ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Αποτίμηση κακοκαιρίας 10-11/2/2018

Πολυ ενδιαφερουσα η κακοκαιρια που περασε αφου εδωσε βροχες και χιονια σε μεγαλο μερος της Δυτικης, Κεντρικης και Βορειας χωρας. Πυκνες χιονοπτωσεις στα ορεινα απο τη Θεσσαλια και βορειοτερα με τις θερμοκρασιες να πεφτουν τελικα χαμηλοτερα απο οτι αναμεναμε.
Στους παρακατω χαρτες βλεπετε το βαθυ βαρομετρικο χαμηλο που σχματιστηκε στις ακτες της Λιβυης και κινηθηκε βορειοανατολικα προς την χωρας μας. Μπηκε στο Αιγαιο οπου εξασθενησε τελικα αλλα ειχε προλαβει να δωσει τα εντονα φαινομενα κατα τοπους.
Χαρτης Βαρομετρικων συστηματων της 10ης Φλεβαρη - meteociel.fr
H βαρομετρικη πιεση επεσε εως και τα 988hPa λιγο πριν το χαμηλο ''πιασει΄΄ ξηρα στην δυτικη Πελοποννησο. Η πτωση της πιεσης στο Ιονιο ηταν της ταξης των 16hPa απο τα 1012hPa το μεσημερι της 9ης Φλεβαρη στα 988hPa της 10ης τη ιδια ωρα. Η κρισιμη τιμη για να ονομαστει ενα βαρομετρικη βομβα στην Μεσογειο Θαλασσα ειναι τα 17hPA/24hrs.
Στο σταθμο μας στη Λαρισα -Περιοχη ΑΤΑ η πτωση της πιεσης ηταν 15hPa απο τα 1011hPa στα 996hPa οπως βλεπετε στην 3η εικονα.

Θερμοκρασια στα 850hPa - meteociel.fr

Μια γρηγορα αναλυση οπως την εδωσα στο φβ σε μυνημα μου χθες το απογευμα για τα χιονια που στην περιοχη της Καλαμπακας και Μετεωρων κατεβηκαν αρκετα χαμηλα σε ημιορεινες περιοχες. Την ιδια στιγμη στην Δυτικη Μακεδονια το προφιλ της ατμοσφαιρας δεν ηταν τοσο ευνοϊκό και τα χιονια βρεθηκαν σε υψομετρα πανω απο τα 500-700m.
''Tρομερος συνδιασμος εντασης υετου(απολυτα κορεσμενη τροποσφαιρα) και ρηχης ψυχρης εισβολης που αγκαλιασε την Πινδο (εως -2οC στα 1300m). To βαρομετρικο χαμηλο τελικα επεσε στα 988hPa με αποτελεσμα οι αρνητικες θερμοκρασιες να κατεβουν σε πολυ χαμηλοτερα απο τα συνηθισμενα για τετοια ψυχρη εισβολη επιπεδα. Στην ΒΔ Θεσσαλια οι 0οC ακουμπησαν τα 580-600m υψομετρο.

Ιδια θερμοκρασια η Καλαμπακα (230m) υψομετρο με τα Γρεβενα (530m) και τον Αγιο Δημητριο Ολυμπου(880m) περιπου 2,5οC.
Υπηρχαν υπονοιες αλλα σε καμμια περιπτωση δεν το περιμενε κανεις το τοσο χαμηλο υψομετρο που εφτασε η χιονοπτωση (250-300m) και η χιονοστρωση (350-400m) στην περιοχη των Μετεωρων. Αντιθετα στην περιοχη της Λιμνης Πλαστηρα αλλα και στην υπολοιπη Θεσσαλια τα χιονια βρεθηκαν σε πιο ψηλα υψομετρα και μεσα στα ορια που δωσαμε στην χθεσινη προγνωση ραδιοφωνικα αλλα και μεσω του Blog.''



ΕΜΚ Λαρισας πςριοχη ΑΤΑ-Βαρομετρικη πιεση σε χεκτοπασκαλ

Τελος μπορουμε να εχουμε και μια εικονα των χιλιοστων βροχης που επεσε σε αξιοπιστους σταθμους της περιφερειας Θεσσαλιας και Σποραδων. Οι σταθμοι ειναι απο το δικτυο του Εθνικου Αστεροσκοπειου αλλα και λιγοι ειναι ιδωτικοι αλλα πολυ αξιοπιστοι. Αναφερονται ακομα και τα υψομετρα που τελικα σημειωθηκαν χιονοπτωσεις στην περιοχη μας. Ειναι εμφανης η απολυτα σωστη εκτιμηση τους οπως αλλωστε ειπαμε και στο ραδιοφωνο του Forecastweather.gr αλλα και στην προγνωση στο Blog.

Συγγραφη : Πανάκογλου Βασίλειος - Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος - Προγνώστης
Συνεργασια e-meteolarissa.blogspot.gr και forecastweather.gr

Σχόλια

  1. Ευχαριστούμε Βασίλη!
    Στα 1500 μ. περιξ της Λίμνης Πλαστήρα, έριξε γύρω στους 80 πόντους χιόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι ηταν πολυ το χιονι, παλι καλα τα ορεινα της Θεσσαλιας εχουν φετος κατα διαστηματα εξαρσεις εντονων χιονοπτωσεων.

      Διαγραφή
  2. Πράγματι Γιώργο, πολύ περιεκτική και μερακλίδικη η ανάλυση του Βασίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολυ Χρηστο, να υπαρχει μια συνολικη εικονα για το διαμερισμα της Θεσσαλιας.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου