ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Μακρινές ματιές στον Δεκέμβρη

Ξεκινάμε από την περίοδο 10-17/12/2018 όπου βάση των σημαντικότερων δεικτών
(Teleconnections) φαίνεται να έχουμε υψηλές πιέσεις κατά διαστήματα στην δυτική και κεντρική Ευρώπη και χαμηλές στην ανατολική και βόρεια. Αποτέλεσμα είναι οι θερμοκρασίες στην περιοχή μας να είναι χαμηλότερες από τις κανονικές  1 με 1,5°C. Δεν αναμένονται πολλές βροχές στην περιοχή μας ούτε πολλές χιονοπτώσεις.

Προχωράμε στην περίοδο 18-24/12/2018 αναμένεται ανάπτυξη ισχυρού Αζορικού αντικυκλώνα δυτικά και νότια της Αγγλίας όπως και Σκανδιναβικού-Ρωσικός αντικυκλώνα. Στην βορειοδυτική την κεντρική και νότια Ευρώπη χαμηλότερες από τις κανονικές πιέσεις. Η θερμοκρασία θα είναι χαμηλή στην δυτική , νοτιοδυτική και  κεντρική Ευρώπη ενώ στη χώρα μας σε κανονικά επίπεδα(+-0,3°C). Πολλές βροχές και χιόνια στα ορεινά της χώρας.

Τέλος για την περίοδο 25-31/12/2018 αναμένεται ύπαρξη Αζορικού αντικυκλώνα στην ευρύτερη περιοχή της Ιβηρικής έως και την κεντρική Μεσόγειο και χαμηλές πιέσεις σε βόρεια και ανατολική Ευρώπη με ελαφρά προέκταση και στην χώρα μας και την Τουρκιά.
Η θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με την δυτική σε μικρές αρνητικές αποκλίσεις και την ανατολική μικρές θετικές αποκλίσεις. Οι βροχές και τα χιόνια θα είναι λιγότερα από τις κανονικές τιμές σε όλη την χώρα.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα -τιμές δεικτών και την πιθανή πορεία αυτών έως το τέλος του μήνα.

Επίσης ο δείκτης MJO(φάση 3 και 4) που ρυθμίζει σε ικανοποιητικό βαθμό την κυκλοφορία στην Ευρώπη μας δείχνει οτι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη αντικυκλώνων στην δυτική-κεντρική κατά βάση Ευρώπη (ο Σκανδιναβικός-Ρωσικός δεν ευνοείται τόσο πολύ) και στη συνέχεια την ανάπτυξη χαμηλών στην ανατολική βόρειο-ανατολική Ευρώπη  Αυτό έρχεται σε συμφωνία με την παραπάνω εκτίμηση μας σαν γενικότερη τάση και για τον υετό αλλά και την θερμοκρασία.

Ο δείκτης SOI βρίσκεται σε ουδέτερες τιμές με πορεία ελαφρώς καθοδική πράγμα που ευνοεί την ανάπτυξη Αζορικου αντικυκλώνα έστω και στην περιοχή της Ισπανίας και χαμηλές πιέσεις στην κεντρική την βορειοδυτική και τμήμα της ανατολική Ευρώπης. Η πορεία θερμοκρασίας και υετου είναι και εδώ ίδια.

Ένας παράγοντας είναι ότι το el nino βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και μπορεί να χαρακτηριστει ασθενές μέχρι στιγμής με τιμή χθεσινή +0,837°C και με πορεία που κυμαίνεται στο +0,5/+1,1°C. Αν και η θερμοκρασία της θάλασσας είναι με θετική όπως βλέπουμε απόκλιση που υποδηλώνει el nino η ατμόσφαιρα ΔΕΝ δείχνει να θέλει να προσαρμοστεί σε αυτή την διαδικασία και έτσι η τιμή του SOI είναι ουδέτερη και μάλιστα με πολλές ημερήσιες τιμές που προσομοιάζουν σε la nina. Αυτη η τάση για ανάπτυξη el-nino μας ''βοηθάει'' να αναπτυχθούν αντικυκλώνες στην περιοχή της Ισπανίας-Αγγλίας κατά διαστήματα έως το τέλος του έτους.

Ένας παράγοντας τέλος που θα παίξει ρόλο στο βόρειο ημισφαίριο (όχι απαραίτητα στη χώρα μας)θα είναι η Στρατοσφαιρική Θέρμανση(ΣΘ) που θα σημειωθεί μετά τις 20/12. Μάλιστα οι τελευταίες ανανεώσεις δίνουν να είναι ΑΣΘ δηλαδή απότομη στρατοσφαιρική θέρμανση αλλά τα αποτελέσματα θα φανούν 10-15 τουλάχιστον μετά δηλαδή στο τέλος του μήνα και κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου.
Η εξασθένιση τέλος για πολύ μεγάλο διάστημα των δυτικών ανέμων στα 10hP συνεχίζεται σαν τάση και αν συμβεί τόσο έντονη και για πάνω από 30 ημέρες δεν αποκλείω να κάνει βαρυχειμωνιά σε κάποιες περιοχές του βορ. ημισφαιρίου τον Ιανουάριο και το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη. Η χώρα μας είναι τόσο μικρή που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε αν θα επηρεαστεί από την όλη διαδικασία σε κάποια χρονική στιγμή του χειμώνα.

Όλα αυτά είναι τάσεις από πραγματικά δεδομένα τα οποία όμως πολύ εύκολα μπορούν να αλλάξουν όταν μιλάμε για 10-20 ημέρες μακριά. Τα προγνωστικά μοντέλα θα μας δείξουν αν θα συμβεί κάτι από όλα όσα περιέγραψα πιο πάνω ή ο καιρός θα αποφασίσει αλλιώς.

Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας.
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια