ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Mετριος καύσωνας μεγάλης διάρκειας εν'οψει ( ΧΑΡΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ)


Οι ζέστες έχουν ήδη έρθει στην δυτική και νότια κυρίως χώρα τις τελευταίες ημέρες.  Θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική θα συνεχίσουν όμως στο δρόμο τους προς την περιοχή μας οπως φαίνεται και στην εικόνα των βαρομετρικών συστημάτων στη  μέση τροπόσφαιρα (5,5 χλμ υψόμετρο)

 Οι χαμηλές όμως βαρομετρικές πίεσεις της ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με τις υψηλές της κεντρικής Ευρώπης θα διατηρήσουν στο Αιγαίο ένα βόρειο ρεύμα πού έως και την Πέμπτη θα κρατάει αυτές τις περιοχές σε δροσερά σχετικά επίπεδα.  Αντίθετα στα δυτικά αλλά και τα Ηπειρώτικα τμήματα μακριά από τη θάλασσα η θερμοκρασία μέρα με την ημέρα θα ανεβαίνει.  
Αυτό μπορείτε να δείτε στις επόμενες  εικόνες από το αστεροσκοπείο Αθηνών που δείχνουν τη θερμοκρασία στη χαμηλή τροποσφαιρική στάθμη των 1.500 μέτρων υψομέτρου ή αλλιώς 850hPa.  Η ισόθερμη των 22+ °C  θα καλύπτει κάθε μεσημέρι στις πεδινές περιοχές όλης της ηπειρωτικής χώρας ενώ φαίνεται στις 31/7 η πρόσκαιρη εξασθένηση των βορείων ανέμων να ανεβάζει τη θερμοκρασία σε αυτή τη στάθμη και στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα δυτικά και σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. 





Τέλος μπορείτε να δείτε τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειώνονται στον ελλαδικό χώρο τις επόμενες 5 ημέρες αρχής γενομένης από την 28η Ιουλίου.
 Την 28η Ιουλίου οι πιο θερμές περιοχές της χώρας θα είναι η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία, η Μεσσηνία και η Λακωνία με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 36 βαθμούς και να αγγίζει τοπικά τους 38°C.
 Την 29η Ιουλίου η θερμοκρασία σε περιοχές πεδινές της Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και σε νόμους Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και πιθανόν στα ανατολικά της Ρόδου θα ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου και πιθανό να αγγίξει και τους 38/39 κατά τόπους.
 Την 30η Ιουλίου οι πιο ζεστές περιοχές στη χώρα θα είναι η Αιτωλοακαρνανία και η Μεσσηνία όπου δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να αγγίξει τους 41 βαθμούς Κελσίου. Θερμοκρασίες 38 με 40 βαθμούς Κελσίου θα έχουν περιοχές του βορείου Έβρου, του νομού Ροδόπης, Δράμας ,Σερρών, η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης ,ο νομός Άρτας, τμήματα της θεσσαλικής πεδιάδας, η  Αχαΐα, η Αργολίδα και η Λακωνία.
 Την 31η Ιουλίου η θερμοκρασία θα βρεθεί στην κορύφωση της και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου με πιθανότητα να αγγίξει και τους 41 με 42 σε περιοχές της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης , στο νομό Σερρών ,στη θεσσαλική πεδιάδα ,στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λακωνία. Θερμοκρασίες 38 με 40 βαθμούς Κελσίου θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές πεδινές της ηπειρωτικής χώρας όπως στα βόρεια τμήματα του Έβρου ,τα πεδινά της Δράμας, της Θεσπρωτία  ,της Άρτας, της Αττικό Βοιωτίας, της Φθιώτιδας ,της Αργολίδας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας.
 Την 1η Αυγούστου θα υπάρξει κάμψη της θερμοκρασίας στη δυτική Ελλάδα αλλά σε υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν και πάλι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. 38 με 40 βαθμούς Κελσίου θα σημειωθούν σε πεδινά τμήματα των Σερρών, της Ροδόπης, στη θεσσαλική πεδιάδα, πεδιάδα της Θεσσαλονίκης,την  Αττικοβοιωτία ,την Φθιώτιδα ,την Αργολίδα και πιθανόν στα νότια της Κρήτης και την ανατολική Ρόδο.  Στα πεδινά τμήματα της Μεσσηνίας και της Λακωνίας υπάρχει το ενδεχόμενο να πλησιάσει η θερμοκρασία και τους 41 βαθμούς Κελσίου.
 Σε γενικές γραμμές αναμένεται από αργά το απόγευμα του Σαββάτου μεταβολή του καιρού με τοπικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας που ην Κυριακή θα επεκταθούν σε όλες τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως.  Υπαρκτή πιθανότητα για ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων.
 Για ότι νεότερο θα ενημερωθείτε την Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: METEOCIEL.FR , METEO.GR , NASA.GOV
Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like








Σχόλια

  1. Θα κάνει ζέστη γιατί είναι καλοκαιρινός μήνας ο Ιούλιος το θέμα είναι πως έχει μεγάλη διάρκεια κ γίνεται κουραστικό!! Υπομονή θα περάσει!! Καλημέρα Βασίλη καλή συνέχεια Ευχαριστούμε!! Ευγενία Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συναγερμό σήμανε το Εκουαδόρ μετά τον εντοπισμό κινέζικου αλιευτικού στόλου περίπου 200 μίλια από τις ακτές των νησιών Γκαλαπάγκος, όπως αναφέρει ο Guardian. Περίπου 260 αλιευτικά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διεθνή ύδατα, ακριβώς έξω από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των 188 μιλίων, γύρω από τα νησιά, αλλά και μόνο η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο εύθραυστο θαλάσσιο οικοσύστημα. "Το μέγεθος και η επιθετικότητα του στόλου είναι μία απειλή για τα θαλάσσια είδη στα Γκαλαπάγκος" εξήγησε στον Guardian, η Yolanda Kakabadse, υπουργός Περιβάλλοντος του Εκουαδόρ, στο οποίο ανήκουν τυπικά τα νησιά, που αποτελούν προστατευόμενη περιοχή.

    Η Kakabadse και ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Κίτο, Roque Sevilla, άρχισαν ήδη να εκπονούν ένα σχέδιο προστασίας των Γκαλαπάγκος, που βρίσκονται 563 μίλια ανοιχτά του Εκουαδόρ. Κινέζικα αλιευτικά έρχονται κάθε χρόνο στη θάλασσα των Γκαλαπάγκος, τα οποία έχουν ανακηρυχθεί και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1978, αλλά φέτος ο στόλος τους ήταν μεγαλύτερος από ποτέ. Σύμφωνα με τον Sevilla γίνονται ήδη προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο για να φύγει ο στόλος. "Η ανεξέλεγκτη αλιεία των Κινέζων ακριβώς στην άκρη της προστατευόμενης ζώνης καταστρέφει τις προσπάθειες του Ισημερινού να προστατέψει τη θαλάσσια ζωή στα Γκαλαπάγκος" εξήγησε ο ίδιος.

    Η χώρα της Λατινικής Αμερικής θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει και διεθνείς συμφωνίες για την προστασία των μεταναστευτικών ειδών. Στο Θαλάσσιο Καταφύγιο των Γκαλαπάγκος υπάρχουν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις καρχαριών, συμπεριλαμβανομένων και των φαλαινοκαρχαριών και των σφυροκέφαλων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η Kakabadse ανέφερε επίσης ότι γίνονται προσπάθειες να επεκταθεί η ΑΟΖ στα 350 μίλια γύρω από τα νησιά, έτσι ώστε να ενωθεί με αυτή του Ισημερινού, μην αφήνοντας διεθνή ύδατα ενδιάμεσα, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο κινέζικος στόλος των αλιευτικών.

    Το Εκουαδόρ προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει έναν μεγάλο διάδρομο θαλάσσιων καταφυγίων στον Ειρηνικό σε συνεργασία με την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά και την Κολομβία, έτσι ώστε να σφραγίσει σημαντικές περιοχές για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Ο πρόεδρος του Ισημερινού Lenin Moreno χαρακτήρισε το αρχιπέλαγος ως "μία από τις πλουσιότερες αλιευτικές περιοχές και ένα φυτώριο ζωής για ολόκληρο τον πλανήτη". Τα Γκαλαπάγκος είναι γνωστά, διότι φιλοξενούν φυτά και ζώα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη γη. Η ΟΥΝΕΣΚΟ περιγράφει το αρχιπέλαγος, το οποίο επισκέπτονται 250 χιλιάδες τουρίστες τον χρόνο ως "ένα ζωντανό μουσείο και μία έκθεση για την εξέλιξη των ειδών".

    Το πολεμικό ναυτικό του Εκουαδόρ παρακολουθεί τις κινήσεις των κινέζικων αλιευτικών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως εκείνο του 2017, όταν ένα κινέζικο πλοίο βρέθηκε να μεταφέρει 300 τόνους ψαριών και άλλων θαλάσσιων ειδών. Απογοητευμένος από την παρουσία του μεγάλου κινέζικου στόλου δήλωσε ο John Hourston, εκπρόσωπος της Blue Planet Society, που δραστηριοποιείται ενάντια στην υπεραλίευση.
    https://www.theguardian.com/environment/2020/jul/27/chinese-fishing-vessels-galapagos-islands

    Kαι από τα εξωτικά νησιά Γκαλαπάγκος να περάσουμε στο ιστορικό νησί της Σαλαμίνας με τις υπέροχες ακτές Κολώνες και Περιστέρια, που έχουν επίσης πληθώρα θαλάσσιων ειδών. Όπως φαίνεται και από τις υποβρύχιες φωτογραφίες με το χταποδάκι που αφήσαμε ελεύθερο, τις ζαργάνες και τα μελανούρια που κυνηγούσαν κοπάδια αθερίνας, τα κεφαλόπουλα που είχαν πάρει στο κατόπι γόνο χωρίς, ωστόσο, επιθετικές διαθέσεις.

    Αντίθετα, κάτι είχαν εντοπίσει στην άμμο του πυθμένα που αναδεύτηκε από μία καδένα (η αλυσίδα της άγκυρας) μερικοί κακαρέλοι, μία τσιπούρα, κάνα δύο σαργοί και μία μουρμούρα. Στα αμμώδη κομμάτια του βυθού είχε και πολλές κατσούλες (παπαγαλάκια) και στα βραχώδη πέρκες και γαϊτανούρια.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τις μάσκες του βυθού να περάσουμε, όμως, σε αυτές του γιατρού. Αφού από σήμερα 29/7 θα είναι υποχρεωτικές σε όλους τους κλειστούς χώρους - πλην εκκλησιών - αλλά και για τους εργαζόμενους στην εστίαση. Θα δουλεύουν, δηλαδή, οι σερβιτόροι με τις ώρες κάτω από τον ήλιο και οι ψήστες και οι τυλιχτές στα σουβλατζίδικα φορώντας τη μάσκα για να τους επιβαρύνει και το χειρότερο χωρίς να τους προστατεύει κιόλας. Πολύ απλά γιατί αν υγρανθεί η μάσκα - μέσα σε λίγα λεπτά με 40 βαθμούς που θα έχει τις επόμενες μέρες - πρέπει να αντικατασταθεί, αλλιώς θα έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

    Για αυτό έλεγε, άλλωστε, παλιότερα ο κ. Τσιόδρας για ψευδαίσθηση ασφάλειας και ότι η μάσκα μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη αν δεν γίνεται σωστή χρήση της. Αλλά δυστυχώς αυτές είναι μέχρι στιγμής οι δύο απαντήσεις που είχε η επιστημονική κοινότητα για τον κορωνοϊό. Καραντίνα και μάσκες. Και δεν είναι νέος ιός, όπως κατά κόρον λέγεται. Είναι ένας νέος τύπος κορωνοϊού. Και είναι συζητήσιμο πόσο επικίνδυνος είναι πραγματικά. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Reuters ανιχνεύτηκε σε λύματα στη Βαρκελώνη τον Μάρτιο του 2019, δηλαδή, σχεδόν ένα χρόνο πριν την "επίσημη" εμφάνισή του στην Ευρώπη.

    Αν ισχύει αυτό η επιστημονική κοινότητα κοιμόταν, μέχρι να πάρουν χαμπάρι τι γίνεται οι Κινέζοι. Όπως και οι οικονομολόγοι πιάστηκαν στον ύπνο πριν την κρίση του 2008. Σοφότερους δεν μας έκαναν, πάντως, ούτε οι μεν, ούτε οι δε. Το ότι όταν κυκλοφορεί μία (οποιαδήποτε) ίωση πρέπει να αποφεύγουμε τον συνωστισμό, να κρατάμε αποστάσεις όσο αυτό είναι δυνατό και να μένουμε σπίτι αν είμαστε άρρωστοι, το γνώριζε όλος ο κόσμος και πριν τον κορωνοϊό.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου