ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Γενική εικόνα καιρού για το επόμενο δεκαήμερο και αναλυτικοί χάρτες για το επόμενο διήμερο 24-25/7/2020

Το επόμενο διήμερο οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν ελαφρώς και αυτό θα βοηθήσει τη θερμοκρασία να ανέβει λίγο στα ηπειρωτικά τμήματα κοντά στους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
 Στους αποκλειστικούς χάρτες φαίνονται πρώτα οι περιοχές στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας που θα σημειωθούν λίγες μεμονωμένες καταιγίδες το επόμενο διήμερο. 
 Στη συνέχεια μπορούμε να δούμε τις περιοχές που θα έχουν πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου μέγιστη θερμοκρασία σήμερα αύριο και μεθαύριο.
 Τέλος βλέπετε και τις περιοχές του Αιγαίου που θα έχουν ενισχυμένους βοριάδες πάνω από 60 km την ώρα  ριπές σήμερα αύριο αλλά και μεθαύριο. Είναι εμφανής η μερική εξασθένηση του βορια στο Αιγαίο που ευελπιστούμε να βοηθήσει στην μία εκδήλωση νέων πυρκαγιών.
 Ο θερμός καιρός θα συνεχιστεί για αρκετές μέρες ακόμα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία.  Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή για να εκδοθεί κάποιο έκτακτο δελτίο πρόγνωσης καιρού.
 Βροχές και καταιγίδες δεν αναμένονται στη χώρα έως και τις αρχές Αυγούστου.  Επίσης δεν αναμένεται και κάποιο έντονο κύμα καύσωνα στην περιοχή μας εκτός βέβαια από αυτές τις ενοχλητικές υψηλές θερμοκρασίες που όμως δεν είναι πρωτοφανής.






Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Mε έκθεσή του ο ΟΗΕ εισηγήθηκε προσωρινό βασικό εισόδημα για τα 2,7 δισεκατομμύρια των πιο φτωχών ανθρώπων του κόσμου, που ζουν σε 132 αναπτυσσόμενες χώρες, έτσι ώστε να μένουν σπίτι και να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters. H έκθεση αναφέρει ότι οι καταστάσεις άνευ προηγουμένου που έχουν προκύψει απαιτούν κοινωνικά και οικονομικά μέτρα και ένα προσωρινό βασικό εισόδημα για τους πιο φτωχούς ανθρώπους του κόσμου είναι μονόδρομος. "Προγράμματα διάσωσης και πλάνα ανάκαμψης δεν μπορούν να εστιάζουν μόνο στις αγορές και τις μεγάλες επιχειρήσεις" δήλωσε σχετικά ο διευθυντής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ Achim Steiner.

    O OHE προειδοποιεί ότι η παγκόσμια ύφεση εξαιτίας της αντιμετώπισης της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει 265 εκ. ανθρώπους στην πείνα. Και προτείνει το βασικό εισόδημα να δοθεί μέσω της επιστροφής δισ. δολ., που είχαν πληρώσει οι χώρες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους τους. Οι 20 ισχυρότερες οικονομικά χώρες του κόσμου συμφώνησαν τον Απρίλιο για την αναστολή εξυπηρέτησης του χρέους των φτωχότερων κρατών μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres ζήτησε και ελάφρυνση χρέους για τις αναπτυσσόμενες χώρες και για όσες έχουν ένα σχετικά χαμηλό ΑΕΠ. Η εφαρμογή της απόφασης των G20 για αναστολή εξυπηρέτησης του χρέους αποδεικνύεται, πάντως, προβληματική για την ώρα, καθώς μόνο 42 από τις 73 επιλέξιμες χώρες έχουν ανταποκριθεί, εξοικονομώντας 5,3 δισ. δολ. από τη μη πληρωμή δημόσιου χρέους, έναντι 12 δισ. δολ. που ήταν ο αρχικός στόχος.

    Κατά τα άλλα, άσπρισε η θάλασσα από τα ισχυρά μελτέμια που πνέουν τις τελευταίες μέρες. Και ως συνήθως σε τέτοιες συνθήκες, τη στιγμή που σάλπες, μουρμούρες, κακαρέλοι και σαργοί έβοσκαν στον βυθό, κάμποσα μελανούρια, ακόμα περισσότερες καλόγριες και ένα γαϊτανούρι έκαναν τα χορευτικά τους στον αφρό. Δεν ξέρω γιατί υπάρχει πάντα η συγκεκριμένη αναλογία στους αριθμούς τους.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-un/u-n-report-suggests-temporary-basic-income-to-help-worlds-poorest-amid-pandemic-idUSKCN24O0CC?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H πλαστική ρύπανση στους ωκεανούς, που σκοτώνει τη θαλάσσια ζωή θα έχει τριπλασιαστεί ως το 2040, αν δεν πάρουν δραστικά μέτρα οι κυβερνήσεις, όπως προειδοποιεί έρευνα που δημοσίευσε το Reuters. H κατανάλωση πλαστικών μίας χρήσης αυξήθηκε κατά την πανδημία του κορωνοϊού, με προστατευτικές μάσκες και γάντια να ξεβράζονται κάθε μέρα στις απομακρυσμένες παραλίες της Ασίας. Οι χωματερές σε όλο τον κόσμο έχουν γεμίσει επίσης από πλαστικές συσκευασίες φαγητού και πακέτα ντελίβερι. Η νέα έρευνα, ωστόσο, προτείνει λύσεις για να μειωθούν τα πλαστικά απορρίμματα στους ωκεανούς κατά 80%. Αν δεν αναληφθεί δράση, ο όγκος του πλαστικού, που θα καταλήγει στη θάλασσα θα αυξηθεί από 11 σε 29 εκατομμύρια τόνους ως το 2040, όταν και θα επιπλέουν συνολικά 600 εκατομμύρια τόνοι σε αυτή. Το βάρος των πλαστικών θα είναι ίσο με 3 εκ. μπλε φαλαινών - το μεγαλύτερο πλάσμα που κολυμπά στους ωκεανούς, καθώς φτάνει σε μήκος τα 25 μέτρα.

    "Η πλαστική ρύπανση είναι κάτι που επηρεάζει τους πάντες, λένε οι επιστήμονες που η στρατηγική τους είναι να διοχετεύσουν εκατοντάδες δισ. δολ. στην παραγωγή εναλλακτικών υλικών, σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και και να αυξήσουν αυτές που συλλέγουν τα απορρίμματα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Χρειάζεται και μία στροφή 180 μοιρών στην ενεργειακή βιομηχανία που χτίζει νέα χημικά εργοστάσια για να δώσει ώθηση στην παραγωγή πλαστικού, καθώς οι παραδοσιακές επιχειρήσεις της στα ορυκτά καύσιμα χάνουν έδαφος από καθαρότερες μορφές ενέργειας. Το 1950 η παραγωγή πλαστικού έφτανε τα 2 δισ. τόνους, το 2017 ήταν 348 δισ. τόνους και αναμένεται να έχει διπλασιαστεί ως το 2040. Μεγάλες εταιρίες κατασκευής πλαστικών, όπως η Exxon Mobil, η Dow και η Chevron Phillips Chemical έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν την πλαστική ρύπανση - παρά την αύξηση της παραγωγής - χρηματοδοτώντας πρότζεκτ καθαρισμού. Αλλά η έρευνα ζητάει από τις κυβερνήσεις να αποθαρρύνουν μέσω νόμων την περαιτέρω παραγωγή πλαστικού και να επιδοτήσουν ανανεώσιμα εναλλακτικά υλικά.

    Το λόμπι της πλαστικής βιομηχανίας κινείται, όμως, ενάντια στις κυβερνητικές απαγορεύσεις για τα πλαστικά μίας χρήσης. Μερικοί από τους μεγαλύτερους αγοραστές πλαστικού είναι η Coca Cola, η Pepsi Cola, η Νestle και η Unilever, που έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιούν περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά στο μέλλον. Αλλά οι τρέχουσες κυβερνητικές και εταιρικές δεσμεύσεις θα μειώσουν τα πλαστικά στους ωκεανούς μόνο κατά 7% ως το 2040. Για να φτάσει αυτό το ποσοστό στο 80%, θα πρέπει να χρησιμοποιείται χαρτί ή κομποστοποιημένο υλικό, αντί του πλαστικού μίας χρήσης και οι συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά να διπλασιαστούν. Μερικοί επέκριναν την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η παραγωγή όλων αυτών των εναλλακτικών υλικών θα οδηγήσει στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά οι επιστήμονες απαντούν ότι "απεναντίας, δίνουμε έμφαση στην ανάγκη για μείωση της παραγωγής πλαστικού, διότι αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό θα έχει τετραπλασιαστεί ως το 2050 και τότε πια θα είναι αργά".

    Μάζεψα και την Παρασκευή αρκετά πλαστικά από τη δαντελένια ακρογιαλιά. Και η θάλασσα με αντάμειψε με μία θαλάσσια χελώνα, την πρώτη που φωτογράφισα μετά από τρεις μήνες και δέκα μέρες στα κρυστάλλινα νερά με τον βοριά. Τα μελανούρια και οι σαργοί που την ακολουθούσαν - μάλλον για να επωφεληθούν από τους μικροοργανισμούς που αποκάλυπτε αναδεύοντας τη θάλασσα με τα σαν πτερύγια πόδια της - έμοιαζαν δίπλα της τόσο μικροσκοπικοί. Και μία παρέα λευκοκάλια, αλλά μερικές γόπες που κολυμπούσαν μαζί με τα κοπάδια αθερίνας και σαρδέλας πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, αφού η θαλάσσια χελώνα έκλεψε την παράσταση.

    Να ένας ακόμα λόγος που δεν πρέπει πετάμε όπου βρούμε πλαστικά και άλλα σκουπίδια, γιατί μπορεί να τα φάει αυτό το υπέροχο πλάσμα που περιπλανιέται στο απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού.
    https://www.reuters.com/article/us-environment-plastic-ocean-pollution/plastic-pollution-flowing-into-oceans-to-triple-by-2040-study-idUSKCN24O2RK?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου