ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

 Όπως έχουμε πει όλες αυτές είναι πειραματικές προσπάθειες που στηρίζονται βέβαια πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και διάφορους δείκτες της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο αλλά και στο νότιο ημισφαίριο. Έχουν πάντα μεγάλες αβεβαιότητες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες και για ατομική ασφάλεια.


 Η πρόγνωση υφίσταται έως τις 5 με 7 ημέρες. Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία.



Η προγνωστική ομάδα Θεσσαλίας ανέλυσε όλα τα δεδομένα και παρουσιάζει σήμερα την εκτίμηση του για την θερμοκρασία αλλά και την βροχόπτωση για τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ 2020.

Τα βασικά στοιχεία του καιρού πού αναμένονται τον επόμενο μήνα είναι:


1) Οι αρνητικές τιμές του δείκτη ΑΟ και οι ελαφρώς αρνητικές και ουδέτερες τιμές του ΝΑΟ στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα.

2) Οι αρνητικές τιμές στη θερμοκρασία της περιοχής ΝΙΝΟ 3-4 κατά μέσο όρο -0,6 και -0,9 βαθμούς Κελσίου άρα έχουμε WEAK LA NINA.

3) Ο δείκτης QBO 30 θα είναι σε ΕΛΑΦΡΩΣ ΔΥΤΙΚΗ ΦΑΣΗ (+4,78).

4) O δείκτης MJO θα κολλησει για μεγαλο μερος του μηνα στη φαση 5 με τασεις να παει στην 6-7 μετα τις 20-22/10.

5) H μέση βαρομετρική κατάσταση του φετινού ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ παρουσιάζει αρκετές έως πολλές ομοιότητες με τά έτη 2018 , 2016 , 2004 , 1991 , 1982 , 1979.

Για καλύτερη αποτύπωση της θερμοκρασίας και του υετου έχουμε φτιάξει τους δικούς μας χάρτες πιο απλούς ώστε να τους διαβάσετε πιο εύκολα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ

Το γενικό μοτίβο του  καιρού δείχνει ότι οι υψηλές βαρομετρικες πίεσεις κατά μέσο όρο θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ευρώπης και της Ρωσίας.  Αντίθετα χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις κατά μέσο όρο θα υπάρχουν στην δυτική και νοτιοδυτική Ευρώπη καθώς και σε τμήματα της κεντρικής.  Τέλος φαίνεται και στην περιοχή των Βαλκανίων και ειδικά της Ελλάδας της Τουρκίας της Κύπρου και της Μέσης Ανατολής ο υποτροπικός αεροχείμαρρος θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες κατά περιόδους. 

 Η όλη αυτή κατάσταση δείχνει συνολικά να δινειι ένα μήνα με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ισλανδία και τμήματα της βόρειας Αγγλίας.  Επίσης όπως είπαμε θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα ανεβαίνουν κατά περιόδους τα τμήματα της Ελλάδας, της νότιας Ιταλίας, της Σικελίας, της Τουρκίας της Κύπρου της Συρίας του Λιβάνου της Αιγύπτου της Λιβύης και της Τυνησίας.

 Αντίθετα κάποιες ψυχρές εισβολές από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς την κεντρική και Δυτική Ευρώπη θα δώσουν ελαφρώς χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ισπανία, η Πορτογαλία το Μαρόκο Και πιθανόν και κάποια άλλα τμήματα της κεντρικής Ευρώπης.



ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

 Στην Ελλάδα  σε γενικές γραμμές θα κυλήσει με υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος αυτής. Τμήματα της βόρειας Ελλάδας θα βρεθούν κοντά στις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες ενώ όσο πηγαίνουμε προς την Πελοπόννησο και την Κρήτη οι θετικές αποκλίσεις θα είναι μεγαλύτερες.  Φαίνεται σε γενικές γραμμές ότι οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα είναι οι βασικοί άνεμοι αυτού του μήνα στο μεγαλύτερο  μέρος του.

 Ο μήνας φαίνεται να ξεκινάει με θερμοκρασίες λίγο υψηλότερες από τις κανονικές αλλά για ένα τριήμερο περίπου μεταξύ 4 και 7 Οκτωβρίου θα σημειωθεί σημαντική θέρμη εισβολή με ανοδο της θερμοκρασίας ακόμα και κοντά στους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου στη νότια Ελλάδα πράγμα αρκετά εντυπωσιακό για αυτό το μήνα αλλά όχι πρωτοφανές. Στη συνέχεια φαίνεται η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες έως και τις 22 με 25 του μήνα.  Τέλος υπάρχει σημαντική πιθανότητα στις τελευταίες μέρες του μήνα να σημειωθεί ψυχρή εισβολή από τα βόρεια και βορειοανατολικά της Ευρώπης προς την περιοχή μας με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

----------------------------------------------------------------------
ΥΕΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ
Η προαναφερθείσα διάταξη των βαρομετρικών Συστημάτων στην Ευρωπαϊκή ηπειρο θα αφήσει το αποτύπωμά του και στον θέμα των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων. Έτσι υψηλές βαρομετρικες πιέσεις που θα διατηρούνται οπως είπαμε κατά περιόδους στα βορειότερα της Ευρώπης θα δώσουν ελαφρώς χαμηλότερες από τις κανονικές βροχοπτώσεις σε περιοχές ολόκληρης της Σκανδιναβίας αλλά και τμημάτων της βόρειας Αγγλίας, της Τουρκίας, της Κύπρου και πιθανόν στο ανατολικό και νότιο κομμάτι της Ελλάδας. Αντίθετα χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις στη δυτική Ευρώπη και στα νοτιοδυτικά θα ευνοήσουν τις αρκετά έντονες βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά στην Πορτογαλία την Ισπανία τη νότια Γαλλία, την Ιταλία, Κροατία, τη Σερβία, τη δυτική Ελλάδα, τη Σικελία τη Σλοβενία κσι την Ουγγαρία. Όπως είπαμε έχει κατά τη διάρκεια του μήνα η γενική κυκλοφορία των ανέμων θα είναι η νοτιοδυτική στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και έτσι δεν αναμένεται κάποια ισχυρή ψυχρή εισβολή έως και τις 23 με 25 του μήνα. Από κει και πέρα όμως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μεταφορά ψυχρών αέριων μαζών με αποτέλεσμα και τις έντονες χιονοπτώσεις σε περιοχές των Βαλκανίων της κεντρικής Ευρώπης καθώς βέβαια και στα ανατολικά τμήματα της Ευρωπαϊκής ηπείρου και τη Ρωσία.



ΥΕΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
Στη χώρα μας αναμένεται ένας αρκετά βροχερός μήνας για την Δυτική Ελλάδα κατά διαστήματα ενώ για το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης χώρας οι βροχοπτώσεις θα είναι κανονικές από τις κανονικές ειδικά όσο πιο ανατολικά και νότια πηγαίνουμε στο Αιγαίο. Ο μήνες θα ξεκινήσει με αρκετή ηλιοφάνεια και βελτιωμένο καιρό έως και τις 10 του μήνα στη συνέχεια κάποια βαρομετρικά χαμηλά θα αναπτυχθουν στην κεντρική Μεσόγειο και θα δώσουν αξιόλογες βροχές κυρίως στα τμήματα της δυτικής Ελλάδας. Αυτό το μοτίβο του καιρού με λίγες βροχές στα ανατολικά και κανονικές βροχές στα δυτικά τμήματα θα συνεχιστεί έως τις 23 με 25 περίπου του μήνα πάντα με την επικράτηση νοτιάδων και σχετικά υψηλών θερμοκρασιών ειδικά στα ανατολικά και νότια. Στο τελευταίο πενθήμερο του μήνα αναμένεται η ψυχρή εισβολή που είπαμε να δώσει σημαντικές βροχές στα δυτικά και βόρεια κυρίως τμήματα καθώς και χιονοπτώσεις κυρίως στις ορεινές περιοχές της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε  ότι ο μήνας θα χαρακτηριστεί από ένα μεγάλο διάστημα αυτού με νοτιάδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες.  Η δυτική χώρα κατά διαστήματα μετά τις 10-12 του μήνα θα δει κατά περιόδους αξιόλογες βροχές και καταιγίδες ενώ τα υπόλοιπα τμήματα θα δέχονται κανονικές και όσο ανατολικότερα πάμε και λιγότερες από τις κανονικές βροχές.  Το τελευταίο πενθήμερο με την πιθανή ψυχρή εισβολή θα σημειωθούν βροχές σε όλη τη χώρα αλλά δεν φαίνεται με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να μπορούν να καλύψουν το έλλειμμα έως και εκείνο το διάστημα.

 Η θερμοκρασία κατά μέσο όρο θα είναι υψηλότερη 1 με 2 βαθμούς Κελσίου ενώ οι βροχοπτώσεις μόνο στη δυτική χώρα θα ξεπεράσουν τις κανονικές για την εποχή.  Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένουμε βροχοπτώσεις λιγότερες από τις κανονικές και όσο πηγαίνουμε προς το ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη αρκετά κάτω από τα κανονικά επίπεδα.


Πρώτη εικόνα για το Νοέμβριο

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουμε για το Νοέμβριο φαίνεται ότι ο μήνας θα είναι αρκετά ζεστός στο ανατολικό και βόρειο κομμάτι της Ευρώπης ενώ στο νοτιοδυτικό χαμηλότερες απο τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.  Ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στην ανατολική Ελλάδα κοντά στις κανονικές για την εποχή για τα δυτικά τμήματα. Αρκετές βροχές στη Μεσόγειο και τις περιοχές γύρω από αυτήν καθώς και σε περιοχές παραθαλάσσιες της Σκανδιναβίας.  Κανονικές ή αυξημένες βροχοπτώσεις στη δυτική και βόρεια Ελλάδα κανονικές ή και χαμηλότερες όσο πηγαίνουμε προς τα νότια και νοτιοανατολικά τμήματα της.  Επισημαίνουμε όμως ότι η εκτίμηση είναι επισφαλής και μπορεί να αλλάξει έως το τέλος Οκτωβρίου όταν θα έρθουν τα τελικά στοιχεία για το μήνα Νοέμβριο.

Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
                                                 e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

Σχόλια

  1. Σ'ευχαριστούμε Βασίλη,τώρα που είναι νωρίς καλο είναι αυτό το μοτίβο καιρού με τους νοτιαδες και τις όποιες βροχές.Αργότερα στο προχωρημένο Φθινόπωρο(Νοέμβριος)ας έρθουν οι πιό κρύες βροχές και χιόνια στα περήφανα βουνά της χώρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύγε Βασίλη, φοβερή ανάλυση κ άκρως κατατοπιστική με όποιο ρίσκο κ αν διαθέτει ως μακροπρόθεσμη εκτίμηση.
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, φέτος θα είναι μια εντελώς διαφορετική χρόνια σε σχέση με πέρσι.
    Τέλος ευτυχώς που τονίζεις ότι τα 35ρια θα έρθουν από το Σάββατο κ μετά στη νότια Ελλάδα, γιατί κάποιοι "τσουβαλιάσαν" όλη τη χώρα με αυτές τις τιμές χωρίς να ελέγξουν άλλες παραμέτρους που πιθανόν να επικρατήσουν.
    Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Βασίλη σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια όπως και στην ομάδα σου γιαψτην πολύ ωρσια δουλειά που κάνατε και που έμμεσα πλην σαφώς επιβεβαιώνει και τις δικές μου εκτιμήσεις για τον Οκτώβριο.
    Πιστεύω ότι τα πράγματα θα κυλήσουν όπως περίπου τα έχουμε πει από καιρό και έτσι θα βγει τόσο η δική σας δουλειά όσο και η δική μου εκτίμηση, καθώς,για να μιλήσουμε και λίγο ποδοσφαιρικα,καλά είναι τα πλάνα και οι τακτικές, αλλά πρέπει να βγουν και στο γήπεδο.
    Πάντως η δική μου πεποίθηση είναι ότι θα έχουμε έναν πολύ καλό χειμώνα (έως και παρα πολυ καλο για μερικές περιοχες) στα Δ-ΒΔ και Β τμήματα της χώρας μας και έναν αρκετά καλό χειμώνα και πολυ καλο για μερικές περιοχές, αλλά όψιμο και αρκετά όψιμο για την ανατολική και νότια χώρα.
    Σαν αποτέλεσμα,θα μπορούσα να πω ότι ο επερχόμενος χειμώνας, θά είναι πολύ δυνατός και ενδιαφέρον.
    Η..συνεχεία θα δείξει τι ψάρια θα πιάσουμε και το αποτέλεσμα θα φανεί στο...χειροκρότημα.
    Καλή επιτυχία να έχουμε, αλλά πρώτα από όλα υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου