- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Μία πρώτη ανάλυση για την σημαντική αλλαγή του καιρού που θα έχουμε την Κυριακή 15 Μαρτίου. Όπως βλέπετε στον χάρτη των βαρομετρικών συστημάτων φαίνεται κάθοδος αυλώνα από την περιοχή της Ρωσίας προς την νότια Ιταλία. Τα κίτρινα βελάκια δείχνουν τη ζώνη στην οποία θα υπάρξει αστάθεια και θετικός στροβιλισμός. Έχω σχεδιάσει βέβαια και το ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας που θα έρθει από τα βόρεια Βαλκάνια προς την περιοχή μας.
Στον επόμενο χάρτη φαίνεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι θα επηρεαστεί σχεδόν ολόκληρη η Ηπειρωτική χώρα με φαινόμενα. Πολλές βροχές στα πεδινά από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα και πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές. Όπως προείπα αυτή είναι μία πρώτη εικόνα των χιλιοστών βροχής και δεν έχει καμία σχέση να ψάχνουμε από τώρα για τα ακριβή δεδομένα μιας και είμαστε αρκετές μέρες πριν.
XΑΡΤΗΣ 500hPa ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ 15/3/2020 12UTC |
Στην επόμενη εικόνα μπορούμε να δούμε η πρόγνωση από την μετεωρολογική υπηρεσία της Αγγλίας με βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Πελοποννήσου το μεσημέρι της Κυριακής αλλά και το ψυχρό μέτωπο στη Βόρεια Ελλάδα να κατεβαίνει νοτιότερα. Αυτή θα είναι η αιτία της πολύ σημαντικής πτώσης της θερμοκρασίας που μπορείτε να δείτε στους επόμενους χάρτες.
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕΤΩΠΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΟΜ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 15/3/2020 12 UTC |
Το Σάββατο το μεσημέρι όπως βλέπετε και στο χάρτη μεγίστων θερμοκρασιών η θερμοκρασία σε πεδινές περιοχές από τη Θεσσαλία και νοτιότερα θα ξεπεράσει τους 22 βαθμούς κελσίου και πιθανόν να δούμε για λίγο 23 και τοπικά 24 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 14/3/2020 |
Ένα 24ωρο μετά δηλαδή την Κυριακή το μεσημέρι βλέπετε ότι οι θερμοκρασίες θα πέσουν τουλάχιστον 10 με 12 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και βόρεια χώρα και οι θερμοκρασίες δύσκολα θα ξεπεράσουν τους 12 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και βορειότερα ενώ θα σημειωθούν βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 15/3/2020 |
Στον επόμενο χάρτη φαίνεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι θα επηρεαστεί σχεδόν ολόκληρη η Ηπειρωτική χώρα με φαινόμενα. Πολλές βροχές στα πεδινά από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα και πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές. Όπως προείπα αυτή είναι μία πρώτη εικόνα των χιλιοστών βροχής και δεν έχει καμία σχέση να ψάχνουμε από τώρα για τα ακριβή δεδομένα μιας και είμαστε αρκετές μέρες πριν.
ΥΕΤΟΣ ΣΕ ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 16/3/2020 |
Τέλος έβαλα και έναν χάρτη με τις περιοχές που θα υπάρξει χιονοκάλυψη και αυτές εντοπίζονται από τα ορεινά της Πελοποννήσου στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας και πιθανόν σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Αυτή τη στιγμή το σενάριο για χιόνια σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας έχει λίγες πιθανότητες αλλά είναι υπαρκτό.
Τα ENSEMBLES όλων των προγνωστικών μοντέλων είναι αρκετά ενθαρρυντικά για πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα από τη Θεσσαλία και βορειότερα αλλά αυτό πρέπει να το δείξουν και τα κύρια τρεξίματα των μοντέλων τις επόμενες 2 ημέρες.
ΧΙΟΝΟΚΑΛΥΨΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 16/3/2020 |
Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν και παρακολουθήστε συνεχώς το παρόν blog αλλά και τη σελίδα μου στο Facebook
https://www.facebook.com/Meteolarissa/ στην οποία κάνετε like και έχετε συνεχή ενημέρωση με ότι αναρτώ εκεί κατά περιόδους.
Προσωπικά μηνύματα δεν υπάρχει χρόνος να απαντώνται οπότε δώστε την δέουσα προσοχή στις αναρτήσεις μου στο blog αλλά και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like.
Με την εγγύηση του Γεωπόνου Βασιλείου Πανάκογλου.
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Σχόλια
Ό,τι χειρότερο είναι δυστυχώς αυτός ο υγρός και ψυχρός καιρός, τη στιγμή που είναι σε έξαρση ο κορωνοϊός. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τσακρής, η υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες τόσο στην Κίνα (είχε πολύ βαρύ χειμώνα φέτος να προσθέσω), όσο και στη βόρεια Ιταλία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας. Είπε επίσης ότι στη βόρεια Ιταλία επικράτησε μεγάλη νοσηρότητα, δηλαδή, τα κρούσματα ήταν πάρα πολλά και αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο, με συνέπεια οι δομές υγείας να δεχτούν πολλή πίεση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι στην Ελλάδα που το σύστημα υγείας έχει τρωθεί από τα μνημόνια της τελευταίας δεκαετίας, θα είναι δύσκολο για τα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενών, εφόσον αυτός προκύψει. Ζέστη και ξηρές συνθήκες χρειαζόμαστε τώρα για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού και να αντέξει το επιβαρυμένο σύστημα υγείας της χώρας. Μόνο η φύση μπορεί να αναχαιτίσει πλέον τον κορωνοϊό.
Βαγγέλης Σπανός
Στον εξωπλανήτη Wasp (σφήκα) 76b, όπου καταγράφονται θερμοκρασίες 2.400 βαθμών Κελσίου και ταχύτητες ανέμων 10 χιλιάδων μιλίων την ώρα, ενώ βρέχει λιωμένο σίδηρο, μας μεταφέρει ο Guardian. Οι παραπάνω παρατηρήσεις στον πλανήτη που βρίσκεται εκτός του ηλιακού μας συστήματος και συγκεκριμένα 640 έτη φωτός μακριά, αλλά η απόσταση από τον δικό του ήλιο είναι μόλις το 3% σε σχέση με εκείνη της Γης από τον Ήλιο, έγιναν από ένα υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο στη Χιλή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ασύλληπτα υψηλές θερμοκρασίες που τη μέρα είναι 1.000 βαθμούς υψηλότερες με συνέπεια τα μόρια να διασπώνται σε άτομα, να εξατμίζεται ο σίδηρος και να σχηματίζει μεταλλικά σύννεφα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ διαφορά σε σχέση με τη νύχτα, όταν οι θερμοκρασίες υποχωρούν και είναι περίπου 1.500 βαθμοί, έχει ως συνέπεια να πέφτει βροχή από σίδηρο, κι ενώ αναπτύσσονται άγριοι άνεμοι. "Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πλανήτης γίνεται βροχερός τη νύχτα, μόνο που βρέχει σίδηρο" λέει επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία. Επειδή ο Wasp 76b βρίσκεται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο, δείχνει προς αυτό μόνο τη μία του πλευρά - αυτή της ημέρας, ενώ εκείνη της νύχτας μένει στο αιώνιο σκοτάδι, όπως συμβαίνει περίπου και με τη σελήνη και τη γη.
Οι παρατηρήσεις έγιναν από ένα νέο όργανο - φασματογράφο, που αρχικά σχεδιάστηκε για να εντοπίζει πλανήτες σαν τη γη, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από πλανήτες σαν τον ήλιο. Έχουν εντοπιστεί πάνω από 4.000 τέτοιοι εξωπλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα και το επόμενο βήμα για τους αστρονόμους είναι αν υπάρχουν σε κάποιους οι συνθήκες για την υποστήριξη εξωγήινης ζωής.
https://www.theguardian.com/science/2020/mar/11/scientists-identify-rain-of-molten-iron-on-distant-exoplanet
Βαγγέλης Σπανός
Θα έχει μεγάλη έξαρση ο κορονοιος στη χώρα μας τόν Απριλίο μακάρι τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά χωρίς να θρηνήσουμε κόσμο..Έχουμε ακόμα τερτίπια τού καιρού να δούμε τη μας επιφυλάσσει.. Ευχαριστούμε Βασίλη να είσαι καλά... Καλή συνέχεια.. Ευγενία Κόρινθος
ΑπάντησηΔιαγραφή