ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 4-5/6/2020 Η αστάθεια φεύγει και η ζεστούλα έρχεται

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020.
 Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας το απόγευμα.
 Θεσσαλία: προβλέπεται αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα βουνά το απόγευμα.
 Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με λίγες νεφώσεις.
 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ στα πεδινά και νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα.
 Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και συγκεκριμένα σε
Λάρισα 13/30°C
Τρίκαλα 13/29°C
Καρδίτσα 13/29°C
Βόλος 15/27°C
Καλαμπάκα 13/28°C
Ελασσόνα 11/27°C
Αγιά 12/27°C
Φάρσαλα 11/29°C
Σποράδες 16/24°C
------------------------------------------------
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020.
 Προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά από το μεσημέρι και μετά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του βόρειου Ιονίου ,την Ήπειρο ,τη δυτική Στερεά ,τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία ,τη Μακεδονία και ως αργά το βράδυ πιθανόν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου τη Θράκη και τα ορεινά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
 Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά από το μεσημέρι και μετά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές μπόρες στα ορεινά των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας.
 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά από το μεσημέρι και μετά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
 Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και τις μεσημεριανές ώρες στα πεδινά νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα θαλάσσια τμήματα νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
 Η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σε
Λάρισα 13/29°C
Τρίκαλα 12/27°C
Καρδίτσα 12/27°C
Βόλος 14/27°C
Καλαμπάκα 12/25°C
Ελασσόνα 11/25°C
Αγιά 12/26°C
Φάρσαλα 11/26°C
Σποράδες 17/25°C

Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Παρά τους φόβους του ΠΟΥ και άλλων ειδικών και λοιμωξιολόγων η Αφρική επλήγη λιγότερο από κάθε άλλη ήπειρο από την επιδημία του κορωνοϊού, όπως αναφέρει η Le Monde. Συγκεκριμένα, στη Μαύρη Ήπειρο των 1,2 δισεκατομμυρίων κατοίκων αντιστοιχεί μόνο το 1% των θανάτων και το 2,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Αλλά παρόλα αυτά οκτώ στους δέκα Αφρικανούς ανησυχούν για την εξάπλωση της Covid 19 και έξι στους δέκα για τη συρρίκνωση της οικονομίας. Το 53% περιμένει ένα χειρότερο μέλλον για τα νοικοκυριά, το 54% για τις επιχειρήσεις και το 84% θεωρεί ότι η φτώχεια θα αυξηθεί. Αυτά ήταν τουλάχιστον τα ευρήματα από δύο έρευνες που έγιναν και στις οποίες συμμετείχαν 4.017 Αφρικανοί από το Μαρόκο, την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Νιγηρία, την Αιθιοπία, το Κονγκό και τη Ν. Αφρική εκ των οποίων το 60% κατοικεί στις πόλεις και το υπόλοιπο 40% σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές.

    Σε μία ήπειρο που συχνά, πυκνά χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, φαντάζει μάλλον λογικό το 54% να αγωνιά για πιθανές ελλείψεις αγαθών. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον βορρά, όπου το 67% των Αλγερινών και το 96% των Μαροκινών θεωρούν ότι θα καταφέρουν να αντεπεξέλξουν και τον νότο, όπου το 70% φοβάται για έλλειψη βασικών αγαθών, όπως το ρύζι, το σιτάρι, το αλεύρι, τα φασόλια και το λάδι. Μάλιστα, οι πιο απαισιόδοξοι είναι στη Νότια Αφρική, τη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, καθώς το 82% θεωρεί ότι θα έχει δυσκολίες για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα. Η Ν. Αφρική έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ηπείρου από τον κορωνοϊό και είχε πάρει και τα αυστηρότερα μέτρα, όπως καραντίνα, απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά και πώλησης τσιγάρων και αλκοόλ. Πολλοί θυμούνται τις βίαιες διαδηλώσεις, που είχαν γίνει το 2008 με αφορμή την αύξηση των τιμών γεωργικών προϊόντων στο Ντακάρ (Σενεγάλη), το Αμπιτζάν (Ακτή Ελεφαντοστού), την Ουαγκαντούγκου (Μπουρκίνα Φάσο), τη Γιαουντέ (Καμερούν), τη Νουακτσότ (Μαυριτανία), το Γιοχάνεσμπουργκ (Ν. Αφρική) και το Κάιρο (Αίγυπτος).

    Κι αν η ανησυχία για τη φτώχεια υπάρχει παντού, δεν έχουν πληγεί σε όλες τις χώρες της Αφρικής το ίδιο από την επιδημία. Στη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Μαρόκο και τη Νιγηρία έχει καταγραφεί το 66% των κρουσμάτων του ιού και το 60% των θανάτων που σχετίζονται με αυτόν σε όλη την ήπειρο. Αντίθετα χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, όπως η Αιθιοπία, η Ακτή Ελεφαντοστού και το Κονγκό έχουν όλες μαζί 117 θανάτους και 7.534 κρούσματα. Έτσι, η Μαύρη Ήπειρος φαίνεται να γλιτώνει τα χειρότερα και το 81% των Αφρικανών δηλώνει ικανοποιημένο από τη διαχείριση της πανδημίας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία είναι μόλις 59%. Αυτή η παναφρικανική ικανοποίηση οφείλεται και στην καλή επικοινωνία που υπήρξε για το θέμα ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τους πολίτες. Είναι καρπός και της γρήγορης (και διαφορετικής) αντίδρασης που είχαν κάποια κράτη, όπως το Μαρόκο και η Σενεγάλη, που έκλεισαν νωρίς τα σύνορα και ανέστειλαν τις διεθνείς και υπερατλαντικές πτήσεις, όταν ακόμα τα κρούσματα ήταν λίγα και δεν είχε αναφερθεί κανένας θάνατος.

    Η αξιοθαύμαστη αφρικανική ανθεκτικότητα οφείλεται, όμως, και στην αλληλεπίδραση κυβερνήσεων, που εκπόνησαν πλάνα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, τις επιχειρήσεις και τους πιο ευάλωτους ανθρώπους με τη διανομή βοήθειας. Και σε αντίθεση με ό,τι πολλοί ίσως θα πίστευαν, αυτή η κρίση αποκάλυψε και μία μεγάλη συμμόρφωση των Αφρικανών, που απέφυγαν τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, τους δημόσιους χώρους, αποδέχτηκαν τους περιορισμούς, ακόμα και την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τελικά τήρησαν τόσο τα περιοριστικά (77%), όσο και τα υγειονομικά (96%) μέτρα. Για μία φορά οι Αφρικανοί νίκησαν. Για να παραφράσω ένα ωραίο κείμενο που είχα διαβάσει κάποτε με τίτλο "για μια φορά οι Ινδιάνοι νίκησαν".
    https://www.lemonde.fr/afrique/article/2020/06/02/penuries-faim-et-pauvrete-les-africains-inquiets-des-consequences-du-coronavirus_6041513_3212.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου