- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Σάββατο 9 Μαΐου 2020.
Προβλέπεται καλοκαιρία σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της ηπειρωτικής χώρας.
Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις στα βουνά το απόγευμα.
Λάρισα: προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ και στα θαλάσσια τμήματα με και τα πεδινά.
Η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σε
Λάρισα 10/29°C
Τρίκαλα 11/28°C
Καρδίτσα 10/28°C
Βόλος 14/27°C
Καλαμπάκα 11/27°C
Ελασσόνα 10/27°C
Αγιά 10/27°C
Φάρσαλα 10/28°C
Σποράδες 17/25°C
-------------------------------------------------
Κυριακή 10 Μαΐου 2020.
Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και αργά το απόγευμα είναι πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες μπόρες στα βουνά της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης.
Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλοκαίρια με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά από τις μεσημεριανές ώρες και μετά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται αργά το απόγευμα να σημειωθούν λίγες μεμονωμένες μπόρες στην Πίνδο και τον Όλυμπο.
Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Αρχικά ασθενείς αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθεί ένα νοτιοανατολικό ρεύμα 3 με 4 μποφόρ και στα θαλάσσια αλλά και τα πεδινά τμήματα.
Η θερμοκρασία σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα θα κυμανθεί σε
Λάρισα 13/29°C
Τρίκαλα 13/28°C
Καρδίτσα 13/28°C
Βόλος 15/27°C
Καλαμπάκα 13/27°C
Ελασσόνα 12/27°C
Αγιά 12/27°C
Φάρσαλα 12/28°C
Σποράδες 17/25°C
-----------------------------------------
Δευτέρα 11 Μαΐου 2020.
Προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις στα βουνά το απόγευμα.
Θεσσαλία: προβλέπεται αίθριος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα βουνά.
Λάρισα: προβλέπεται αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς αλλά τις απογευματινές ώρες θα πνέει ένας νοτιοανατολικός άνεμος 3 με 4 μποφόρ και στα θαλάσσια αλλά και τα πεδινά τμήματα.
Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σε
Λάρισα 15/31-32°C
Τρίκαλα 15/30°C
Καρδίτσα 15/30°C
Βόλος 17/28°C
Καλαμπάκα 14/29°C
Ελασσόνα 13/29°C
Αγιά 14/29°C
Φάρσαλα 14/30°C
Σποράδες 18/26°C
Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Σχόλια
Ακόμα μία ένδειξη ότι ο κορωνοϊός είχε αρχίσει να εξαπλώνεται σιγά, σιγά στην Ευρώπη από τον Νοέμβριο του 2019 έρχεται να προστεθεί στις προϋπάρχουσες. Συγκεκριμένα το ιδιωτικό νοσοκομείο Albert - Schweitzer στο Colmar της βορειοανατολικής Γαλλίας ανακοίνωσε ότι είχαν κάνει εισαγωγή ασθενείς με τα κλασικά συμπτώματα του κορωνοϊού από τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με μία μελέτη θωρακικών ακτινογραφιών, που δείχνουν την κατάσταση στους πνεύμονες και θα πρέπει, βέβαια, να επιβεβαιωθεί και από τα τεστ αντισωμάτων, που θα γίνουν, όπως αναφέρει η Liberation.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η μελέτη δείχνει ότι τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού υπήρχαν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο από τις 16 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται με αργούς αρχικά ρυθμούς ως το τέλος Φεβρουαρίου 2020 για να επιταχυνθεί ακολούθως η μετάδοσή του, που έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 31 Μαρτίου, υποστηρίζουν από το ιδιωτικό νοσοκομείο της Γαλλίας.
Σύμφωνα με τον γιατρό Michel Schmitt, ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στη Γαλλία από τις αρχές Νοεμβρίου 2019, έστω και με περιορισμένα σε αριθμό κρούσματα τότε. Αρχικά, υπήρχαν, δηλαδή, σποραδικά κρούσματα, αλλά προς το τέλος του 2019 με τα Χριστούγεννα που είναι μία οικογενειακή γιορτή, η εξάπλωσή του πρέπει να επιταχύνθηκε ραγδαία, εκτιμά ο γιατρός. Ο ίδιος θεωρεί ότι μία θρησκευτική συνάθροιση στη Μιλούζ στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 οδήγησε τελικά και στο πικ της επιδημίας. Τα ευρήματα του συγκεκριμένου νοσοκομείου έρχονται να προστεθούν σε αυτά ενός άλλου νοσοκομείου της Γαλλίας, το οποίο αποδεδειγμένα είχε περιθάλψει ασθενή με Covid 19 τον Δεκέμβριο.
Και ο Έλληνας επιδημιολόγος Δημήτρης Παρασκευής ανέφερε, εξάλλου, ότι η επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας είχε αρχίσει πριν τις 26 Φεβρουαρίου, όταν και είχε καταγραφεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Όλα αυτά είναι καλά νέα, διότι ο ιός έχει εξαπλωθεί ίσως και πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε, κάτι που σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερο και το επίπεδο ανοσίας που έχει αποκτηθεί σε διάφορες χώρες και περιοχές του κόσμου.
Πουθενά δεν θα έχει φτάσει, βέβαια, στο 60% και 70%, αλλά και μικρότερα ποσοστά ίσως είναι αρκετά για να επιβραδύνουν τουλάχιστον ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας μετά το καλοκαίρι πια. Αφού με τους 30-35 βαθμούς - υπό σκιάν - που θα έχει από βδομάδα, ο κορωνοϊός θα εκλείψει σιγά, σιγά.
https://www.liberation.fr/direct/element/un-hopital-de-colmar-evoque-de-possibles-cas-de-covid-19des-la-mi-novembre_113321/
Βαγγέλης Σπανός
Η εμπειρία από τον κορωνοϊό έχει διδάξει, πάντως, ότι ουσιαστικά μόνο οι χώρες G7, δηλαδή, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρωσία πλέον και η Ισπανία αντί της Ιαπωνίας, επλήγησαν σοβαρά. Και ότι όσο λιγότερο ανεπτυγμένη οικονομικά, εμπορικά και βιομηχανικά είναι μία χώρα, τόσο το καλύτερο, όσον αφορά τoν νέο ιό. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την Αλβανία, που άνοιξε τα εμπορικά της κέντρα και τις δημόσιες υπηρεσίες από την περασμένη Δευτέρα 4/5, ενώ επιτρέπει τις μετακινήσεις χωρίς άδεια, αφού η Πέμπτη 7/5 ήταν η ένατη συνεχόμενη μέρα χωρίς θάνατο από τη νόσο Covid 19, όπως μεταδίδει το Reuters.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να διασφαλίσει ότι το ελλειμματικό της σύστημα υγείας θα αντέξει, η Αλβανία είχε κλείσει τα σύνορα και είχε πάρει αυστηρά μέτρα περιορισμού από τις 8 Μαρτίου, όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη γειτονική μας χώρα. Τον Μάιο πλέον ισχύει ακόμα η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου, ενώ αρκετές επιχειρήσεις λειτουργούν και πάλι και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Στην Αλβανία καταγράφηκαν 31 θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και 842 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων και 10 νέων το τελευταίο 24ωρο. Έχουν, όμως, ήδη αναρρώσει 605 ασθενείς και από τους υπόλοιπους 206, νοσηλεύονται μόνο 38 και μόλις εφτά στην εντατική.
Πλέον δεν συντρέχουν, δηλαδή, οι λόγοι που οδήγησαν στην καραντίνα και η Αλβανία σπεύδει να ανοίξει ξανά την οικονομία της, που σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα θα βυθιστεί σε ύφεση μεταξύ 5% και 6,9%, ανάλογα με το πότε θα αρχίσουν και πάλι οι εμπορικές δραστηριότητες. Αν η Αλβανία είχε κατά μέσο όρο 15 κρούσματα τη μέρα και 90 άτομα στα νοσοκομεία, εκ των οποίων 20 στην εντατική, δεν θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι την οικονομία της. Οι γιατροί της γειτονικής χώρας αντιμετωπίζονται σαν ήρωες, αφού πολλοί παραμένουν επί δύο μήνες στα νοσοκομεία για να περιθάλψουν ασθενείς. Πάντως, έχουν γίνει μόνο 9.806 διαγνωστικά τεστ και στόχος είναι να τριπλασιαστούν, αφού η κυβέρνηση κατηγορείται ότι κρύβει την πραγματική έκταση της επιδημίας, η οποία μπορεί να είχε αρχίσει να εξαπλώνεται από τον Ιανουάριο, δηλαδή, δύο μήνες πριν εντοπιστεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Ακόμα μία χώρα, δηλαδή, που ο κορωνοϊός είχε επισκεφτεί δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι έγινε αυτό αντιληπτό, κάτι που σημαίνει ότι η καραντίνα δεν έπαιξε τελικά τον βασικότερο ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης του. Άλλοι, παράγοντες - οικονομικοί, δημογραφικοί, μετακινήσεις, το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι μία χώρα ή περιοχή και το πόσο ατμοσφαιρική ρύπανση έχει, κρίνουν τελικά πόσο θα την επηρεάσει η Covid 19.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-albania/albania-sticks-to-re-opening-plan-due-to-few-virus-cases-idUSKBN22J36B?il=0
Βαγγέλης Σπανός
μόνο ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού και 15 ασυμπτωματικούς φορείς ανακοίνωσε το Σάββατο 9/5 η Κίνα, όπως μεταδίδει το Reuters. H ασιατική χώρα, που ουσιαστικά έχει καταφέρει να ισοπεδώσει τον κορωνοϊό εδώ και καιρό, είχε ανακοινώσει άλλο ένα κρούσμα και 16 ασυμπτωματικούς φορείς την Παρασκευή 8/5. Από την έναρξη της πανδημίας τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα ανέρχονται σε 82.887, ενώ οι θάνατοι παραμένουν αμετάβλητοι εδώ και μέρες και είναι 4.633, ένας αριθμός που είναι απειροελάχιστος συγκριτικά με τον πληθυσμό της του 1,5 δισεκατομμυρίου και αναλογικά ίσως ο μικρότερος σε όλο τον κόσμο (0,0003%). Για παράδειγμα της Ελλάδας είναι 0,0015%.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι περίεργο η Κίνα να έχει εξαφανίσει ουσιαστικά τον κορωνοϊό εδώ και περίπου δύο μήνες, ενώ σε άλλες μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ να καταγράφονται χιλιάδες θύματα ημερησίως; Κι, όμως, εξηγείται από το γεγονός ότι στην πραγματικότητα μόνο η Κίνα πήρε εγκαίρως μέτρα. Από τις αρχές του 2020, ενώ επέβαλε καθολική καραντίνα από τις 22 Ιανουαρίου, δηλαδή, περίπου ένα μήνα από όταν άρχισε να εξαπλώνεται ο κορωνοϊός, προλαβαίνοντας τελικά να τον περιορίσει. Αντίθετα, σχεδόν όλες οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου άρχισαν να παίρνουν μέτρα τον Μάρτιο, όταν πιθανότατα ήταν δώρον άδωρον πια, αφού είχε μεσολαβήσει ένα διάστημα τριών μηνών και ο κορωνοϊός είχε εξαπλωθεί παντού. Για αυτό και υπάρχουν ακόμα χιλιάδες θύματα καθημερινά σε Ευρώπη και οι ΗΠΑ, διότι η αλήθεια είναι ότι άργησαν,καθώς όπως όλα δείχνουν ο κορωνοϊός εμφανίστηκε παντού από τον Δεκέμβριο.
Αν είχε όντως εμφανιστεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, τότε με τα μέτρα που πήραν τον Μάρτιο, θα τον είχαν περιορίσει. Αν, όμως, εμφανίστηκε όντως τον Δεκέμβριο, τότε τα μέτρα του Μαρτίου ήρθαν πια πολύ αργά και σχεδόν κάθε χώρα πλήρωσε το τίμημα, ανάλογα με τον πληθυσμό της και τη δημογραφική του σύνθεση, το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι, το πόσο πολλές μετακινήσεις και ατμοσφαιρική ρύπανση έχει. Κι αυτό διότι σύμφωνα με αναφορές από νοσοκομεία της Σουηδίας και της Γαλλίας υπήρχαν κρούσματα του ιού από τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη. Η Αλβανία, που τα πήγε επίσης καλά στη διαχείριση της επιδημίας, ανέφερε με τη σειρά της ότι ίσως ο κορωνοϊός να ήταν εκεί από τον Ιανουάριο. Και ο καθηγητής επιδημιολογίας κ. Παρασκευής υποστήριξε χθες ότι κρούσματα κορωνοϊού πιθανότατα είχαμε στην Ελλάδα και πριν τις 26 Φλεβάρη οπότε ανακοινώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο στη χώρα μας. Αλλά και τα social media - και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - βρίθουν από αναφορές ανθρώπων που αρρώστησαν με τα συμπτώματα, που κάνει ο οργανισμός για να αμυνθεί στον κορωνοϊό, τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη.
Ακούγεται λογικό κάτι τέτοιο, διότι δεν γίνεται να έκανε δύο μήνες να έρθει ο κορωνοϊός από την Κίνα στην Ευρώπη με τόσες αεροπορικές συνδέσεις και εκατοντάδες ταξίδια με αεροπλάνα καθημερινά. Είναι και θετικό να εξαπλωνόταν ο κορωνοϊός από τον Δεκέμβρη στην Ευρώπη, διότι σημαίνει ότι έχει χτιστεί ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας από ό,τι πιστεύεται και ένα πιθανό δεύτερο κύμα του τον προσεχή χειμώνα θα είναι προφανώς ασθενέστερο. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι ενώ ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν χωρίς περιοριστικά μέτρα για τρεις μήνες αυτό δεν είχε πολύ δραματικές επιπτώσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών, πλην των G7.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-china-toll/china-reports-one-new-coronavirus-case-15-asymptomatic-cases-idUSKBN22L05N?il=0
Βαγγέλης Σπανός