ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Σύνοψη κακοκαιρίας 6-7/4/2018

Η πρωτη διαταραχη της ανοιξης με θερμικες καταιγιδες ειναι γεγονος. Οπως ειναι γνωστο ομως οι θερμοκρασιες ειναι ακομα σχετικα χαμηλες και ετσι αυτα τα φαινομενα δεν μπορει να ειναι εντονα και με μεγαλη διαρκεια. Υπηρξαν ομως καποιες περιοχες τις χωρας που αυτο το διημερο δεχτηκαν αρκετες βροχες αλλα και χαλαζι οπως στην περιοχη της Καρδιτσας-Τρικαλων , σε περιοχες της Κρητης της Αργολιδας, της Ευβοιας ,της Ανατολικης Θεσσαλονικης και της Χαλκιδικης.
Βλεπετε δυο φωτογραφιες που ειναι προσφορα απο τον φιλο Αντωνη Kύρκο απο τις περιοχες νοτιοανατολικα της πολης της Καρδιτσας (Λεονταρι , Αναβρα, Κεδρος). Το χαλαζι ηταν τοσο πολυ που εστρωσε χωραφια και δρομους.



Οι περιοχες που τελικα εβρεξε την 6η  Απριλιου φαινεται στον παρακατω χαρτη απο το πολυ μεγαλο δικτυο σταθμων στην χωρα του Αστεροσκοπειου Αθηνων (meteo.gr). Γινεται συγκριση με τον προγνωστικο χαρτη που αναρτησαμε την 5η Απριλιου απο το blog μας για συγκριση προγνωσης και πραγματικης εικονα τελικα. Τα συμπερασματα δικα σας.

6/4/2018-Προγνωστικός Χαρτης του Ε.Μ.Κ. Λαρισας και Πραγματικος Χαρτης απο το Αστεροσκοπειο Αθηνων (meteo.gr)

Για την επομενη ημερα 7/4/2018 φαινεται η αστοχια που ειχαν ΟΛΑ τα προγνωστικα μοντελα αφου ο υετος στα ηπειρωτικα ηταν πολυ λιγος με εξαιρεση καποιες μεμονωμενες περιοχες που ''εβγαλαν΄΄ καταιγιδα. Μονο στην Κρητη ειχε οντως ισχυρα φαινομενα οπως φαινεται στον πραγματικο χαρτη(δεξια).
7/4/2018-Προγνωστικός Χαρτης του Ε.Μ.Κ. Λαρισας και Πραγματικος Χαρτης απο το Αστεροσκοπειο Αθηνων (meteo.gr).

Μερικα αλλα στοιχεια που μου εκαναν εντυπωση ηταν η παρουσια αφρικανικης σκονης στις βροχες και καταιγιδες που σημειωθηκαν στη χωρα. Τα προγνωστικα στοιχεια δεν εδειχνα να υπαρχει τοσο μεγαλη συγκεντρωση σκονης. Για μια ακομα φορα πιθανον να προγνωστικα μοντελα λογω μεγαλης συγκεντρωσης σκονης ΄΄τυφλωθηκαν΄΄ στην σωστη αποτυπωση του υετου αλλα και  αλλων κρισιμων παραμετρων (υγρασια, δεικτες ασταθειας σε ολο το υψος της τροποσφαιρας κ.τ.λ). 

Το απογευμα της 6ης Απριλιου βλεπετε στον παρακατω χαρτη την ασταθεια και το τεφιγραμμα περιοχης της Θεσσαλιας κοντα στην Καρδιτσα που ειχαμε τα εντονα φαινομενα. Αν και η ασταθεια ηταν εντονη στην περιοχη Λαρισας και Μαγνησιας το Ανατολικο ρευμα μετεφερε το ΄΄ερεθισμα΄΄ αναπτυξης καταιγιδων δυτικοτερα στην περιοχη των Σοφαδων που ειχαμε συνεχη ανατροφοδοτηση της καταιγιδας. Το τεφιγραμμα της περιοχης δινει την πιθανοτητα καταιγιδων αλλα σαφως και δεν ειναι τοσο ''επικινδυνο΄΄΄ωστε να προκαλεσει χαλαζοπτωσεις. Ο καιρος ομως οπως εχουμε πει εχει παντα τον τελευταιο λογο.
Προγνωστικος χαρτης ασταθειας και προγνωστικo sounding Σοφαδων 6/4/2018 18:00


Μια αλλη ομως περιοχη δεν μας ειχε δωσει κανενα ΄΄σημαδι΄΄ οτι επικειται εντονη καταιγιδα με χαλαζοπτωση και ανατροφοδοτησεις εως και την περιοχη του Λαγκαδα Θεσσαλονικης.

Οπως βλεπεται η ασταθεια ειναι πολυ μικρη και βρισκεται στην περιοχη της Θασου και της Ξανθης. Οι καταιγιδες ομως δημιουργηθηκαν στο σημειο που βλεπετε με το σημα καταιγιδας σε περιοχη καθαρη απο οποιαδηποτε ασταθεια και μαλιστα κινηθηκαν δυτικοτερα σε Σερρες, Λαγκαδα και Χαλκιδικη. Το προγνωστικο τεφιγραμμα δεξια στην περιοχη της Ασπροβαλτας δειχνει την ανυπαρξια υγρασιας αλλα και ασταθεια καθ'υψος της τροποσφαιρας.
Σε γενικες γραμμες η αποτυπωση απο τα δυο μεγαλυτερα προγνωστικα μοντελα ηταν μετρια για αυτη την κακοκαιρια/ασταθεια. Αυτος ειναι ο μπουσουλας που οι εμπειροι ερασιτεχνες προγνωστες στηριζομαστε για να βγαλουμε προγνωση. 
Προφανως ολοι αυτοι οι χαρτες που αναλυουμε εις βαθος και μεγαλο κοστος σε χρονο δεν μπορεσαν να ΄΄πιασουν΄΄ την σωστη κατασταση. Προχωραμε με τις επιτυχιες και τις αποτυχιες μας συντεταγμενα και με προγραμμα. Σαν ομαδα προγνωσης Θεσσαλιας ειμαστε παντα ενα βημα μπροστα απο τα γεγονοτα και αυτο μας κρατει στην κορυφη!!


Τελος μπορειτε να δειτε και μια εικομα του Ανιχνευτη Ηλεκτρικων Εκκενωσεων Λαρισας για την καταιγιδα που επηρεασε την περιοχη Καρδιτσας , Τρικαλων και Δομοκου αλλα και την εναρξη στην Μακεδονια καποιων ηλεκτρικων το βραδακι της 6ης Απριλης στις 20:15. Mε το απαραιτητο zoom εχουμε οσο το δυνατον ακριβεστερη εικονα της καταστασης ενω μπορουμε να εχουμε μια γενικη εικονα των καταιγιδων ακομα και 800-1200km μακρια απο τη Λαρισα!!
Για την ιστορια στην Καρδιτσα σημειωθηκαν 22 χιλιοστα βροχης απο την εντονη καταιγιδα που βλεπετε πιο κατω.


Η πρόγνωση δεν είναι αστείο θέμα. Θέλει σοβαρότητα , εμπειρία και γνώση.
e-meteolarissa.blogspot.gr
Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτητης του Ερασιτεχνικου Μετεωρολογικου Κεντρου Λαρισας.

fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια