ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Συνοψη Μαιου στη Λαρισα-Θεσσαλια!!



Λιγα στατιστικα για τον Μαιο που μας περασε.

Ο μηνας αυτος θερμοκρασιακα χωριστηκε σε δυο περιοδους σε μια πρωτη ζεστη και μια δευτερη

δροσερη. Αυτο ξενισε πολλους αλλα ο Μαιος ειναι ο πιο απροβλεπτος μηνας του ετους με ξαφνικες ζεστες αλλα και ξαφνικες δροσιες. Το οτι εκανε τις δροσιες στο τελος και τις ζεστες στην αρχη ηταν το ''περιεργο'' της υποθεσης. Για την ιστορια να πουμε οτι στις 13-14 του μηνα σημειωθηκαν 36 εως 40οC σε σταθμους στην Ανατολικης Ηπειρωτικη χωρα (Λαρισα, Ταναγρα, Μακρακωμη, Λαμια, Αργος , Κρανιδι Αργολιδας, Ηρακλειο, Χανια) που αποτελουν ρεκορ 2ου δεκαημερου ενω το 40αρι ισοφαρισε την απολυτη μεγιστη ολων των εποχων για αυτο το μηνα που υπηρχε απο το 1969(Λαρισα).

Το δευτερο κομματι ομως το ΄΄δροσερο΄΄ δεν καταφερε να καταρριψει καποιο ψυχρο ρεκορ αφου στην πραγματικοτητα δεν ηταν κατι ακραια κρυο αλλα απλα μερικες ημερες κατω απο τα κλιματικα δεδομενα. Επισης σημειωθηκαν χιονια σε κορυφες βουνων(Ολυμπο, Παρνασσο) που μονο αφυσικο δεν ειναι αυτο το μηνα. Συμπερασματικα να πουμε οτι στη Λαρισα ο μηνας βγηκε θερμοτερος των κλιματικων κατα 0,8οC περιπου και βεβαια δεν ειναι καθολου ψυχρος οπως λεγανε υποκειμενικες αποψεις. Ο περσινος Μαιος ηταν πραγματικα κανονικος αφου βρεθηκε στις κλιματικες τιμες αλλα κανενας δεν τον θυμαται γιατι απλα τα κρυα τα εκανε στην αρχη και οχι στο τελος.

Να πουμε γενικα οτι ο Μαιος ειναι ανοιξιατικος μηνας που σημαινει οτι οι δροσιες ειναι το βασικο χαρακτηριστικο του αφου η μεση μεγιστη ειναι 26οC που σημαινει οτι τα 30αρια ειναι λογικα για λιγες ημερες αλλα οταν φτανουμε σε σημεια 36-40οC μιλαμε για ακραια κατασταση. Επισης ειναι πολυ πιο πιθανον να εχουμε μεγιστες 20-22oC (μολις 4-6 βαθμους κατω απο την κανονικη τιμη των 26οC) παρα να εχουμε 36-40οC (10 με 14οC πανω απο την κανονικη τιμη των 26οC). Το προχωραω ακομα λιγο λεγοντας οτι και τις πρωτες 10-15ημερες του Ιουνιου οι μεγιστες βρισκονται στους 29-31οC που ειναι μια ανεκτη θερμοκρασια για τον ανθρωπινο οργανισμο και οι πρωινες ελαχιστες ειναι σε δροσερα επιπεδα ακομα 14-16οC. Η σημερινη ημερα που στη Λαρισα ειχαμε διακυμανση 15 εως 35οC μιλαμε για μια ζεστη ημερα για Ιουνη και οχι για μια φυσιολογικη.

Στο υετο που επεσε με την μορφη βροχων και καταιγιδων εχουμε να πουμε οτι ηταν αυξημενος σε σχεση με την κλιματικη τιμη. Για παραδειγμα στη Λαρισα με μια τιμη στα 40 χιλιοστα φετος επεσαν απο 50 εως 111χλσ στην πολη και λιγο εξω απο αυτην. Επεσε δηλαδη 2πλασιο εως σχεδον 3πλασιο νερο απο τα κανονικα. Επειδη ομως τα φαινομενα ασταθειας ειναι τοπικοτατα στο ιδιο το αεροδρομιο σημειωθηκαν 50χλσ υετου δηλαδη 10μολις πανω απο την κλιματικη τιμη. Στην υπολοιπη Θεσσαλια οι σταθμοι μετρησης εδωσαν τιμες πανω απο τις κανονικες αλλα οχι με τοσο μεγαλες αποκλισεις οπως στη Λαρισα. Ενα αλλο ενδιαφερον στοιχειο για να ξερουμε τι λεμε ειναι οτι ο Μαιος για περιοχες απο τη Θεσσαλια και βορειοτερα ειναι ο βροχεροτερος μηνας του ετους αν εξαιρεσουμε Νοεμβρη και Δεκεμβρη και κατα περιπτωση και Οκτωβριο. Επισης ο αριθμος ημερων βροχης/καταιγιδας ειναι 9-11 για περιοχες απο τη Λαμια και βορειοτερα οποτε ειναι πολυ φυσιολογικο καθε 3 ημερες καλου καιρου να βρεχει και 1 ημερα. Φετος αυτες οι ημερες ηταν 11-13 αναλογα το μετεωρολογικο σταθμο στο εσωτερικο της πεδιαδας και 9 ημερες για το Βολο. Βρεθηκαμε λοιπον λιγο πιο πανω απο την κανονικη τιμη.

Αναλυτικα οι σταθμοι που υπαρχουν σημειωσαν τον εξης μηνιαιο υετο :

Λαρισα(Νεαπολη) 113χιλιοστα
Χαλκη Λαρισας 111 χλσ
Λαρισα(οδο Σιφνου) 90χλσ
Λαρισα( περιοχη ΑΤΑ) 73χλσ
Καλαμπακα 67χλσ
Τρικαλα 64χλσ
Συκουριο 64χλσ
Χαρα Λαρισας 61χλσ
Βολος 55χλσ
Καρδιτσα 49χλσ
Αγια 44χλσ
Βελικα 31χλσ
Βολος(Πεδιο Αρεως) 30χλσ
Δημητρα Λαρισας 18χλσ

Πουθενα δεν επεσαν λοιπον τα τραγικα χιλιοστα οπως ακουστηκε και διαβαστηκε μεσα στην πεδιαδα εκτος ισως μια περιοχης αναμεσα στη Νικαια , την Χαλκη και τα νοτια τμηματα της Λαρισα οπου σημειωθηκαν εντονες καταιγιδες το οποιο αποτυπωνεται απο τις παραπανω μετρησεις. Το χαλαζι ηταν αυτο που δημιουργησε προβλημα σε καποιες εκτασεις.

ΠΗΓΗ: e-meteolarissa.blogspot.gr
Η κλεψια παει συννεφο οποτε ας βαλουμε και την πηγη το Blog μου για να αναφερεται.

Καλο απογευμα σε ολους!!!

Σχόλια