ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Ιούνιος 2018 θερμός και πολύ βροχερός

ΙΟΥΝΙΟΣ 2018
Θερμοκρασια
Ο μήνας που τελείωσε ήταν ακόμα ένας θερμός μήνας. Η απόκλιση της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας ηταν θετική σε όλους τους μετεωρολογικους σταθμούς που αναλύουμε σε αποκλειστικοτητα και πριν αυτοι αναρτηθούν στα επίσημα δελτία της ΕΜΥ.
Αναλυτικα εχουμε τις εξης αποκλισεις:

Ελληνικό - Αθήνα +1,5°C
Κέρκυρα +1,4°C
Ηράκλειο +1,2°C
Χανια-Σούδα +1,0°C
Μικρα- Θεσσαλονικη +0,9°C
Σαμος +0,8°C
Καλαματα +0,6°C
Λαρισα +0,4°C

Υετος
Πάρα πολύς υετός έπεσε στο σύνολο της χωρας. Μάλιστα σε μερικές περιοχές έφτασε το 1000% της κανονικής τιμής.  Αναλυτικά το ποσο του υετου που έπεσε σε σχέση με το κανονικό ήταν :
Καλαμάτα 1000%
Σάμος 600%
Kερκυρα 564%
Ελληνικό - Αθηνα 533%
Ηράκλειο 375%
Μικρα - Θεσσαλονίκη 263%
Λάρισα 261%
Χανιά-Σούδα 0%

Ηλιοφανεια
Η ηλιοφανεια λογω των πολλων νεφοσκεπως και νεφελωδων ημερων κυμανθηκε κατω απο τις κανονικες τιμες για ολους τους βασικους σταθμους που μελεταμε.
Στη βορεια Ελλαδα σημειωθηκε το 75-85% της κανονικης διαρκειας ηλιοφανειας ενω στην νοτια και νησιωτικη χωρα το 88-98% της κανονικης διαρκειας της ηλιοφανειας.


--------------++++----------------------++++---------------------++++-----

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
(πατήστε πάνω στους χάρτες για μεγαλύτερη εικόνα)
Η ομάδα μας αναλύει τα δεδομένα από δεκάδες μετεωρολογικους σταθμούς της περιφέρειας μας και σας προσφέρει τα αποτελέσματα σε χάρτες για να έχετε μια γενική εικόνα όλων των περιοχών. Οι τυχόν ατέλειες και τα λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα αφου η γνώση των προγραμμάτων κατακτιεται με το χρόνο.

Ο υετός που σημειώθηκε αυτό το μήνα ηταν πάνω από τα κανονικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας μας. Παρατηρούμε ότι ο Ιουνιος ήταν αρκετά βροχερός στην Θεσσαλία με τις περισσότερες πεδινές περιοχές (Τρίκαλα-Καρδίτσα-Καλαμπάκα) να ξεπερνουν δυο φορες την κλιματική τους τιμή και κάποιες να την ξεπερνούν αισθητά οπως η Λαρισα(τρεις φορες) και ο Βόλος(εξι φορες). 
Στα ορεινά σημειώθηκαν πολλές βροχές και καταιγίδες με πολλούς σταθμούς να ξεπερνούν τα 90-100 τονους νερο ανα στρεμμα ενω η παραλιακη ζωνη της Λαρισας , το ανατολικο κομματι του νομου Μαγνησιας και τα βορειοτερα τμηματα της Σκιαθου και της Σκοπελου δεχθηκαν και πανω απο 180-240 τόνους νερο ανα στρέμμα με αποτελεσμα και τοπικες πλημμυρες οπως ηταν φυσικο.
Η μεση μηνιαια θερμοκρασια βρέθηκε σε λιγο υψηλοτερα απο τα κανονικα επίπεδα. Η περιοχή της Λάρισας και του Βολου ήταν οι πιο θερμες περιοχες της Θεσσαλίας αφού αγγιξε τους 25°C όπως βλέπετε και στο χάρτη. Ακολούθησαν τα άλλα αστικά κέντρα με τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα κοντά στους 23,5-24,0°C.
Τα παραλια τμηματα και οι Σποραδες σημειωσαν 24,0-24,5°C.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε την δροσιά που επικρατεί τον Μάιο στις ορεινές περιοχές. Η μέση θεμοκρασία σε περιοχές πάνω από τα 800-1000m υψόμετρο είναι 6-7°C χαμηλότερη από ότι στις πεδινές περιοχές!!
Η μεση ελαχιστη θερμοκρασια οπως ειναι φυσικο παιρνει την μεγαλυτερη τιμη της στις Σποραδες με 21,0-21,5°C , στο Βολο με 20,5°C στη Λαρισα με 19,5-20,0°C και στη συνεχεια σε δροσεροτερα επιπεδα στα υπολοιπα πεδινα τμηματα της περιφερειας. Στα ορεινα πανω απο τα 800-900m υψομετρο η ελαχιστη θερμοκρασια ειναι 6-8°C πιο χαμηλη απο τα πεδινα τμηματα και κοντα στους 9-10°C απο τις Σποραδες και τα παραλια τμηματα της Μαγνησιας.

 Τελος η μεση μεγιστη θερμοκρασια αγγιξε τους 31,5°C στην Λαρισα , κοντα στους 30,0-30,5°C σε Τρικαλα, Καρδιτσα και τα υπολοιπα πεδινα τμηματα των νομων. Στα παραλια τμηματα αυτη δεν ξεπερασε τους 27,0-27,5°C ενω στα ορεινα τμηματα πανω απο τα 800-900m υψομετρο ηταν πολυ πιο χαμηλη κοντα στους 21,0-23,0°C. 

Η ανάλυση των στοιχείων και η επιμέλεια των χαρτών έγινε απο Βασίλειο Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης 
του Ερασιτεχνικου Μετεωρολογικου Κεντρου Λάρισας.

fb: Vassilis Panakoglou

Σχόλια