοτερο υετο απο τα κανονικα. Σκοπος και στοιχημα ειναι στους ψυχρους χειμωνες ειναι να υπαρχει διαδοχικη επικρατηση νοτιαδων-βοριαδων ωστε να μπορεσουν να σημειωθουν αξιολογες χιονοπτωσεις στη χωρα και κυριως στα Βορεια και Δυτικα. Πραγματικα μενω εκπληκτος με την αμαθια πολλων που εχουν την εντυπωση οτι το πολυ κρυο μπορει να δωσει πολλα χιονια, οπως και τα πολλα βαρομετρικα μονο με νοτιαδες μπορουν να χαρακτηριστουν χειμωνας!!!
Με την ευκαιρια μπορουμε να δωσουμε και ενα μαθημα προγνωστικο ωστε να μαθαινουν τα νεα παιδια. Υπαρχουν πολλοι παραμυθατζηδες στην περιοχη της Αθηνας και ετσι μεγαλο μερος των νεων που ασχολουνται με τον καιρο εχουν την εντυπωση οτι χιονιζει πολυ στην περιοχη τους ή οτι κανει χιονιαδες και στρωνει χιονι ευκολα και πολυ συχνα. Ακριβως το αντιθετο συμβαινει στην πραγματικοτητα. Ενω ειναι σχετικα ευκολο να σημειωθει νιφαδοπτωση ή ασθενη χιονοπτωση , ειναι πολυ δυσκολο να στρωσει χιονι αλλα και να σημειωθουν πολυ χαμηλες θερμοκρασιες που θα παγωσουν το χιονι για μερες. Ενδεικτικα υψος χιονιου 5εκ στην πολη της Αθηνας ειναι αρκετα δυσκολο να συμβει και πρεπει να λαμβανεται σοβαρα υπ οψην. Αντιθετα υψη χιονιου που κατα τυχη σημειωθηκαν την δεκαετια του 2000 πανω απο 10-15 εκ στην πολη ειναι εξαιρετικα σπανια και δεν εχουν καμμια σχεση με την κανονικοτητα.
Ο καιρος στη Βορεια χωρα ειναι βαρυς κρυος και με χιονια οταν στην Αθηνα και νοτιοτερα επικρατει νοτιας υψηλες -μετριες θερμοκρασιες και βροχες.
Αντιθετα οταν το κρυο-ψυχος βρισκεται στην Αθηνα τοτε η Βορεια χωρα εχει ηλιοφανεια.
Ειναι εξαιρετικα δυσκολο να χιονισει αξιολογα και στις δυο περιοχες της χωρας μιας και τα συστηματα που χιονιζουν την μια αφηνουν αδιαφορη την αλλη.
Συμπερασματικα μπορουμε να πουμε οτι ειχαμε εναν χειμωνα απο τα παλια με τους βοριαδες να εχουν το πανω χερι με λογικο αποτελεσμα και ο υετος να ειναι λιγοτερος στη χωρα αλλα σε καμμια περιπτωση δεν μπορουμε να μιλησουμε για ξηρο χειμωνα. Χιονοπτωσεις αρκετες στα Δυτικα και Βορεια και χιονοστρωσεις που στα βουνα κρατησαν πανω απο 2μηνες μετα απο χρονια (2011-2012 τελευταια χρονια). Για την πολη της Λαρισα μπορουμε να προσθεσουμε και τα 30-35εκατοστα χιονιου του Ιανουαριου , τους -19οC που ειχαν να σημειωθουν απο το 2001 , οι χιονοπτωσεις στις 7 , 10 και 11 Ιανουαριου σημειωθηκαν με παρα πολυ χαμηλες θερμοκρασιες (ρεκορ) -3 εως και -7 βαθμους κελσιου, τις 7 ημερες ολικου παγετου που ειναι ισοφαριση του ρεκορ του 2001 και του 1956 και πανω απο ολα οτι ο Ιανουριος ηταν ο πιο ψυχρος Ιανουαριος απο το 1955 και μετα και μεσα στους 4-5 πιο ψυχρους χειμερινους μηνες γενικοτερα τα τελευταια 120 χρονια!!! Ετσι αβιαστα ο φετινος χειμωνας δεν μπορει παρα να χαρακτηριστει ιστορικος για τη Λαρισα αλλα και για τα Τρικαλα και την Καρδιτσα.
Σε επομενο αρθρο θα δωσουμε στοιχεια και για καποιους αλλους επιλεγμενους σταθμους στη χωρα ωστε να εχουμε μια πιο ολοκληρωμενη εικονα.
