ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Σύνοψη Χειμώνα 2016-2017 στην Αθήνα(Θησείο).

Ο χειμώνας 2016-2017 αν μπορουσαμε να παμε αρκετα χρονια πισω θα ηταν ενας φυσιολογικος απο αποψη κατανομης κρυου και υετου χειμωνας στην χωρα μας. Η κλιματικη αλλαγη ομως που φωναζει παρων τα τελευταια 15-20 χρονια εδωσε χειμωνες που χιονιζαν πρωτα τα νοτια της χωρας μας , την Αθηνα ακομα και την Μεση Ανατολη και την Αιγυπτο και πολυ λιγοτερο την Βορεια χωρα. Φετος ο χειμωνας εκανε μια επιστροφη στην παλια κανονικοτητα και αποφασισε να χιονισει την Βορεια χωρα και τα Βορεια Βαλκανια πρωτα και οι ουρες των κακοκαιριων να δινουν τα φυσιολογικα λιγοστα χιονια και σε Στερεα Ελλαδα , Πελοπ/σο και νησια. Χιονισε επισης και στη Δυτικη χωρα που ειναι νομιζω ακομα πιο ''αδικημενη'' σε σχεση με την Βορεια χωρα σε θεμα χιονιου. Ολο αυτο το σκηνικο φανηκε ''αδικο'' αλλα στην πραγματικοτητα ηταν ευλογια Θεου, απλα οι τιμες της θερμοκρασιας βρεθηκαν σε πολυ χαμηλα επιπεδα σε σχεση με εναν φυσιολογικο χειμωνα. Ο υετος σε ψυχρους χειμωνες ειναι λιγοτερος απο τον κανονικο στις περισσοτερες των περιπτωσεων και αυτο συνεβη και φετος με εναν τοσο κρυο χειμωνα. Μετα τους σταθμους της Βορειας χωρας κατεβαίνουνε στο κεντρο στην περιοχη των Αθηνων να ελεγξουμε ποσο κρυος ηταν και ποσο βροχερος. Ο σταθμος του Θησειου ειναι αντιπροσωπευτικος και απλα η δυσκολια να βρεθουν τα στοιχεια οδηγησε σε κατα προσεγγιση τις τιμες που θα δειτε παρακατω. Οι αποκλισεις θα ειναι πολυ μικρες βεβαια και δεν θα αλλοιωνουν την γενικη εικονα.

Αποψη Ακροπολης Αθηνων (ΠΗΓΗ:http://static.in2life.gr/media/pics/pics680/885013-acropoli-anoixh_680_407844_0E949V.jpg)

Θερμοκρασιακα η Αθηνα βρεθηκε σε χαμηλα επιπεδα και αυτη με τις αποκλισεις να ειναι αρνητικες τον Δεκεμβριο και τον Ιανουαριο και θετικες τον Φεβρουαριο σε σχεση με τα κλιματικα 1955-2016.
Αναλυτικα ειχαμε :
Δεκεμβριος -2,2οC
Ιανουαριος -1,75οC
Φεβρουαριος +1,4οC

Συνολικα ο χειμωνας βρεθηκε να ειναι -0,85οC ψυχροτερος απο τα κλιματικα που κατατασουν τον χειμωνα σαν τον 9ο/10ο ψυχροτερο την περιοδο 1955-2016 με το 1991-1992 και 1922-1993 να ειναι μακραν απο ολους τους υπολοιπους οι ψυχροτεροι.
Βλεπουμε οτι τελικα το οτι δεν χιονισε δεν σημαινει οτι δεν ηταν ψυχρος ο χειμωνας ακομα και στην Αθηνα.

Επομενη παραμετρος ειναι το υψος υετου που σημειωθηκε. Εδω ειχαμε υστερηση απο τις κανονικες τιμες σε σημαντικο βαθμο αλλα και παλι ο χειμωνας δεν μπορει να ονομαστει ξηρος. Αναλυτικα σημειωθηκαν ανα μηνα οι ακολουθες αποκλισεις:
Δεκεμβριος 33% του κανονικου υετου
Ιανουαριος 112% του κανονικου υετου
Φεβρουαριος 37% του κανονικου υετου

Συνολικα το χειμωνα σημειωθηκαν περι τα 90 χιλιοστα υετου με κανονικη τιμη τα 160χιλιοστα δηλαδη επεσε το 57% της κανονικης τιμης που δινει εναν χειμωνα μετριο εως ολιγον ξηρο αλλα σε καμμια περιπτωση ξηρο.

Συμπερασματικα εχουμε να πουμε οτι ο χειμωνας στην Αθηνα ηταν ψυχρος εως πολυ ψυχρος με λιγοστες διαταραχες να την επηρεαζουν και ο υετος να ειναι σχετικα χαμηλος ενω και οι χιονοπτωσεις δεν ηταν πολλες ακομα και στα ορεινα της περιοχης. Τα πεδινα ετσι και αλλιως δεν βλεπουν συνηθως κατι παραπανω απο νιφαδοπτωση ή ασθενεις χιονοπτωσεις κατα τη διαρκεια του χειμωνα.

Στο επομενο αρθρο θα προσπαθησουμε να δωσουμε στοιχεια και για την Κρητη ολοκληρωνοντας την περιηγηση μας σε λιγες επιλεγμενες περιοχες της χωρας για αυτο το χειμωνα. Για περισσοτερα αναμεινατε τα μηνιαια δελτια της ΕΜΥ που θα βγουν σε 3-4 μηνες για να εχετε σαφεστερη εικονα και απο αλλες περιοχες της χωρας.

Σχόλια

  1. Πολύ σωστός Βασίλη, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω τα ίδια και ας μου την πέφτουν.

    Να προσθέσω για Αθήνα ότι είχαμε έναν πολύ υγρό Νοέμβρη και από ότι φαίνεται από βδομάδα μπορεί να βάλουμε αρκετά χιλιοστά, οπότε η σαιζόν δε θα βγει και πολύ μείον υετικά. Ίσως σε άλλες περιοχές πιο βόρεια να είναι πιο ξηρά τα πράγματα.

    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστω πολυ Γιωργο. Δυστηχως υπαρχουν αμαθεις που τους εχουν κανει Θεους καθως και αμαθεις που προσπαθουν απλα να σου την πουν. Οπως εχεις δει εχω απομακρυνθει και εγω απο ολα αυτα τα σαιτ μεχρι να ξεβρωμισει το τοπος. Καλο βραδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου