ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Αποτίμηση κακοκαιρίας 15-16/2/2018

Mια ακομα αξιολογη κακοκαιρια περασε και η Θεσσαλια ηταν απο τις περιοχες που βρεθηκαν στο επικεντρο αυτης. Διάγουμε έναν πολύ καλό χειμώνα απο άποψη βροχής στα πεδινά και χιονιού στα ορεινά τμήματα. Παρόλο που οι θερμοκρασίες ειναι 1-2οC υψηλότερες απο τα κανονικά οι συχνές χιονοπτώσεις καλύπτουν τα βουνά με αρκετό χιόνι. Υπάρχει μεγάλη βέβαια έλλειψη στα ημιπεδινα και πεδινά τμήματα που κατά μεσο ορο ασπρίζουν δυο  φόρα κάθε χρονο ενώ χιονίζει 5-7 ημέρες.
Φέτος έχουμε μόλις μια μέρα χιονιού στα πεδινά τμήματα ενω σημειώθηκε ελαφριά χιονοστρωση στη δυτική και νοτια Θεσσαλία.
Στο χαρτη βλεπετε το βαρομετρικο χαμηλο που μας επηρεασε με κινηση απο το βορειο ιονιο προς νοτια Κρητη και ακτες Αιγυπτου. Οταν εχουμε τετοια κινηση σημειωνονται σημαντικες βροχες στη νοτια και ανατολικη Θεσσαλια και χιονια στα αντιστοιχα ορεινα τμηματα. Στην περιοχη απο την Ελασσονα/Ολυμπο εως και την Λαρισα επικρατει βορειο ισχυρο ρευμα που δρα ως νεφοδιαλυτης και ετσι τα φαινομενα γρηγορα σταματουν. Αυτο θα αποτυπωθει και πιο κατω στο χαρτη με υψος υετου σε επιλεγμενους σταθμους του Αστεροσκοπειου Αθηνων(meteo.gr) αλλα και καποιων ιδιωτικων.
Bαρομετρικο χαμηλο στο βορειο Ιονιο 15/2 στις 09:00πμ - meteociel.fr


 Οσο το βαρομετρικο χαμηλο παρεμεινε για λιγες ωρες σταθερο στο Ιονιο τροφοδοτησε με υγρασια ολη την Θεσσαλια και σημειωθηκαν αξιολογες βροχες. Μολις η κινηση του εγινε νοτιοανατολικη οι βοριαδες μπηκαν στην πεδιαδα και ειδικα γυρω απο την Λαρισα τα φαινομενα κοπασαν σημαντικα.
Bαρομετρικο χαμηλο στο νοτια της Κρητης 16/2 στις 09:00πμ - meteociel.fr

Στους παρακατω χαρτες Θεσσαλιας μπορειτε να δειτε τα εξης:
1)Τον χαρτη τον προγνωστικο που εκδοθηκε την 14η Φλεβαρη το βραδυ με τα αναμενόμενα υψόμετρα έναρξης χιονοπτώσεων (ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΣ).
2)Τον πραγματικο χαρτη με το τι τελικά εγινε και σε ποια υψόμετρα σημειωθηκαν χιονοπτωσεις. Στον ιδιο επισης χαρτη σημειώνονται και τα χιλιοστα βροχης που επεσαν σε επιλεγμενους σταθμους της Θεσσαλιας και των Σποραδων. Ειναι εμφανής η περιοχη απο τον Ολυμπο εως την Λαρισα που ο ισχυρος βοριας εκοψε τα φαινομενα και σημειωθηκαν 3-7 χιλιοστα μολις. Οσο νοτια και ανατολικα στο διαμερισμα τοσο περισσοτερα ηταν τα φαινομενα. Ο ανατολικος βορειοανατολικος ανεμος στραγγισε ολη την υγρασια στο Πηλιο και δευτερευοντος στον Κισσαβο και το Μαυροβουνι. Η Ζαγορα για μια ακομα φορα δεχθηκε τρομερα ποσα υετου περι τα 224 χιλιοστα. Ολοκληρη ομως η Μαγνησια ηταν στο επικεντρο των βροχων ενω χιονοπτωσεις εως και 50-70εκ σημειωθηκαν σε υψηλα υψομετρα.
ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΨΟΜΕΤΡΩΝ ΕΝΑΡΞΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ 15-16/2/2018

