ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Kαιρός για αγρότες Θεσσαλίας 5/5 εως 11/5/2018

Kαιρός για αγρότες Θεσσαλίας 5/5 εως 11/5/2018


Mπηκαμε σε μια περιοδους ασταθειας βροχων και καταιγιδων στο μεγαλυτερο μερος της ηπειρωτικης χωρας αλλα τοπικα και σε νησιωτικα τμηματα.
Ηταν λογικο μετα την σπανια ανομβρια που ξεπερασε και τις 35 ημερες σε πολλες περιοχες ο καιρος να προσπαθησει να ερθει σε μια ισορροπια. 
Να τονισουμε οτι ο καιρος εχει σταματησει να ειναι κανονικος συμφωνα με τα παλια δεδομενα. Το θερμο και ξηρο μοτιβο κερδιζει κατα κρατος το ψυχρο και υγρο. Ο καιρος ευτυχως ακομα δηλωνει παρων και τουλαχιστον προσπαθει να κραταει τα προσχηματα.
Η αναλυση των δεδομενων μεσω του πολλαπλου δειγματος για τις επομενες 8 ημερες δειχνει οτι θα εχουμε αξιολογες βροχες και καταιγιδες σχεδον ολες τις ημερες. Ο καιρος της ''ψυχρης λιμνης'' δυσκολα προβλεπεται για πολυ τοπικες εκτιμησεις. Κραταμε ομως το μεγαλο καδρο που μας δειχνει οτι σταδιακα θα ποτιστει και θα δροσισει σχεδον σε ολη την χωρα. Τα νησιωτικα τμηματα μπαινουν σιγα σιγα στη θερινη ξηρασια τους αλλα ευελπιστω καποιες απο τις ημερες να βρεξει και εκει.
Οι θερμοκρασιες θα πεσουν στα κανονικα για την εποχη επιπεδα 20-27οC στα πεδινα τμηματα και ετσι η πιθανοτητα χαλαζοπτωσεων ειναι μετρια. Ειναι σιγουρο βεβαια οτι σε καποιες περιπτωσεις θα σημειωθουν μιας και η ασταθεια θα ειναι εντονη κυριως στα ορεινα τμηματα. Μερα μερα θα μπορουμε να δινουμε καποιες υποψηφιες περιοχες για χαλαζοπτωσεις αλλα αυτο ειναι πειραματικο και δεν εχει μεγαλες πιθανοτητες επαληθευσης.
Μια παροιμια που θα περιγραφει την κατασταση ειναι οτι ''φασουλι το φασουλι γεμιζει το σακουλι''. Οι πολλες ημερες ασταθειας δηλαδη θα δωσουν την ευκαιρια να δεχθουν αξιολογες βροχες ολες οι περιοχες τουλαχιστον της ηπειρωτικης χωρας που βρισκονται σε σοβαρο κινδυνο απο την ανομβρια.
Πιο κατω βλεπετε τις περιοχες ανα ημερα που εχουν σημαντικες πιθανοτητες >50% να δεχθουν τοπικες βροχες /μπορες(λευκη γραμμη), αξιολογες βροχες/καταιγιδες(κιτρινη γραμμη) και εντονες/ισχυρες βροχες/καταιγιδες(κοκκινη γραμμη).
Αυριο 2ημερη προγνωση για το Σαβ/κο και προχωραμε ανα 2-3 ημερες στον πραγματικα ενδιαφερων καιρο.








Παντα μεσα στα καιρικα πραγματα δινουμε τον σωστο παλμο των εξελιξεων

Η πρόγνωση δεν είναι αστείο θέμα. Θέλει σοβαρότητα , εμπειρία και γνώση.
e-meteolarissa.blogspot.gr


Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτητης του Ερασιτεχνικου Μετεωρολογικου Κεντρου Λαρισας.
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Mόνο χαλάζι να μη ρίζει, καθώς φύτρωσαν σχεδόν όλες οι εαρινές καλλιέργειες, ενώ τα σιτηρά θα πληγούν ανεπανόρθωτα... Η βροχή καλό θα κάνει, διψάει ο τόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χαλαζι δυστηχως ειναι το αλατοπιπερο των καταιγιδων αυτη την εποχη και ακομα περισσοτερο το καλοκαιρι. Για να δουμε θα την γλυτωσουμε την καταστροφη.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου