- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Κλιματολογικά δεδομένα για τον Ιανουάριο 2020.
Τελείωσε και ο δεύτερος μήνας του χειμώνα και μπορούμε να δώσουμε την πραγματική εικόνα αυτού και όχι τις υποκειμενικές απόψεις του καθενός. Φτιάξαμε λοιπόν ένα πινακάκι με τις θερμοκρασιακές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές αλλά και το ποσοστό επί τοις εκατό της κανονικής βροχής που θα έπρεπε να πέσει σε κάθε σταθμό.
Έτσι όπως βλέπετε και στον πίνακα από τους βασικούς μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ ο μήνας αυτός χαρακτηρίστηκε από θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές στην βορειοδυτική και βόρεια Ελλάδα με τη Θεσσαλονίκη να έχει θετική απόκριση έως και 1,2 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα στην ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο που επηρεαζόταν όλο σχεδόν το μήνα από βοριάδες και μέτριες ψυχρές εισβολές η θερμοκρασία βρέθηκε περίπου μισό με ένα βαθμό κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Ο σταθμός της Σούδας στα Χανιά ήταν αυτός που είχε τη μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση δηλαδή ήταν 1,2 βαθμούς κελσίου ψυχρότερος ο μήνας εκεί από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Ο μήνας συνολικά ήταν για τη χώρα ελαφρώς ψυχρότερος κατά 0,2 βαθμούς κελσίου.
Στο θέμα υετού τα στοιχεία είναι πραγματικά απογοητευτικά. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι βροχές κυμάνθηκαν σε χαμηλά έως πολύ χαμηλά επίπεδα από τις κανονικές τιμές. Μόνο στην περιοχή της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς οι ψυχρές εισβολές έδωσαν αρκετές βροχες και χιόνια στα ορεινά. Μάλιστα στην Κρήτη ξεπεράστηκαν οι κανονικές τιμες για την εποχή και στα Χανιά αλλά και στο Ηράκλειο ενώ στις ορεινές περιοχές σημειώθηκαν μέτρα χιονιού.
ΡΕΚΟΡ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Ρίχνοντας μία ματιά στη στατιστική βάση δεδομένων που διαθέτουμε βλέπουμε ότι
- Για το μετεωρολογικό σταθμό Λάρισας ο Ιανουάριος 2020 ήταν ο πιο ξηρός μήνας από όλους τους Ιανουαριους από το 1951 και μετά.
- Για το μετεωρολογικό σταθμό του Ελληνικού στην Αθήνα ο Ιανουάριος 2020 ήταν μέσα στους 10 πιο ξηρούς Ιανουαριους από το 1951 και μετά.
- Για το μετεωρολογικό σταθμό της Κέρκυρας ο Ιανουάριος 2020 ήταν ο πέμπτος πιο ξηρός Ιανουάριος από το 1951 και μετά.
- Για το μετεωρολογικό σταθμό της Θεσσαλονίκης στη Μίκρα ο Ιανουάριος 2020 ήταν ο πιο ξηρός μαζί με τον Ιανουάριο του 1990 με σχεδόν καθόλου υετό.
- Για τον μετεωρολογικό σταθμό της Καλαμάτας ο Ιανουάριος 2020 ήταν ο 4ος πιο ξηρός Ιανουάριος από το 1951 και μετά
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Σχόλια
Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Λογικά, οι βροχές θα ξανάρθουν, όπως είχε συμβεί και από τα μέσα Νοέμβρη μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, μετά από ένα άνομβρο και τότε ξεκίνημα για το φθινόπωρο. Δυστυχώς με την κλιματική αλλαγή υπάρχει εμμονή σε ένα καιρικό μοτίβο για μεγάλο διάστημα και φαινόμενα στις ίδιες περιοχές ξανά και ξανά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πολλές βροχές και πέρσι και φέτος στην Κρήτη και ο σχεδόν μηδενικός υετός από την άλλη στη Θεσσαλονίκη. Την Αθήνα την "ανέβασε" θερμοκρασιακά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, διότι στις πρώτες 20 μέρες η αρνητική απόκλιση πρέπει να ήταν μεγαλύτερη από τους -0,5 βαθμούς. Είχαμε και χαμηλές αισθητές θερμοκρασίες, λόγω των βοριάδων επίσης, ειδικά στα παραθαλάσσια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγέλης Σπανός