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Σχόλια
Ωραία τα είπες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο άρθρο μπράβο Βασίλη
ΑπάντησηΔιαγραφήπαίρνοντας αφορμή από τη φράση σου "το κρύο είναι εχθρός του υετού":
ΑπάντησηΔιαγραφήόντως έχουμε παρατηρήσει ότι συνήθως οι αξιόλογες χιονοπτώσεις-χιονοστρώσεις συνδυάζονται με όχι πολύ χαμηλή θερμοκρασία. ελαφρά αρνητική θα έλεγα..με ελαφρώς θετική έχουμε το νωπό, βαρύ χιόνι.
παρακαλώ εξήγησε μας, ποιες ήταν οι συνθήκες που οδήγησαν σε τόσο πολύ χιόνι με θερμοκρασία -5.
μία παράμετρος υποθέτω είναι το σύστημα από τη Δύση που μας ευνοεί και μία ακόμα ακριβώς η τόσο χαμηλή θερμοκρασία (ότι πέφτει-πιάνει)..
Kαλημερα Νικο , μολις ειδα το μυνημα σου. Το βασικο συστατικο των χιονοπτωσεων με τοσο χαμηλες θερμοκρασιες ηταν η αργη κινηση των χαμηλων και το οτι ηταν 3 διαδοχικα χαμηλα μεσα σε 5 ημερες!!!. Κατι τετοιο γινεται πολυ σπανια (τελευταιο παραδειγμα το Μαρτη του 1987 σε ακομα πιο μεγαλο βαθμο τοτε). Η ψυχρη μαζα που τροφοδοτουσε με ψυχος τα βρομετρικα χαμηλα παρεμεινε σε μια θεση που ακομα και στο τελευταιο χαμηλο που εδωσε νοτιαδοχιονο δεν μπορεσε να ανεβασει την θερμοκρασια(να μαλακωσει που λεμε) αλλα να συνεχισει να χιονιζει με -4 και -6 βαθμους κελσιου στο εδαφος. Αλλο φαινομενο ηταν οτι καταφερνε και ξαστεριαζε ενδιαμεσα με αποτελεσμα να βλεπουμε -10 εως -14 βαθμους καποιες ωρες πριν χιονισει. Ηταν δηλαδη παγωμενη η ατμοσφαιρα απο τις ψυχρες μαζες στα ψηλα(1500m) ειχαμε και εξτρα ψυχος απο την ξαστερια και το χιονοσκεπες εδαφος με αποτελεσμα η θερμοκρασια να μην μπορει να κανει σημαντικα βηματα προς το μηδεν αλλα να συννεφιαζει και να χιονιζει με πολυ χαμηλη θερμοκρασια.
ΔιαγραφήΒασικα συντελεσαν αυτοι οι 3-4 λογοι που ηρθαν την καταλληλη και εκαναν κατι σχεδον ''τελειο'' απο αποψη μιξης θερμων υγρων και παγωμενων ξηρων αεριων μαζων.
Μαλιστα η ενταση του ψυχους που εγκλωβιστηκε μετα τις 11/1 ηταν τοσο δυνατη που στη Δυτικη Θεσσαλια ξαναχιονισε και 16/1 με οριακες βεβαια θερμοκρασιες και στη Λαρισα εριχνε βαμπακια με βροχη.
Αυτη ηταν μια συντομη περιγραφη της καταστασης. Αυτη η κατασταση πιο παλια ηταν πιο συνηθισμενη απο αποψης διελευσης χαμηλων διαδοχικων αλλα βεβαια τετοια συνταγη με πολυ ψυχος και υγρασια δεν ηταν ουτε τοτε πολυ ευκολο να γινει. Ζησαμε μια πολυ δυνατη κατασταση που απλα δεν εδωσε ακραια χιονια για να κανει και ρεκορ ποσοτητας χιονιου.
Βασίλη, ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήήταν από τις ιστορικές και δυνατές καταστάσεις.
Είχε αρκετές ομοιότητες με το Δεκ. 2001.
Η αμέσως προηγούμενη περίπτωση ήταν διπλή (1987-1988).
Θα δούμε στο μέλλον πως θα διαμορφωθεί η συχνότητα τέτοιων συνθηκών, αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν μπορείς να βρεις ένα σταθερό μοτίβο. άλλοτε έχει πολύ παγωνιά, άλλοτε πολύ χιόνι, άλλοτε και τα 2..