ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Αναδρομή στο χιονιά του 1987(Μάρτιος).

ΛΙΓΗ ΜΕΤΕΟ ΙΣΤΟΡΙΑ...Ο χιονιας του 1987 ευτυχως επηρεασε την Θεσσαλια ΠΟΛΥ και οχι μονο το
2ημερο 10-11 Μαρτιου. Στις 4-9 του μηνα ειχαμε κατα βαση προσηνεμη κατασταση αλλα και παλι σημειωθηκαν χιονοπτωσεις 5εκ στα πεδινα τμηματα του διαμερισματος κυριως στις 4-6 και 9 του μηνα. Το πρωι της 10ης ξεκινησε το χιονι με -4 βαθμους στη Λαρισα και -6 στα Τρικαλα ενω ο καιρος ΜΑΛΑΚΩΣΕ πολυ και η θερμοκρασια ανεβηκε κοντα στους -1 με 0 το μεσημερι με το χιονι να ειναι μετριο στη Λαρισα και εντονο στα Τρικαλα. Απο αργα το απογευμα ενταθηκαν πολυ τα φαινομενα και κρατησαν μεχρι το μεσημερι της 11ης. Οι θερμοκρασιες ηταν ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ή και λιγο πιο κατω απο το μηδεν ενω στη Λαρισα σημειωθηκε και χιονοκαταιγιδα . Στην Αγχιαλο επεσε και πολυ νερο αντι για χιονι ενω αντιθετα στη Λαμια ολο σαν χιονι.
http://www.meteociel.fr

Ειναι η μεγαλύτερη σε υψος χιονοπτωση στη Λαρισα(μαζι με το Δεκεμβρη του 1988) σε ενα 24ωρο αφου μετρηθηκαν 60εκ χιονι στην πολη(-4 εως +1β.κ) ενω στα Τρικαλα το χιονι εφτασε το 1μ λογω της καθαρα αρνητικης θερμοκρασιας ΟΛΟ το 24ωρο των φαινομενων (απο -6 εως -1β.κ).
Στη συνεχεια αλλα 10-20εκ χιονι επεσαν και το 2ημερο 16-17 Μαρτιου με ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ θερμοκρασιες στο εσωτερικο της πεδιαδας.
Σαν ενα συνολικο υψος χιονιου που επεσε στα 3 αυτα διαστηματα θα ελεγα 80-100εκ σε Τρικαλα και Καρδιτσα και 50-60εκ στη Λαρισα. Στο Βολο νομιζω το χιονι δεν πρεπει να ξεπερασε τα 30-40εκ λογω θερμοκρασιας και βροχης κατα διαστηματα.


Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Βασίλη,

    τα στατιστικά από τους αυτόματους της ΕΜΥ δεν είναι διαθέσιμα έτσι?
    τα αποκτάς έναντι αντιτίμου?

    και ένα άσχετο σχετικό: οι σταθμοί davis μετράνε έτσι κι αλλιώς λιγότερη βροχή από τους αυτόματους της ΕΜΥ ή αυτό συμβαίνει υπό συνθήκες?

    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αυτοματοι εχω την σοβαρη εντυπωση οτι εχουν προβληματα στο να κρατανε τα καθημερινα στοιχεια. Στην σελιδα της ΕΜΥ καθημερινα δινει την μεγιστη και ελαχιστη θερμοκρασια καθως και το υψος βροχης. Βλεπω οτι πολλες μερες δεν δινουν στοιχεια απο μερικους αυτοματους και απο οτι εχω δει πιο παλια τα χανουν οριστικα και δεν καταχωρουνται. Τα συγκεντρωτικα αμφιβαλλω αν τα κραταει η ΕΜΥ και αν τα κραταει θα τα δινει με αντιτιμο απο οτι γνωριζω. Εχουν ενα mail στη σελιδα της οποτε ρωτησε κιολας για οποιο σταθμο σε ενδιαφερει.
      Στο θεμα της βροχης δεν γνωριζω αν μετρανε πιο πολυ ή πιο λιγο οι ντειβις απο τους αυτοματους ΕΜΥ. Δεν ασχοληθηκα ποτε με αυτο το θεμα. Η λογικη λεει οτι πρεπει να πανε μαζι μιας και ο τροπος μετρησης ειναι ο ιδιος (τραμπαλιτσα με κουταλακια).

      Διαγραφή
  2. Βασίλη,

    ευχαριστώ.

    Επομένως τα στοιχεία που έχεις και εσύ (από σταθμό EMY Λάρισας) τα συνέλεξες με καθημερινή καταγραφή του 24ωρου snapshot που περιέγραψες. Παρεμπιπτόντως, γιατί το έχουνε βάλει στα 1800 UTC και κόβει το 24ωρο στις 9 μμ?

    κάνοντας τη σύγκριση, όταν υπήρχε ο σταθμός ΕΜΥ Τρικάλων (μέχρι το 2011), έχω την εντύπωση ότι ο ΕΑΑ γράφει λιγότερο σε σύντομες και σε ραγδαίες βροχές.φαντάζομαι μικροδιαφορές θα υπάρχουν και από βροχόμετρο σε βροχόμετρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nικο αυτος ειναι ο επίσημος τρόπος μέτρησης υετου αλλα και θερμοκρασιας απο την ΕΜΥ. 18UTC + 2 ή 3ωρες αναλογα με την εποχη. Ουτε εμενα μου αρεσει αλλα αυτος ειναι απο το 1955 και μετα.

      Ο σταθμος της ΕΜΥ ηταν σε ενα χωριο νοτια της πολης. Ο σταθμος τους ΕΑΑ ειναι στο λοφο μεσα στην πολη. Πιθανον αυτα τα λιγα χιλιομετρα να δινουν και διαφορετικο ποσο υετου ειδικα σε μπορες /καταιγιδες. Εγω απο το αεροδρομιο ειμαι 2,5κμ περιπου. Το καλοκαιρι εχω διαφορες στο υετο λογω τοπικοτητας των φαινομενων. Παντως και σαν μηχανηματα θα υπαρχει καποια μικροδιαφορα.

      Τα στοιχεια απο λιγους ''πιο επισημους'' σταθμους υπαρχουν και στο διαδικυο και εχω προσβαση σε αυτα οποτε ευτυχως δεν χρειαστηκε να κραταω τα στοιχεια απο τη σελιδα της ΕΜΥ. Βεβαια και αυτα επισημα πρεπει να τα αγορασεις απο την ΕΜΥ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου