ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Σύνοψη καλοκαιριού θερμοκρασιακά & υετικά (2018)

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Tελειωσε εδω και μερικες μερες το θερινο τριμηνο. Το φετινο καλοκαιρι χαρακτηριστηκε απο πολλες βροχες και καταιγιδες κατα περιοδους , ψυχρες περιοδους και λιγες θερμες. Υπηρξε και αρκετη νεφωση σε σχεση με τα κανονικα δεδομενα.
Συγκεντρωσαμε ολα τα στοιχεια θερμοκρασιας απο 8 μετεωρολογικους σταθμους Α΄ κλασης της ΕΜΥ. Αναλυσαμε και τα δεδομενα και παραχθησαν οι αποκλισεις απο την μεση θερμοκρασια ολοκληρης της χρονοσειρας για καθε σταθμο. Αυτη κυμαινεται απο 40 εως 65 χρονια αναλογα το σταθμο και οχι μονο των τελευταιων 20-30 ετων που μας δινει πλασματικα αποτελεσματα.
Οπως φαινεται στον πινακα οι περισσοτερες μετεωρ. σταθμοι εδωσαν ελαφρα θετικη αποκλιση ενω υπηρξαν και καποιοι(Λαρισα, Καλαματα) που βρεθηκαν ακριβως πανω στις κανονικες τιμες.
Συνολικα το καλοκαιρι εδωσε σε ολη την χωρα μια αποκλιση της ταξης του +0,58°C δηλαδη ακριβως στο οριο του κανονικου με του ελαφρα θερμοτερου καλοκαιριου απο τα κανονικα.
Οποιαδηποτε αλλη αποψη για το καλοκαιρι ειναι απλα υποκειμενικη για το πως το αισθηνθηκε ο καθενας.
Μονο τα τελικα επισημα θερμοκρασιακα δεδομενα αποτυπωνουν την σωστη και αντικειμενικη εικονα και ειναι η κατωθι.


YETOΣ-ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ
Οπως φαινεται στον πινακα σε ολους σχεδον τους μετεωρ. σταθμους σημειωθηκαν βροχες πανω απο τις κανονικες τιμες. Η τιμη 100 δειχνει οτι η βροχη ηταν ακριβως οσο ειναι η κανονικη τιμη. Τιμες κατω του 100 δειχνουν ελλειμα στη βροχη ενω τιμες πανω απο το 100 δειχνουν πλεονασμα σε σχεση με την κανονικη τιμη.
Ολοι οι σταθμοι ειχαν συνολικη επιδοση πανω απο την κανονικη τιμη. Απο το 181% της Μικρας εως και το 682% της Σουδας. Αυτο μεταφραζεται με απλα λογια οτι στη Μικρα εριξε σχεδον το 2 πλασιο νερο απο το κανονικο για το καλοκαιρι ενω στην Σουδα το 7 πλασιο!! Παντου βεβαια ειχαμε πολλαπλασιο νερο απο το κανονικο.
Ειδικότερα για την Λάρισα τον Ιούνιο είχαμε 2,6 φορές την κανονική βροχή , τον Ιούλιο 1,4 φορά και τον Αύγουστο 2,7 φορές την κανονική. H συνολική ποσότητα βροχής για την πόλη την κατατάσσει στο 6ο πιο βροχερό καλοκαίρι από το 1950 που υπάρχουν αξιόπιστες μετρήσεις. Υπήρξαν δηλαδή άλλα πέντε καλοκαίρια που σημειώθηκε ακόμα περισσότερη βροχή άρα σε καμια περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για βροχοπτώσεις ρεκόρ όπως κάποιοι μη γνώστες του αντικειμένου διαδίδουν. 
Με τον ιδιο τροπο μπορειτε να μετατρεψετε και για τις αλλες περιοχες.
Τελικως στη χωρα σαν εναν μεσο ορο μπορουμε να πουμε οτι εβρεξε περιπου 3 φορες (288%) την κανονικη ποσοτητα βροχης που ειναι πραγματικα εντυπωσιακο.


ΑΝΑΛΥΣΗ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας.
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια