ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Σύνοψη κακοκαιριας 20-28/2/2018 Βροχη Ρεκορ

Ακομα μια κακοκαιρια εντονη στη χωρα και μαλιστα για 9 συνεχομενες ημερες ελαβε τελος σημερα. Πολλες βροχες κατα τοπους πλημμυρες και καταστροφες. Η Θεσσαλια για ακομα μια φορα πρωταγωνιστρια με τον ηλιο να κανει 168 ωρες να εμφανιστει και να σημειωνονται βροχες ρεκορ σε περιοχες που βλεπουν προς το Αιγαιο. Βλεπετε στις παρακατω εικονες τα διαδοχικα χαμηλα απο την Κεντρικο Μεσογειο που μας επηρεασαν το 9ημερο. Τα χιονια ηταν πυκνα κατα περιοδους αλλα απασχολησαν μονο ορεινες περιοχες κατα μεσο ορο απο τα 800-1100m υψομετρο και πανω.

Χαρτης βαρομετρικων συστηματων 21/2/2018 meteociel.fr

Xαρτης βαρομετρικων συστηματων 23/2/2018 meteociel.fr
Το βαρομετρικο χαμηλο της 26ης του μηνα ομως ειχε αλλα χαρακτηριστικα απο το υψος της Θεσσαλιας και βορειοτερα. Η δεξαμενη ψυχους ηταν μεγαλη λογω μιας πολυ εντονης ψυχρης μεταφορας απο την Σιβηρια προς την δυτικα και κεντρικη Ευρωπη. Η ακρη αυτης της ψυχρης μαζας ισα ισα που αγγιξε το βορειο κομματι της χωρας και ετσι σημειωθηκαν πολλα εκατοστα χιονιου σε ημιορεινες και ορεινες περιοχες ενω χιονισε αξιολογα και σε πεδινα τμηματα της Μακεδονιας και της Θρακης με ελαφρα χιονοστρωση σε καποιες πολεις.
Χαρτης βαρομετρικων συστηματων 25/2/2018 meteociel.fr
Στη Θεσσαλια τα χιονια κατεβηκαν σε πολυ χαμηλα υψομετρα σε περιοχες οπως η Καλαμπακα και η Ελασσονα οπου εστρωσε 5-8 εκατοστα χιονι ενω παροδικες χιονοπτωσεις σημειωθηκαν στα Τρικαλα την Λαρισα, τον Παλαμα Καρδιτσας και τον Τυρναβο οπως ακριβως ειχαμε ενημερωσει με εκτακτο και τακτικο δελτιο προγνωσης. Στον παρακατω χαρτης μπορειτε να δειτε το χαρτη Θεσσαλιας με το υψος του υετου που επεσε το τελευταιο 9ημερο του μηνα σε επιλεγμενους μετεωρολογικους σταθμους καθως και το υψομετρο απο οπου χιονισε στις 26/2 που ηταν και η ψυχροτερη ημερα.
Στους νομους Λαρισας και Τρικαλων τα χιονια κατεβηκαν πολυ χαμηλα προσκαιρα λογω της εντασης των φαινομενων. Ενας βαθμος διαφορα θα ειχε δωσει σημαντικο χιονια στην περιφερεια μας αλλα η στατιστικη πολλες φορες δινει την λυση. Πολυ σπανια μπορει να εχουμε δυο συνεχομενες χρονιες εντονο χιονια με χαμηλες θερμοκρασιες και παγετους. Ο χειμωνας του 2016-2017 ηταν  σταθμος οποτε ο χειμωνας του 2017-2018 δεν θα μπορουσε να μας δωσει τετοιες μεγαλες συγκινησεις.
Οπως και να εχει ομως απο θεμα βροχων ηταν πολυ δυνατος με πλημμυρες κατα διαστηματα στα παραλια Κισσαβου και Πηλιου αλλα στο τελος του μηνα και στο εσωτερικο με τον Πηνειο να φουσκωνει επικινδυνα.
Στο σταθμο της Ζαγορας ειχαμε και το μεγιστο ΜΗΝΙΑΙΟ υψος βροχης που εχει πεσει απο οποιδηποτε αλλο σταθμο του Αστεροσκοπειου Αθηνων απο το 2006 και μετα. Σημειωθηκαν 1155 χιλιοστα βροχης οταν ο 2ος βροχεροτερος σταθμος εχει σημειωσει κατω απο 800 χιλιοστα σε ενα μηνα!!! Για να καταλαβει κανεις αυτη η βροχη που σημειωθηκε σε ενα μηνα στη Ζαγορα ειναι οσο βρεχει στη Λαρισα σε δυομιση χρονια ή οσο βρεχει στα Τρικαλα σε εναμιση χρονο ή οσο βρεχει στην Καλαμπακα σε 14 μηνες!!!

Συγγραφη - Πνευματικά δικαιώματα : Πανάκογλου Βασίλειος- ΤΕ Γεωπονος και Ερασιτεχνης μετεωρολογος -Προγνωστης απο το 1992.

Σχόλια