Ειναι εμφανης η σχεδον ταυτιση των δυο χαρτων στα υψομετρα εναρξης χιονοπτωσεων εκτος απο μια περιοχη στην περιοχη Οθρυς-Αλμυρου που δεν ηταν ξεκαθαρο αν θα επικρατησει το παγερο βορειοδυτικο ρευμα ή το ανατολικο θερμοτερο. Τελικα επικρατησε το παγερο με αποτελεσμα τα χιονια να φτασουν και εκει στα 300m περιπου υψομετρο. 
Ολες οι επισημανσεις που δωσαμε μεσω εκτακτων αρθων στο facebook αλλα και στο Blog ηταν σωστες. Μια περιοχη που περιελαμβανε τα νοτια τμηματα της Καρδιτσας, τα Φαρσαλα, το Δομοκο, και οριακα τους λοφους του Αλμυρου ηταν αυτη που τα χιονια εφτασαν και λιγο χαμηλοτερα απο τα υψομετρα που ειχαμε δωσει.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 15-16/2/2018

Σε γενικες γραμμες οσο πιο νοτια και ανατολικα στο διαμερισμα τοσο περισσοτερες οι βροχες. Ενδεικτικα αναφερουμε:
Καρδιτσα 27 χιλιοστα
Χαρα Λαρισας 24 χλσ
Αγια Λαρισας 36 χλσ
Βελικα Λαρισας 78 χλσ
Πηγαδι Μαγνησιας 97 χλσ
Aργαλαστη 93 χλσ
Σκιαθος 75 χλσ
Σκοπελος 83 χλσ
Αλοννησος 56 χλσ


Οι ανεμοι τελος ενισχυθηκαν σημαντικα στην ανατολικη κυριως Θεσσαλια και τις Σποραδες εως και τα 7-8 μποφορ. Ενδεικτικα μερικες μεγιστες ριπες που σημειωθηκαν ηταν
Μακρυνιτσα Μαγνησιας 112 km/hr (11b)
Λαρισα αεροδρομιο ΕΜΥ 74 km/hr (8b)
Σκιαθος 66 km/hr (8b)
Σκοπελος 64 km/hr (8b)
Αργαλαστη 61 km/hr (7b)
Αλοννησος 58 km/hr (7b)
Αγια Λαρισας 58 km/hr (7b)
Ζαγορα Μαγνησιας 58 km/hr (7b)
Λαρισα ΑΤΑ 52 km/hr (7b)
Χαλκη Λαρισας 45 km/hr (6b)
Καλαμπακα Τρικαλων 44 km/hr (6b)
Χαρα Λαρισας 42 km/hr (6b)
Καρδιτσα 32 km/hr (5b)
Τρικαλα 29 km/hr (5b)


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ- ΣΥΓΓΡΑΦΗ : Πανάκογλου Βασίλειος - Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος Προγνώστης
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ e-meteolarissa.blogspot. gr και forecastweather.gr

Σχόλια

  1. Στην περιοχή βορείως της λίμνης Σμοκόβου στο νομό Καρδίτσας, όπου αρχίζει η θεσσαλική πεδιάδα,
    σε υψόμετρο 170-210 μ., έριχνε όλο το πρωί στις 15/2 χιονόνερο, ενώ μετά το μεσημέρι έκανε προσπάθειες να το "γυρίσει" σε χιόνι, χωρίς τελικά να τα καταφέρει..
    Η χιονόστρωση που φαίνεται σήμερα στους γύρω λόφους και βουνά, είναι πάνω απ' τα 400 μ. Μείναμε πάλι με την προσμονή, αλλά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το νεράκι που έπεσε, κι έτσι βλέπουμε τη στάθμη τις λίμνης Σμοκόβου ν' ανεβαίνει σιγά-σιγά, αφού είχε φτάσει σε δραματικά χαμηλά επίπεδα, αποκαλύπτοντας τα κλαδιά των ξερών δένδρων που βρίσκονται σχεδόν στον πυθμένα της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου