ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Όπως έχουμε πει όλες αυτές είναι πειραματικές προσπάθειες που στηρίζονται βέβαια πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και διάφορους δείκτες της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο αλλά και στο νότιο ημισφαίριο. Έχουν πάντα μεγάλες αβεβαιότητες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες και για ατομική ασφάλεια.


Η πρόγνωση υφίσταται έως τις 5 με 7 ημέρες. Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία.

Η προγνωστική ομάδα Θεσσαλίας ανέλυσε όλα τα δεδομένα και παρουσιάζει σήμερα την εκτίμηση του για την θερμοκρασία αλλά και την βροχόπτωση για τον ΙΟΥΝΙΟ 2020.

Τα βασικά στοιχεία του καιρού πού αναμένονται τον επόμενο μήνα είναι
1) Οι αρνητικές τιμές των δεικτών ΑΟ και ΝΑΟ στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα.
2) Οι ελαφρώς αρνητικές αποκλίσεις στη θερμοκρασία της περιοχής ΝΙΝΟ 3-4 κατά μέσο όρο -0,4 και -0,5 βαθμούς Κελσίου άρα έχουμε NEUTRAL-NINO.
3) Ο δείκτης QBO θα ειναι σε ΕΛΑΦΡΩΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΦΑΣΗ.
4) O δείκτης MJO θα παραμείνει για πάρα πολλές ημέρες ίσως και μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο σε φάσεις που ευνοούν την αστάθεια στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
5) H μέση βαρομετρική κατάσταση του φετινού ΜΑΙΟΥ παρουσιάζει αρκετές έως πολλές ομοιότητες με τά έτη 2005 , 1999 , 1997 , 1973 , 1955.

Για καλύτερη αποτύπωση της θερμοκρασίας και του υετου έχουμε φτιάξει τους δικούς μας χάρτες πιο απλούς ώστε να τους διαβάσετε πιο εύκολα.


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
ΕΥΡΩΠΗ

Τα δεδομένα δείχνουν ότι στην Ευρωπαϊκή ηπειρο θα υπάρξουν αρκετές περιοχές με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα όπως βλέπετε και στον αποκλειστικό χάρτη που φτιάξαμε για εσάς στην περιοχή της Ρωσίας της Εσθονίας της Λευκορωσίας της Φιλανδίας και τμήματα της Σουηδίας. Επίσης θερμότερος από τα κανονικά
επίπεδα θα είναι ο μήνας και σε τμήματα του βόρειου τμήματος της Αφρικής όπως την Τυνησία την Αλγερία και τη Λιβύη ενώ πιθανόν οι προεκτάσεις να συμπεριλάβουν και τμήματα της Σικελίας. Οι αποκλίσεις δεν αναμένονται πάντως να ξεπεράσουν τους +2 βαθμούς Κελσίου στις δύο αυτές βασικές περιοχές της Ευρώπης. Θα υπάρχουν και κάποια άλλα τμήματα στα οποία οι θερμοκρασίες θα βρεθούν λίγο έως πολύ κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Αυτές είναι το εσωτερικό της Ισπανίας καθώς και η Τουρκία το Ισραήλ ο Λίβανος η Βουλγαρία τμήματα της Ρουμανίας και πιθανόν το ανατολικό Αιγαίο.Θα υπάρχουν βέβαια και μεγάλα τμήματα κυρίως στην δυτική , βόρεια και κεντρική Ευρώπη όπου οι θερμοκρασίες θα βρεθούν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα μέσα σε μία απόκλιση + -1°C. 


ΕΛΛΑΔΑ 

 Στην Ελλάδα η θερμοκρασία δεν φαίνεται να έχει σημαντικές αποκλίσεις από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην αρχή του μήνα που θα ανέβουν για λίγες ημέρες σε επίπεδα άνω των 30°C κοντά στις 10 του μήνα. Σύντομα ομως και πάλι οι θερμοκρασίες θα πέσουν και έτσι φαίνεται να πηγαίνει ο μήνας έως και τις τελευταίες μέρες του που πιθανόν να έχουμε κάποιο νέο θερμό κύμα. Σε γενικές γραμμές μόνο τα τμήματα του ανατολικού Αιγαίου πιθανό να βρεθούν σε αρνητικές αποκλίσεις περίπου 1°C ενώ τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας θα βρεθούν στο +- 1°C δηλαδή σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.



ΥΕΤΟΣ-ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ
ΕΥΡΩΠΗ

Τα δεδομένα δείχνουν ότι από θέμα βροχοπτώσεων θα έχουμε μεγάλη ποικιλομορφία στην Ευρώπη. Χώρες όπως η Ισλανδία, τα παραθαλάσσια τμήματα της Νορβηγίας, της βόρειας Ρωσίας της Ρουμανίας της Ουκρανίας της Τουρκίας της Μαύρης θάλασσας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, τμήματα της βόρειας Ιταλίας φαίνεται να δέχονται βροχοπτώσεις πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Το επίκεντρο των πιο έντονων
φαινομένων φαίνεται να είναι τμήματα βόρειας Ρουμανίας και τμήματα της κεντρικής Ισπανίας όπου αναμένονται πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Αυτές στις οποίες θα υπάρχει έλλειμμα βροχοπτώσεων βρίσκονται στη Δανία τη βόρεια Γερμανία στη νότια Σουηδία και τμήματα της Ρωσίας όπως πιθανόν και κάποια τμήματα της κεντρικής και νότιας Ιταλίας. Στις υπόλοιπες περιοχές της Ευρωπαϊκής ηπείρου βλέπετε το normal δηλαδή θα έχουμε φυσιολογικές για την εποχή βροχοπτώσεις και καταιγίδες.

ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα είναι ένας αρκετά ασταθής μήνας με αρκετές βροχές και καταιγίδες το πρώτο δεκαήμερο και μόνο στις τελευταίες μέρες θα υπάρξει σημαντική βελτίωση και άνοδο της θερμοκρασίας. Στο δεύτερο 10 ήμερο αναμένουμε αρκετά φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες αλλά η αστάθεια θα συνεχιστεί έστω και με μικρότερο ρυθμό στα ηπειρωτικά τμήματα. Στο τελευταίο μέρος του μήνα φαίνεται ότι αυτή θα συνεχιστεί και μόνο προς τα τέλη του μήνα υπάρχει το ενδεχόμενο ανάπτυξης θερμού αντικυκλώνας που θα δώσει υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία στην περιοχή μας. Σε γενικές γραμμές δηλαδή αναμένουμε φυσιολογικές βροχές για την εποχή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέσα σε ένα εύρος +-20% από τις κανονικές για την εποχή τιμές της κάθε περιοχής.


 ΙΟΥΛΙΟΣ 2020 - ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Μία πρώτη προκαταρκτική εκτίμηση για τον Ιούλιο είναι ότι θα έχει θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα με περισσότερες πιθανότητες να κινηθεί και λίγο κάτω από αυτά κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα καθώς και αυξημένες βροχές και καταιγίδες και πιθανόν χαλαζοπτώσεις κατά περιόδους.
 Τέλη Απριλίου είχαμε πει ότι ο Ιούνιος θα είναι ένας άστατος μήνας και με θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά και αυτό φαίνεται και με τα σημερινά στοιχεία όπως βλέπετε και την πιο πάνω ανάλυση.  Φαίνεται ότι η μέθοδος που ακολουθούμε δεν έχει επιτυχία μόνο για τον επόμενο μήνα αλλά έχει και για τον δεύτερο μήνα δηλαδή για 60 ημέρες μπροστά.

Ανάλυση δεδομένων και εκπόνηση εκτίμησης: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
facebook Σελιδα: Kάνετε like

Σχόλια