ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Καιρός για τους αγρότες 8/10 εως 15/10 Λίγες βροχές στα ανατολικά και νότια με κανονικές θερμοκρασίες.

Ο Οκτώβριος ξεκίνησε έντονα με πολλές βροχές αλλά και καταστροφές ενώ θρηνήσαμε και εναν νεκρό ενω υπάρχει και μια γυναικα αγνοουμένη.
Ο μεσογειακός κυκλώνας ''Ζορμπάς'' έδωσε βροχοπτώσεις ρεκόρ μέσα σε 2-3 ημέρες πάνω απο 200 χιλιοστά βροχής σε ανατολική Μαγνησία, Σποράδες, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπ/σο.
Η μεγαλύτερη μερίδα των ερασιτεχνών μετεωρολόγων τόνισαν την επικινδυνοτητα και γλίτωσαν την χώρα απο περισσότερα θύματα και καταστροφές. Είναι τουλάχιστον άστοχες οι τοποθετήσεις στα ΜΜΕ επαγγελματιων μετεωρολόγων οτι ηταν μια συνηθισμένη κακοκαιρία και έγινε μεγάλος ντόρος για το τίποτα.
Βέβαια έχουμε κάνει αφιέρωμα σε προηγούμενο ποστ των αποτελεσματων του μεσογειακού κυκλώνα (λινκ) οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε στον καιρό για τις επόμενες ημέρες.
Η προσέγγιση μας σε εκτιμήσεις πανω απο 3-4 ημερες ειναι πάντα πιθανολογική. Αυτη είναι και η ορθη πρακτική που θα επρεπε να εφαρμόζεται απο ολους οσους αναρτουν προγνώσεις στη χωρα μας (ερασιτέχνες και επαγγελματιες).
Στις παρακάτω εικόνες βλέπετε σε zoom in στη Θεσσαλία τις περιοχες που δίνουν πιθανότητα 50% και πάνω για ασθενείς έως μέτριες βροχές. Θα μπορούσαμε να δώσουμε μια μεση τιμη μεταξυ 1 και 5 χιλιοστών βροχής για αυτό το κίτρινο χρώμα.
Όπως φαίνεται από τις 10/10 μπαίνουμε σε περίοδο με βόρειο ανατολικούς ανέμους που στο Αιγαίο θα φτάσουν κατά περιόδους τα 7-8Β. Αυτό θα εχει ως αποτέλεσμα να ευνοούνται τα ανατολικά προσήνεμα(Μαγνησία, Φθιώτιδα, Σποράδες και Εύβοια) απο κάποιες ασθενείς κατά βάση βροχές.
Με τα πιο φρέσκα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει καμια περιοχή της Θεσσαλίας και πέριξ που να δίνει πιθανότητες για αξιόλογες βροχές (πάνω απο 5-10 χιλιοστα).
Οι θερμοκρασίες τέλος θα είναι σταθερές χωρίς σκαμπανεβασματα. Μια διακύμανση 12 με 24°C στα πεδινά Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας και 16 με 22°C για τη Μαγνησία, τις Σποράδες και τα παράλια τμήματα του νομού Λάρισας.

















Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας.
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Έριξε μια καταιγιδούλα με λίγους κεραυνούς απόψε, ανάμεσα Σοφάδες-λίμνη Σμοκόβου, μέσα είσαι Βασίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου