ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Καιρός για τους αγρότες 2/6 εως 10/6/2018

Τα τελευταια προγνωστικα στοιχεια που εχουμε στη διαθεση μας αναλυθηκαν εκτενως και στο μετρο του δυνατου και παρηχθησαν οι παρακατω χαρτες.
Η γενικη εικονα που εχουμε για το επομενο 10ημερο ειναι οτι η ασταθεια στις ορεινες περιοχες και κυριως για τα βουνα θα ειναι υπαρκτη. Για τις πεδινες περιοχες δεν φαινεται κατι εντονο , σαφες και σιγουρο. Βεβαια πρεπει να τονιστει (γιατι πολλες φορες υπαρχουν παρεξηγησεις) οτι η ασταθεια φαινεται σιγουρα 24-48ωρες πριν.
Απο τις 48ωρες και πιο μακρια μπαινει παντα η λεξη ''πιθανοτητα'' βαση του συστηματος πολλαπλου δειγματος (ENS) που διαθετουν τα μεγαλυτερα παγκοσμια προγνωστικα μοντελα.
Βαση λοιπον των παραπανω περιορισμων μπορουμε να πουμε οτι αν και η θερμοκρασια θα βρισκεται σε μικρη ανοδο και οι καλοκαιρινες τιμες θα εδραιωθουν στα πεδινα τμηματα(32-36°C) τις μεσημεριανες και απογευματινες ωρες στα βουνα της κεντρικης και βορειας χωρας θα εκδηλωνονται τοπικες μπορες.
Αυτες φαινονται την 4η και 5η Ιουνιου να ειναι αξιολογες και ισως εντονες στα ορεινα της ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης και ισως να επηρεαστουν και πεδινα τμηματα αυτων των περιοχων.
Κάνοντας  zoom in στη Θεσσαλια μπορουμε με σιγουρια να πουμε οτι Ολυμπος και Πινδος θα εχουν σχεδον καθημερινες μπορες/καταιγιδες συντομες. 
Οι υπολοιπες ορεινες περιοχες θα δεχθουν καποια φαινομενα κυριως την 5η , 6η , 7η και 8η Ιουνιου. Τελος τα πεδινα τμηματα θα εχουν θερμοκρασιες το μεσημερι 3-6°C πανω απο τα κανονικα επιπεδα και η ηλιοφανεια θα διακοπτεται απο τοπικες νεφωσεις τις μεσημεριανες και απογευματινες ωρες. Η πιθανοτητα μπορας ή μεμονωμενης καταιγιδας ειναι για ολες τις ημερες κατω του 20-30% και ετσι δεν μπορουμε να ξεχωρισουμε καποια ημερα. Ισως η 4η , η 5η, η 6η και η 7η Ιουνιου που θα υπαρχει λιγο μεγαλυτερη ασταθεια να ειναι οι μερες που μπορει να κανει κατι.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η ολη αναλυση γινεται για καποια στοιχειωδη μπορα/καταιγιδα εστω και συντομη. Δεν μπορει να λαβει υπ οψην τοσες μερες πριν τοπικους παραγοντες, ξαφνικες μπορες λιγων τετραγωνικων χιλιομετρων, ασθενεις βροχες λιγων λεπτων η δευτερολεπτων. Οι μπορες και καταιγιδες απο την φυση τους εχουν ξαφνικη εναρξη και ληξη και δεν δύναται να προβλεφθουν τοπικα αλλα μονο για μια ευρυτερη περιοχη.

Παρακατω βλεπετε την ανα ημερα περιοχικη εκτιμηση των καταιγιδων στη χωρα μας. Σε κιτρινη αποχρωση βρισκονται οι περιοχες ασταθειας με συντομες μπορες ή καταιγιδες. Σε κοκκινη αποχρωση οι περιοχες που με τα σημερινα στοιχεια δινουν υποψηφιοτητα για εντονα φαινομενα.
Τελος λογω των υψηλων θερμοκρασιων που προαναφεραμε οτι θα επικρατησουν στη χωρα η πιθανοτητα χαλαζοπτωσεων σε περιοχες που θα αναπτυχθουν καταιγιδες ανεβαινει σημαντικα.

























Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας.

fb: Vassilis Panakoglou

fb page: Kάνετε like

Σχόλια